Oct 22, 2014

Mug Handmade :D



Hai :) 
Kita baru perasan, kalau time nak beli hadiah untuk bday orang je. Kita mesti ada masalah besar. sebab kita ni ada simptom tak reti nak pilih hadiah yg sesuai. Sebab tu, kita suka buat benda benda handmade dari tangan kita sendiri utk bagi hadiah dekat orang. Setakat ni, kad frame dah selalu dah kita bagi. Dan kita paling suka bagi mug. Kita selalu beli mug kosong pastu kita  akan lukis atau decorate something kat mug tu. 


Dulu, sebelum habis belajar kat IPB. kita dengan kengkawan kita ada exchange hadiah. Masing masing kena prepare something utk di exchange. So, kita pun exchange dengan mug. Simple je kita buat masa ni, sebab masa tu rushing dengan banyak benda. Hope,tulisan kat mug tak luntur lah. sebab kita tak pakai specific pen utk lukis kat mug. Metallic pen cap ayam je tau kita guna. 
Hehe. Sebenarnya kan, bila kita bagi something yg kita buat sendiri, tahap kepuasan dia lebih. Serious talk :) Macam dekat gambar ni, kita buat 9  mug. Diff type kita buat corak kat mug tu. 


Kalau sapa yang nak beli pen khas utk lukis atas mug, ada jual kat Seksyen 2 , Shah Alam. Masa kita pergi haritu. punya banyak jenis kedai ada kat S2. Ada jual mcm mcm utk orang yg suka melukis and so on. Ada satu lagi kedai rasanya kat Curve. Kedai seni. tapi tak ingat nama dia apa. tapi situ pun ada jual jugak. 
Kita memandangkan duit takda bajet nak beli pen. So , kita guna sharpie biasa. Baru baru ni, utk bday kawan kita. Kita guna sharpie neon. Alhamdulillah, setakat ni. setiap kali kita pergi rumah dia. tengok mug tu still okay dan tak luntur :) 

Kalau ada duit banyak, boleh lah beli hadiah mahal mahal. tapi kalau takda, rasanya cara camni pun boleh :) Org akan hargai jugak. Till then. Jumpa lagi hee 


9 comments:

  1. heppy bufday awk


    http://warkahterkini.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. betul betul betul. bile kite buat sendiri kite akan lebih puas.

    ReplyDelete
  3. with love

    http://warkahterkini.blogspot.com/2014/10/10-senarai-top-aktor-kacak-korea-2014.html

    ReplyDelete
  4. awak beli berapa mug tu ye..

    http://hasyanaurah.com/2014/10/air-detox-infused-water.html

    ReplyDelete
  5. Wahh cantik dan kreatif. Haah setuju!! Bila kita buat sndiri rasa puas dan mesti org yg dpt tu akan ingt smpi bila2.

    ReplyDelete
  6. cantikkkk . pandai buat . jemput singgah blog parihh :) http://blogparihh.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Hai..seronok tgk awak DIY
    So saya follow as member 1261 =)

    ReplyDelete