2023 - Jari Jemari Menari

Mar 20, 2023

5 Places To Buy Yummy Buka Puasa Meals On ShopeeFood This Ramadan

9:32 PM 1
5 Places To Buy Yummy Buka Puasa Meals On ShopeeFood This Ramadan

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


5 Places To Buy Yummy Buka Puasa Meals On ShopeeFood This Ramadan



With Ramadan just around the corner, ShopeeFood users can get their favourite buka puasa meals delivered right to their doorstep for better convenience during the fasting month. With discounts and free delivery, ShopeeFood users can spend more time enjoying a yummy meal to start and end of the day while spending less time in the kitchen or being stuck in traffic during rush hour. Kongsi Keriangan with your family and friends this Ramadan, and order from ShopeeFood today. ShopeeFood offers a variety of merchants to choose from and if you don’t know where to start, checkout these 5 popular restaurants on ShopeeFood to order your meals from:


  1. Tiga Budak Gemok: This restaurant serves generous portions of Malaysian comfort food that are perfect for sharing with friends and family. Popular dishes include Nasi Ayam Kicap Biasa + Telur + Tempe and Siput Masak Lemak Cilipadi.
  2. Pasta Panas: This popular pasta joint offers a unique and exciting dining experience with their spicy twist on classic pasta dishes. Try out their bestselling pasta dishes like Spicy Chili Mac and Salted Egg Pasta.
  3. 4Fingers: This restaurant serves mouthwatering Korean-style fried chicken that is crispy, juicy, and addictive.Offering singular combos and family sets, 4Fingers is perfect whether you’re dining alone or with your loved ones.
  4. Tealive: Tealive is a popular chain of bubble tea shops in Malaysia, known for their diverse range of delicious drinks made with fresh ingredients.
  5. Sushi King: For sushi lovers, Sushi king provides a wide selection of fresh and delicious sushi, sashimi, and other Japanese dishes at affordable prices, making it a go-to spot for sushi lovers.


Don’t forget to checkout these special discount days as well and make the most of your fasting month food orders:


ShopeeFood Day : Link


From 25 Mar - 28 Mar, treat yourself and your loved ones to yummy meals without breaking the bank.


● Up To RM30 OFF (no minimum spend)

● Super Deals up to RM21 OFF

● Free Delivery

Mar 1, 2023

Ulasan Ebook- When The Clock Strikes Midnight by Ayumi Syafiqah

9:10 PM 1
Ulasan Ebook- When The Clock Strikes Midnight by Ayumi Syafiqah


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Bermalam di sebuah rumah kosong satu malam, menang RM 100,000. ðŸ’¢


Jadi, saya rasa saya dah boleh agak pattern permulaan cerita yang berkaitan dengan survival game ini macam mana. Mesti kena ada orang yang terdesak, tempat mewah yang sunyi & wang yang besar dipertaruhkan untuk menarik perhatian pemain. 


Sama seperti Jia, 3 bulan dibuang kerja & hutang sewa rumah semakin bertambah. Jadi, Jia mengambil peluanh yang ada depan mata untuk dapatkan wang dengan cepat. Setibanya di sana, sudah semestinya bukan hanya Jia saja yang join permainan ini. Ada lagi 4 orang (3 lelaki &2 perempuan termasuk Jia). Jia disambut oleh seorang makcik yang bengis. Jap jap, makcik tu siapa sebenarnya?. Sebab dia terus kekal misteri sampai ke penghujung cerita. Dia balaci dekat rumah tu atau dia mastermind?.


Mereka yang ada di dalam rumah itu mula beriteraksi sesama sendiri. Ada antara mereka yang join disebabkan memang inginkan duit & for FUN! Hm. Memang satu tindakan gila dan tak masuk akal. Mana ada benda yang hanya sesenang itu saja di dalam dunia ini. Nak duit kena kerja geng. Sehinggalah tibanya makan malam. Mereka diberikan makan malam sebelum permainan dimulakan.


Tepat pada pukul 12 malam, permainan telah bermula. Siapa yang masih kekal hidup sehingga siren terakhir dibunyikan pada jam 6 pagi, dialah pemenangnya. Jadi, antara mereka berlima hanya 1 saja yang perlu kekal hidup. Apa yang akan terjadi seterusnya? 





