2023 - Jari Jemari Menari

Dec 18, 2023

Cerita Ringkas - SIBF 2023

8:59 PM 3
Cerita Ringkas - SIBF 2023



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Harini, ika nak share pengalaman kali kedua ke SIBF / MBSA Shah Alam. Tapi secara ringkas saja ya. Sama macam tahun lepas. Tahun ni juga ika jadi Personal Shopper. Cumanya, hanya untuk hari pertama & terakhir sahaja. Fun-fun only. Hm, dah tua-tua ni tak minat tempat sesak. Kalau ada hala tuju barulah gigih menapak. Oh ya, memandangkan parking pun tak berapa banyak. Ika datang awal pagi. Datang awal balik lambat. Ha macam mana tu?. Sebab hari pertama selalunya ika akan explore tempat, buku & harga. Dan hari terakhir, dah tak melilau sana sini dah sebab dah tahu tempat. 


Total damage personal ialah RM 50+. Tak ada list nak beli buku apa. Memang ke sana as PS and nak cuci mata. End up, terbeli juga sebab harga not bad. Lagipun, ada banyak buku baru. Mana boleh tahan :') Antara buku yang ika beli :- 


1. Carmine - Ruwi Meita 

2. Koyak - Aini Bakar 

3. Pada Subuh Yang Membawaku Pergi - Yaya Samad 

4.Ilustrasi Ed - Ayumi Syafiqah 

5. 3 buah buku PTS. 


Ika share sikit gambar yang ika sempat ambil sepanjang ika di SIBF. πŸ™ŒπŸ» Tak sempat sangat nak pegang phone all the time. Sebab tangan penuh mengangkut barang customer. Apa pun, hopefully, penganjur ambil kira luahan/kritikan dari pengunjung untuk penambahbaikkan di masa akan datang. Sebab this year, ada reruai yang tersorok & messy dari segi susunan. 








 

So far, ika enjoy pergi ke SIBF. Sebab dapat jumpa dengan kawan-kawan & penulis buku. Selalunya communicate dekat medsoc. Bila jumpa face to face memang lagi happening :) Ya memang ramai sangat orang especially weekend. Tapi, dah nama pun pesta buku kan. Mustahil tak ramai. Seronok tengok family yang datang ramai-ramai dan layankan permintaan anak nak beli buku. 

Semoga rakyat Malaysia suka baca buku sampai bila-bila :) 

https://www.instagram.com/ikashoid/reel/C0T2b28Pu-A/

Dec 7, 2023

Dagangan Strim Langsung dan Affiliate Capai Kemuncak Baharu di Shopee Pada 2023

9:25 PM 0
Dagangan Strim Langsung dan Affiliate Capai Kemuncak Baharu di Shopee Pada 2023

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

Dagangan strim langsung dan affiliate telah memacu keterangkuman pasaran lebih baik terhadap penjual dan bakat tempatan di platform Shopee pada 2023. Sepanjang tahun lalu, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara & Taiwan ini menyaksikan rakyat Malaysia menonton strim langsung lebih 34 juta jam di Shopee Live dan berinteraksi dengan pempengaruh tempatan sebanyak 3.5 billion kali. Buat penjual yang mencapai lebih RM500,000 dalam jualan tahun ini, pesanan strim langsung mewakili 10 - 40% jumlah pesanan platform. Berbanding 2022, Shopee menyaksikan pesanan yang melibatkan affiliate meningkat 420%, dengan penglibatan lebih 20,000 ahli affiliate baharu dalam ekosistem Shopee. 


“Ini menunjukkan kejayaan bermakna dalam perjalanan transformasi digital Malaysia. Trend ini telah merevolusikan cara rakyat Malaysia membeli-belah, belajar, dan berinteraksi dengan jenama yang mencipta landskap dalam talian dinamik dan interaktif. Ianya juga menunjukkan e-dagang kini lebih hiperlokal; rakyat Malaysia di platform kami memilih ahli strim langsung dan ahli affiliate tempatan, manakala penjual tempatan kami pula menaiktaraf kemahiran untuk menjadi lebih relevan dengan penonton mahir digital,” komen Kenneth Soh, Ketua Pemasaran di Shopee Malaysia. 


