August 2021 - Jari Jemari Menari

Aug 31, 2021

COMIC REVIEW - YOUNG AISYAH: HARI KANTIN BY REJA

10:10 PM 9
COMIC REVIEW - YOUNG AISYAH: HARI KANTIN BY REJA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Buku pertama untuk Bulan September ialah Young Aisyah: Hari Kantin. Ika curi masa baca komik ni sampai habis sebelum pergi kerja. Baca komik untuk naikkan mood membaca balik sebab 2-3 bulan ni mood membaca memang tak berapa nak ada. Oh ya, siapa yang tengah mencari bahan bacaan yang santai untuk anak-anak di rumah. Ika cadangkan untuk kalian singgah ke website PTS untuk melihat buku-buku yang menarik untuk anak-anak. Ada komik yang pelbagai genre. Tinggal sediakan wang sahaja. 

Ika sendiri pun baru sedar akan kewujudan komik Young Aisyah ini. Rupanya masih ada banyak lagi. Nanti ada rezeki boleh kumpul buat koleksi. Walaupun tak ada budak kecil di rumah. Ika sendiri rasa yang ika nak buat koleksi untuk diri sendiri. Dah ada anak nanti boleh turunkan dekat dia. *berangan itu kan free*. 

Mengisahkan tentang seorang budak perempuan bernama Aisyah. Dia dan rakan sekelasnya perlu menjual makanan pada Hari Kantin yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Namun, apa yang merunsingkan mereka ialah mereka perlu memasak untuk menjual pada Hari Kantin. Kerana terdesak, Aisyah tampil untuk menjadi chef bagi mewakili rakan yang lain. Masalah utama yang Aisyah hadapi ialah dia tidak tahu memasak. Akhirnya,atas bantuan keluarga timbul idea untuk membuat dan menjual kek cawan (cupcake) pada Hari Kantin. Konflik terjadi apabila kek cawan Aisyah tidak menjadi sepanjang proses percubaan dan pada hari kejadian, ada beberapa perkara yang tidak mereka jangkakan berlaku.

Apa yang terjadi? Ikuti kisah selanjutnya dengan membeli komik Young Aisyah: Hari Kantin. 

Pertama sekali, komik ini sesuai dibaca oleh semua peringkat umur terutamanya kanak-kanak. Dialog juga mengunakan bahasa yang mudah difahami. Tiada penggunaan bahasa campur. Idea dan jalan cerita yang simple dan logik. Watak yang ada di dalam komik ini ialah watak-watak yang pasif. Hanya ada 1-2 watak yang yang mempunyai karakter kontra. Sebab, kalau banyak sangat watak yang agresif dan negatif. Mungkin tidak sesuai dibaca oleh kanak-kanak yang dalam proses membesar dan ingin mencuba. 

Seronok melihat bagaimana Aisyah dan rakan-rakannya yang masih kecil ini berbincang untuk menyempurnakan Hari Kantin tersebut. Cabaran yang perlu dihadapi di usia yang masih muda meskipun cabaran itu ialah cabaran kecil bagi kita yang sudah dewasa. Kanak-kanak sentiasa mahu melakukan yang terbaik buat diri sendiri dan rakan-rakan.

Terimbau juga sedikir sebanyak kenangan ketika di zaman sekolah. Hari Kantin la merupakan hari yang menyeronokan. Semua pelajar akan struggle perah idea untuk melakukan yang terbaik untuk berniaga. Dari hiasan sehinggalah ke produk. Dan yang paling penting, melayan pelanggan sebaiknya. Uniknya ialah pengunaan kupon. 

šŸ§Diselitkan juga nasihat-nasihat yang baik dan berguna buat semua pembaca. Selingan yang dapat memberi manfaat buat adik-adik. 

šŸ§Trivia ringkas di setiap akhir bab.  (Bawang - Croissant - Cupcake ) 

šŸ§Ilustrasi comel. Kalau diwarnakan mesti lagi menarik. Tambahan pula ada makanan. Mesti kalau dah diwarnakan jadi terliur. Sebab selalunya macam tu la. Mudah terpengaruh T.T

šŸ§Nampak sedap semua kek cawan yang dibuat oleh Aisyah dan rakannya. Ke sebab lapar eh? Haha.

Overall. Bahan bacaan santai yang okay. 