First, orang yang cipta permainan survival sebegini memang orang gila. Orang yang suka mengambil kesempatan atas kesempitan manusia yang benar-benar memerlukan. Cerita ini, mengingatkan saya dengan banyak cerita yang sedia ada baik movie atau di dalam buku. Tapi, cerita ini masih ada origanilitynya. Walaupun saya dah dapat agak apa yang akan jadi. Tapi, saya masih tetap teruja untuk mengetahui selanjutnya. Syarat nak survive itu nampak mudah tapi bagaimana caranya itu yang susah. Orang yang asalnya berhati baik sekalipun boleh jadi setan dalam sekelip mata hanya kerana duit. Bagi saya setiap watak itu memainkan peranan mereka yang tersendiri (ada yang menjadi pelindung, so-so, pasif & gila seperti yang saya ceritakan. 


Second, ending memang geram sikit. Saya rasa mungkin penulis nak panjangkan cerita ni sebab tu endingnya sebegitu rupa. Atau mungkin disengajakan ending camtu. Jadi mungkin terpulang kepada pembaca untuk menerima atau tidak. Kan ?.


Walaupun mereka ini diberikan peluang untuk memilih senjata masing-maisng. Tapi, kalau tak reti guna tak ada faedah juga. Tapi, saya perasan Orang yang buat game tu sengaja letakkan senjata di  merata tempat. Untuk bagi pemain pilih senjata masing-masing la kot kan?


Apa pun, satu percubaan yang baik dari Kakak Ayumi kita yang lawa <3









 

Feb 27, 2023

Ulasan Buku - Medusa by Heartsara

5:40 PM 0
Ulasan Buku - Medusa by Heartsara



 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Mengisahkan tentang Khayla & Luth Anaqi. Kedua-dua mereka tidak bernasib baik dalam percintaan. Tapi, mereka dipertemukan tepat pada masanya dan pertemuan kali kedua merupakan titik permulaan segalanya. 


Watak Luth Anaqi memang penulis cipta untuk bagi pembaca rasa ada rama-rama dalam perut kot? Kan? . Sebab suka the way dia layan Khayla and dia punya sweet talker tu ya ampun. Manis banget. Haha. Kontra dengan Khayla yang strict haha. Mujur la Khayla ni bukan hati batu. Member dah bagi hint nak try nasib baik la faham. 🤪




Konflik yang ada dalam Medusa melibatkan hubungan kekeluargaan. Tak kira samaada Luth atau Khayla. Kedua-dua mereka mempunyai masalah yang sama. Tapi saya puas hati sebab konflik yang ada dapat diselesaikan dengan baik. Walaupun saya ada mengharapkan sesuatu yang setimpal buat mereka-mereka yang sentiasa menyakiti hati Khayla. Banyak yang boleh dipelajari dalam Medusa. 

• Fahami pasangan kita. Jangan terlalu pentingkan diri sendiri. Hanya demi keselesaan & kemewahan yang kita inginkan. Kita lupa untuk melihat struggle pasangan kita demi memenuhi kemahuan kita. 

• Lari dari masalah bukan jalan penyelesaian yang terbaik. Selesaikan & jangan biarkan ianya melarat. 

• Anak pengukur kebahagiaan? . Ini memang hal sensitif. Kita juga tak tahu apa perancangan pasangan tersebut atau mungkin memang belum rezeki mereka untuk menimang cahaya mata sendiri. Jadi, tak perlulah letak anak itu sebagai pengukur aras pasangan itu bahagia atau tidak. Ujian yang berbeza Allah berikan. Maka, jangan dipersoalkan. 

• Kenapa bila lelaki sudah menjaga sehabis baik hubungan kalian. Kau nak curang? . Punya susah nak cari yang setia dan betul-betul jaga batas. Senang-senang je nak curang hargh streghsssss. 

• Jangan TERlalu lurus bendul. Berani untuk cakap tidak. Jangan diturutkan permintaan orang hanya semata-mata sebab orang tersebut minta. Kadang-kadang orang pergunakan kita saja. 

Saya suka dengan cara penulisan penulis. Jalan cerita juga simple dan watak-watak yang ada saling melengkapi cerita. Tersusun dan yang penting ending tak rushing habis begitu saja.

Feb 19, 2023

TOP TIPS FOR SAVING UP BEFORE PAYDAY

9:01 PM 0
TOP TIPS FOR SAVING UP BEFORE PAYDAY

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

If you’re looking to save money while waiting for your salary to arrive, here are THREE WAYS to maximize savings before your next payday:

1. Make a Budget

Before you start shopping, make a budget for how much you can afford to spend. This can help you avoid overspending and ensure that you only buy items you actually need. If you’re ordering online, check out ShopeeFood’s amazing deals that can help you to save up extra ringgits!

