November 2021 - Jari Jemari Menari

Nov 14, 2021

Movie Review - Red Notice (2021)

9:11 PM 8
Movie Review - Red Notice (2021)

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️ 

Memandangkan semalam baru la dapat lepak dekat rumah. Jadi, kiteorang satu family decide untuk tengok movie lepas makan. So, movie yang kiteorang tengok semalam dekat Netflix ialah Red Notice. Kita layan dulu movie Top 10 dulu. Dan Red Notice No 1 dalam carta Top 10 tu. Rasa macam baru je tengok cerita Ryan Reynolds yang baru tajuk Free Guy. Alih-alih dia ada lagi movie baru. Haha. The Rock pun sama kot sebab baru layan Jungle Cruise. Masyuk sungguh ya. 

Semalam ada ternampak yang ada orang rate movie ni 1/5 kalau tak silap dekat twitter. Tapi nasib baik tengok dulu sebab lepas tengok baru nampak tweet tu. Okay, jom proceed. Bismillah. 



Sinopsis: Mengisahkan tentang Special Agent John Hartley (Dwayne Johnson) yang ditugaskan bersama dengan Interpol Agent untuk menyiasat satu kes kecurian barang purba. Barang purba itu ialah milik Celopatra pada 2000 tahun lalu yang berupa tiga biji telur berhias sebagai hadiah perkahwinan .Telur itu hilang mengikut peredaran masa dan pada masa kini, mereka perlu menangkap pencuri seni antarabangsa yang sangat mahir iaitu Booth ( Ryan Reynolds). Booth diburu oleh ramai orang dan hanya disebabkan satu kesilapan, John Hartley terperangkap dan terpaksa menghadap Booth demi mengumpulkan barang purba tersebut. 

Pelakon: Dwayne Johnson, Ryan Reynold, Gal Gadot, 
Tahun: 2021



Secara peribadi, ika enjoy tengok movie ni walaupun sebenarnya memang ada rasa macam untuk karakter The Rock dalam Red Notice ini seperti watak yang selalu dia lakonkan sebelum ni dalam movie yang lain. Sebab itu la kalau siapa yang nak tengok sisi lain The Rock, ini mungkin bukan movienya tapi kalau kalian nak tengok Red Notice berdasarkan storyline. Ika rasa no problem sebab ika enjoy dengan movie ni sebab storyline dia menarik. Untuk Ryan Reynolds seperti biasa, not bad lakonan dia. Best. Dan untuk Gal Gadot. Ika tak suka watak dia yang jenis kacau daun. Tapi, ika rasa dia bawa watak dia dengan baik dan suka tengok muka dia. Cantik <3 

Ika tak pasti dengan BT untuk RN ni tapi yang ika tahu ika enjoy dengan setiap tempat yang dibawa oleh cerita ni seperti Argentina, Bali dan sebagainya. Rasa macam dapat berjalan ke negara orang tapi dalam movie. Itu apa yang ika rasa la sebab kita mesti berlainan citarasa kan. Ika juga suka dengan unsur komedi dalam ni. Sebab ika gelak means kelakar. Kalau tak kelakar untuk orang lain ika anggap ika mudah terhibur. Haha. 

Hanya disebabkan 3 biji telur berhias, masing-masing pun gigih bersaing untuk dapatkan telur tu. Ada yang sampai sanggup tikam belakang, talam dua muka dan macam-macam lagi. Ada juga beberapa plot twist yang diselitkan which is okay good. Seronok juga main teka teki. Tapi untuk orang yang dah boleh predict apa babak seterusnya yang jadi, mungkin kalian akan rasa macam meh. Dah tahu dah la apa jadi. Boringnya. Sebab, adik & husbnad ika pun jenis macam mudah predict. Mungkin sebab dieorang dah selalu layan movie jenis macam ni. Tapi untuk ika yang jenis otak tu nak mudah taknak fikir panjang. Ika akan layan movie sampai habis tanpa gigih predict haha. 

Kalian boleh tengok di Netflix jika berminat. Maaf untuk ulasan yang ringkas ini. Ika bagi 3.5/5 bintang. Masih mengiburkan dan boleh dilayan. Bkukan kategori cerita sampah. Sebab masih ada sense of humor, action, and adventure. 