A group of people on a stage

Description automatically generated

Konsert Shopee Live 9.9 Countdown Concert mengetengahkan hos dan bakat tempatan


Strim langsung di mana penonton boleh membeli-belah dan integrasi lancar e-dagang terhadap sesi strim langsung telah menawan pengguna tempatan bak tua atau muda dengan membekalkan pengalaman membeli-belah berinteraktif dalam mereka mencari pelbagai jenis produk termasuk motorsikal, keropok lekor, coklat, barangan kemas, atau barangan dapur.  60% peminat Shopee Live membeli barangan kecantikan dan fesyen, 20% membeli barangan dapur dan produk bayi, 10% mencari peralatan rumah dan elektronik, sementara selebihnya membeli barangan automotif, sukan, dan aktiviti luar pada tahun lalu. 


Perluasan Shopee Live kepada pasaran vertikal baharu telah membuka banyak peluang kepada penjual tempatan. 60% penjual Shopee Live terbaik dari segi jualan pada 2023 merupakan penjual dan jenama tempatan seperti PHINIX STORE, Momo House, Elgini Apparel, MYDIN, dan HABIB. Penjual tempatan bukan sahaja menggunakan fungsi lelong dan permainan interaktif di Shopee Live untuk memahami citarasa penonton dengan lebih baik tetapi mereka juga memanfaatkan sokongan yang boleh dipercayai daripada selebriti Malaysia seperti Elfira Loy, Najiah Hassan, Sherry Alhadad, Syamira Zahar, dan Zoey Rahman. 


Jenama dan penjual Malaysia bekerjasama dengan ahli affiliate Shopee yang menghubungkan mereka dengan pelanggan tempatan, memberikan cadangan dan ulasan jujur, dan memacu trafik. Berdasarkan pesanan affiliate sepanjang 12 bulan yang lalu, pelanggan ahli affiliate Shopee kebanyakannya membeli barangan Rumah dan Gaya Hidup (30%), diikuti Kesihatan dan Kecantikan (25%) and Telefon dan Aksesori (25%). 70% daripada produk terbaik yang dibeli rakyat Malaysia adalah melalui pautan affiliate Shopee yang memanfaatkan penjual tempatan. Lebih kurang dua pertiga pautan Shopee yang dijana tahun ini membawa trafik untuk menaikkan penjual tempatan seperti B.S.B (Bed Sheet Bestseller), Momo House, dan Myfooyin.

A group of women standing in front of a sign

Description automatically generated

Shopee House 2023 merupakan acara yang dianjurkan untuk mempromosi keterlibatan antara jenama tempatan dan pempengaruh serta ahli ‘affiliate’ 

 

“Kerjasama ini memanfaatkan semua pihak,” kata Soh. “Ahli affiliate tempatan mendapat manfaat dari format interaktif dan bermakna yang membolehkan pembelian segera dan memaksima keuntungan mereka, berdasarkan usaha mereka. Manakala, penjual tempatan mendapat manfaat dari ahli affiliate yang mempunyai pengikut setia dan reputasi untuk mencadangkan produk berkualiti; mereka juga boleh membawa asosiasi positif dengan jenama dan penjual strim langsung.”


Kejayaan dagangan strim langsung dan ahli affiliate seperti yang disaksikan oleh Shopee pada 2023 mencorak langkah kepada perkembangan digital untuk tahun-tahun seterusnya. Dengan kemajuan berterusan teknologi dan citarasa berubah pengguna tempatan, trend ini bakal memainkan peranan penting dalam memacu keterangkuman penjual tempatan dalam pasaran. 


Pada Shopee 12.12 Jualan Hari Jadi, rakyat Malaysia boleh menikmati pengalaman membeli-

belah yang menyeronokkan pada harga diskaun dengan Shopee Live, dan berpeluang

memenangi Tol Percuma Selama 1 Tahun apabila mereka menyertai Roda Shopee. Untuk

maklumat lanjut, lawat https://shopee.com.my/m/12-12 




Nov 27, 2023

November 2023 Giveaway

9:15 PM 8
November 2023 Giveaway

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Kita ternampak post giveaway ni. Wow, memang lumayan sungguh hadiah yang ditawarkan. Siapa tak suka emas. Rezeki siapalah agaknya ni ya? Apa pun, kalau kalian berminat nak join, tekan saja banner :) Syarat pun mudah saja. Jom pakat join jom. 




