2023 - Jari Jemari Menari

Dec 18, 2023

Cerita Ringkas - SIBF 2023

8:59 PM 3
Cerita Ringkas - SIBF 2023



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Harini, ika nak share pengalaman kali kedua ke SIBF / MBSA Shah Alam. Tapi secara ringkas saja ya. Sama macam tahun lepas. Tahun ni juga ika jadi Personal Shopper. Cumanya, hanya untuk hari pertama & terakhir sahaja. Fun-fun only. Hm, dah tua-tua ni tak minat tempat sesak. Kalau ada hala tuju barulah gigih menapak. Oh ya, memandangkan parking pun tak berapa banyak. Ika datang awal pagi. Datang awal balik lambat. Ha macam mana tu?. Sebab hari pertama selalunya ika akan explore tempat, buku & harga. Dan hari terakhir, dah tak melilau sana sini dah sebab dah tahu tempat. 


Total damage personal ialah RM 50+. Tak ada list nak beli buku apa. Memang ke sana as PS and nak cuci mata. End up, terbeli juga sebab harga not bad. Lagipun, ada banyak buku baru. Mana boleh tahan :') Antara buku yang ika beli :- 


1. Carmine - Ruwi Meita 

2. Koyak - Aini Bakar 

3. Pada Subuh Yang Membawaku Pergi - Yaya Samad 

4.Ilustrasi Ed - Ayumi Syafiqah 

5. 3 buah buku PTS. 


Ika share sikit gambar yang ika sempat ambil sepanjang ika di SIBF. πŸ™ŒπŸ» Tak sempat sangat nak pegang phone all the time. Sebab tangan penuh mengangkut barang customer. Apa pun, hopefully, penganjur ambil kira luahan/kritikan dari pengunjung untuk penambahbaikkan di masa akan datang. Sebab this year, ada reruai yang tersorok & messy dari segi susunan. 








 

So far, ika enjoy pergi ke SIBF. Sebab dapat jumpa dengan kawan-kawan & penulis buku. Selalunya communicate dekat medsoc. Bila jumpa face to face memang lagi happening :) Ya memang ramai sangat orang especially weekend. Tapi, dah nama pun pesta buku kan. Mustahil tak ramai. Seronok tengok family yang datang ramai-ramai dan layankan permintaan anak nak beli buku. 

Semoga rakyat Malaysia suka baca buku sampai bila-bila :) 

https://www.instagram.com/ikashoid/reel/C0T2b28Pu-A/

Dec 7, 2023

Dagangan Strim Langsung dan Affiliate Capai Kemuncak Baharu di Shopee Pada 2023

9:25 PM 0
Dagangan Strim Langsung dan Affiliate Capai Kemuncak Baharu di Shopee Pada 2023

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

Dagangan strim langsung dan affiliate telah memacu keterangkuman pasaran lebih baik terhadap penjual dan bakat tempatan di platform Shopee pada 2023. Sepanjang tahun lalu, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara & Taiwan ini menyaksikan rakyat Malaysia menonton strim langsung lebih 34 juta jam di Shopee Live dan berinteraksi dengan pempengaruh tempatan sebanyak 3.5 billion kali. Buat penjual yang mencapai lebih RM500,000 dalam jualan tahun ini, pesanan strim langsung mewakili 10 - 40% jumlah pesanan platform. Berbanding 2022, Shopee menyaksikan pesanan yang melibatkan affiliate meningkat 420%, dengan penglibatan lebih 20,000 ahli affiliate baharu dalam ekosistem Shopee. 


“Ini menunjukkan kejayaan bermakna dalam perjalanan transformasi digital Malaysia. Trend ini telah merevolusikan cara rakyat Malaysia membeli-belah, belajar, dan berinteraksi dengan jenama yang mencipta landskap dalam talian dinamik dan interaktif. Ianya juga menunjukkan e-dagang kini lebih hiperlokal; rakyat Malaysia di platform kami memilih ahli strim langsung dan ahli affiliate tempatan, manakala penjual tempatan kami pula menaiktaraf kemahiran untuk menjadi lebih relevan dengan penonton mahir digital,” komen Kenneth Soh, Ketua Pemasaran di Shopee Malaysia. 