Nov 12, 2021

Giveaway by Lady Dini 1.0

4:49 PM 6
Giveaway by Lady Dini 1.0


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️ 

Selamat Hari Sabtu. Harini, ika nak join satu giveaway dari Sis Lady Nini. Hi sis. I'm your new followers. Salam perkenalan. Jom la gais kita join GA sis ni. Support and memeriahkan lagi :) 


 Syarat mudah je :

1. Create entry bertajuk "Giveaway by Lady Dini 1.0"

2. Save banner di atas dan backlink kan ke entry saya ni

3. Ajak rakan bloggers semua join Giveaway ni ok!

4. Copy link entry korang dan paste kat komen entry saya ni

Nak pilih 3 pemenang bertuah ❤ Nak bagi hadiah special to you 🎁 Tempoh penyertaan 7 hari sahaja, bermula harini hingga 18 November 2021. 

ARTisFAIR’ Exhibition Kuala Lumpur

4:39 PM 0
ARTisFAIR’ Exhibition Kuala Lumpur

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️ 


ARTisFAIR is fashioned on this very premise, to challenge perceptions about art, while creating a new kind of appreciation and ownership. This biggest hybrid art fair in Malaysia aims to build a sustainable ecosystem of art and community within a real global marketplace. 

Opening on November 11 to 28 at Fahrenheit88, ARTisFAIR showcases the voices, ideas, and colours of over 500 artists from Malaysia and Indonesia. The creative realm spans over 2,000 artworks, from paintings to sculptures and unique installations, in over 100,000 square feet of gallery space. The mission: to connect emerging and established artists with emerging collectors, across four levels of exciting, welcoming areas, to spark art appreciation from ground level. Because everyone deserves to have good art in their lives. 



“This immersive art event was born out of a desire to champion creativity and make art accessible to a wider, appreciative audience,” says Andrew Yap, co-creator of ARTisFAIR, who brings his experience in running the World’s Biggest Book Sale, Big Bad Wolf Books, and 14 BookXcess bookstores, to this artistic venture. “By transforming this massive mall space into the largest art exhibition in the region, we’re inviting people of all walks of life to view the brilliance of contemporary art, while giving them the chance to actually own a piece.”

ART IS WHAT WE NEED



Andrew Yap, co-creator of ARTisFAIR, who brings his experience in running the world’s biggest book sale, Big Bad Wolf Books, and 14 BookXcess bookstores, to this artistic venture.

Bernard Chandran, co-creator of ARTisFAIRand hailed as the 'King of Fashion’, branching out from high fashion to contemporary art.


Nov 10, 2021

Ulasan E Book - Kisah Seram: FUNFAIR | Del Osmera (2021)

9:42 PM 1
Ulasan E Book - Kisah Seram: FUNFAIR | Del Osmera (2021)

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️ 

Buku pertama yang ika baca dari penulis ialah Meremang dari Buku Prima. Dan sampai sekarang, ika masih mengikuti perkembangan penulis. Dan kalini, ika memilih untuk membeli ebook terbaru dari Del Osmera yang bertajuk Kisah Seram: Funfair. Dengan harga yang sangat murah. Ika rasa ianya mampu milik dan inilah masanya untuk kita support penulis lokal. Kalau kalian berminat nak dapatkan ebook ini selepas membaca ulasan ringkas ika. Kalian boleh ke medsoc penulis. Ika akan sertakan nanti di akhir entry. 

Jom kita teruskan dengan ulasan ringkas Funfair. Bismillah.

