2018 - Jari Jemari Menari

Dec 31, 2018

BOOK HAUL DECEMBER 2018 💸

5:07 AM 9
BOOK HAUL DECEMBER 2018 💸

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️


Lama rasanya tak buat book haul. Memandangkan, lagi beberapa jam nak masuk tahun baru 2019, so . Ika buat entry ni special just untuk akhiri entry bulan ni. Salah satu sebab lain ialah, ika dah habis mencari kesemua buku yang ika nak untuk bulan ni. Bulan ni ika beli semua buku yang ika betul betul nak baca. Masa 12.12 haritu tak terjebak lansung membeli dekat Karangkraf. Haha lega. Bayangkan kalau setiap bulan ada sales. Kenot imagine tau. Maka, kita sendiri kena la kawal nafsu. Semoga ika tidak mengikut hawa nafsu sangat ketika membeli buku. Amin. 

Ada 15 buah buku. 12 buah ika beli preloved, lagi 3 buku baru ika beli dekat Sun@Mag. Semua buku ni ika aim lama sangat dah. Tapi tak sangka masa masuk bulan 12. Banyak org let go buku buku yg ika aim. Happy sangat! Harga pun berbaloi. Ika rasa mcm ika tak spent banyak sgt kot? Haha sedapkan hati sendiri. Tapi sebenarnya, banyak habis gak! haha menangis. 



HARGA BUKU 

KEM MOTIVASI, NOTA 2 & 3 - RM 30 
ARKITEK JALANAN - RM 15
NADI, JIKA AKU & DUA - RM 30 
SAMURAI, L.U.T.H & MISI CINTA  BAD GUY- RM 15
YANG DIA PILIH, I'M MRS KERTU & PENGANTIN LELAKI UNTUK AKU - RM 25 

Buku Nota 2 & 3 paling susah nak cari yang preloved punya sebab kalau ada pun mahal. Baik beli buku harga asal. Ika mencari sangat sebab ika dah habis baca Nota 1. So tahap ingin tahu tu tak boleh nak kawal. Nak jugak tahu!
Misteri Kem Motivasi tu mmg dah lama jeling jeling nak baca. 

Hey Arkitek Jalanan. Welcome to my bookshelf!




Inilah antara buku paling banyak good review! Ika tak pernah baca buku Prolog Media. So, ni percubaan pertama and ika ada high expectation. Harap harap kena dgn citarasa! :) Nanti boleh beli lagi buku dari Prolog. 

Antara sebab ika aim semua buku ni ialah ika ada baca banyak review yang bagus dari blogger & goodreads. Apa cara sekalipun, ika lebih prefer physical book dari ebook. Bukan sebab ika tak boleh terima ebook. Boleh. Cuma aura membaca bila pegang buku lagi best. Dengan baunya. Dan tak semua buku ada ebook. 

Maka, bertambah tambah la list TBR ika tahun hadapan. Jadi sayang nak baca bila dah ada dekat tangan. Insha'Allah, ika akan rajinkan diri update review di dalam blog bila dah habis baca. Ada banyak lagi book review yang pending. Dasar penyakit M. Tahun ni, secara rawak ika habiskan almost 20 books dekat Goodreads. Itu dikira mcm apa yang ika dah update. Sebenarnya banyak haha. Tapi, ika anggap ika baca 20 buku je la eh. Doakan tahun depan ika dapat baca lebih banyak dari tu. 

Boleh puasa buku dah kan? Tahun depan tak payah beli dah. Kan kan. Tapi, kalau ada yang best dan ada yg sudi bagi buku. Apa salahnya Hee. 

See you gais in my next entry <3 nbsp="" span="">

Dec 30, 2018

NOVEMBER BOOK HAUL PART ONE // 18 💸

4:44 AM 11
NOVEMBER BOOK HAUL PART ONE  // 18 💸

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Antara azam 2018 ika tahun ni ialah ika taknak kerap sangat pergi Pesta Buku. Paling banyak pun mungkin 3. Tapi, ika rasa kalau ika tak pergi Pesta Buku pun. Ika banyak terjebak membeli secara online. Dan, tahun ni merupakan tahun yang paling kerap ika beli buku. Hampir setiap bulan. Alhamdulillah. Cuma nafsu membeli buku tu nampak gayanya macam kena kawal sikit. Haha. 