A group of people on a stage

Description automatically generated

Konsert Shopee Live 9.9 Countdown Concert mengetengahkan hos dan bakat tempatan


Strim langsung di mana penonton boleh membeli-belah dan integrasi lancar e-dagang terhadap sesi strim langsung telah menawan pengguna tempatan bak tua atau muda dengan membekalkan pengalaman membeli-belah berinteraktif dalam mereka mencari pelbagai jenis produk termasuk motorsikal, keropok lekor, coklat, barangan kemas, atau barangan dapur.  60% peminat Shopee Live membeli barangan kecantikan dan fesyen, 20% membeli barangan dapur dan produk bayi, 10% mencari peralatan rumah dan elektronik, sementara selebihnya membeli barangan automotif, sukan, dan aktiviti luar pada tahun lalu. 


Perluasan Shopee Live kepada pasaran vertikal baharu telah membuka banyak peluang kepada penjual tempatan. 60% penjual Shopee Live terbaik dari segi jualan pada 2023 merupakan penjual dan jenama tempatan seperti PHINIX STORE, Momo House, Elgini Apparel, MYDIN, dan HABIB. Penjual tempatan bukan sahaja menggunakan fungsi lelong dan permainan interaktif di Shopee Live untuk memahami citarasa penonton dengan lebih baik tetapi mereka juga memanfaatkan sokongan yang boleh dipercayai daripada selebriti Malaysia seperti Elfira Loy, Najiah Hassan, Sherry Alhadad, Syamira Zahar, dan Zoey Rahman. 


Jenama dan penjual Malaysia bekerjasama dengan ahli affiliate Shopee yang menghubungkan mereka dengan pelanggan tempatan, memberikan cadangan dan ulasan jujur, dan memacu trafik. Berdasarkan pesanan affiliate sepanjang 12 bulan yang lalu, pelanggan ahli affiliate Shopee kebanyakannya membeli barangan Rumah dan Gaya Hidup (30%), diikuti Kesihatan dan Kecantikan (25%) and Telefon dan Aksesori (25%). 70% daripada produk terbaik yang dibeli rakyat Malaysia adalah melalui pautan affiliate Shopee yang memanfaatkan penjual tempatan. Lebih kurang dua pertiga pautan Shopee yang dijana tahun ini membawa trafik untuk menaikkan penjual tempatan seperti B.S.B (Bed Sheet Bestseller), Momo House, dan Myfooyin.

A group of women standing in front of a sign

Description automatically generated

Shopee House 2023 merupakan acara yang dianjurkan untuk mempromosi keterlibatan antara jenama tempatan dan pempengaruh serta ahli ‘affiliate’ 

 

“Kerjasama ini memanfaatkan semua pihak,” kata Soh. “Ahli affiliate tempatan mendapat manfaat dari format interaktif dan bermakna yang membolehkan pembelian segera dan memaksima keuntungan mereka, berdasarkan usaha mereka. Manakala, penjual tempatan mendapat manfaat dari ahli affiliate yang mempunyai pengikut setia dan reputasi untuk mencadangkan produk berkualiti; mereka juga boleh membawa asosiasi positif dengan jenama dan penjual strim langsung.”


Kejayaan dagangan strim langsung dan ahli affiliate seperti yang disaksikan oleh Shopee pada 2023 mencorak langkah kepada perkembangan digital untuk tahun-tahun seterusnya. Dengan kemajuan berterusan teknologi dan citarasa berubah pengguna tempatan, trend ini bakal memainkan peranan penting dalam memacu keterangkuman penjual tempatan dalam pasaran. 


Pada Shopee 12.12 Jualan Hari Jadi, rakyat Malaysia boleh menikmati pengalaman membeli-

belah yang menyeronokkan pada harga diskaun dengan Shopee Live, dan berpeluang

memenangi Tol Percuma Selama 1 Tahun apabila mereka menyertai Roda Shopee. Untuk

maklumat lanjut, lawat https://shopee.com.my/m/12-12 




Nov 27, 2023

November 2023 Giveaway

9:15 PM 8
November 2023 Giveaway

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Kita ternampak post giveaway ni. Wow, memang lumayan sungguh hadiah yang ditawarkan. Siapa tak suka emas. Rezeki siapalah agaknya ni ya? Apa pun, kalau kalian berminat nak join, tekan saja banner :) Syarat pun mudah saja. Jom pakat join jom. 