Aug 26, 2021

1 Buku 1 Inspirasi Big Bad Wolf

9:49 PM 12
1 Buku 1 Inspirasi Big Bad Wolf

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Secara jujurnya, ika rasa setiap pembaca mempunyai satu atau dua buah buku yang memberi inspirasi buat diri masing-masing. Ini kerana, dengan buku kita dapat belajar macam-macam perkara tanpa batasan. Bergantung juga dengan bahan bacaan yang kita pilih. Jika kita memilih untuk membaca buku ilmiah, memoir, travelog, islamik, biografi, sejarah dan sebagainya. Mungkin ianya akan dapat menyuntik dalam diri dan jiwa kita walaupun secebis perkara. 

Q: Buku apa yang memberikan inspirasi kepada diri sendiri? 

Buat masa sekarang, buku bertajuk Malaikat Bertali Leher dari Amirul Azmeer Asmadi. Terbitan Puteh Press. Kehidupan penulis di negara orang membuatkan kita sebagai pembaca kagum dengan cara penulis adapt dengan budaya yang berbeza di negara orang. Penerimaan masyarakat di sana terhadap stranger juga merupakan satu cabaran besar ketika di negara orang. Namun, kagum dengan penulis yang boleh berinteraksi dengan masyarakat di sana secara santai seolah-olah sudah kenal lama. 


Big Bad Wolf akan kembali lagi dengan pesta buku online secara besar-besar sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 64 tahun pada 28 Ogos 2021 sehingga 1 September 2021. Terdapat lebih 60,000 buah tajuk buku yang kalian boleh pilih. Diskaun yang sangat berbaloi iaitu sebanyak 50% - 95%. Buat kalian yang ingin memborong buku, inilah masa yang sesuai. Kalian boleh jenguk ke website mereka bermula 28 hb ini. 

Boleh set reminder di telefon. Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Sememangnya, kita kena akur yang untuk ke pesta buku pada musim pendemik ini sangatlah mustahil. Jadi, kita boleh mengunakan alternatif membeli yang lain iaitu secara online. Lebih mudah dan jimat masa, tenaga dan duit kereta. Siapkan duit dan tunggu depan komputer untuk melakukan pembelian. Seterusnya, tunggu sehingga parcel buku kalian sampai depan rumah. 

Easy! 


Kalian juga berpeluang untuk memeriahkan lagi contest yang dianjurkan oleh pihak Big Bad Wolf. Sudah semestinya hadiah yang ditawarkan sangat menarik. Mana tahu rezeki kalian untuk memenangi hadiah 1st prize mahupun hadiah yang lain. Rezeki terpijak orang kata. Boleh klik di link di bawah :-

Share & Win Contest


Media social rasmi Big Bad Wolf. Jom, tunggu apa lagi. Nantikan pesta 1 Buku 1 Inspirasi yang akan tiba esok. Selamat membeli dan membaca buku. Semoga dengan membaca dapat memberikan inspirasi kepada diri kalian. 

BBW Facebook

BBW Instagram

BBW Twitter

#BigBadWolfBooks #1Buku1Inspirasi




Aug 23, 2021

Hadiah Top Komentator Julai 2021 dari Fieza Sani

8:30 PM 11
Hadiah Top Komentator Julai 2021 dari Fieza Sani

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Entry penghargaan ringkas ini khas buat Kak Fieza. Ika sebenarnya dah terima hadiah Top Komentator dari Kak Fiez dah lama. Tapi, asyik tertangguh nak update. Ika sebenarnya tak expect yang akan dapat hadiah dari Kak Fiez sampailah Kak Fiez inform di ruangan komen blog & email. Teruja juga tunggu sebab Kak Fiez memang kalau hantar barang dia takkan inform barang apakah. Kita rasa macam dapat suprise la. Nowdays, little thing pun akan buatkan semua orang happy. Jadi, jangan tunggu birthday atau anything untuk happykan orang sekeliling kita okay. 


Kualiti gambar memang teruk sungguh ya. Tapi lupakan pasal tu. 
Tengok la flusk yang cantik tu. Ini kalau hilang tak tahu letak mana, confirm senang detect. Warna dia dari jauh dah boleh nampak. Laff sangat. 