Kita suka design Masjidil Haram Makkah // Masjidil Haram Makkah. Reason kenapa pilih design itu sebab kita ada niat nak jejakkan kai ke sana tapi masih tak kesampaian lagi. Jadi, tengok gambar pun jadilah. Doakan la, mana tahu one day ada rezeki nak fullfill impian bear saya ni. Siapa tahu kan? :) 

Ulasan Buku - Pada Subuh Yang Membawaku Pergi by Yaya Samad

8:59 PM 1
Ulasan Buku - Pada Subuh Yang Membawaku Pergi by Yaya Samad

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥



Sinopsis Ringkas -

Bahagia itu ada tapi tidak seperti kisah dongeng


Bayangkan, seorang anak kecil yang mengharapkan belaian seorang ayah. Namun, yang singgah di badannya hanyalah pukulan demi pukulan. Dipukul tanpa alasan yang kukuh pula tu? Anak kecil itu tiada perasaankah? . Itulah yang terjadi pada Iskandar Dzulkarnain. Hanya ibu & adiknya sajala tempat dia meluah segala rasa & bermanja.

Disebabkan itu jugalah, Nain mengambil keputusan untuk belajar bersungguh-sungguh & ke asrama penuh. Dia ingin membawa diri jauh dari ayahnya itu. Dalam masa yang sama,Nain juga turut diuji dengan masalah kesihatan. Apa yang akan jadi seterusnya pada Nain? Mampukah dia membawa diri jauh dari kemelut hidupnya yang sangat berliku itu?


Hidup Nain yang sebegitu rupa telah menjadikan dia matang sebelum usia tidak kira dari segi percakapan, perbuatan & pemikiran. Dia telah memilih untuk menjauhkan diri dari benda-benda toksik & membentuk dirinya sendiri menjadi seorang yang mempunyai prinsip. Sentiasa tahu apa yang dia inginkan dalam hidup, berpendirian tetap & bersangka baik dengan ujian dari Allah SWT. Nowdays, ramai jadikan alasan sekian-sekian untuk terus hanyut melakukan kesilapan demi kesilapan.

Encik Faizal iaitu bapa kepada Iskandar Dzulkarnain ialah seorang lelaki yang tidak berguna. Walaupun ada kerjaya yang baik tetapi dia memilih untuk menghabiskan duitnya itu di tempat yang salah. Malah, dirumah dia kerap memukul, mengherdik serta melayan Nain dengan teruk sekali. Dia mungkin lupa. Seorang anak itu pasti menyimpan perasaan yang tidak baik jika diperlakukan sebegitu rupa. Sampailah satu tahap, saya sendiri merasakan Encik Faizal sangat keterlaluan. Play victim dan mengunakan kuasa veto ayah untuk menjadikan situasi jadi lebih sukar. 

Mujurlah Nain dari awal sudah berhajat untuk angkat kaki dari rumah yang baginya tidak selamat itu. Encik Faizal, koau gagal menjadi seorang ayah yang gagal! BOO. 



Boleh rasa betapa sayangnya Nain pada keluarga dia. Dia sentiasa berusaha menjaga & ingin menyenangkan keluarganya. Biarlah berhabis kudrat sekalipun, asalkan keluarga dia senang. Sayangnya Nain dekat ibu. Boleh rasa tau sampai sini. Rasa nak peluk mak kita. Tapi kita dah tak ada mak. Hm. ❤️
Brotherhood antara Nain & Fahim memang A+. Karakter kontra mereka berdua melengkapi antara satu sama lain. Imagine sajalah Naim yang pendiam vs Fahim yang talktive and gila-gila. Menarik bukan?. Terima kasih Fahim kerana wujud dalam hidup Nain. Suka dengan cara kalian menjaga antara sesama kalian. Tanpa sedar, kalian mengajar saya untuk lebih menghargai orang sekeliling saya. 