Kita suka design Masjidil Haram Makkah // Masjidil Haram Makkah. Reason kenapa pilih design itu sebab kita ada niat nak jejakkan kai ke sana tapi masih tak kesampaian lagi. Jadi, tengok gambar pun jadilah. Doakan la, mana tahu one day ada rezeki nak fullfill impian bear saya ni. Siapa tahu kan? :) 

Ulasan Buku - Pada Subuh Yang Membawaku Pergi by Yaya Samad

8:59 PM 1
Ulasan Buku - Pada Subuh Yang Membawaku Pergi by Yaya Samad

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥



Sinopsis Ringkas -

Bahagia itu ada tapi tidak seperti kisah dongeng


Bayangkan, seorang anak kecil yang mengharapkan belaian seorang ayah. Namun, yang singgah di badannya hanyalah pukulan demi pukulan. Dipukul tanpa alasan yang kukuh pula tu? Anak kecil itu tiada perasaankah? . Itulah yang terjadi pada Iskandar Dzulkarnain. Hanya ibu & adiknya sajala tempat dia meluah segala rasa & bermanja.

Disebabkan itu jugalah, Nain mengambil keputusan untuk belajar bersungguh-sungguh & ke asrama penuh. Dia ingin membawa diri jauh dari ayahnya itu. Dalam masa yang sama,Nain juga turut diuji dengan masalah kesihatan. Apa yang akan jadi seterusnya pada Nain? Mampukah dia membawa diri jauh dari kemelut hidupnya yang sangat berliku itu?


Hidup Nain yang sebegitu rupa telah menjadikan dia matang sebelum usia tidak kira dari segi percakapan, perbuatan & pemikiran. Dia telah memilih untuk menjauhkan diri dari benda-benda toksik & membentuk dirinya sendiri menjadi seorang yang mempunyai prinsip. Sentiasa tahu apa yang dia inginkan dalam hidup, berpendirian tetap & bersangka baik dengan ujian dari Allah SWT. Nowdays, ramai jadikan alasan sekian-sekian untuk terus hanyut melakukan kesilapan demi kesilapan.

Encik Faizal iaitu bapa kepada Iskandar Dzulkarnain ialah seorang lelaki yang tidak berguna. Walaupun ada kerjaya yang baik tetapi dia memilih untuk menghabiskan duitnya itu di tempat yang salah. Malah, dirumah dia kerap memukul, mengherdik serta melayan Nain dengan teruk sekali. Dia mungkin lupa. Seorang anak itu pasti menyimpan perasaan yang tidak baik jika diperlakukan sebegitu rupa. Sampailah satu tahap, saya sendiri merasakan Encik Faizal sangat keterlaluan. Play victim dan mengunakan kuasa veto ayah untuk menjadikan situasi jadi lebih sukar. 

Mujurlah Nain dari awal sudah berhajat untuk angkat kaki dari rumah yang baginya tidak selamat itu. Encik Faizal, koau gagal menjadi seorang ayah yang gagal! BOO. 



Boleh rasa betapa sayangnya Nain pada keluarga dia. Dia sentiasa berusaha menjaga & ingin menyenangkan keluarganya. Biarlah berhabis kudrat sekalipun, asalkan keluarga dia senang. Sayangnya Nain dekat ibu. Boleh rasa tau sampai sini. Rasa nak peluk mak kita. Tapi kita dah tak ada mak. Hm. ❤️
Brotherhood antara Nain & Fahim memang A+. Karakter kontra mereka berdua melengkapi antara satu sama lain. Imagine sajalah Naim yang pendiam vs Fahim yang talktive and gila-gila. Menarik bukan?. Terima kasih Fahim kerana wujud dalam hidup Nain. Suka dengan cara kalian menjaga antara sesama kalian. Tanpa sedar, kalian mengajar saya untuk lebih menghargai orang sekeliling saya. 


Dan saya suka cara penulis sampaikan dakwah secara halus dalam buku in antaranya ialah: 
Fokus belajar ✔️
Jangan sibuk bercinta✔️
Jaga batas antara lelaki & perempuan ✔️


** Bagi saya, ada beberapa perkara yang saya perlukan penjelasan . Sebab adanya plothole yang ketara. Bila penulis memilih untuk fokus pada sesuatu perkara, ada perkara lain yang penulis terlepas pandang untuk explain (trauma perbuatan sonsang,pembahagian harta & dll). Ada juga watak yang menghilang sebegitu saja & outofnowhere muncul hanya semata-mata sebagai pencetus untuk panjangkan cerita / point untuk confess sesuatu.