Terimakasih Kak Fiez untuk flask pink ni. Tau-tau je yang ika memang perlukan flask untuk pergi kerja nanti. Tapi, itulah. Masa ika buka parcel ni. Excited dah sebab flask ni warna pink. Lepastu, Ika tak nampak sebenarnya yang ada nama ika gedabak besar dekat flask. Bila pusing punya pusing flask ni. Terkejut tengok ada nama. Menjerit satu rumah sebab suka. Cantik sangat :)  Teruja betul sampai tak sangka dan termenjerit. Rasa sayang nak guna. Rasa nak buat deco untuk bilik je. <3

Terimakasih banyak-banyak buat Kak Fiez. Semoga Kak Fiez terus maju jaya dan hadiah ini memang telah menceriakan hari-hari ika. Ini hadiah kedua. Hadiah pertama juga ika suka. Nanti ika dah baca novel Kak Fiez bagi, ika update sini okay. Kalian boleh singgah ke blog Kak Fiez okay, boleh baca macam-macam cerita di sana. 


Book Haul X Bookxcess Travel Fair 2021

7:02 PM 10
Book Haul X Bookxcess Travel Fair 2021

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Harini, ika ada kelapangan waktu sedikit untuk update di blog. Jadi, ika nak share Book Haul Part One. Kalau ada part one maknanya akan ada part two. Kalini, ika nak share Book Haul x Bookxcess Travel Fair 2021. Yang diadakan awal bulan haritu. Ika tak lepaskan peluang untuk cuci mata dan checkout beberapa buku yang menarik perhatian ika walaupun TBR di rak ada lagi untuk dibaca. Ini kita panggil stok buku la. Boleh puasa buku lepasni. Boleh percaya ke? 

Sejujurnya, ini kali kedua ika beli di website Bookxess. Jadi, ika memang dah familiar dengan website mereka. Dan kalau sesiapa yang mungkin kurang gemar jelajah website buku untuk membeli disebabkan ada trust issue. Ika harap, mungkin kalian boleh beri peluang untuk cuba beli di website :) Sebab InshaAllah sampai dengan selamat. 




Kalau ikut pemerhatian ika, buku Bahasa Melayu kurang di website dan ika faham yang BookXcess ni sebenarnya lebih kepada Buku Bahasa Inggeris. Jadi, yang terselit di website mereka mungkin untuk memberikan variasi dalam pemilihan buku. Ika harap sangat jika ada sekalipun buku BM. Nak buku yang latest dan best-best. Demand kan. Kerja nak request je. Tapi, mana la tahu luahan ini akan didengari dan dibaca oleh pihak Bookxcess. Mungkin juga boleh letakkan buku dari publisher yang baru nak naik di Malaysia ini atau publisher yang sudah dikenali ramai. Ini hanya satu cadangan saja. Sebab, ika yakin ramai pembaca buku Bahasa Melayu di Malaysia ini. 

Ika rasa penghantaran lambat sedikit. Tetapi masih dalam tempoh yang mereka janjikan untuk hantar. Cuma untuk orang tidak penyabar ni, mungkin terasa macam lambat sedikit. Apa yang boleh dipuji disini ialah betapa securenya mereka balut buku-buku ni semua. Semua sampai dalam keadaan yang sangat baik tanpa ada cacat cela pun. Puas hati. Dapat simpan bubble wrap yang banyak tu haha. Thankyou thankyou. 

13 buku & 1 sticker. 1 pembelian yang berbaloi. Semua pembelian bahan bacaan lebih kepada random. Ada entertainment, buku agama, adult young, novel cinta, journal dll. Pembelian paling berbaloi ialah buku Inside Out Hard Cover dengan harga RM 0.77 sahaja, Masa tu kalau tak silap, dia turun harga kaw kaw punya. Tak lama. Siapa cepat dia dapat. Bila sampai dekat tangan buku IO tu, memang excited kalah budak-budak sebab dah la besar, hard cover, colourful, tulisan besar dan tersangatlah puas hati. Dah baca dah bukunya sebab tak tengok movie. Best! Total kesemua ini ialah RM 70+  termasuk postage. Kita akan dapat free shipping untuk pembelian melebihi RM 50. 

Bored Chap Challenge Book pun best. Cuma ni sesuai untuk orang dewasa yang nak release tension. Kalau budak-budak kena beli yang sesuai dengan mereka la. Jadi, tunggu apa lagi. Kalian boleh cuci mata di website Bookxcess. Stay tuned untuk lebih banyak lagi info menarik mengenai pesta buku online yang akan datang. 

