June 2021 - Jari Jemari Menari

Jun 29, 2021

CERPEN REVIEW - MEOW BY LILA VEE

6:50 AM 7
CERPEN REVIEW - MEOW BY LILA VEE

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Harini, ika nak ulas satu cerpen yang ada dalam ebook HOPE. Lepas ika dah ulas kesemua cerpen dalam entry yang berlainan. Ika akan buat satu entry khas untuk ebook tersebut. Ika saja ulas cerpen satu persatu sebab ika rasa cerpen cinta yang ditulis untuk ebook ini sangat manis dan mungkin ada yang curious nak tahu apa agaknya cerpen yang ada dalam ebook secara terperinci. Ika harap ika tak bagi spoiler.

Penulis: Lila Vee
Mukasurat: 95 mukasurat 

ANYTHING IS PAWSIBLE.. IN LOVE 





Mengisahkan tentang pasangan suami isteri yang bernama Luqman Hakeem dan Mawar Aishah. Mawar sangat sukakan kucing. Jadi, dia ada seekor kucing bernama Snowy. Namun, sepanjang mereka berkahwin. Mawar musykil dengan perangai suaminya yang suka mengelak bila ada Snowy. Jika melayan sekalipun Snowy ala kadar sahaja. Tambahan lagi, si suami letakkan syarat yang dia terpaksa turutkan walau tidak rela. Hidup bersama & tinggal sebumbung membuatkan Mawar sendiri perlu memberikan kerjasama kepada suaminya. Kata sepakat juga turut terpatri. 

Nak dijadikan cerita, ada satu kejadian dimana kehilangan Snowy telah menimbulkan huru-hara. Disebabkan risau dengan keadaan anak kucingnya yang hilang. Mawar yang tidak senang duduk mula menyalahkan suaminya. Walaupun bukan salah Luqman. Luqman tetap tenang. Sangkanya Mawar akan lebih tenang. Tetapi, gara-gara kehilangan Snowy telah membuatkan mereka berdua bergaduh. Sedangkan Luqman, dia mempunyai alasan tersendiri dan kukuh tentang layanan dan perbuatannya kepada Snowy. Apa sebenarnya yang terjadi? Snowy hilang kemana? Luqman dan Mawar bermasam muka sampai bila? 



Secara peribadi, ika sangat enjoy dengan cerita Meow ini. Ringkas, santai, jalan cerita tersusun, dialog juga simple dan konflik sederhana yang boleh diselesaikan. Yang penting, ika paling suka dengan tagline penulis Pawsible sangat kan. Comel :) . Tak pernah terfikir pun. Haha. Berkenaan dengan watak pula. Watak Luqman lebih pasif berbanding dengan isterinya. Seorang lelaki yang nampak seolah-olah demand dengan isteri sendiri sebab letakkan syarat untuk bela kucing. Tetapi hakikatnya, apa yang dia lakukan ialah win win situation. Dimana masing-masing akan puas hati. 

Manakala Mawar, ika rasa watak Mawar asalnya sedikit annoying sebab dia lansung tak boleh nak faham suami dia. Mungkin sebab dia stress dengan kehilangan kucing dia. Buatkan dia lupa yang dia tengah berbicara itu suami dia. Mungkin juga dia lambat sedar situasi sebenar. Kemusykilan yang ada dikepala dia tu, dia lambat sikit nak pickup selagi keadaan buruk tak jadi depan mata. 

Tapi, ika suka dengan endingnya dimana kedua-duanya dapat selesaikan masalah dengan baik dan jadi lebih baik. 

Penulis masukkan isu yang mungkin nampak remeh di mata orang lain. Namun, besar impaknya kepada yang menghadapi situasi tersebut. Siapa kata semua yang takutkan kucing itu mengada?. Kalau lelaki pun kena cop mengada juga ke?. Dah 2021, rasanya dah boleh agaknya fikir sebelum cakap sesuatu perkara kan. Kita kena sensitif dengan sesuatu benda yang membuatkan orang sekeliling kita takut. 

