Sunday, February 19, 2017

Short Entry: 3 place, 3 different feelings.


Assalamualaikum :)

So, basically ika terpikir. Ini personal blog ika, tapi ika jarang cerita "personal life" ika dekat dalam blog. Most of it, macam more into interest and so on. Actually, ika ada penyakit was was. Haha sebab for me, ika rasa macam bila share sesuatu tu, akan datang bad effect utk diri sendiri atau dalam erti kata lain simptom berhati hati bila nak share something. 

So, today ika nak menulis pasal study life ika. Saja nak share experience, feeling and opinion. Kalau dapat membantu reader bagi aura positif, Alhamdulillah :) but, this is just short entry la. Bukan secara details. Hee. 
Ika actually, dah belajar 3 tempat berbeza. since 2011- until now. See, nampak gigih kan berjihad menuntut ilmu. Ika keep on belajar, sebab ika tak puas. And sebab utamanya, of course belajar untuk ilmu & utk diri sendiri. Ilmu memang boleh dicari dekat mana mana. And ika tak kata, bila tak further study, tak boleh berjaya. No. Big NO. Cuma bila belajar dalam surrounding dekat college, lain feel dia dari belajar dekat sekolah. 

Masuk IPB, dengan result SPM yang ika tak proud of pun. Ika masuk sana dengan zero punya mindset. Taktahu nak apa? Nak aim apa untuk future? Cita cita nak jadi apa? Banyak persoalan dalam otak. Ika masuk sana dengan course accounting. Dah la tak suka account masa zaman sekolah, tapi end up untuk future ambik accounting punya course. Ika suka seni punya course actually. Tapi abah ika macam maybe dia rasa ika sesuai in that course. I think la kan. And ika dengan rela hatinya masuk :D 



Foto Ika Shoid.
Last year, ada isu parents marah sebab anak dieorg kena duduk atas jalan tar.
Kiteorang lagi legend. Siap baring. Tak kira laki perempuan pulak tu :)

Foto Ika Shoid.
Basically, ni syurga kecil kiteorang. Tapi sini la tido, makan, sembang, gaduh, berangan hehe :)

Foto Alyp Lee.

Hidup ika berubah 100%. From asyik memerap harapkan parents, dah boleh belajar untuk uruskan diri sendiri. And during my study. So many thing la yang ika belajar. And secara tak lansung, ika belajar benda baru yang selama ni lansung ika taktahu. Atas dorongan lecturer yang profesional la. 


So, after few years. Ika habis belajar dekat IPB. Of course la, ika proud to be IPB-ians kan. Its hard la for me untuk belajar benda yang kurang minat. And ika tahu masa belajar kat sini, ika just focus dengan apa yang ika suka sahaja. Kalau tak silap, masa ni ika dah tukar aliran ke business. Hee. Yang penting, ika sikit sikit pupuk rasa minat tu. So, dari business. Ika rasa macam. Much more better la compare to account kan. Lepastu, ika dah habis belajar. Ika still rasa mcm idk apa punya perasaan tu, taktau nak describe macam mana. Ika decide nak sambung la belajar kat tempat lain pulak, which is kat PTPL SA, tapi dah tukar jadi MSU College sekarang. 

Still, taknak lari jauh dari apa yang dah belajar before this. Ika ambik course business jugak. And yes, Alhamdulillah. After 3years. Berjaya habiskan belajar dengan jayanya. And merasa DL semua which is impian semua org la kot kan untuk merasa tak sekali, dua kali and more haha. Bila belajar kat 2nd college, ika rasa kepuasan yang ika cari tu macam dah dapat sikit. Actually, ika dah aim nak ada sekurang-kurangnya at least degree. sebab tu lepas habis dip je, terus gopoh sambung degree tanpa rehat. And now, ika student Bachelor in International Business:) 


Nak belajar kena rasa rela hati, 
Nak belajar, kena ada rasa minat.
Nak belajar, kena bersungguh hati. 
Nak belajar, kena ada future target. 
Nak belajar, kena berkorban masa. 

Menuntut ilmu dikira sebagai jihad. 


My fav quote is: “It does not matter where you go and what you study, what matters most is what you share with yourself and the world.” 



Foto Najwa Yunos.
find me if you can :) 


Foto Ika Shoid.

Ika ada share pasal belajar before this dalam entry entry yang lain, you may refer this:-

So, till we meet again reader. And drop your comment if anything :) Salam Isnin for all. Hee

with love : cik ika :)

8 comments:

Haslina said...

Hihi.. tahniah tahniah for ur studies journey..just keep positive mind in all situation then u'll be ok..

Shaidatul Aireen said...

wah bestnya :) bestkan bila kita duduk asrama. masa tu rasa kita je paling hebat dari yang lain sebab kita mampu duduk jauh dengan ibu ayah hehe. semoga maju jaya mengejar cita cita sis :)

cik kaella said...

hai ika, legend betul dah kena suruh baring atas tar, hihi

Aiman Hassan said...

Tahniah ika.. doakn khidupn kau berjaya dunia dan akhirat. Pray for me too

ZULHILMI TEMPOYAK said...

Alhamdulillahhh.. tahniah2... rindu lak masa belajaq dl. hehe

Seorang Syed said...

waaaa lejen betul siap baring atas jalan tak kira laki perempuan tu. nasib baik tak jadi isu hehee. btw saya singgah blog ni dari fb ya haha. jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

tahniah,
wah ptpl jugk ke..akk pun ex student ptpl..
good luck k..

Eyqa Zq said...

Congrats, jangan pernah lelah menuntut ilmu. ^^