Dan saya suka cara penulis sampaikan dakwah secara halus dalam buku in antaranya ialah: 
Fokus belajar ✔️
Jangan sibuk bercinta✔️
Jaga batas antara lelaki & perempuan ✔️


** Bagi saya, ada beberapa perkara yang saya perlukan penjelasan . Sebab adanya plothole yang ketara. Bila penulis memilih untuk fokus pada sesuatu perkara, ada perkara lain yang penulis terlepas pandang untuk explain (trauma perbuatan sonsang,pembahagian harta & dll). Ada juga watak yang menghilang sebegitu saja & outofnowhere muncul hanya semata-mata sebagai pencetus untuk panjangkan cerita / point untuk confess sesuatu.

Untuk debut, satu percubaan yang baik dari penulis ✨Sebak juga rasa didada. Siapa yang pernah rasa kehilangan pasti akan tercuit dengan naskah ini. 
Anyway, kalau kalian berminat nak dapatkan buku ni. Kalian boleh beli di Shopee Mangosteeen atau ke SIBF yang akan berlansung di MBSA Shah Alam pada 1/12/2023. 

Nov 22, 2023

Nieyl Mencari Bloglist Baru

8:57 PM 7
Nieyl Mencari Bloglist Baru

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Kebetulan tengah lunch ni ada masa nak singgah blog rakan-rakan lain. Jadi, kita ternampak post dari Akak Nieyl. Lama rasanya tak join any contest or segmen. Jadi, kalini kita nak join ini :) Hopefully, yang lain juga boleh ramai-ramai memeriahkan segmen ni. Tekan banner untuk ke blog Kak Nieyl. 




Syarat-syaratnya :


1.       Follow blog seindahcerita Follow Instagram @nieylanadia 

2.      Blog yang aktif dan rajin tinggalkan komen

3.     Buat entri bertajuk Nieyl Mencari Bloglist Baru

4.     Jangan lupa buat entry di Blog Masing-masing

5.     Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini okay



Tarikh tutup: 23 November 2023 sehingga 27 November 2023

Nov 5, 2023

Ulasan Buku - Miss Apprentice by Azwin Nalisa

9:09 PM 1
Ulasan Buku - Miss Apprentice by Azwin Nalisa



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

"Kalau tak mampu jadi rajawali, merpati pun sudah memadai"

Disebabkan cuti penggal sekolah akan bermula, parents Sofea menghantar Sofea ke rumah neneknya iaitu Nek Da untuk menghabiskan masa cutinya. Nek Da merupakan seorang pengusaha bengkel menenun songket. Sepanjang Sofea disana, dia musykil dengan arahan dari Nek Da untuk tidak mendekati bangsal terbiar & seseorang yang suka mengintai rumah Nek Da.

TAPI -- ada satu kejadian yang terjadi semasa dia di sana. Dia secara tidak sengaja terjatuh ke dalam sungai. Dan sedarnya Sofea. Dia bukan lagi Sofea. Dia bangun sebagai Dayang & berada di tahun 1970 ‼️ Apa yang terjadi selepas itu?

Cantik sungguh cover Bookiut :) Tak pernah tak eyecatching. 


MA ini bakal membuka mata adik-adik gegadis khususnya. Siapa kata perempuan bakal mengakhiri kehidupannya di ceruk dapur? Kita juga boleh berjaya dan terbang tinggi untuk capai apa yang kita inginkan. Ubah mindset yang sudah lama dalam pemikiran kita. Gegadis juga boleh sukses‼️

Jalan cerita bergerak dengan sangat cepat. Bila Sofea ada di tahun 1970an. Banyak benda yang selama ini dia tidak tahu. Dia mula faham sedikit demi sedikit. Dan once bila dia cantumkan semua persoalan yang ada. Nah. Itu dia ~ Bayangkan, Sofea kena hidup sebagai Dayang. Dayang tu bukan biasa-biasa orangnya. Jadi, Sofea kena sesuaikan diri sebagai Dayang & sekelilingnya. Actually, agak berdebar juga bila sampai di penghujung cerita. Rasa intense. Tapi puas hati baca ending. Plot twist unexpected.