Pengajaran yang paling jelas dalam Meow ini khas buat mereka yang sudah berkahwin:

 ◻️ Give & Take 

◻️Pentingnya komunikasi dua hala antara suami dan isteri. 

◻️Turunkan ego. Jika bergaduh dua-dua tidak boleh jadi api. 

◻️Faham pasangan kita. Jika pasangan fobiakan sesuatu benda. Hormati perkara tersebut. 

◻️Sekalipun kita marahkan pasangan kita, lebih baik diamkan diri. Untuk mengelakkan diri dari bercakap perkara yang tidak sepatutnya. Terlajak kata susah nak tarik semula. 

Cerpen Meow ini adalah sekuel kepada Novelet: Marry Me, Mawar . Boleh dapatkan novel Love, Perhaps terbitan RC Publication. Sekian ulasan untuk kalini. Jumpa lagi di entry lain. InshaAllah :)

Jun 27, 2021

Segmen Pencarian Bloglist Syu Deris

9:24 PM 7
Segmen Pencarian Bloglist Syu Deris

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Harini, ada kesempatan sedikit nak join segmen pencarian bloglist saudari Syu Deris. Salam perkenalan. Ika follower awak yang ke 40 :) Jom kalian kita memeriahkan lagi segmen Syu ni. Menarik juga sebab nak kena cari & teka peribahasa gambar yang Syu berikan di post segmennya. 

https://syuderis.blogspot.com/2021/06/segmen-pencarian-bloglist-syu-deris.html

Ika rasa ada 13 :) 
Antaranya ialah bagai anjing dan kucing. 


Jun 24, 2021

Shopping Buku di Big Bad Wolf 2021

7:20 PM 4
Shopping Buku di Big Bad Wolf 2021

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Bulan ni, Alhamdulillah ada rezeki sikit untuk beli buku di BBW. Kalau kalian perasan dengan post ika pasal BBW sebelum ni, kalian mesti tahu BBW berlansung selama seminggu dengan menjual secara online di website mereka. Ika tak lepaskan peluang untuk dapatkan beberapa buah untuk diri sendiri sebab BBW sebenarnya tak banyak buku Bahasa Melayu. Tapi, kalini mereka berkerjasama dengan banyak publisher buku Melayu di Malaysia. 

Ika aim banyak buku seperti biasa. Tapi, ika rasa tak apa la. Kalini beli apa yang rasa macam dah lama sangat nak baca. So, ika beli 4 buah buku cerita, 1 buku aktiviti dan 1 art supplies.


  • Cukaria All Stars | FIXI (RM 3) 
  • SKY | Iman Publication  (RM 25) 
  • Puaka Kantin Sekolah | Penerbit X (RM 9)
  • Puisi Buat Nadina | PTS (RM 1) 
  • Masterpieces by the Numbers (RM 8) 
  • Dot to Dot Book (RM 3) 

Cuma yang Masterpieces by the Numbers tu memang sangat kecil. Ika expect yang dia dalam size yang besar atau mungkin sederhana. Ika tak perasan dengan size dalam description. My bad. But then, kalau untuk budak-budak mungkin kurang sesuai. Sebab terlalu kecil dan cepat la habis. Tak dapat budak-budak nak have fun. Know know habis haha T.T Untuk yang baru nak berjinak-jinak nak cuba boleh la beli. Tapi taktahu la. Kalian mungkin boleh jumpa yang lagi besar dekat Shopee. :) Lagi puas hati dan berbaloi dengan harga. Yang ini ika tak berapa nak rekomen sangat. Buku Dot to Dot Book boleh beli sebab memang bukan biasa-biasa la dia punya dot tu. Mau kena bagi fokus 200%. Berbaloi kalau nak beli yang ini. 

Dari 4 buku yang dibeli, ika dah baca 2 buah buku setakat ni. Ulasan untuk Siri Puaka Kantin Sekolah sudah diletakkan di dalam blog. Nanti ika letak lagi satu ulasan ringkas untuk Cukaria All Stars. 