2. Plan your Purchases

Look at the items that are on sale and make a list of the ones you want to buy. This way, it helps you to stay focused and avoid buying things on impulse.

3. Enjoy FREE delivery to the fullest


Surprise your best pals with something savory or something sweet! Let it be known that our free delivery vouchers are now up for grabs this ShopeeFood Day and PayDay!

ShopeeFood PayDay Amazing Deals Just You!

Order from a variety of restaurants like Lim Fried Chicken, Kenny Rogers Roasters, Sangkaya, Krispy Kreme and much much more:

From 25th - 28th Feb

● 50% OFF Vouchers

● Free Delivery min. spend RM0

For more information on ShopeeFood Day check out ShopeeFood Day Promos/ PayDay Sale PayDay Sales Promos , or visit or follow @shopeefood_my on Instagram.

     Terms and conditions apply.

Feb 17, 2023

Ulasan Komik - Karakter by Akira Iwaya

6:01 PM 1
Ulasan Komik - Karakter by Akira Iwaya



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Jadi, kau dah nampak muka aku ya?'

Ini merupakan versi komik dari filem Character (Jepun). 

Karakter mengisahkan tentang seorang artis komik yang bernama Yamashiro Kengo. Dia merupakan seorang pembantu artis komik yang ingin debut namun karyanya ditolak hanya kerana jalan cerita komiknya tidak cukup bagus. Jadi, untuk tidak terus putus asa. Yamashiro keluar mencari ilham sehinggalah akhirnya dia terjebak dengan satu kejadian pembunuhan. Dan bertambah malangnya, dia melihat muka pembunuh tersebut❗️ 

Ketika disoal siasat, Yamashiro tipu pihak berkuasa dengan mengatakan yang dia tidak nampak wajah pembunuh. Dan dari situ dia mendapat idea untuk karyanya. Wajah pembunuh dilukis dan dijadikan watak utama (Dagger) dalam komik ciptaanya. Yamashiro kemudiannya terkenal dan.. selepas dari itu pembunuhan demi pembunuhan terjadi. Apa berlaku seterusnya? 




Saya secara personal suka dengan storyline Karakter ini. Idea yang menarik. 👍🏻 Betapa beraninya Yamashiro mengambil risiko dengan mengabdikan imej pembunuh dalam komik pertamanya. Kadang rasa maca Yamashiro ni kreatif tapi kadang rasa macam dia terdesak pun ya sebab impian dia nak debut tu sangat tinggi. 

Kalau korang baca komik ni. Korang akan nampak si pembunuh sangat la innocent. Muka dia tu ya Allah. Tak terfikir pun yang dia boleh bunuh orang dengan kejam. Dan cara dia muncul depan Yamashiro secara tiba-tiba pun macam seolah-olah tak ada benda buruk pernah berlaku. Dia nampak sangat tenang. 

 Of course cerita ini ada plot twist. Mesti korang tak expect dengan plot twist dia. For me ada masa intense ada masa macam ergh geram. Macam roller coaster tau feeling. 
Nak puji, lukisan dalam komik ni cantik dan kemas. ❤️ Dah dah lepasni nak layan moviee Character pulak. Wihuu

Feb 15, 2023

Ulasan Buku - My Secret Husband by Siti Nur Dhuha

9:12 PM 1
Ulasan Buku - My Secret Husband by Siti Nur Dhuha


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Tajuk novel ni My Secret Husband sebab Aifa sorok Ryan sebab Ryan aneh dan degil. Sampaikan dia sendiri perit nak menelan tohmahan orang yang mengatakan dia tak pandai urus suami sendiri.


Mengisahkan tentang Aifa yang secara tidak sengaja terjumpa Ryan yang dikurung di sebuah ruang di bawah tanah. Selama 23 tahun Ryan terkurung. Ryan seperti katak di bawah tempurung, berkelakuan aneh & pertuturannya terbatas. Mujur Aifa tidak berfikir panjang untuk menyelamatkannya pada malam itu. Padahal, Aifa pada ketika itu hanya ada rumah sewa dan hidupnya juga tunggang langgang. Besar risiko yang diambil Aifa. Dan cuba bayangkan macam mana Ryan nak biasakan diri dengan kehidupan baru bersama dengan stranger.