Ika ingkar dengan azam dan janji ika. Taktahu la nak tergelak ke nak sedih. Kalini, buku buku yang ika beli novel cinta. Ika tak selalu sgt beli novel cinta. Kalau ika nak beli atau dan beli sekalipun, ika mungkin dah usha dekat Goodreads. Ika suka tgk star rating. Semua buku yang ika beli ni, ika tak baca sinopsis atau tgk star rating lansung. Makanya, daku gamble saja membeli. Harap, tidak mengecewakan hati ini. 

Dah lepas dah bulan 11. Tapi tetap nak update Book Haul. It's okay la. Okay la dari tak ada terus kan hee. 


Taknak mention harga. Demi menjaga sensitiviti. Cumanya, untuk entry kalini ika nak share star rating buku buku yang ika beli ni. Ika saja nak list down star rating dari Goodreads. Sebab selalunya, memang ika punya rate buku tu berlainan. Hehe. 

1. Cinta Tak Pernah Usai // Juriah Ishak: 2.86
2. Aku Jatuh Cinta // Anna Nabila: 4.25 
3. Aku Bukan Perampas // Amylie Haizani : 3.1 
4. Hingga Hujung Waktu // SNA: 3.89 
5. Detik Terindah bersama Fair & Lovely:  3.67
6. Gila Gila Cinta // Izza Aripin: 4.24 
7. 1. 2..Kamu // Arfa Ardiya: 2.5 
8. Kahwin 3 Kali // Rasya Elyna: 1.5 
9. Awekku Kembar // Siti Rozilah: 3.38
10. Cinta Senget Benget // Nina Rose: 4.0 

11. GPS Cinta //Arysa Nasir: 2.5
12. Terbaik Untukmu   // Yatie Atiqa: -
13: Epilog 3 Naga // Kaz Ishak: 3.59
14. Atin, Jom Kahwin // Iffa Zalia: 4.0
15. Bukan Dia Tapi Aku // Eka Farhana: 3.48
16. Gadisku Rabbita // Nina Rose: 4.5
17. Eh, Biar Betul // Junie Octovian: 3.3
18. Operasi Bulan Madu // Aini Mahisha: 3.43
19. Tolong Cari Suamiku // Asmah Hashim: 3.42
20. Tak Cinta Tak Apa // Zurie Yanie: 2.14 

21. Cinta Jangan Tipu // Emma Maizura: 4.05
22. Akulah Si Jelita // Syaida Ilmuna: 3.44
23. Ku Peluk Hatimu // Rozita Abd Wahab: 3.33
24. Balada Air Mata // Angela Engkuan: -
25. Janda 916 // Raihan Zaffiya: 4.22
26. Hanya Untuk Dia // Nurul Izah: 3.56
27. Jodoh Yang Ku Cari // Eija Khadeeja: 4.18
28. Gulai Siput Daun Kaduk // Fida Rohani: 3.73
29. Jangan Jauhi Aku // Nuroll Shazlinda Hairul: 4.0

30. Rupanya terbeli novel yang sama sampai dua buah: Aku Jatuh Cinta. Ada tanda tanda macam akan ada GA. Insha'Allah. 

Dec 20, 2018

"Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)"

6:28 AM 10
 "Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)"

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Sebelum ni, ika terlepas untuk join GA dari Yea. Tapi harini, ika nak join segmen bloglist dari beliau. Jom kita support her. Masih ada masa lagi. 




Click Here To Join

Tarikh tutup: 31 Disember 18, 11.59 PM. 