Apa pun, ika nak puji dengan servis dari BBW. Penghantaran yang sangat smooth dan laju. Caj penghantaran sangat murah. RM 5 +. Buku-buku ada yang tidak berplastik. Jadi, mereka wrap dengan bubble wrap yang sangat banyak untuk secure buku supaya tak rosak. Goodjob. Semoga terus maju jaya BBW. 
Lepasni boleh lagi kot jual buku Bahasa Melayu banyak sikit dekat website. Sebab ramai reader buku Bahasa Melayu yang suka beli buku dan juga baca buku. 

Jun 19, 2021

TBF Leather Card Holder | PTT Outdoor

8:31 AM 16
TBF Leather Card Holder | PTT Outdoor


 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Dulu masa sekolah, ika ada seorang kawan perempuan yang suka pakai card holder instead of wallet or purse. Masa tu, ika tertanya-tanya juga kenapa agaknya dia lebih suka dengan card holder. Sebab ika ada satu midset jahat iaitu card holder ni hanya untuk lelaki dan untuk orang yang tua. Jahat kan mindset ni. Hmph ampun. Tapi jawapan dari kawan ika buatkan ika fikir balik.  Dan jawapan ringkas dari dia ialah :- 

"Sebab aku simple dan gabra orangnya. Aku perlukan sesuatu yang simple macam card holder ni bila aku gabra nak mencari dompet dalam beg aku. Card holder ni kau buka dah nampak kad dengan duit." 
-Kawan- 

Harini, ika nak share satu card holder yang ika jumpa di PTT Outdoor. Kebiasaanya, card holder yang ika jumpa dan beli. Hanya ada beberapa tempat untuk letak kad yang sikit dan juga tiada apa-apa protection. Tiada zip atau buckle lock. Kalau la nak dijadikan cerita terjatuh atau apa. Memang ada kemungkinan juga la sebab dah nama nak dijadikan cerita kan. 

So, jom kita kenal lebih dengan TBF Leather Card Holder | PTT Outdoor. 


Ciri-ciri TBF Leather Card Holder 
  • Direka khas untuk menyimpan sehingga 12 kad dalam satu poket lansing 
  • Kalis Air 
  • Ringan & Padat 
  • Sesuai untuk Lelaki & Perempuan 
  • Harga Berpatutan (RM35) 
  • Quick Open Buckle 
  • Kulit Premium 
  • Kain PU Tahan Lama 
  • Penyimpanan kad Stail Organ 
Dimensi Produk: 11.5 x 7  x2 cm 
Fall in love dengan material TBF Leather Card Holder ni. <3 

 
Kalau kalian yang suka melakukan aktiviti sukan ataupun hiking. Ini sangat sesuai untuk kalian. Card holder ini sangat ringan dan jika diletakkan di dalam beg pun tidak makan ruang. Malahan menjimatkan lagi space. Kalau lihat dalam gambar, card holder ni sebesar tapak tangan ika saja. Kecil dan comel.  Ika suka dengan material kulit yang mereka gunakan. Kalau waktu hujan sekalipun, card holder ini akan selamat dan tidak basah. Usually, dompet atau card holder ni material yang digunakan jenis yang cepat koyak dan bila basah akan berbau dan naik kulat. 

Tapi, buat yang tidak bersukan sekalipun. Ini juga sesuai untuk kalian gunakan. Macam yang ika cakap,  mungkin ada diantara kita yang suka bawa beg kecil ketika keluar. Jadi, kita perlukan sesuatu yang sangat kecil untuk simpan kad & duit. Ika suggest card holder ni. 

Kalau nak berikan hadiah juga samaada lelaki atau perempuan pun sesuai. Cuba lihat warna yang mereka keluarkan. Nampak eksklusif dan mahal.

Siapa kata tak boleh letak duit syiling? 
Boleh juga letak tapi berpada-pada la. Jangan la letak syiling menimbun. Oki geng? 