Banyak benda yang boleh kita belajar dalam MA. Penulis memang buat research mengenai tenunan songket. Sambil kita baca sambil google. Lagi feel bila kita tahu apa yang kita baca. Ada proses sebelum menenun kain, kedudukan kepala kain & banyak lagi. Kalau nak google saja-saja mesti boring nak baca. Tapi bila fakta diselitkan dalam cerita. Terus seronok dibaca.


Tahniah Kak @azwinnalisa ✨ Satu naskah yang penuh dengan pengisian. Hopefully, penulis teruskan menulis. Dengar cerita ada lagi upcoming buku :) Tak sabar nak baca. Kita tunggu tau. And terimakasih juga untuk pihak Imprint Bookiut untuk naskah ini. 

Me love so much Nek Da bahasakan diri dia 'kita'. Comel sangat. Nanti-nanti saya ada anak cucu nak bahasakan diri sendiri kita jugak la 🫢🏻 #ikareviewbuku #bookiutpts #bookiuteers


Oct 24, 2023

Ulasan Buku - Bitter Honey by Seri Maya

9:27 PM 1
Ulasan Buku - Bitter Honey by Seri Maya

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

"Cuma apa, bang?"
"Cuma..abang jatuh cinta lagi, Hannah" πŸ’”


Saya kira selama 14 tahun usia perkahwinan di antara Aidil & Nur Hannah. Mereka berdua bahagia sepanjang melayari bahtera perkahwinan. Setuju? Masing-masing menjalankan tanggungjawab dengan sebaiknya sebagai pasangan suami isteri & parents.

Dikurniakan 3 orang cahaya mata, kedua-duanya juga sudah stabil dari segi kewangan& berpendidikan tinggi.Jadi saya rasa tiada apa lagi yang mereka kurang. Melainkan hanya perlu maintainkan 'spark' ✨ dalam rumahtangga mereka. Walaupun ya. Sepanjang tempoh itu ada upside down nya. Tapi, mereka berjaya harungi. Awal perkahwinan memang tempoh untuk seseorang itu belajar. Kan?

Namun, kehadiran orang ketiga (Deeba) titik permulaan goyahnya Aidil. Silapnya disini ialah Hannah 'terlalu' bersangka baik. Rasanya kalau Hannah tak pedulikan Deeba pun tak mengapa. Sebab Deeba tu bukannya tidak boleh berdikari. Dia dah cukup besar untuk settlekan masalah yang dia hadapi. Tapi itulah peribadi Hannah yang mungkin tidak semua orang ada.


"Truth is honey which is bitter. Jika kita menidakkan segala kepahitan dalam hidup ini, kita takkan rasa kemanisannya."


Kalau ada award watak perempuan paling tabah dalam novel. Kita boleh calonkan Nurul Hannah. Ketabahan dia ketika dilanda ujian orang ketiga dalam rumahtangga dia & Aidil memang πŸ‘πŸ». Kalau orang lain mungkin dah tunggang terbalik dah. Tapi Hannah. Wow! Cara dia react, bertanya dan tindakan selanjutnya memang tak semua orang mampu untuk lakukan. Nampak la orang educated tu macam mana.

Adil ke ending macamni? Bagi saya tak adil. Terutama sekali buat Hannah. Kalau saya duduk sebelah penulis masa dia tulis cerita ni. Mungkin kiteorang akan bercakaran sebab saya tak suka endingnya. Saya sikit pun tak kesian dekat Aidil. Dia punca. Towards the end tu, sebab kau rasa kehilangan. Kau nak aku rasa simpati dekat kau? Hm tidak sama sekali.

Jadi rasanya dah boleh tahu dah kan cerita ni memang turn out akan menyakitkan hati para pembaca sekalian. Tambah pula ada watak-watak yang sangat toksik & tolol. Memang jadi double sakit hati. Ini pun nasib baik la ada daya nak tulis ulasan. Ikutkan hati nak letak emoji jari tengah je (khas buat Aidil, Deeba & Puan Masyitah). Tapi apa pun, banyak pengajaran yang boleh diambil dari cerita Bitter Honey ni. πŸ’”


Oct 22, 2023

Ulasan Buku - Puaka Orang - Orang by Rizal Ramli

10:28 PM 4
Ulasan Buku - Puaka Orang - Orang by Rizal Ramli



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

"Berambuslah kau, jangan ganggu keluarga aku!"