Untuk debut, satu percubaan yang baik dari penulis ✨Sebak juga rasa didada. Siapa yang pernah rasa kehilangan pasti akan tercuit dengan naskah ini. 
Anyway, kalau kalian berminat nak dapatkan buku ni. Kalian boleh beli di Shopee Mangosteeen atau ke SIBF yang akan berlansung di MBSA Shah Alam pada 1/12/2023. 

Nov 22, 2023

Nieyl Mencari Bloglist Baru

8:57 PM 7
Nieyl Mencari Bloglist Baru

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Kebetulan tengah lunch ni ada masa nak singgah blog rakan-rakan lain. Jadi, kita ternampak post dari Akak Nieyl. Lama rasanya tak join any contest or segmen. Jadi, kalini kita nak join ini :) Hopefully, yang lain juga boleh ramai-ramai memeriahkan segmen ni. Tekan banner untuk ke blog Kak Nieyl. 




Syarat-syaratnya :


1.       Follow blog seindahcerita Follow Instagram @nieylanadia 

2.      Blog yang aktif dan rajin tinggalkan komen

3.     Buat entri bertajuk Nieyl Mencari Bloglist Baru

4.     Jangan lupa buat entry di Blog Masing-masing

5.     Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini okay



Tarikh tutup: 23 November 2023 sehingga 27 November 2023

Nov 7, 2023

Menangi Hingga RM1 Juta dengan Shopee Live 11.11 Jualan Hebat Tahun Ini Mari berseronok dengan Kotak Duit Misteri di Shopee Live!

8:24 PM 1
Menangi Hingga RM1 Juta dengan Shopee Live 11.11 Jualan Hebat Tahun Ini Mari berseronok dengan Kotak Duit Misteri di Shopee Live!


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥



Bersiap sedia untuk menikmati jualan hebat terbesar tahun ini pada harga terendah. Ya, Shopee 11.11 Jualan Hebat kembali lagi tahun ini di mana anda boleh menikmati promo terbaik, hiburan menyeronokkan, dan penjimatan terhebat! Tandakan kalendar anda bermula hari ini sehingga 14 November 2023 untuk pengalaman membeli-belah extravaganza yang lain dari yang lain. 


Ini baru sahaja permulaan kerana Shopee menambahkan lagi keseronokan kerana anda berpeluang untuk memenangi sehingga RM1 Juta melalui Shopee Live! Di 11.11 Jualan Hebat, jangan ketinggalan untuk menikmati promo hebat, baucar menarik, dan potensi untuk menang besar dengan Shopee. 




Menangi Hingga RM1 Juta dengan Shopee Live: Shopee 11.11 Jualan Hebat menawarkan peluang untuk menang besar sambil menonton selebriti kegemaran berceloteh tentang trend fesyen dan kecantikan terbaharu. Shopee Live lebih meriah dengan peraduan Kotak Duit Misteri yang berlangsung hari ini sehingga 9 November pada jam 8 malam dan pada jam 10 malam dari 10  - 11 November.


Dengan hadiah utama sehingga RM1 juta untuk dimenangi, tahun ini menjanjikan keseronokan dan peluang lain dari yang lain. Untuk menyertai peraduan, pengguna perlu menebus kod unik dari laman utama peraduan dan melengkapkan satu ‘checkout’ strim langsung untuk layak disenaraikan sebagai pengguna bertuah yang terpilih untuk bermain Kotak Duit Misteri. Jom membeli melalui Shopee Live untuk terpilih — lagi banyak anda membeli, lagi tinggi peluang untuk menang!


Penghantaran PERCUMA Tanpa Perbelanjaan Minimum: Lambaikan selamat tinggal kepada kos penghantaran kerana Shopee menawarkan baucar Penghantaran Percuma, yang boleh ditebus setiap hari pada jam 12 pagi. Jangan lupa tebus baucar ketika ‘checkout’ pada 11 November. 


Diskaun 90% di Shopee Live: Inilah acara membeli-belah yang ditunggu-tunggu! Tonton Shopee Live untuk promo terbaik dalam talian dan berhibur bersama jenama dan penjual kegemaran anda. Jangan lupa untuk menebus baucar diskaun 90% Shopee Live yang boleh didapati sepanjang hari pada 11 November!