Secara keseluruhannya. Ika sangat puas hati dengan kualiti produk dari PTT Outdoor ini. Tidak pernah mengecewakan. Ika harap orang ramai alert dengan kewujudan PTT Outdoor ini. Buat penggemar aktiviti sukan. Singgah la ke website mereka. Kalian pasti akan rambang mata dengan produk-produk mereka. Especially musim PKP ni kan. Kita tak boleh nak keluar rumah untuk beli barang di mall. Jadi, hanya pembelian online sahaja yang valid untuk kita gunakan. 

Jika kalian berminat ingin dapatkan produk ini. Boleh ke media social PTT Outdoor. Dan untuk membeli boleh ke website rasmi mereka seperti tertera di bawah :- 


Jun 16, 2021

BOOK REVIEW - PUAKA KANTIN SEKOLAH BY KHAIRUL NIZAM KHAIRANI

8:14 PM 12
BOOK REVIEW - PUAKA KANTIN SEKOLAH BY KHAIRUL NIZAM KHAIRANI

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Kalau tak silap ika, ika ada terbaca di IG Penerbit X. Katanya, Siri Puaka Kantin Sekolah ini merupakah siri terakhir yang mereka akan keluarkan. Rasa sedih juga sebab ika selalu mengikuti perkembangan siri Puaka ni. Jika ada yang baru, ika tak akan lepaskan peluang untuk beli dan baca. Bukan sebab addicted dengan cerita hantu. Tapi, ika suka dengan konsep buku mereka. Nipis & sesuai dibaca untuk kembalikan mood yang mula merudum. Murah juga ya rakan-rakan sekalian. 

Sebelum ika ulas serba sedikit mengenai buku ini. Ika nak cakap untuk kesekian kalinya, yang ika sangat sukakan kulit buku yang mereka reka untuk setiap buku. Sangat eye catching. Tapi for those yang tak suka tengok benda macamni mungkin akan bencikan kulit buku ni dan sumpah seranah. Confirm! Sebab ika pernah terdengar ada orang menyumpah kulit buku Penerbit X masa dekat bookstore sebab dia terkejut haha. 

Jadi, jom kita ke ulasan Puaka Kantin Sekolah. Bismillah. 


"Kau tahu ke apa yang aku tulis dalam diari aku tu?' -Athirah 

Penulis: Khairul Nizam Khairani 
Penerbit: Penerbit X 
Harga: RM 10 (SM) / RM 12 (SS)
Tahun: 2021 
Mukasurat: 120 mukasurat

Mengisahkan tentang seorang gadis bernama Athirah.Dia dipindahkan ke sekolah lain gara-gara membawa barang larangan iaitu sebuah diari. Dan diari tersebut dijumpai oleh sahabat baiknya (Mazwina)  sendiri yang merupakan seorang pengawas sekolah ketika melakukan spotcheck. Diari tersebut telah diserahkan kepada guru kaunseling dan isi kandungannya juga turut dibaca. Atas sebab isi kandungan diari tersebut yang mengejutkan, keputusan drastik dibuat keatas Athirah dan menurut cikgu Amran. Athirah perlu berjumpa dengan doktor. Apa yang berlaku sebenarnya? Dan apa isi kandungan diari Athirah itu. 

Sejujurnya saya rasa puas baca Puaka Kantin Sekolah ini sebab:-

 ▫️Penulis menerangkan banyak perkara secara terperinci dengan sangat baik. Seperti suasana sekeliling, kejadian misteri (kabus), latar tempat, mayat, makanan, perasaan dll. 

▫️Cara flashback yang digunakan penulis juga bagi saya okay. Tiada lansung istilah pening kepala dan serabut dengan flashback yang banyak. 

▫️Menimbulkan banyak tanda tanya kepada pembaca. Which is good sebab pembaca tak disua dengan cerita yang straightforward. Kena berfikir dan yang penting otak pembaca sentiasa berpusing-pusing memikirkan tentang perkara yang terjadi. Bayangkan aku puas fikir kenapalah Athirah kena pindah sekolah hanya disebabkan diari dia. Suka hatilah kan nak bawa diari ke apa ke. Haha aduh. 