Giveaway The Berkat Di Mialiana.com

6:21 AM 12
 Giveaway The Berkat Di Mialiana.com

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️



The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.
Siapa itu golongan B40?
Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.
Kenapa bantu B40?
Cara terbaik untuk keluar dari kesusahan hidup dan kemiskinan ialah dengan ilmu. The Berkat ingin melihat golongan B40 berjaya dalam pendidikan supaya mendapat kerjaya yang bagus.
Contohnya dalam pendidikan, The Berkat berkongsi cara untuk fasih berbahasa Inggeris, tips menghadapi UPSR dan PT3, tips untuk berjaya dalam SPM, permohonan SBP, permohonan MRSM serta permohonan UPU.
Sekadar berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Tak apa duit tak banyak, janji rezeki berkat.

Giveaway ini dianjurkan oleh TheBerkat.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

 


Read more: http://www.mialiana.com/2018/12/giveaway-the-berkat-di-mialianacom.html#ixzz5aEZKiwDL

Dec 18, 2018

Buku Murah Sun@mag, Curve

12:05 AM 10
Buku Murah Sun@mag, Curve


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Siapa sini rumah dia dekat dgn Curve atau dia suka pergi Curve bila hujung minggu? This time, ika nak share satu physical bookstore yang best dekat Curve. Ika pernah masuk kedai ni dulu, tapi setahu ika tak ada pulak jual novel Melayu. Mostly, hanya ada book BI, Magazine, Buku Kanak Kanak, Komik, Kamus & others. Tapi, semalam masa ika singgah sekejap dekat Curve. Ika saja masuk sini. Jadi rambang mata bila nampak banyak novel Melayu. Tapi, ika rasa mcm dieorang nak pindah. Tak sure la. Sbb ada clearance moving out.


1 buku- RM 10
3 buku- RM 25
Kira diskaun RM 5

Sementara kedai ni masih ada. korang boleh la singgah dan beli. Sun@mag ni berdekatan dgn kedai mana? Untuk kesenangan korang, ika akan kasi beberapa kedai terdekat dgn Sun@mag. Ada DIY, Kedai Tepayakki, Ayam Penyet, Mesin ATM Bank Islam. 




Buku buku interior design yang hard cover, kalau tak silap, harga dia RM 39. Tak pasti la mahal ke murah tidak harganya. Tapi, boleh la kot kan. Buku buku dia pun bukannya buku yang tak berkualiti. Masih elok dan cantik lagi. First hand kan. Ada banyak pilihan sampaikan pening kepala. Tapi, ika yakin ada je yang jenis suka baca buku jenis mcm ni sebab tu ada nya buku buku ni semua. Mustahil la, buku ni tak ada peminat tersendiri. 





Kalau tak silap ika, tak semua buku ada banyak copy. Ada yang mcm limited. Ada 1 copy je for one book. Kira siapa cepat, dia dapat. Lagi lagi untuk buku BI la. Kira siapa nak buku mcm ala ala buku yang dijual dekat BBW, boleh kot singgah sini. Nampak mcm lebih kurang je buku dia. Tapi tu la, kedai ni mcm dipandang sepi je. Mungkin org tak tahu kewujudan kedai ni atau org tak suka baca buku. 2 tu je la kot. Hee. 


Untuk novel Melayu, jangan la expect novel latest ada terjual dekat sini. Sebabnya, ika perhatikan mostly novel dia mcm tak baru dan tak la lama sgt sgt. Sedang sedang. Kira just nice. Antara publisher yang ada Idea Kreatif, Penulisan2u &  Fajar Parkeer. Ika ambik masa setengah jam dekat bahagian novel melayu saja sebab belek novel satu satu. Ada beberapa novel yang hanya ada sebuah saja. Dan of course, ada juga yang banyak copy. 

Rasa mcm nak beli sebuah je masa masuk tu. Sebab rasa mcm tak nice je masuk dlm kedai buku tu lama-lama, end up keluar dgn tangan kosong. Haha adakah ini alasan? Haha. So, ika beli la 3buah. Nak beli 1 rasa rugi. Nak beli 3 rasa mcm bazir sbb ada banyak lagi novel yang tak dibaca lagi. Tapi teka la rakan-rakan sekalian, adakah seketul ika berjaya atasi dilema? 