Promo 'Knockout' RM11: Jom mengembara ke dunia barangan diskaun termasuk kasut, ‘headphone’, beg, baju, alat solek, topi, dan banyak lagi, kesemuanya berharga RM11. Anda cuma perlu memilih barangan yang digemari dan tambah ke ‘cart’, kemudian tandakan 11 November 11 pagi dan 8 malam di kalendar anda untuk memastikan anda tidak ketinggalan dengan promo luar biasa ini. Jangan terlepas untuk berjimat hebat. 


Shopee Mall: Membeli-belah tanpa risau dan jimat hebat di Shopee Mall di mana kualiti dan kepercayaan diutamakan untuk kepuasan anda. Dengan lebih 5,000 jenama terkemuka, kepercayaan dan kualiti adalah keutamaan kami. Beli dari jenama asli 100%, nikmati polisi pemulangan 15-hari, dan Jaminan Wang Kembali 8 Kali Ganda. Nikmati promo dan diskaun setiap hari daripada jenama terkemuka seperti 70mai, Dessini, Skechers, SKINTIFIC, Vinda, dan banyak lagi, terutamanya di Shopee Live. 


Keahlian Jenama Shopee Mall: Nikmati keistimewaan Keahlian Jenama Shopee Mall, dari akses VIP sehingga penjimatan hebat, yang disesuaikan untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah anda. Pengguna boleh mendapat akses utama terhadap produk baharu, layak untuk mendapat diskaun dan promo khas untuk ahli, dan menebus baucar dan hadiah sambil memperoleh ‘points’ dengan setiap pembelian. Jenama-jenama terlibat termasuk Clef Skincare, Headsprofessionalparis, Johnson&Johnson, Lumi, Ogawa, dan banyak lagi.


Shopee 11.11 Jualan Hebat ialah gerbang untuk anda memasuki dunia peraduan menyeronokkan dan promo tanpa tandingan. Jadi, tandakan kalendar anda dan bersiap sedia untuk membeli-belah dan menyertai peraduan untuk berpeluang menjadi jutawan sambil menikmati pelbagai diskaun di musim membeli-belah ekstravaganza luar biasa ini. 


Layari Shopee 11.11 Jualan Hebat sekarang di https://shopee.com.my/m/11-11

 

Nov 5, 2023

Ulasan Buku - Miss Apprentice by Azwin Nalisa

9:09 PM 1
Ulasan Buku - Miss Apprentice by Azwin Nalisa



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

"Kalau tak mampu jadi rajawali, merpati pun sudah memadai"

Disebabkan cuti penggal sekolah akan bermula, parents Sofea menghantar Sofea ke rumah neneknya iaitu Nek Da untuk menghabiskan masa cutinya. Nek Da merupakan seorang pengusaha bengkel menenun songket. Sepanjang Sofea disana, dia musykil dengan arahan dari Nek Da untuk tidak mendekati bangsal terbiar & seseorang yang suka mengintai rumah Nek Da.

TAPI -- ada satu kejadian yang terjadi semasa dia di sana. Dia secara tidak sengaja terjatuh ke dalam sungai. Dan sedarnya Sofea. Dia bukan lagi Sofea. Dia bangun sebagai Dayang & berada di tahun 1970 ‼️ Apa yang terjadi selepas itu?

Cantik sungguh cover Bookiut :) Tak pernah tak eyecatching. 


MA ini bakal membuka mata adik-adik gegadis khususnya. Siapa kata perempuan bakal mengakhiri kehidupannya di ceruk dapur? Kita juga boleh berjaya dan terbang tinggi untuk capai apa yang kita inginkan. Ubah mindset yang sudah lama dalam pemikiran kita. Gegadis juga boleh sukses‼️

Jalan cerita bergerak dengan sangat cepat. Bila Sofea ada di tahun 1970an. Banyak benda yang selama ini dia tidak tahu. Dia mula faham sedikit demi sedikit. Dan once bila dia cantumkan semua persoalan yang ada. Nah. Itu dia ~ Bayangkan, Sofea kena hidup sebagai Dayang. Dayang tu bukan biasa-biasa orangnya. Jadi, Sofea kena sesuaikan diri sebagai Dayang & sekelilingnya. Actually, agak berdebar juga bila sampai di penghujung cerita. Rasa intense. Tapi puas hati baca ending. Plot twist unexpected.