 ▫️ Isu utama yang dibawa memang isu yang normal dan tiada yang istimewa namun perasaan dendam watak sangat unik berbanding yang pernah dibaca sebelum ini.Pengajaran utama yang boleh diambil sudah semestinya melibatkan isu buli di sekolah. Pembuli kena fikir panjang jika ada niat untuk membuli seseorang.Dengan perbuatan kita. Tanpa sedar, kita telah memberikan tekanan perasaan dan kekacaun emosi kepada orang tersebut. Malahan, akan timbul juga perasaan dendam walaupun sekelumiy. Jadi tolong hindarkan diri dari terjerumus dalam aktiviti tak bermoral ini.  

.▫️Tapi, ika rasa cikgu kaunseling (Cikgu Amran) Athirah selfish. Maaf cakap. Tapi, seolah-olah dia tak membantu Atihrah pun. Lagi menimbulkan masalah besar.

Athirah memonopoli keseluruhan jalan cerita di dalam Puaka Kantin Sekolah ini. Jangan bosan dengan Athirah kerana dia akan membawa kalian dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Ika suka dengan feel ika ketika baca buku ini. Suspen. cemas dan penuh tanda tanya.



BOOK REVIEW - JANJI BY NOOR AZLIN

7:15 PM 0
BOOK REVIEW - JANJI BY NOOR AZLIN

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Buku Janji ni lansung tiada dalam list untuk dibaca pada bulan ini. Tapi mengapakah boleh terbaca? Sebab baca mukasurat pertama, rasa menarik dengan konsep yang dibawa oleh penulis iaitu reinkarnasi. Menarik kan? :) Reinkarnasi tu bahasa ringkasnya ialah seperti dilahirkan semula tapi dala jasad orang lain dan kepercayaan ini tiada lansung dalam agama Islam ya. 

Mengisahkan tentang Chika yang terjaga dari koma dan dia mengaku yang dirinya bukan Chika tetapi Azira. Siapa Azira? Seorang pelakon/model yang mati setahun lepas di apartmentnya. Dikatakan Azira telah dirompak. Dan Chika, dia telah bikin huru hara keadaan. Ingatkan dia bohong. Tapi semua pasal Azira dan apa yang dia katakan memang benar.

Ikutkan, masa mula baca tu okay. Sebab tertanya-tanya betul ke si Chika ni. Atau dia gebang buat-buat lupa dekat keluarga asal dia. Lagi-lagi mak dia yang macam Dato Vida tu haha. Annoyed kot! Mungkin itulah sebab dia pura-pura lupa mak dia haha tapi itulah, dia bermati-matian nak jumpa dengan keluarga Azira. Dan mak Chika sebab sayangkan anak dia. Dia minta keluarga Azira jaga sementara Chika.

•Banyak watak sampingan. Kalau korang skip page, confirm lost. Sebab semuanya akan saling berkait rapat.

• Konflik rumahtangga yang paling dibenci. Curang! Kenapa kena curang kalau isteri atau suami dah cukup baik. Ada anak. Kehidupan pun bukanlah papa kedana teruk sangat. Pelik manusia sekarang. Curang itu pilihan. 

• Dalam Janji ni, kita dapat lihat. Duit boleh buat manusia lupa diri. Disogok wang terus boleh buat kerja yang hina. Halal haram belakang kira dah. 

• For me personally, kisah cintan cintun Jed & Irfan okay. Sebab pernah baca lagi teruk dari kisah dieorang ni berkasih sayang. Haha 

• Ending dia buatkan saya rasa di pertengahan rasa. Suka dan tak suka haha. Tapi apa yang saya tahu. Hanya disebabkan janji. Semuanya terjadi.


Jun 10, 2021

Serigala Jahat 2021 - Jualan Buku Online Kembali Lagi!

6:20 PM 11
Serigala Jahat 2021  - Jualan Buku Online Kembali Lagi!