Akhirnya.. 






Tidak ya kwn kwn, haha seketul ika tak berjaya keluar dengan tangan kosong. Sebab ika dok aim beberapa buku yang ika dah lama cuba nak baca. Selama ni, ika banyak baca novel dari Alaf 21 & Buku Prima. So, kalini ika nak cuba try publisher lain. Ika pilih 3 buku yang berlainan publisher. Dah lama nak baca karya Hani Fazuha. Personally, tak berapa familiar dgn penulis baru. Sebab tu la curious gila. Haih.  Buku Idea Kreatif pun ada terselit beberapa buah. Kalau rajin belek, dapat la tangkap hee. 

Oh ya, most important thing. Sila bawak cash. Sebab sini tak boleh guna debit card. Bagus jugak tak boleh guna debit, sebab lagi banyak kang beli. Ada baiknya tak ada debit debit ni. Haha. 

Geleng kepala bila fikir tajuk novel sekarang. 3 novel ni, novel cinta terakhir yang ika akan beli untuk tahun ni. Ika ada banyak novel cinta yang masih dalam TBR. Stok nak dibaca berderet. Dah tak risau dah kalau tak ada buku. Haha. Apa yang merisaukan diri ni sekarang ialah nak cari masa untuk habiskan semua buku buku yang ada, 

Salah satu azam 2019: Nak berjinak jinak dengan PNMe- Reader. 

See you guys soon in my next entry, Insha'Allah. 

Dec 14, 2018

GIVEAWAY AKHIR TAHUN 2018 By Lady In Red Planner

1:18 AM 9
GIVEAWAY AKHIR TAHUN 2018 By Lady In Red Planner


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️ 

Salam Jumaat semua. Harini, ika nak join GA dari Sis LZ. Hee. Tanda support beliau. Serius, syarat dia simple je. Tak renyah lansung. So, tunggu apa lagi gais. Mana tau ada rezeki kan. GA ni start 14 Disember - 23 Disember 2018. 

Dec 11, 2018

MATHAF 2018, STAR AVENUE.

5:22 AM 11
MATHAF 2018, STAR AVENUE.

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Memandangkan, ika berkesempatan untuk pergi ke MATHAF 2018 dekat area rumah ika ni. Ika nak share la dekat blog. Kot la kalau tak ada yang tahu pasal food Festival yang tengah berlansung dekat Star Avenue ni. Kebetulan, festival ni masih berlansung sampai Ahad ni. 7/12/2018 - 16/12/2018. 10 hari. Lama jugak, sebab haritu 3 hari je. Tengah cuti sekolah kan ni, seronok bwk bdk bdk or family makan makan. So, here we go. 

Before that, sorry of gambar kabur, goyang dan tak nampak sangat makanan. Sebab ika curi curi tangkap haha. 


Siapa yang pernah baca entry Food Festival Shah Alam ika tahun lepas (Click Sini). Mesti korang tahu festival ni banyak makanan apa. Well, MATHAF means Malaysia Thailand Halal Food Festival. Banyak makanan Thailand yang ada. Dan semua ika suka. Masa ika sampai dekat MATHAF, hujan lebat dan tersangat la crowded. Sebab masing masing nak berteduh. Tapi, sikit pun tak menghalang ika untuk explore MATHAF. Oh ya, bukan la makanan Thai semata mata, sebab ada jugak makanan dari Malaysia. 





Apa agaknya makanan yang terjual di MATHAF? 

