Thursday, February 16, 2017

2017 + My Mini Library



Assalamualaikum semua:)

Nak start dari mana pun tak pasti. Tapi this is my first entry for 2017. Last year, like totally tak update apa apapun dekat blog atas sebab  busy belajar. Hee. Alhamdulillah.
Nothing much to share. But, tengah on my way to settle down my degree. Another 2 sem plus practical. Doakan sis :) Its not easy pathway for degree life. Tak sangka, macam dah nak hujung hujung dah. Rasa macam baru semalam habis diploma and grad. 


So, today. Again. My 1st entry is my ke-obses-an. 

My previous entry, most of it sis share pasal hobi sis yang suka baca novel. Satu hobi yang tak pernah rasa boring & sentiasa ada masa utk baca even tho busy dengan duniawi. Ecewah. Kalau tanya my opinion, buku apa yang best? Penulis yg mana yang best? Which publisher is the best among the best? My answer is semua best. Nak baca dengan taknak baca je.Ibarat macam try and error. Sometimes, tak semestinya buku yang kita baca dekat sinopsis, jalan cerita dia best. Kita kena beli &  baca la kalau nak tahu. 
And, selalunya  lepas habis baca buku, sis akan update dekat Insta. Kalau nak tengok short review atau recommendation dari sis, follow lah insta sis, Ika Shoid (click this).


Foto Ika Shoid.

Buku buku yang kawan sis bagi sebab dia dah kurang minat membaca haha. Anak anak angkat sis. 


Foto Ika Shoid.
 Satu pe'el sis, kalau baca novel sis macam okay. best. but once novel dah diadaptasi jadi drama bersiri. Sis macam tak layan sangat. Sebab novel yang kita dah baca, kita mesti ada imaginasi kita sendiri. Bila dah jadi drama, dah tak sama dengan apa yang kita imagine. Cuma, tak ada sape lagi kan nak buat novel horror jadi movie ke drama ke. Teringin juga haha. Tapi, nanti mesti sis frust jugak sebabnya tak sama apa yang ada dalam otak. Such a waste jugak kalau macam tu. :') 

Sis rasa sis dah jumpa quotes terbaik untuk diri sis, which is:

I cannot sleep unless I am surrounded by books.

–Jorge Luis Borges


This is one of my fav book. Sebab ni mcm short story. Simple. Before tido, memang selalu baca. For me, I recommend you guys to buy and read this book. Tapi lain org, lain citarasanya. Sis rasa buku ni macam eventho simple, tapi aura seram dia sampai. :) 
Abg Jeff ada wattpad, korang boleh la bukak & explore mycreepyposta (click this)
Boleh follow penulis dekat Twitter also, sebab dia aktif. haha. And yes, peramah. So tak ada la rasa awkward ke apa ke. And sis will list down, 5 buku fav sis yang maybe korang boleh try baca. Kalau follow insta sis, boleh view gambar bila click this hee. 


  • Barongan- Naim Tamdjis
  • Manuscript- Saidee Nor Azam click this
  • Kisah Laki Bini - Hamka Kereta Mayat
  • Projek Seram Wad click this
  • 50 Misteri Mengemparkan Dunia click this

Let say, if korang nak cari karnival buku paling latest utk tahun ni. Sis suggest utk korang pergi dekat Karangkraf, Shah Alam. Sis tak pernah tak pergi setiap kali dieorang buat karnival ni. Sebb harga dekat karnival lagi berbaloi baloi. Sebab tu, sis setiap kali pergi. tak pernah bawak balik satu dua buku. Mesti lebih dari 10 buah buku. Bukan ada buku dari Alaf 21, Buku Prima je. Tapi ada buku Pojok jugak. Sesiapa yang minat buku buku dari Pojok pun boleh visit this Karnival. 




For more details, please like Kumpulan Media Karangkraf Facebook click this

 So, till we meet again in next entry. Semoga ceria ceria selalu readers. And have a nice day :) Anything, please drop your comment. 



with love : cik ika :)

3 comments:

y i e n said...

Byknya novel.. N comel je mini "library" tu, hehe~

Haslina said...

Babe.. im the one of horror novel lovers!!! Halo from me.

Nur Asyikin said...

Banyak nye novel seram :) Nak kena beli jugak ni. hehe