Banyak benda yang boleh kita belajar dalam MA. Penulis memang buat research mengenai tenunan songket. Sambil kita baca sambil google. Lagi feel bila kita tahu apa yang kita baca. Ada proses sebelum menenun kain, kedudukan kepala kain & banyak lagi. Kalau nak google saja-saja mesti boring nak baca. Tapi bila fakta diselitkan dalam cerita. Terus seronok dibaca.


Tahniah Kak @azwinnalisa ✨ Satu naskah yang penuh dengan pengisian. Hopefully, penulis teruskan menulis. Dengar cerita ada lagi upcoming buku :) Tak sabar nak baca. Kita tunggu tau. And terimakasih juga untuk pihak Imprint Bookiut untuk naskah ini. 

Me love so much Nek Da bahasakan diri dia 'kita'. Comel sangat. Nanti-nanti saya ada anak cucu nak bahasakan diri sendiri kita jugak la 🫢🏻 #ikareviewbuku #bookiutpts #bookiuteers


Jenama Pakaian Sukan dari Pulau Pinang Galak Gaya Hidup Aktif di Shopee Live

5:26 PM 1
Jenama Pakaian Sukan dari Pulau Pinang Galak Gaya Hidup Aktif di Shopee Live



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Pada awal tahun,  Elgini Apparel Sdn Bhd (Elgini), jenama pakaian sukan dari Pulau Pinang telah memulakan operasi di kilang baharu mereka bersaiz 30,000 kaki di Nibong Tebal untuk memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat. Menurut Elgini, peralihan strategik kepada dalam talian, dengan keutamaan terhadap strim langsung merupakan salah satu faktor utama populariti mereka semakin berkembang di pasaran tempatan. 


Menyertai Shopee pada November 2020, Elgini serta-merta aktif di platform strim langsung Shopee Live setelah mengenalpasti potensi platform ini dalam membantu penjual mengembangkan kecapaian dalam talian, membina komuniti, dan mengukuhkan keterlibatan pengguna secara langsung. Elgini menggunakan alatan dan ciri platform, seperti Shopee Coins, Shopee Live Games, dan baucar eksklusif untuk Live sahaja, dalam meningkatkan keuntungan jualan, keterlibatan pembeli, dan jumlah pengikut.  



Salah satu kejayaan yang membanggakan Elgini adalah kadar tinggi kepuasan pelanggan yang memacu pembelian berulang. Elgini memiliki 310,000 pengikut dengan rating 4.9 bintang dari hampir 500,000 pengulas di Shopee. 


Pada bulan September, Elgini mendapati hampir separuh daripada jumlah jualan mereka adalah daripada strim langsung di Shopee. Ketika kempen 10.10 lepas, jualan Shopee Live mereka meningkat 1.9 kali ganda berbanding hari biasa, dan mereka mencapai tontonan tertinggi dengan 3.7 kali ganda lebih tinggi berbanding hari biasa. Sasaran pelanggan utama Elgini adalah pembeli massa Melayu dan Shopee Live menghubungkan mereka dengan demografi ini. 


Ketika sesi strim langsung, pengacara dalam busana Elgini memacu jualan dengan berinteraksi dengan pelanggan secara langsung dan memberi penerangan produk. Mereka mempertunjukkan banyak jenis pakaian termasuk jaket ‘windbreaker’, seluar yoga, dan seluar track terlaris (yang telah terjual lebih 700,000 helai). Mereka turut mengetengahkan ciri-ciri pakaian yang disukai rakyat Malaysia seperti pemilihan fabrik yang menyejukkan, boleh regang, dan bergaya sopan. Produk-produk ini popular dalam kalangan rakyat Malaysia dari seluruh latar


belakang, usia, dan saiz, popular buat penunggang motosikal dan penggemar aktiviti luar seperti mendaki, joging, senaman aerobik, pergi ke gim, mengembara mahupun untuk berehat di rumah.  


Setiap sesi ini berlangsung selama dua atau tiga jam sepanjang hari, dengan maksimum sejumlah 14 jam setiap hari untuk kecapaian maksimum. Berdasarkan pemerhatian Elgini, prestasi sesi strim langsung mereka cemerlang terutamanya apabila mereka ‘pin’ strim mereka di bahagian atas ‘page’ Shopee Live dan pada waktu malam. Strim langsung yang dilakukan secara kerap membolehkan Elgini membina hubungan yang lebih rapat dengan pengguna lalu memacu komuniti dalam talian yang teguh dan pengkalan pelanggan setia. 