Nak di listkan satu persatu tu susah sebab ika tak sure dengan nama nama makanan yang ada. Tapi apa yg ika perhatikan antaranya : 

1. Dimsum: RM 10- 5biji 
2. Kerabu Kaki Ayam / Kerabu Su'un/ Kerabu Maggi : RM 7 
3. Baby Crab: RM 10- Bekas Kecil OR RM 20-Bekas Besar 
4. Sosej Pulut & Other: RM 3 
5. Somtum : RM 7 
6. Kacang: RM 10 
7. Churros: RM 5 
8. Mango Float 
9. Takoyaki 
10. Nasi Goreng Sotong/ Ayam/ Udang : rm 7 
11. Sotong Bakar - Ikut Size 
12. Air Mangga OR Air Buah Naga: RM 6 (Kecil) / RM 8 (Besar): dalam satu cup ada   penghadang untuk dua air buah ni. Berbaloi. 
13. Mango Sticky Rice
14. Ice In Fog 
15. Ais Krim Kelapa 

Tapi, ika nampak ramai yang eksited sangat bila nampak ada Kerabu Kaki Ayam. Ehem, sedap okay. Korang patut cuba. Sebab rasa pedas & masam. Sama jugak dengan Somtum. Memang piaww betul haha. 




Masa ika pergi Bangkok pun pasar malam atau street food dieorang, ika lansung tak berani nak beli yang jenis cucuk cucuk ni sebab nampak lain sangat sosej yang dieorang masak. Nampak berkilat ahaha. Mula la ragu ragu. So, dekat MATHAF ni ika pulun beli. Lagipun, tak ragu ragu sebab dah nama Halal Food Festival kan. Kebetulan, ika bawak Tyra. Kawan ika yang banyak tau pasal makanan Thai sebab dia ada darah dekat sna. So, jadi esktravaganza mood tak was was tu. Serious sedap. Ika suggest untuk korang try sosej pulut. Hee

Okay, kedai makcik ni punya sos sedap okay. Haha. Banyak gila ika melabur dekat kedai dia sebab sedap. Lagi lagi sosej pulut tu. Nyums. 



Untuk baby crab. Ada banyak perisa yang korang boleh pilih. Which is original, seaweed, BBQ, Tomyum, Cheese & sebagainya. Macam yang ika cakap, baby crab ni terjual mengikut size bekas tu. Kalau kecil. RM 10. Kalau besar, RM 20. Tapi, ika rasa kalau korang ambik yang size besar lagi banyak blh masuk and berbaloi sebab baby crab pun kecik je kan? So, banyak la sikit bole makan. 

Banyak kedai jual baby crab ni, so jangan risau kalau habis haha okay? 

Cekap akak ni buat kerja.. Eventho order beratur, dia tetap boleh siapkan dalam masa yg cepat. 
Korang jangan risau nak fikir dekat mana lepas dah beli. Sebab, dia ada sediakan banyak meja & kerusi untuk korang duduk dan makan. Sambil- sambil tu, korang boleh la tengok tengok barang yang dieorang jual selain makanan. Ada beg, baju, kasut dan mcm mcm lagi. Kalau barang, kebanyakannya agak murah harganya. Makanan, kita tak boleh kata yang makanan tu pricey. Sebab dekat MATHAF boleh dikatakan murah jugak. 

Takkan la korang teringin nak makan makanan Thailand sampai nak kena terbang ke Thailand kan? Unless if niat korang nak makan sambil jalan cuci mata. Yang tu memang kena la terbang ke sana. So, guys. Tunggu apa lagi. Sesiapa yang teringin nak rasa makanan Thai, meh la datang MATHAF 2018. 

LOCATION: STAR AVENUE LIFESTYLE MALL, BANDAR PINGGIRAN SUBANG 
PARKING: 3jam pertama- RM 1 (Sorry kalau salah info) 
FACEBOOK MATHAF 2018

Nov 17, 2018

'GIVEAWAY BUKU by budakvanilla'

6:23 AM 15
 'GIVEAWAY BUKU by budakvanilla'

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Ika memang follow budakvanilla dekat IG. So, ika memang tahu yang dia akan buat GA. Dan hadiah dia buku FIXI. Lepastu, ika diremind lagi sekali oleh Kak Sha hehe. Untuk join. Ika hanya mencuba nasib saja untuk GA ni. Ika tertarik dengan hadiah dia. Buku FIXI kot. Ika dah la dok mengumpul buku FIXI yang main lama, makin banyak aha. 


Click Here To Join.

Macam mana boleh terjebak dengan buku? 