"Abang tahukan, abang tak boleh keluar dari rumah ni selagi abang tak ubah penampilan abang?" -Aifa




Idea penulis kali ni lain dari yang lain. Sebab jarang baca main character tersangat jakun. Dikurung dibawah tanah dalam tempoh masa yang tersangat lama. Ada unsur lawak namun lama kelamaan dia jadi tak lawak sebab nampak macam try to hard untuk buatkan scene tu nampak kelakar. Ada juga yang meleret dan tak logik. Tapi saya layankan juga sebab dah halfway baca.


Bagi saya, Aifa ialah seorang gadis yang TERPALING lurus bendul. Hati dia yang selalu bersangka baik dengan orang itu telah membuatkan diri dia tidak sedar yang dia dikhianati. Orang sekeliling dia sangat toksik. Sakit hati kita bila Aifa kena faceshaming & buli (pukul sampai berdarah). Watak heroin yang sangat lemah sampai tak dapat nak protect diri sendiri dan biarkan diri dipijak-pijak orang. 


Cuma, saya suka dengan cara Aifa menerima suaminya dengan hati terbuka. Menjaga suami yang tidak boleh uruskan diri sendiri. Yang tak lelah mengajar dari segala sudut. Kira macam Aifa berperanan sebagai suami pada awal perkahwinan mereka. Sebab Ryan memang blur sangat. Mujur la saat Aifa memerlukan bahu untuk bersandar. Ryan itu ada!

Simpati juga dengan keadaan Ryan yang masanya banyak terbuang di bilik bawah tanah. Sudahlah mempunyai sejarah pahit ketika kecil. Kawan pun tiada. Dianiaya dan hartanya jatuh pada orang yang salah. Hm. Masa yang sangat tepat bila Aifa terjumpa dia di situ. Mujur member tak tinggalkan dia. Haha. Sudahlah masa jumpa tu keadaan memang macam tarzan. Dengan rambut siapa ada straw aduh.  ðŸ¤£


Cumanya, saya tak berapa faham kenapa Ryan tinggalkan Aifa selama setahun. Kalau demi untuk mengubah diri, mempelajari dan mendalami ilmu, menuntut hak dan cari jati diri. Kenapa tidak dibawa isteri? Apa semua benda yang dia akan buat akan terbatas ke kalau ada Aifa disisi. Sudahlah ditinggalkan gantung tidak bertali. Khabar berita pun tak ada. Tiba-tiba datang secara mengejut. Entahlah. Kenapa suka sukarkan benda yang boleh memudahkan diri. Dan tidak juga diceritakan macam mana proses pembelajaran Ryan ketika dia menghilangkan diri.


Watak antagonis dalam ni ramai juga. Cuma saya musykil dengan pengakhiran watak mereka ini sebab tidak diceritakan dengan lebih terperinci. Ending juga habis dengan cepat dan begitu saja.








Pencarian Model Lukisan Digital by Cuya

7:39 PM 3
Pencarian Model Lukisan Digital by Cuya

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Sebelum ni selalu terlepas peluang nak join apa-apa yang dianjurkan oleh Cuya ni. Tapi, kalini kita taknak la lepaskan peluang keemasan ni. Berbalik pada apa yang Cuya tulis di entry dia. Saya harap orang ramai akan dapat support Cuya. :) Teruskan usaha Cuya. Jangan putus asa. Tak semua orang pandai buat apa yang Cuya buat ni. 




Syarat-syaratnya:

  1.  Follow Blog Cuya
  2. Buat entri bertajuk " Pencarian Model Lukisan Digital by Cuya"
  3. Copy banner di atas dan backlink ke blog Cuya
  4. Komen link di bawah.
  5. Lepas dah dapat lukisan digital, buat entri baru untuk lukisan digital Cuya tu

Feb 13, 2023

Ulasan Ebook - Teman Sekalbu by Ayumi Syafiqah

9:03 PM 1
Ulasan Ebook - Teman Sekalbu by Ayumi Syafiqah

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


Boikot Ayumi Syafiqah

Biasa dia ni buat cerita aneh-aneh. Amboi ❗️


Teman Sekalbu mengisahkan tentang Nadine yang TERsangat introvert. Di kolej dia tidak mempunyai kawan. Hidupnya hanya dengan diri sendiri sahaja sehinggalah pelanggaran yang mempunyai kawan. Hidupnya hanya dengan diri sendiri sahaja sehinggalah pelanggaran yang terjadi antara dia dan seorang lelaki bernama Fahri --(Nadine rushing nak ke kelas). Pertemuan itu telah membuatkan Nadine mula diikuti oleh Fahri yang kebetulan merupakan classmate merangkap partner assignment dia juga. Apa yang akan jadi seterusnya? 