Encik Lim Chong Soo, Ketua Pegawai Eksekutif Elgini berkata, "Shopee Live adalah platform pilihan Elgini yang telah membantu kami meningkat secara berskala dan berjaya dalam talian. Ianya membantu perniagaan berhubung dengan pelanggan secara lancar dan menyeronokkan yang meningkatkan kepuasan membeli-belah, dan pada masa yang sama boleh menarik perhatian pengguna yang sedang aktif mencari produk. Memandang ke hadapan, Elgini Apparel ada rancangan strategik berjangka panjang untuk strim langsung Shopee kami di mana kami teruja untuk mengembangkan kreativiti kami dan berhubung dengan penonton dengan ciri yang lebih kukuh untuk pengalaman membeli-belah terbaik.” 


Asalnya pengilang pakaian sukan (OEM) dengan 15 tahun pengalaman industri, Elgini beralih menjadi jenama tersendiri pada tahun 2018 dan menyertai Shopee pada tahun 2020. Sebagai pemilik jenama dan pengeluar, Elgini boleh  melaraskan harga bagi memenuhi kehendak pelanggan, sekaligus menepati misi menawarkan pakaian sukan mampu milik dan berkualiti tinggi untuk semua  rakyat Malaysia. 

Oct 24, 2023

Ulasan Buku - Bitter Honey by Seri Maya

9:27 PM 1
Ulasan Buku - Bitter Honey by Seri Maya

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

"Cuma apa, bang?"
"Cuma..abang jatuh cinta lagi, Hannah" πŸ’”


Saya kira selama 14 tahun usia perkahwinan di antara Aidil & Nur Hannah. Mereka berdua bahagia sepanjang melayari bahtera perkahwinan. Setuju? Masing-masing menjalankan tanggungjawab dengan sebaiknya sebagai pasangan suami isteri & parents.

Dikurniakan 3 orang cahaya mata, kedua-duanya juga sudah stabil dari segi kewangan& berpendidikan tinggi.Jadi saya rasa tiada apa lagi yang mereka kurang. Melainkan hanya perlu maintainkan 'spark' ✨ dalam rumahtangga mereka. Walaupun ya. Sepanjang tempoh itu ada upside down nya. Tapi, mereka berjaya harungi. Awal perkahwinan memang tempoh untuk seseorang itu belajar. Kan?

Namun, kehadiran orang ketiga (Deeba) titik permulaan goyahnya Aidil. Silapnya disini ialah Hannah 'terlalu' bersangka baik. Rasanya kalau Hannah tak pedulikan Deeba pun tak mengapa. Sebab Deeba tu bukannya tidak boleh berdikari. Dia dah cukup besar untuk settlekan masalah yang dia hadapi. Tapi itulah peribadi Hannah yang mungkin tidak semua orang ada.


"Truth is honey which is bitter. Jika kita menidakkan segala kepahitan dalam hidup ini, kita takkan rasa kemanisannya."


Kalau ada award watak perempuan paling tabah dalam novel. Kita boleh calonkan Nurul Hannah. Ketabahan dia ketika dilanda ujian orang ketiga dalam rumahtangga dia & Aidil memang πŸ‘πŸ». Kalau orang lain mungkin dah tunggang terbalik dah. Tapi Hannah. Wow! Cara dia react, bertanya dan tindakan selanjutnya memang tak semua orang mampu untuk lakukan. Nampak la orang educated tu macam mana.

Adil ke ending macamni? Bagi saya tak adil. Terutama sekali buat Hannah. Kalau saya duduk sebelah penulis masa dia tulis cerita ni. Mungkin kiteorang akan bercakaran sebab saya tak suka endingnya. Saya sikit pun tak kesian dekat Aidil. Dia punca. Towards the end tu, sebab kau rasa kehilangan. Kau nak aku rasa simpati dekat kau? Hm tidak sama sekali.

Jadi rasanya dah boleh tahu dah kan cerita ni memang turn out akan menyakitkan hati para pembaca sekalian. Tambah pula ada watak-watak yang sangat toksik & tolol. Memang jadi double sakit hati. Ini pun nasib baik la ada daya nak tulis ulasan. Ikutkan hati nak letak emoji jari tengah je (khas buat Aidil, Deeba & Puan Masyitah). Tapi apa pun, banyak pengajaran yang boleh diambil dari cerita Bitter Honey ni. πŸ’”