Bookxcess



Aug 6, 2021

EBOOK REVIEW - PAEL & CHA BY HARITA

6:24 AM 17
EBOOK REVIEW - PAEL & CHA BY HARITA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Kebelakangan ini, banyak ebook yang diberikan secara percuma oleh penulis kepada pembaca. Ika juga tidak lepaskan peluang untuk mendapatkannya. Sebab ika nak explore lebih banyak lagi karya baru. Dan penulis-penulis ini juga penulis baru jika tidak silap. Salah satu ebook percuma yang ika terima ialah Pael & Cha dari Harita. 

Terimakasih buat saudari Harita kerana memberikan ebook ini secara percuma untuk dibaca. Disebabkan ika ada kelapangan waktu untuk mengulas pada bulan ini. Jadi, selepas membaca ika akan terus letak di medsoc supaya lebih teratur.  Ebook Pael & Cha ini memang sangat sesuai dibaca oleh pembaca yang masih boleh menerima cerita cinta yang manis dan tidak complicated. Cuma, ika rasa kalau kulit ebook ini kurang menyerlah. Tapi, don't judge book by it's cover. Sebab apa yang penting ialah isi di dalamnya. Kan? 

Jom kita proceed ke ulasan ringkas. Bismillah. 


Kalau kita tahu orang tu tak suka dekat kita. Tapi dia masuk meminang kita. Agak-agak nak terima ke tak? Mudah atau tidak untuk menerima orang tersebut. 

Selepas Aisya menolak pinangan Nadim (ex boyfriend) nya. Pada hari yang sama juga, Rafael (Pael) yang secara tiba-tiba muncul di rumahnya juga telah masuk meminangnya. Aisya (Cha) merasakan perbuatan Rafael itu pelik dan menimbulkan tanda tanya. Dia tahu Rafael tidak sukakan dia dan dengan hanya mimik wajahnya saja sudah cukup memberikan Aisya jawapan yang jelas. Tetapi, lain pula bagi Rafael. Sudah lama dia memendam rasa dan keputusannya untuk menjadikan Aisya sebagai isterinya merupakan satu keputusan yang tepat. 

Namun, timbul satu konflik 10 tahun yang lepas. Dimana Rafael sedar itu mungkin membuatkan Aisyah menolak pinangannya. Aisyah juga turut terluka dengan cerita lama tersebut. Apa sebenarnya yang terjadi 10 tahun lepas? dan apakah perbuatan yang dikesali Rafael? 

RINGKAS | PADAT | TIDAK OVERDOSE TAHAP KEMANISAN 

Penulis menampilkan satu karya yang easy going. Cerita cinta yang santai. Ika senang sekali membaca Pael & Cha ini. Dalam fasa reading slump ini juga, ika rasa ebook ini memang membantu ika untuk mengembalikan mood membaca. Tahniah buat penulis untuk kisah cinta yang manis tapi terkawal gulanya. Tiada part yang meloyakan dan boleh buat pembaca muntah hijau. 

Watak Rafael di dalam ini boleh dikatakan seorang lelaki yang cool dan tidak mudah melatah. Meskipun dia tahu dia ada membuat kesilapan. Namun, dia sentiasa mencari ruang untuk menceritakan hal sebenar kepada Aisyah. Bukan sejenis lelaki yang mudah mengalah sebelum berjuang. Untuk watak Aisya pula, dia seorang gadis yang garang pada awalnya. Tapi bila berhadapan dengan Rafael. Perangai dia berubah 360 darjah which is kena admit la. Comel. Ika rasa penulis juga berjaya letakkan watak tambahan yang lain sebagai seri kepada cerita ini. Tanpa mereka, kaku juga la 2 watak utama ini. Mungkin krik krik. Tapi semuanya melengkapi dan mendukung antara satu sama lain. 

Jalan cerita yang senang untuk difahami. Bahasa yang digunakan juga mudah untuk difahami. Konflik juga tidak rumit dan dapat diselesaikan dalam  satu tempoh masa yang sangat tepat. Tidak rushing juga dalam menghabiskan cerita. Walaupun, hakikatnya ika mengharapkan penulis dapat panjangkan lagi cerita sebab baru nak merasa kemanisan Pael & Cha ini. Tapi sebab penulis belanja ekstra part dimana diselitkan cerita Dena & Aizat. Tiada apa lagi nak dikatakan. 