Saya actually suka dengan jalan cerita simple dari Ayumi ini. Saya boleh rasa perasaan Nadine bermain dengan emosinya sendiri. Bukan senang seorang yang introvert nak mencari kawan. Malahan untuk dia sendiri mulakan segalanya pun jauh sekali. It's not easy. Mujur la dengan kemunculan Fahri yang secara tiba-tiba itu mewarnai dunia Nadine.




NAMUN -- Fahri mula menunjukkan ketara selepas peristiwa itu. Kenapa? 

Saya suka la dengan idea scavenger hunt Fahri yang out of nowhere tu. Unexpected. Dan memang la kidnap anak dara orang memalam buta macam tak nice. Tapi ðŸ‘‰ðŸ»ðŸ‘ˆðŸ» itu mesti momen yang paling tak boleh Nadine lupakan sampai bila-bila kan? Kan? Hm.

And saya suka dengan idea lecturer mereka untuk each of them exchange self-affirmation quotes setiap kali before class bermula -- (partner assignment masing-masing). It's time to flirt haha no no. Tapi, memang Fahri actually menunjukkan tanda-tanda nak tackle eh. Haha. Tapi biasalah Nadine, dia sendiri take time nak faham.

They say great things come to those who wait. 
Guess I don't have to wait anymore, huh. 

Fahri  ðŸ¤

Saya rasa, jika cerita ini lebih panjang. Kita akan dapat lihat character development untuk watak Fahri & Nadine dengan lebih lagi. Saya rasa tak puas. Rasa macam baru saja Nadine untuk menyerlah. End up dia jadi malap semula. Sama juga untuk Fahri.

Walaubagimanapun, hati saya yang berbunga-bunga ni berkecai dengan encing cerita Teman Sekalbu ni. Saya kelam kabut tak tahu macam mana nak twist feeling saya sebab saya tak ready haha. Tapi overall, noce try Ayumi. Siapa nak baca something yang light, in one sitting habis and main emosi. Inilah dia! 




La gourmet® Hydration Bottle Giveaway by anies.

8:23 PM 4
La gourmet® Hydration Bottle Giveaway by anies.

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥ 

Lama rasanya tak join apa-apa giveaway. Saja nak memeriahkan :) Meh join gais GA dari Kak Anies ni. Hee. Tarikh lambat lagi habis. Tapi kena cepat-cepat la so that tak terlupa. 


Saya nak tag: 

Kak Kasihku Amani

Farhana

Capikah

Feb 9, 2023

Ulasan Buku - Kru Paranomal Draugr by Khairul Nizam Khairani

9:12 PM 3
Ulasan Buku - Kru Paranomal Draugr by Khairul Nizam Khairani


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥ 


Lama rasanya tak share ulasan buku disini. Harini mood extra baik jadi kita akan up ulasan buku yang ika dah baca sepanjang bulan Jan & Feb. Pertama sekali, ika nak ucapkan ribuan terimakasih buat Penerbit X untuk naskah Draugr ini.


Ika happy sangat masa pegang buku ni sebab siapa yang nak tahu. Siri Kru Paranormal ini masih on going. Jadi, penantian yang sangat menyeksakan ya. Haha.Nak menunggu setiap siri dikeluarkan ambil masa juga. So meloncat gembira juga masa parcel ni sampai dekat rumah. By the way, setiap kali tengok cover siri ini, mesti ika akan teruja. Sebab kreatif and cantik sangat. Memang sentiasa salute dengan kreativiti pereka kulit buku. Genius. 



Manusia yang telah mati tetapi hidup semula  ðŸ§±


Siapa yang masih ingat dengan kumpulan Al Jassasah yang penulis selitkan selingan dalam Upacara Helang Darah?. Kali ini, dalam Draugr 100% menceritakan mengenai group metal Al Jassasah. Seronok mengikuti perjalanan Al Jassasah untuk masuk satu pertandingan nyanyian iaitu Black Plaque War. Kalian akan kenal siapa ahli kumpulan Al Jassasah secara mendalam. Pening melayan kepala rock dieorang. Macam weng weng pun ada haha. Sikit-sikit meraung melalak haha aduhai.