Dari sekolah lagi memang tertarik dgn buku buku dekat library. Tapi,  masa tu leceh gila nak pinjam dekat sekolah. Sebab masa meminjam tu tak lama. Lepastu dah nak kena pulangkan dah. Haha. Waktu tu, kita bukan la pulun nak membaca mcm sekarang. Dulu, kita baca bila dah habis buat homework atau siapkan apa yang patut. So, nak senang. Ika start beli buku sendiri. Tapi kena bodek abah ika sebab dia je la yang boleh belikan buku waktu tu. Start darjah 6 dah ada collection novel cinta sendiri which is haha terlalu muda untuk baca buku jenis mcm tu. At the same time, tetap baca la buku yg jenis utk umur2 ika. Minat baca tu sampailah sekarang. Plus, makin teruk haha. Camtula ceritanya. 

Nov 15, 2018

#7YearsAnniversaryGiveaway Dunia Zumal

4:55 AM 11
#7YearsAnniversaryGiveaway Dunia Zumal

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Lama peram entry ni dalam draft. Harini, ika nak join GA dari Dunia Zumal. Wah, dah 7 tahun berblogging. Keep on blogging okay?. Dan sediakan entry yang bermanfaat buat pembaca. Jom join GA Dunia Zumal ni sebab hujung bulan ni habis dah. Sempat lagi ni nak join. 


Click Sini kalau nak join. Selamat bergiveaway gais. 






Nov 6, 2018

Hadiah dari Blogger Sis Kinah 🎁

11:44 PM 33
Hadiah dari Blogger Sis Kinah 🎁

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Entry ni entry penghargaan buat Sis Kinah sebab sudi bagi ika all this. Last month, ika ada tinggalkan komen dekat blog dia. Top Komentor Bulan Oktober. Sebenarnya, sambil sambil baca tu, ika tak sangka tinggalkan komen banyak mcm tu. Tapi, apa pun. Banyak info yang korang boleh dapat bila baca blog Sis Kinah. Ika adore sgt dengan idea idea yang ada dekat blogger yang mampu hasilkan entry yang bagus bagus setiap hari. Memang ika jadikan inspirasi. Sebab ika ni tak konsisten lansung blogging. Penyakit M kadang tu hebat sgt melanda diri. 


Sebab eksited sgt tadi dapat parcel. Ika dah cuba pakai liptint Tony Moly ni. Ika taktahu pulak Tony Moly ada liptint. Warna dia lawa. Tak pekat sebab liptint ni kalau kita pakai sikit pun dah cukup. Code 02. Ika suka sangat packaging liptint ni. Cantik. Hee. Penutup dia ada bentuk love. 
And sis kinah bagi sekali mask sheet dengan Sampel Bare Essentials. Thankyou Kak Kinah. ❤️️ 

Korang boleh explore lebih lagi Blog Apekinah.com untuk baca entry entry beliau. Semoga Kak Kinah keep on blogging okay? Teruskan menulis entry yang dpt memberi manfaat buat semua org. 

Nov 3, 2018

BOOK REVIEW - POTRET DUA WAJAH

11:43 PM 16
BOOK REVIEW - POTRET DUA WAJAH


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Nowdays, ika rasa momentum ika untuk membaca buku sangat kurang. Atas sebab sebab peribadi yang tertentu. Ika kena utamakan dan pentingkan seseorang yg ika sayang yang tgh tak sihat. Tapi, ika ada jugak curi curi masa untuk baca buku. Yes, while waiting for my mom dekat hospital. Before that, doakan mak ika sihat seperti sedia kala. Jarang sgt share dalam blog pasal personal. Tapi, mohon doa rakan rakan blogger dan alam maya yang lain buat mak ika. 

Okay. Let's proceed.