Tahniah penulis. Teruskan berkarya. <3

BOOK REVIEW - GAME OVER, ROMEO! BY ILLA SHANAHILA

12:50 AM 13
BOOK REVIEW - GAME OVER, ROMEO! BY ILLA SHANAHILA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

“Okay, let’s play a game, then.” - FATIYA
“Game?” - BLACK
“Yeah. Whoever falls in love first, loses!”- FATIYA

Nak throwback kejap. Ika beli buku Game Over Romeo ni dah lama rasanya. Masa baru keluar terus ke bookstore untuk beli sebab ramai bagi feedback yang baik. Walaupun ikutkan masa tu tengah catu duit. By the way. Ini karya pertama dari penulis yang ika baca. Jadi Ika ada sedikit high expectation bila ramai pula yang bagi rating tinggi di Goodreads. Bila baca sinopsis rasa macam tertarik juga dengan jalan cerita. Sebab kebelakangan ini, ramai penulis yang akan gabungkan 2 genre dalam satu novel. Which is menarik sangat. 

Secara jujurnya, izinkan ika komen sedikit dengan perasaan jahat ika terhadap kulit buku yang ada terselit gambar orang. Ika sebenarnya kurang gemar bila ada penampakan muka orang di kulit buku. Sebab ika rasa ianya akan membunuh imaginasi ika terhadap watak di dalam novel tersebut. Tapi, ika juga kena terima yang memang sudah menjadi trend pada masa kini untuk ada kulit buku sebegini. Itu yang ika kena buang jauh-jauh perasaan jahat ini supaya tidak mempengaruhi keputusan ika untuk membeli sesebuah buku tersebut. 

Maaf tiba-tiba komen soal isu kulit buku. Ini hanya pendapat peribadi. Tapi, apa pun. Ika tetap akan beli haha sebab perkara no 1 ika akan tengok ialah sinopsis. Kalau sinopsis menarik. Automatik ika letak kulit buku sebagai no 2 :)




Secara ringkas. Mengisahkan tentang Tiya & Black yang bertaruh dalam satu game. Di mana siapa yang jatuh cinta dulu akan ada perkara yang harus mereka tunaikan. Tiya sebenarnya balik ke Malaysia hanya disebabkan misi dia untuk membantu sepupunya untuk membalas dendam dekat Black. Sebab Black dikatakan telah membuatkan sepupu Tiya (Hany) frust menonggeng. Tipu secara alam maya.Sekali bila balik dia tak sangka bodyguard abangnya ialah Black iaitu lelaki yang sama dalam gambar yang Hany tunjuk. Jadi apa berlaku seterusnya? 

Jangan sangka ini cerita cinta klise. Ada plot twist yang menarik untuk dibaca. Storyline juga disusun dengan baik. Ada flow cerita. Rasa macam tak sempat nak rasa ini dah kena rasa macam ni pulak. Rasa macam main roller coaster pulak bila baca GOR ni. 

“Kenapa abang suka sangat dengan you ni eh?” - FATIYA
“I don’t know. Tapi I yakin lama-lama nanti, cik pun akan suka saya juga. Mungkin terus jatuh cinta.” - BLACK

Secara peribadi, Ika suka dengan watak Black. Seorang lelaki yang tenang dan bersahaja. Setia kepada majikan dan turutkan apa saja tanpa erti penat. Kerja seperti Black memang memerlukan skill dan juga emosi yang kuat. Tambahan pula, dia diberikan tugas ekstra oleh majikannya untuk menjaga Tiya yang sangat keras kepala dan annoying. Watak Black boleh dikatakan watak yang sukar dijangka. Was-was juga samada dia berada di pihak yang benar atau salah. Tak boleh nak predict juga tindakan Black seterusnya. Tapi, cukup la untuk membuatkan pembaca rasa positif dengan perwatakannya yang seperti diperkatakan pada awal tadi. 

Cara Black kawal Tiya memang boleh dipuji. Kadang kita sendiri pun penat nak layan orang yang annoying kan. Diignorekan saja kalau dah malas. Tapi Black. Dia maish melayan. Tapi Tiya. Dia ada sebab kenapa dia berperangai macamtu. Okay la okay la. Kira kita boleh cakap watak kedua duanya melengkapi each other la. And rasanya boleh jangka apa yang akan jadi dengan kedua-dua watak ini dari segi perasaan jiwa. Cuma tak boleh nak agak apa keseluruhan cerita ini sebenarnya. 