Sebenarnya, saya ada mixed feeling dengan watak Jai. Sebab dia punya perangai pun sesuatu sangat. Kadang nampak macam budak normal, kadang memberontak, kadang misteri dan psiko. Kau ada krisis identiti ke bang? Cuba kalian teka apa yang akan terjadi?. Al Jassasah akan menang atau tidak dalam pertandingan itu?.



Of course 4 ⭐️  dari saya untuk Draugr. Sebab saya suka dengan plot twist dan aksi-aksi mengerunkan yang diberikan penulis. Saya suka dengan writing style penulis dan selepas buku ke 8. Apa yang saya boleh cakap,. Penulis punya idea acamgini jauh dia punya bergeliga ðŸ‘ðŸ». Saya rekomen buat pembaca yang baru nak mulakan siri ini. Kalian boleh baca dari Baphomet dan seterusnya supaya kalian akan lebih faham cerita dan watak. Kalian tidak akan lost track sebab semuanya saling berkait. Tiba-tiba saja jangan terkejut akan muncul semual watak Ehsan, si kepala kambing, hantu rockers dan banyak lagi dalam  Draugr.

Masih mengekalkan pattern yang sama di mana penulis selalu berikan hint yang tidak tepat untuk pembaca meneka dahulu. Kemudian, apa yang diteka pembaca itu ternyata salah sama sekali dan yang paling penting akan ada 2-3 plot twist sekaligus yang diberikan which is phew penat otak saya nak terima semua benda sekaligus. 

Korang rasa Draugr itu apakah? Ingat sekadar itu saja ke dari penulis? Haha no no. 











Jan 28, 2023

Signs You Need to Hire a Computer Repair Service in KL

3:58 AM 4
Signs You Need to Hire a Computer Repair Service in KL


Assalamualaikum & Hi readers ♥ 


There are signs that show that you need to hire a computer repair service in KL. Send your computer for repair to fix the problem to be resolved early thus increasing the lifespan of your computer.




Signs You Need to Hire a Computer Repair Service in KL


 

Laptop Overheating Easily

Overheating of the computer will damage the internal parts of the computer if left untreated. If you feel that your computer is being unusually hot, then you should send it to fix your laptop overheating issue Tip: Always have some space under the laptop to ensure enough air ventilation to prevent your laptop from getting overheated easily.

 

Frequent Loud Noises

When your computer emits loud noises, it is time to send it for a checkup. Most people do not know a thing about servicing laptops, which is why it is better to leave it to the professionals to identify what went wrong with your device.

 

Blue Screen

Blue Screen of the Death occurring can render your computer unusable so it shuts down immediately. This is when you should send it for computer blue screen repair and servicing and to check the root of the matter.

 

Computer Auto Shuts Down

There are a lot of factors that can lead to this problem. The fastest way to resolve it is to send it to a computer shop to let the IT technician have a look at your computer.

 

Can’t Load Certain Programs

Cannot load the latest program on your laptop or computer? It could be a sign that your computer device needs a slow computer repair.

 

It is always advisable to get a reliable computer repair service instead of DIY because it is very risky to attempt the repair by yourself unless you are very experienced in doing so.

 

Why should you engage Geld Technologies to repair your Surface Pro or data recovery? 

 

They had good reviews from customers which is due to their dedicated staff that have worked in the IT industry for a very long time. Not only that, their staff will pick up and deliver your device at your doorstep for those who are too busy to send their computer device over. 

 

Search no further and get in touch with their customer service team now to book an appointment with the best computer repair professionals you can possibly find in KL.

 









Jan 17, 2023

Ulasan Buku - Sempurna Yang Tak Sempurna by Ayumi Syafiqah

8:37 PM 1
Ulasan Buku - Sempurna Yang Tak Sempurna by Ayumi Syafiqah



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

Harini, ika nak share dengan kalian satu local publisher yang semakin dikenali. Siapa yang kenal dan  familiar dengan nama Ayumi Syafiqah. Seorang penulis yang sudah menghasilkan banyak karya. Dia la founder untuk Lawa Lingo. 100% diusahakan oleh Ayumi sendiri. So proud of you Kakak Ayumi. It's not easy tapi you really made it. Ada 3 buah buku yang diperkenalkan untuk first launch publisher Lawa Lingo. Dan inshaAllah ika akan review ketiga-tiga buku. Ini merupakan review buku pertama dari Lawa Lingo. 