Potret Dua Wajah by Haiza Najwa ni merupakan sebuah novel bergenre thriller. Kalau sesiapa yang suka baca novel genre mcm ni. Mungkin korang boleh cuba baca ini atau beli dan jadikan koleksi buku korang. First of all, ika risau yang ini akan jadi review yang ada spoiler. haha. tapi tak apa la kan? tapi kalau spoiler mesti akan diceritakan dengan details part part penting dlm novel ni sampaikan kalau tak baca pun dah boleh tahu dah ending ceritanya. Kan kan kan? By the way, Kak Sha suggest ika utk baca buku ni. sebab ika tanya buku apa yang ika patut start baca. hee



Suka dengan konsep jalan cerita yang penulis masukkan dalam novel ni iaitu di sekolah asrama. Siapa yang pernah duduk asrama akan terflashback kenangan manis pahit korang bila baca novel ni. Persahabatan di antara junior dan senior. Hantu. rumor dan asrama memang tak boleh dipisahkan. Rasa teruja sikit bila baca cerita pasal sekolah asrama ni sebab lain feel dia. 

Nasib baik watak Dania dan kakak dia tidak mengelirukan. Sudahlah nama panggilan hampir sama. Nia dan Nila. Bila baca tu, tengok nama baik baik sikit. Sebab nak dekat tengah page, nama watak Nia dan Nila akan kerap muncul. Tapi, itu tidak la menjadi masalah besar. Sbb kalau baca flow cerita. Mesti tahu punya siapa yang tengah berdialog tu. Sah sah la org yang bercakap tu siapa dan siapa. Ye dak? 

Watak Dania & Masriezal dalam novel ni bagi ika terlalu sempurna. Maksudnya, dari rupa paras sampai la dari segi keperibadian dieorang dua. Bila terlalu perfect, jadi tak logik hee. Tapi sebab ianya cerita semata mata. Boleh tolak tepi tak? Ika lebih prefer kalau watak utama tu ada pro and cons. No badi is perfek. Em.


BOOK DETAILS

AUTHOR: HAIZA NAJWA 
YEAR: 2014 
PAGE: 518 PAGES 
PRICE: RM 21.00 


Source: Goodreads. 


Cumanya, watak Aisyah tidak diserlahkan dengan lebih banyak. Sedangkan, pada awalnya. Aisyah yang memainkan peranan penting dan besar dalam membuka cerita pasal Dania. Tapi, end up hujungnya. Watak lain yang lebih menyerlah. Aisyah macam hilang sedikit sinarnya. Gituww! Potret yang selalu ada dalam locker Aisyah tu pun tak dihuraikan dengan mendalam. Sebab rasa mcm kurang sgt cerita psl potret misteri tu. 

Conclusion pendeknya, sebuah karya plot twist yang not bad. Takda la orang kata sambil baca sambil menguap. Ika masih ada rasa untuk keep on membaca sampai habis sebab curios. Kita rasa penjahat dia Si A. Bila baca dan baca lagi. Eh salah. Si B rupanya yang jahat. Pastu rasa mcm si D pulak yang jahat. Nak sampai hujung eh kenapa pulak si C yang jahat? Haha. Maka, kau la detektif Conan yang paling failed! Semoga penulis terus berkarya. This is just my personal opinion. 


RATE: ⭐⭐⭐

Oct 31, 2018

Lazada 11.11 Blogger Contest: The Biggest One Day Sale!

8:38 PM 39
Lazada 11.11 Blogger Contest: The Biggest One Day Sale!

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Mesti ramai yang menantikan kehadiran tarikh yang cantik untuk bulan November, 11.11. Kan? Jangan tipu. Lagi lagi bila tahu yang tarikh cantik mcm ni je mesti akan ada sales gila gila punya sampai nak menangis la kita sebab poket seluar, dompet serta duit dalam ATM makin kurang gara gara berhabis membeli. 

Lazada kerap buat sales gila gila mcm ni. Sampaikan kadang tak terkejar kita dibuatnya. The Biggest One Day Sale. Harga serendah RM 1 , Diskaun sebanyak 90% dan juga collectible voucher worth RM 11,000,000. Slash it & Shake it. Wow sangat tau! Banyak voucher yang korang boleh kumpul dan dapatkan. Please explore Lazada website gais. Click Here ! Dah la harga murah, siap bagi diskaun lagi. Lepastu kasi voucher lagi. Ish. Pemurah sangat tau Lazada ni.  

