Mar 17, 2018

# Segment / Giveaway

#SegmenAzahRahaman : Aku Seorang Blogger!


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Tengah scroll reading list, terjumpa pulak satu segmen dari Azah. Hee. Memandangkan, Azah before this pun sudi join segmen ika. Ika lagi seribu kali sudi untuk join segmen dia. 
Segmen Azah ni, ika rasa menarik sebab selain kita dapat share pasal blog kita, kita dapat baca jugak blogger lain pun history hee. 




1. Bila blog ditubuhkan? 

Straight to the point, blog ni since 2009 kalau tak silap. Tapi masa buat blog ni sekadar main main je. Sikit pun tak serious, entry pun banyak merapu. Kalau baca balik mau berdekah ketawa sebab geli hati baca. 
On Off banyak kali jugak. Sebab tak la selalu menulis dekat blog ni. Tapi, mood datang balik utk menulis. 

2.Maksud tersendiri nama blog dan url blog. 


Jari Jemari Menari ni ika pakai dah lama jugak.  Sebelum ni tukar macam macam nama. Tapi yang ini melekat sampai sekarang sebab ramai yang tegur, bila ika menaip. Jari ika macam menari nari. Hee. Mata pandang skrin, tangan tu mcm menari hee. 
Url pulak, ika saje make it simple. Guna nama panggilan saja. Senang nak ingat plus saja masukkan nama abah ika sekali. 

3.Ceritakan pahit manis sebagai seorang blogger. 

Dah pernah merasa kena bash dengan anon teruk few back years masa tahun 2011. 
Dekat shoutbox tu kena hina mcm mcm. Komen pulak tulis mcm mcm. Ika serious take note dengan kebencian depa towards ika. Maybe entry ika mcm mengnggu mata depa. So, ika delete semua entry. And start again just to make sure yang ika happy, depa pun happy jugak. 
So apa pun, ika rasa yang ni yang paling pahit setakat  jadi blogger. Ada banyak screenshot pic yang ika simpan. Tapi taknak reveal sebab haha biarlah rahsia.

Manisnya, Alhamdulillah.Macam seronok dapat kenal blogger lain yang ada minat sama dengan ika. Lepastu, dapat buat duit dengan blog. So, ada la dapat hasilnya walaupun tak seberapa. Apa pun, Alhamdulillah. :) 

4.Nasihat kepada blogger lain.

Em, rasa macam tak da apa pun nak dinasihatkan. Serious rasa tak layak lansung. Cuma, ika rasa. Sebagai blogger, kita kena elak dari tulis entry yang boleh menimbulkan kemarahan, sensitiviti org. Macam, before ni ika pernah up entry pasal apa tah, and termention jawa. Sekali semua org jawarians komen dekat entry ika tu. Sorry for that again. Entry tu tahun 2011 ya hee. Bukan sekarang. Belajar dari kesilapan. 
So that's it. 

17 comments:

  1. Smoga terus aktif berblog ika. Kesilapan lalu jd kan pgajaran. Good luck 👍👍👍

    ReplyDelete
  2. Hai Ika, zumal terjah dari segmen yang sama.Zumal pun pernah dikecam kat shoutbox tu yang buang terus
    http://www.duniazumal.com/2018/03/aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete
  3. selamat bersegment tentang aku seorang blogger..

    selamat berkenalan

    ReplyDelete
  4. Hai.. salam perkenalan dari segmen yang sama.. ;)

    ReplyDelete
  5. Thank you for the inspiration kak Ika ^^ Hana sebagai newbie kena ambik pengajaran dari entri blogger2 senior hehe ^^ keep blogging tau! <3

    ReplyDelete
  6. hal yang dah lepas jadikan pengajaran. mudahan ia boleh jdi pemangkin kita untuk terus berjaya di masa hadapan kan ika :D betul2. tulis biarlah berlapik sebab bila kita dalam dunia blogging ni, bukan malaysia sahaja hatta seluruh dunia, jdi kalau boleh elakkanlah bila melibatkan sentiviti sesuatu kaum terutamanya. tq tau sudi join segmen azah :D

    ReplyDelete
  7. we learn from mistakes orait...heheheh

    ReplyDelete
  8. Singgah di sini dan salam perkenalan..
    http://starlavenderluna.blogspot.my/2018/03/segmenazahrahaman-aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete
  9. selamat bersegmen! sha pun pernah kena kecam jugak haha lek lek sudah

    ReplyDelete
  10. pengalaman yang ohsem Ika.. kita belajar daripada pengalaman kan.. keep on blogging ye..
    Akak pun baru ini ada terima satu komen yang menyentap jiwalah juga.. Padahal share pasal rancangan variety korea je.. tapi abaikan.. delete dan lantak kaulah.. kikiki..

    ReplyDelete
  11. Kadang-kadnag kita tak sedar jugak penulisan kita mungkin membuatkan orang lain terasa. harap kalau ada yang terasa berterus terang lah. Jangan duk bash tetiba kan.. Huhu.

    Pengalaman mengajar Ika agar lebih matang dalam dunia blogging. Keep blogging tau Ika. Kita support sesama kita, okay <3

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum... sy dr segemen yg sama... salam ukhuwah dan teruskan berblog ya!

    ReplyDelete
  13. Oh! mesti sedih time kena bash tu kan tapi takpelah pengalaman yang mampu memberikan pengajaran.

    Mrs. A singgah join segmen yang sama.

    ReplyDelete