Haji Ismail sekeluarga yang baru sahaja berpindah ke negeri Pantai Timur mula mengalami kejadian pelik dan aneh di rumah baharu mereka. Orang-orang yang terpacak di tengah sawah, berhadapan dengan rumah mereka seolah-olah memerhatikan mereka sekeluarga‼️ Apa yang akan jadi seterusnya?

..Orang-orang berkepala patung mannequin berada di luar sedang mengantukkan kepalanya di tingkap ..



Ceritanya ringkas, padat & suspen. Vibes kampung & sawah padi. Memang kalau malam-malam pun. Aura dekat kampung ni lain sikit. Tambah pulak dengan adanya orang-orang. Memang πŸ‘πŸ». Jangan harap la nak keluar malam wei.

Fast paced. Ending okay. Jalan cerita tak mengarut sebab memang realiti sekeliling kita pun. Memang ada terjadinya benda macamni. Sepatutnya bila kita ni masuk ke rumah yang sudah lama ditinggalkan. Kita kena la buat apa yang sepatutnya. Rumah yang lama tak berpenghuni ni biasanya memang jadi sarang benda tu. Part seram tu walaupun sekejap-sekejap boleh rasa tau. Lagi-lagi bila kita tahu yang kita ni macam sedang diperhatikan sesuatu.



Nasib baik, semua watak dalam Puaka Orang-Orang ni alert dengan keadaan sekeliling mereka. Mereka ambil kisah perubahan kelakuan ahli keluarga. Mujur Haji Ismail bertindak pantas untuk memulihkan keadaan mereka sekeluarga. Kalau tidak, mesti akan ada yang terkorban. Bayangkan, secara tiba-tiba Aina ada kawan imaginasi & Puan Salmah mula mengalami gangguan. Dup dap dup dap juga masa baca.


Next, saya suka macam mana Adam adapt dengan environment baru. Boleh nampak watak Adam ada improvement yang baik dari masa ke semasa. Tambahan pula, perkenalan Adam & Epi membawa banyak perubahan dalam diri Adam. Sedikit sebanyak dia mula seronok berhijrah ke Kelantan. Dan Epi. Watak tambahan yang menonjol πŸ‘πŸ» Tanpa Epi. Mungkin watak Adam akan hambar.

Saya rekomen buku ni buat pembaca yang rumahnya ada sawah padi & orang-orang. Eh tak tak. Semua orang pun boleh baca. Buat peminat cerita seram lokal. Jadikan ini sebagai salah satu bahan bacaan santai kalian.

Ulasan Buku - Luk Thep The Anong's Story by Maria Kajiwa

10:20 PM 1
Ulasan Buku - Luk Thep The Anong's Story by Maria Kajiwa

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

"Dia cakap nama dia Anong, mak" - Farah



Disebabkan perasaan ingin tahu yang membuak-buak mereka ( Farid & Niko) berdua mengenai apa yang ada di dalam hospital lama yang sudah lama ditinggalkan itu. Mereka masuk menceroboh untuk melihat sendiri keadaan di dalamnya. Di sana, Farid telah menjumpai sebuah anak patung dan dibawanya pulang ke rumah. Selepas itu, banyak kejadian aneh yang berlaku. Apa yang terjadi seterusnya?

Kalau sebelum ini penulis menulis cerita Ghumanthong (Anak Patung Nana) & Khumanthong The Revenge. Kalini penulis tampil dengan Luk Thep. Penulis memang suka menulis mengenai budaya popular masyarakat Thailand. Novela terbaru dari penulis @maria.kajiwa ini memang best πŸ‘πŸ» Walaupun nipis. Tapi masih mampu buatkan saya merinding ketika membaca. Jalan cerita straightforward & mudah difahami. Diselitkan juga dengan pengisian yang boleh kita ambil sebagai pengajaran.