What 3 products (or more) are you adding to your cart to buy during Lazada 11.11 Shopping Festival? Share your wishlist with us!

 Cakap pasal wishlist dekat Lazada ni, memang lebih dari 50 barang pun ada. Haha. Al maklum la nafsu membeli lagi lagi perempuan kan memang mcm hantu sikit. Mostly banyak gadget yang ada dalam cart ika. Ini di antaranya la: 

 1. SEAGATE HDD 1TB BACKUP PLUS SLIM PORTABLE EXTERNAL HARD DISK DRIVE


Dah lama sebenarnya nak beli hard disk. Rasa susah sangat bila guna banyak pendrive untuk simpan document, gambar, movie and assignment.Lepastu mula menangis sebab pendrive hilang. Kalau ada hard disk ni, memang senang sgt kerja. Tersimpan dekat satu tempat. Kalau dapat ni, memang peluk bawak tido malam. Haha over. 



2. PAPERANG P1 SMALL WIRELESS BLUETOOTH 4.0 MOBILE PHONE ISTANT PHOTO PRINTER




I want thissss so badly! Ika suka cuci gambar dekat kedai. Tapi bila tahu ada sebenarnya photo printer mcm ni terjual. Ika ada bercita cita untuk nak dapatkan benda ni satu. Yang ika tengok haritu Canon punya. tapi dekat Lazada this cute photo printer. Ish. Comel gila kot. Haha. Murah pulak tu. Mana tahan hati ini. Bergelora gituwww! Siap dapat free rolls lagi. Jimat jimat. 

3. ORIGINAL SONY WALKMAN 4GB PINK


Ika mesti sure punya.  Korang mesti akan mcm tanya kenapa ika masukkan ini dalam cart di Lazada. Ika tahu sekarang ni ada banyak je apps music yang boleh download dekat phone mcm Spotify, Joox and banyak lagi. Tapi, personally. Ika ada satu problem which is kalau dh dgr lagu dekat phone tu. Ika dengar nonstop. So bateri cpt habis. Buatnya masa tu tak bawak powerbank kan payah sikit kan. So, ada nya mp3 ni. Bateri phone selamat sikit. 

Lagipun, comel kan warna pink plus ramai je kawan ika pakai jenis ni masa sekolah. Sampai sekarang tahan! 

4. MIDEA AIR COOLER 


Ini hanya nafsu dan kehendak ika semata mata . Kalau dpt beli ni boleh letak dalam bilik. Hee. Sejuk sikit hati ni bila nak berblogging ke, sambil baca buku ke kan. Lagipun ika rasa harga dia bukanlah mahal yang teramat sgt compare to other brand hee.  Tapi sebenarnya, ada benda ni. Tido akan jadi extra lama sikit haha. Ish ish.

So, korang dah tengok kan ika punya cart dekat Lazada. So, ika nak seru dekat semua blogger untuk join contest yang dianjurkan oleh Lazada ni so that korang mungkin berpeluang untuk memenangi hadiah hadiah lumayan yang dieorang tawarkan! 

Prizes – Vouchers for all participants! 
At the end of the contest, each participant will receive one voucher worth RM30 (min. spend RM100).
Join and get a chance to win one RM1,111, RM150 or RM75 Lazada voucher!
Get creative to win one of the creativity prizes up to additional RM600! 3 posts will be selected among the posts by an internal Lazada committee to award vouchers worth RM1000.
100 lucky winners:
1st Prize: 1 x RM1,111 cash voucher 
2nd Prize: 11 x RM150 cash vouchers
3rd Prize: 88 x RM75 cash vouchers
Creativity Prize:
1st Prize: 1 x RM500 cash voucher
2nd Prize: 1 x RM250 cash voucher
3rd Prize: 1 x RM100 cash voucher

 Blogger contest start harini sampai 11 hb nanti. Jangan lepaskan peluang! Okay gais. 
Click Here To Join!

Selamat bershopping gais!