Ebook ini mengingatkan ika suasana Funfair. Suasana yang suram ditambah pula dengan sedikit vibes seram dan lampu yang berwarna warni serta permainan yang menyeronokkkan. Dan penulis, dia berjaya letakkan gambaran tersebut. Antara petikan ayat yang ada di dalam ebook ini ialah:-

Langit sudah semakin jingga. Suasana juga semakin suram. -- page 2 

Seluruh kawasan funfair menjadi terangbenderang -- page 48

Muzik dari merry go round turut berkumandang mengisi suasana yang bingit dengan bunyi kilat, angin dan hujan. Permainan kuda yang sudah tidak berfungsi berpuluh-puluh tahun kini kembali rancak berpusing-pusing. -- page 49 & 50

 



Secara peribadi, ika sangat suka dengan tajuk dan sinopsis Funfair. Cuma ika rasa mungkin untuk penambahbaikkan, penulis boleh menyediakan cover ebook yang lebih cantik dan dari segi layout ebook. Ika rasa okay sahaja. Plain dan tidak fancy which is okay for me. Cuma ika rasa font yang dibold kan seperti kurang sesuai.Sedikit menganggu pembacaan. Ini hanya pendapat peribadi ika sahaja. Maaf jika ada salah silap. 

Funfair mengisahkan tentang sekumpulan pelajar sekolah bersama 2 orang guru ( Cikgu Hani & Cikgu Aris) dan seorang pemandu bas ( Abang Zack). Mereka dalam perjalanan ke tapak perkemahan dan telah sesat ke sebuah funfair yang terbiar. Kejadian misteri itu mengundang seribu satu pertanyaan di benak mereka. 

Menurut Abang Zack, enjin bas tidak dapat dihidupkan dan tayar juga pancit. Jadi mereka memerlukan bantuan mekanik. Bertambah malang lagi, line telefon juga tidak ada. Jadi Abang Zack bercangan untuk mencari mekanik keesokan harinya bersama Cikgu Aris memadangka hari pun sudah lewat. Para pelajar diminta untuk mendirikan khemah dan mereka akan bermalam di funfair terbiar itu. 

Nak dijadikan cerita, banyak kejadian misteri yang terjadi sepanjang mereka menerokai funfair tersebut dan bermalam di sana. Dan Cikgu Hani? Dia sendiri merasa runsing memikirkan apa yang terjadi dan juga kata-kata anak muridnya yang bernama Eva membuarkan Cikgu Hani jadi tidak senang duduk. Apa yang terjadi seterusnya kepada mereka? Berjayakah mereka keluar daripada Funfair tersebut?



  • Suka dengan pengolahan cerita Funfair. Simple but nice. Ending juga bukanlah ending yang mengecewakan. Ending yang sedih dan masih ada terselit plot twist. Tak terfikir pun yang endingnya jadi macam itu.  
  • Watak Eva yang dikatakan memiliki deria keenam sangat misteri perwatakannya. Dan ika harap watak Eva lebih menonjol lagi sebab bagi ika dia juga membuatkan jalan cerita ini mempunyai seri. 
  • Funfair yang terbiar masih mempunyai bekalan air?. Aneh tapi ika harap ada penjelasan kenapa ada bekalan air. Haha tapi begitulah. Tidak semua kejadian misteri mempunyai jawapan. 
  • Puas hati sangat dengan apa yang terjadi dekat Iskandar. Sebab itu memang balasan yang wajar untuk budak nakal macam dia. Supposely kawan-kawan dia pun kena benda yang sama. Baru sama adil. 
  • Benda tu memang suka menyamar jadi kawan-kawan Iskandar ya. Apa istimewanya budak berdua tu. Haha. Tapi part di mana di dalam bas tu memang terasa meremang ya. Diusiknya Cikgu Aris sebegitu rupa. Nasib baik Cikgu Aris kuat semangat kalau diri sendiri kena mahu pengsan atau lari tak cukup tanah. 

Kalau la ebook Funfair ini ingin dipanjangkan penulis. Ika memang sokong. Sebab ika rasa masih ada banyak lagi watak yang boleh dikembangkan. Especially Eva. Nak tahu juga apa sebenarnya yang dia nampak di Funfair itu, dia berkomunikasi dengan siapa, betul atau tidak dia mempunyai deria keenam atau betul ke kabar angin mengatakan dia sebenarnya attention seeker. Tapi, dalam masa yang sama ika juga okay kalau ebook ini sampai disini sahaja ceritanya. Sebab dah okay. Biasalah kerja nak demand je. Haha. 
Untuk penulis, Del Osmera / Ninie Othman. Teruskan menulis okay sebab awak memang berbakat. Oki!