Tahniah penulis. Satu percubaan yang sangat baik. Ika pasti akan dapatkan karya cik penulis yang lain. Sebab ada ternampak beberapa lagi karya cik penulis yang ada di pasaran. Ika takkan giveup untuk baca cerita yang lain. All the best untuk apa saja yang cik penulis tengah usahakan :)

Aug 5, 2021

EBOOK REVIEW - TUAN BEN BY NURIFFA

1:28 AM 4
EBOOK REVIEW - TUAN BEN BY NURIFFA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Harini, ika nak ulas satu ebook yang ika baca baru-baru ini. Pertama sekali, masa tengok tajuk dengan cover. Ika terus teringat pelakon Ben Amir. Tajuk pun Tuan Ben dan berambut panjang. Adalah penulis mendapat inspirasi untuk menulis cerita ini kerana imagine mengenai Ben Amir? Haha maybe but Idk. Hehe. Tapi, apa pun. Tiada masalah untuk mencari idea, ilham & inspirasi. Apa pun boleh jadi sumber untuk menulis. 

Pada asalnya, Asmara hanya ingin membantu rakannya (Dewi) untuk menjaga pesakit rakannya bernama Ben. Ben koma selama 6 bulan dan terlantar di rumah agamnya. Tugas Asmara hanya menjaga Tuan Ben. Namun. kehadirannya selama sehari itu telah membuatkan Tuan Ben yang selama ini tidur. Terjaga semula. Dan Tuan Ben, dia sedar dalam keadaan yang binggung. Yang pasti, dia mahu Asmara menjaganya sehingga dia sembuh.

Asmara juga binggung memikirkan kehendak Tuan Ben. Sepatutnya Dewi la yang lebih layak. Kerana itu pesakitnya. Tetapi, Asmara turutkaan juga sebab dia diugut oleh Tuan Ben. Asmara juga merasakan yang Tuan Ben, Mat & Wan Chek sangat misteri dan meragukan. Tindak tanduk mereka juga kelihatan seperti sangat berhati-hati dalam melakukan sesuatu perkara. Apa sebenarnya yang terjadi kepada Tuan Ben. Tanda parut di badan dan koma selama 6 bulan? Apa yang terjadi? 




Bergenre action romance. Saya boleh berikan kredit buat penulis kerana bukan senang nak menulis scene action. Untuk watak Ben. Saya rasa wataknya seakan-akan dikawal. Mungkin penulis ingin tampilkan sisi Ben yang tegas, king control & big boss. Tetapi, sisi itu seperti menyekat watak Ben ini untuk lebih menyerlah. Sedikit kaku bilamana Ben kena berhadapan dengan orang-orang jahat. Sedikit kekok. Tapi masih ada perubahan watak Ben dari jahat ke arah yang lebih baik. Tidak sepatutnya geram dekat orang lain, orang lain yang menjadi mangsa. Benda macamni, dalam realiti juga sepatutnya dielakkan. Malahan, tak payah ada perasaan macamtu lagi bagus. Aman hidup. 

Untuk watak Asmara. Seorang gadis yang turutkan apa saja kehendak majikan. Dari cara dia jaga Tuan Ben. Rasa macam Asmara sangat berdedikasi dalam pekerjaannya. Bertanggungjawab dan tahu apa yang dia lakukan. Watak Asmara ini, dia berikan warna untuk watak Ben. Jadi watak Ben tidaklah nampak layu. Asmara & Ben pun macam kurang part berkasih sayang. Tuan Ben lebih memilih untuk mendahulukan perasaan ego dan niat dia untuk membalas dendam. 

For me. Satu percubaan yang baik oleh penulis. Storyline yang menarik. Susunan yang teratur. Bahasanya juga okay. Cuma satulah. Rasa macam rushing sangat endingnya. Kalau benar ada sambungan untuk Tuan Ben ini. Saya setuju untuk sambungan tersebut sebab rasa macam dah happy ending. Cuma tak puas. Mungkin sebab watak Ben dah mula nampak perkembangan dan sisi dia yang lain. Apa pun. Good try penulis. ✌šŸ» Saya akan mencari lagi karya penulis yang lain untuk dibaca. 

Kalian boleh dapatkan ebook Tuan Ben:-