Saya percaya penulis sudah membuat research mengenai Luk Thep sebelum menulis. Luk Thep dikatakan sebuah patung bayi yang dilayan seperti seorang manusia. Jika Luk Thep diabaikan. Besar kemungkinan, kehidupan pemilik Luk Thep huru hara.πŸ’’

Jadi itulah yang berlaku pada Farid sekeluarga. Farid & Niko ni memang punca juga sebenarnya. Terang-terangan dilarang ke sana. Sibuk nak explore. Anong telah membuatkan nyawa yang tidak bersalah terkorban. Mujur, ada tindakan pantas yang mereka ambil selepas peristiwa itu. Kalau lambat, mungkin si Anong tu buat kacau dengan lebih teruk. Yang menjadi lebih menyusahkan ialah si Anong ni sudah banyak berpindah tangan. Dan pemilik kedua Anong dalam sedar tidak sedar sudah melanggar banyak syarat. Jadi pemilik pertama Anong & yang lain turut mendapat tempias.



DAN -- susah nak hapuskan Anong. Sebab dia boleh poof menghilang. Dan kemudiannya muncul di mana-mana yang dia suka. Geram.Tak padan dengan anak patung. Rasa nak starlight je dahi Anong. Cara nak hapuskan Anong ni? Kena baca la buku Luk Thep ni. Saya rekomen buku ini dibaca oleh semua peminat Maria Kajiwa & bakal peminat penulis. Yang takut tu boleh baca. Tapi ajaklah sesiapa teman dekat sebelah tau.





Ulasan Buku - Sarung Mantera by Arifful Baqi

9:27 PM 1
Ulasan Buku - Sarung Mantera by Arifful Baqi

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Kehadiran Naqi sebagai seorang guru baharu di Sekolah Bukit Lama itu diterima baik oleh semua orang. Cut short, banyak kejadian misteri dan aneh berlaku semenjak Naqi membuka pintu berkunci sebuah bilik muzik terbiar di sekolah itu. Bilik itu juga selalu diperhatikan oleh anak muridnya yang bernama Shafiq. Tanpa sedar, Naqi sudah melepaskan makhluk yang cintakan darah. Makhluk itu digelar Cikgu Suhaila. Apa yang akan terjadj seterusnya? 


"Cikgu tak pernah terfikir, apa yang mereka sembunyikan dari bilik itu?" - Shafiq



Silapnya disini. Bila tiada siapa yang berikan amaran pada Naqi pasal bilik berkunci tu. Bagi saya penting untuk Naqi tahu semua itu sebagai tanda berhati-hati. Maksudnya disini, mungkin rakan sekerja Naqi boleh share serba sedikit kan. Bukan sebarangan makhluk yang terlepas dari bilik tu. Makhluk yang boleh bunuh sesiapa saja & menganggu ketenteraman penduduk kampung. Ramai juga orang yang tidak bersalah menjadi mangsa. 


"Aku tak akan tewas di tangan seorang manusia. Tidak untuk kesekian kalinya ‼️" 


Sinopsis SM


Sumpah susah nak hapuskan Cikgu Suhaila. Terlalu kuat. Rasa macam bila baca tu jadi geram sebab dia tak mati-mati. Liat nak mati. Tak lut orang panggil. Tapi kan --mestilah ada cara nak bunuh Cikgu Suhaila. kena baca okay! But deep inside. Saya sangat bersimpati dengan real Cikgu Suhaila. Hanya kerana dia menolak cinta seseorang. Nyawanya menjadi taruhan. Kalau yang real dah mati. Jelmaan Cikgu Suhaila itu siapa?.


Saya dah hook dari first page lagi. Saya suka bahagian Prolog Sarung Mantera pada tahun (1969). Baru permulaan cerita tapi boleh rasa vibes suspen & seram. Jalan cerita tersusun walaupun ada 2 timeline berbeza & flashback. Tak rasa pun penulis nak cepat-cepat habiskan cerita. Malah, penulis masih mampu untuk berikan jawapan pada setiap persoalan yang timbul sepanjang tempoh pembacaan berserta plot twist yang tak disangka-sangla di hujung cerita. Tak sangka pula dalang dia memang pandai bermuka-muka. Dasar. Saya tidak puas hati sebab dalangnya masih hidup dan saya yakin dia boleh buat lebih teruk lagi berbanding dengan apa yang sudah terjadi setakat ini.