Buku pertama yang ika akan ulas ialah Sempurna Yang Tak Sempurna. Mengisahkan tentang kisah percintaan Shana dan Haizaq. Mereka berdua mempunyai karakter dan pembawakan diri yang berbeza tidak kira di kolej mahupun dalam kehidupan. Tapi, bayangkan bagaimana kedua-duanya involve dalam relationship yang tersangat kontras.



Saya pada awalnya memang tak gemar dengan Haizaq. Semua benda dia ambil mudah dan sambil lewa. Nampak macam selfish pun ya. Sebab dia cuma kisahkan diri dia dan akan contact Shana ikut waktu dia. Ingatkan lelaki  ðŸš© flag. Ada la juga tersumpah seranah Haizaq. Tapi memikirkan yang karakter seperti Haizaq memang ada dalam dunia nyata. Jadi, saya fikir orang sepertinya jika sudah jadi sesuatu yang tidak dia jangkakan. Baru dia punya mata terbeliak luas. Masa tu baru la nak muhasabah diri dan baru dia tau yang semua yang dia rasakan betul semuanya salah bagi Shana.

Tapi at the end of the day, orang sebegini ada possibility untuk menjadi kekasih yangs sempurna dari semua sudut. Dia akan berusaha mengubah dan menjadi lebih baik dari sebelum (for those yang memang serius dengan perhubungan dia dan bukan untuk orang yang dari awal memang nampak tanda red flag ).  Learn from mistake. Belajar dari kesilapan lama dan takut untuk terjadinya perkara yang sama sekali lagi. 


Shana pun mungkin dah sampai limit sabar dia. Jadi saya kira apa yang dia rasakan dan lakukan memang sudah di tahap dia sendiri rasa memang tak boleh fix relationship dieorang. Argh. Kalau saya di tempat Shana. Belum tentu saya sesabar Shana. Hm.

Bacaan santai yang simple dan nice. Tak kurang tak lebih. Jalan cerita juga boleh dijangka. Cumanya saya tolak tepi jangkaan saya dan enjoy baca. Saya memang suka dengan gaya penulisan Kakak Ayumi. Sebab rasa macam lancar je pembacaan saya. Yang penting ada rasa tercuit sikit perasaan ni masa Haizaq confess dekat Shana 🙃

Banyak pasangan fikir hal remeh temeh itu selayaknya dibiarkan sebegitu saja. Namun, hal remeh temeh itu adakalanya boleh jadi sesuatu perkara kecil (perhatian, pujian, luang waktu bersama etc) yang membahagiakan.







 

Jan 11, 2023

Ulasan Komik - Coffee Break by Ain Lavendra

9:12 PM 2
Ulasan Komik - Coffee Break by Ain Lavendra



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥



Saya jarang baca komik yang pelukisnya perempuan. Kalau baca dan kenal pun mungkin Jon Suraya. Terimakasih buat tim komik M untuk pemberian naskah ini. Barulah saya kenal Ain Lavendra. Dan kalau tidak silap saya bukan ke Ain Lavendra pelukis untuk cover buku Bookiut? (sorry kalau saya salah). 

Suka dengan lukisan Ain dalam komik Coffee Break ini. Semuanya comel-comel belaka. Tambahan pula dengan ilustrasi berwarna. Menambahkan keterujaan membaca. Saya jeles dengan bakat orang pandai melukis ni. Sebab saya kalau lukis orang jadi orang lidi terus. Haha. Pity me.



Cumanya, saya perasan ada cerita yang klise dari segi jalan cerita. Mungkin untuk karya akan datang, Ain boleh tampil dengan cerita yang lebih gempak dan ekstra manis. Dalam komik CB ini ada kompilasi karya-karya Ain yang lama dan juga baru. Lukisannya semakin cantik dan kemas. Cerita pertama memang manis. Berkenalan dan bercinta di kafe. Haish. Automatik tersengih sendiri. Comel kot dengan telatah hero & heroin CB ni. <3

1. Coffee Break ⭐️⭐️⭐️⭐️
2. Restu ⭐️⭐️⭐️
3. Konklusi ⭐️⭐️.5
4. Raya Seorang Gadis ⭐️⭐️.5
5. Cikgu Kacak ⭐️⭐️⭐️
6. Keputusan Cinta ⭐️⭐️⭐️


Sambil layan antologi cerita dari Ain. Diselitkan juga dengan pengenalan diri dari penulis dan juga petua berkomi. Sambal membaca dapat juga ilmu pengetahuan. 2 dalam satu. Perkongsian yang sangat baik buat adik-adik yang baru nak berjinak-jinak dalam bidang sama seperti yang Ain ceburi. Betul juga apa yang Ain beritahu. Jangan mudah putus asa dalam melakukan sesuatu meskipun pada awalnya karya kalian tidak mendapat perhatian. Apa yang penting kita terus lakukan apa yang kita suka. Orang akan perasan juga nanti dengan karya kita. Percayalah✋🏻

Overall, saya rasa komik ini boleh dijadikan bahan bacaan santai kalian. 








 

Wordless Wednesday - Reviu Buku HJG di Website Artikel PTS

9:00 PM 1
Wordless Wednesday - Reviu Buku HJG di Website Artikel PTS



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥


 



Tadi, masa tengah belek website PTS. Tak sangka ulasan saya untuk buku Siri Kru Paranormal Hantu Jarang Gigi ada dalam website PTS -- Bahagian Arkib untuk reviu buku. Thankyou so much PTS <3. Oh, reviu buku Lysa pun ada. Haha. Baru perasan. 

Ulasan Komik - Aku, Kau & Cinta #4 --Istimewa OKU by Artis-Artis Komik M

8:53 PM 0
Ulasan Komik - Aku, Kau & Cinta #4 --Istimewa OKU by Artis-Artis Komik M

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥

Pembuka tirai 2023 kalini ialah Komik Aku, Kau & Cinta #4 --Istimewa OKU. Pertama sekali, saya nak ucapkan ribuan terimakasih buat tim Komik M untuk pemberian naskah ini. Buat kalian yang masih lagi tidak tahu. Komik M merupakan imprint dibawah PTS. Yang telah menerbitkan lebih dari 200+ buah komik. Buat pengemar komik tempatan (Imprint Komik M ), jadikan komik dari Komik M sebagai salah satu koleksi peribadi kalian. 

Apa yang ika boleh nampak, makin lama makin cantik ilustrasi yang ada di bahagian kulit buku komik. Kudos buat pereka kulit buku. Dari depan hingga ke belakang memang menarik! Lain dari komik-komik yang ada sebelum ini. Kalian juga boleh melihat bagaimana proses penghasilan kulit buku ini. Disertakan sekali dengan sketch draft hingga ke sudah siap sepenuhnya. 



Komik ini menghimpunkan 7 cerita kesemuanya. Bercakap soal OKU. Saya kagum dengan semangat juang mereka untuk meneruskan hidup dan terus maju dalam kehidupan tanpa menoleh ke belakang. Banyak contoh-contoh yang kita boleh lihat di media sosial. Macam mana berdikarinya mereka. Tabik. 

1. Retak / Ben Wong ⭐️⭐️⭐️
2. Kosong / Kimi ⭐️⭐️.5
3. Cita - Cita / Pak Ngah Alipz ⭐️⭐️⭐️⭐️
4. Buku Conteng / Raion ⭐️⭐️.5
5.Teman Sebilik / Miras ⭐️⭐️.5
5. Hati Emas / Huzza  ⭐️⭐️⭐️⭐️
6. Gajah Paling Bergaya / Froggypapa ⭐️⭐️⭐️


Sebuah naskah yang santai dan sesuai dibaca oleh semua peringkat umur. Secara peribadi, ada cerita yang menyentuh hati saya. Tapi, ada juga yang seperti tidak sampai di penghujungnya. Mungkin sedikit rushing untuk menghabiskan cerita. Walaupun ada beberapa cerita yang bagi saya biasa dan ada juga yang best. Masih dapat membuka mata dan memberikan pengajaran dan nilai-nilai murni.

Apa yang penting ialah mesej yang ingin disampaikan. Bukan hanya penulisan saja dapat spread awarness tentang insan istimewa ini. Tapi, melalui lukisan juga mesej boleh disampaikan. Saya percaya masyarakat kini lebih peka dengan orang sekeliling mereka. Satu usaha yang baik Komik M!. Membawa isu dan hak-hak OKU dalam bentuk komik.