Best & Recommended πŸ‘πŸ» 

Review Sarung Manter (Instagram)

Karangkraf Mall - Sarung Mantera








Aug 9, 2023

Ulasan Buku - Miss Detective by Ai_Nini

5:52 AM 3
Ulasan Buku - Miss Detective by Ai_Nini




Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Kalau sebelum ini kita ada Detektif Hantu / Sharina Elisa . Yang menampilkan watak lelaki sebagai watak utama. Kalini kita ada Miss Detective. Of course watak perempuan pula. Eksited! Cover cantik dan ada vibes misteri & klasik. Love!. Ini merupakan buku debut dari penulis Ai_Nini. Tahniah awak :) 

Let's proceed dengan ulasan ringkas. Bismillah. 

Kakak Naila menghulurkan sepucuk sampul coklat kepada Naila . 
Sampul dibuka..--terdapat 2 keping gambar lama yang sudah kekuningan bersama sekeping kad didalamnya.

Selepas kejadian kebakaran yang berlaku di dewan sekolahnya. Naila yang sedang berehat di rumahnya telah menerima sesuatu dari seorang lelaki misteri bertopeng musang bernama Calypso. Sebuah teka teki yang perlu dirungkai olehnya untuk mencari bukti kebenaran tentang sebuah kilang coklat Marionette yang terbakar pada 10 tahun yang lepas. Siapa Calypso? Kenapa Naila yang perlu pecahkan teka teki yang ada dan apa kaitan kejadian 10 tahun lepas dengan kebakaran yang baru terjadi di sekolahnya? 



First of all, benda yang boleh dipuji ialah walaupun dah Bab 3. Masih clueless untuk menebak sesiapa yang jahat dalam buku ini. Tak ada sebarang petunjuk. Which is for me. Very good idea untuk tarik minat pembaca untuk terus menyelak m/s untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Mungkin ada yang kata terlalu awal bab 3 tu untuk kita syak sesiapa yang jahat. 

Masalahnya dekat sini selain dari jalan cerita yang bergerak dengan laju dan  tidak melewah di bahagian 3 bab pertama. Itu membuatkan banyak benda sudah terjadi dalam lingkungan bab yang saya nyatakan. Bayangkan sudahlah blur pasal Kilang Coklat Marionette. Kemudian, berlaku kebakaran di dewan sekolah Naila. Pun dari mana punca pun tak pasti. Tambahan lagi, Naila terima gambar & kod rahsia untuk dia pecahkan. So boleh imagine tak banyak benda berlaku haha.

Next, benda yang saya nak highlight dekat sini ialah kerjasama antara Naila & rakan-rakannya dalam misi mencari kebenaran. Kalau nak buat seorang diri mungkin Naila akan terkial-kial dan patah tangan. Tapi, dengan kerjasama mereka bersama, banyak teka-teki terbongkar sedikir demi sedikit. Nak cari siapa dalang bukannya sesenang yang disangka. Tapi kalau dicombine beberapa kepala mesti akan berjaya mencari. Yang penting, penjahat ada motif. 


Memandangkan ini first book penulis. Saya boleh cakap. Satu percubaan yang baik dan kalau ada cela di mana-mana. Masih boleh dibaiki di karya yang seterusnya. Yang penting jangan putus asa dan teruskan menulis. Nampak gaya buku ni kena ada sambungan untuk tidak menampakkan yang cerita ini tergantung.  Hopefully, buku ke 2 untuk Miss Detective nanti banyak cerita pasal magis, Leo, Widad & Naila. Saya tak puas hati dengan ending MI ni haha please buat saya puas hati! Prekuel or sekuel k!

Bookiut menjalankan Jelajah Buku PTS untuk meraikan karyawan-karyawan sempena bulan kemerdekaan. Dapatkan novela Miss Detective di bookcafe.com.my. Ikuti Bookiut untuk ketahui perkembangan Bookiut. 

#bukubookiut #MissDetective #PTSGrandBooktour #JelajahBukuPTS