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Sebenarnya, ika baru ingat nak puasa beli buku. Sebab ika nak habiskan TBR (To Be Read) di rak. Tapi, bila ika nampak poster oren Big Bad Wolf ni. Ika rasa macam nak ponteng puasa. Haha. Sebelum Covid, ika rasa setiap kali BBW buat Pesta Buku di Mines. Ika selalu pergi walaupun nak beli 1-2 buah buku. Ika suka tengok buku-buku yang banyak tersusun. Rasa macam syurga buku betul. 

Kalau sesiapa yang baru pertama kali dengar mengenai Serigala Jahat ini. Ika akan ceritakan serba sedikit mengenainya sebelum kita ke tajuk asal okay? 

Jualan Buku Big Bad Wolf yang pertama kali diadakan di Malaysia pada tahun 2009 dan terbukti berjaya. Pada tahun 2016, Big Bad Wolf menjadi global, penjualan buku pertama di luar negara di Indonesia, dan kini telah mendapat lebih dari 30 bandar di 12 negara termasuk Kemboja, Indonesia, Korea, Myanmar, Pakistan, Filipina, Singapura, Korea Selatan, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Emiriah Arab Bersatu. Berjuta-juta pelanggan telah hadir acara penjualan buku fizikal ini dengan pelbagai jenis buku hebat dengan harga yang berpatutan.


Ada berita gembira yang ika nak share dengan kalian. Kepada semua penggemar buku terutama pengemar buku Bahasa Melayu & yang tengah mencari buku untuk dibaca masa Lockdown ini. Bosan barangkali terperap di rumah? Kalian tidak perlu lagi susah hati. Kalian boleh cuci mata di.. 

SERIGALA JAHAT 



Jualan Buku Online dari Big Bad Wolf akan berlansung pada 11 Jun 2021 sehingga 17 Jun 2021. Dengan menawarkan diskaun sehingga 95% untuk lebih dari 60,000 judul. Buku yang ditawarkan juga bukan sahaja buku Bahasa Melayu. Malahan, ada juga buku Bahasa Inggeris, Box Set, Alat Tulis, Hadiah & macam-macam lagi. Antara publisher yang terlibat bukan calang-calang antaranya ialah:- 

  • PTS Publication 
  • FIXI 
  • Iman Publication 
  • Pelangi Publication 
  • The Patriots 
  • Sri Saujana Media 
  • Pustaka Azhar
  • Kualiti Book
Penghantaran percuma untuk pembelian RM 100. Berbelanjalah secara bijak gais.  Inilah masanya untuk kita borong buku dan baca bagi memenuhi hari dan masa kita ketika Lockdown. Yang paling penting, buku-buku Bahasa Melayu memang lebih banyak berbanding sebelum ini. Jadi, ika rasa lebih teruja untuk beli. Lebih banyak pilihan. Rasa macam pergi kedai buku pulak. 

Kalau kalian berminat boleh layari media sosial Big Bad Wolf.

Instagram: 

#BigBadWolfBooks #SiGala #SerigalaJahat




BOOK REVIEW - ELITE BUNIAN API BUKIT TENGKORAK BY SABRINA ISMAIL

5:43 PM 12
BOOK REVIEW - ELITE BUNIAN API BUKIT TENGKORAK BY SABRINA ISMAIL

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Buku seterusnya yang menjadi pilihan ika pada bulan ini ialah Elite Bunian Api Bukit Tengkorak. Sebelum ini, ika pernah baca karya penulis bertajuk Boba Girl & Beyblaze Girl. Sabrina Ismail memang berbakat dalam menulis cerita yang sesuai dibaca oleh remaja. Yang penting janganlah adik-adik fikir buku ini hanya sesuai dibaca oleh remaja perempuan. Lelaki pun boleh. Don't worry. 

Cuba tengok kulit buku. Cantik kan. Ika mengaku, antara sebab lain ika beli buku ni sebab kulit bukunya. Rasa macam 

Mengisahkan tentang Raed. Remaja yang asalnya dari alam bunian. Dia diberikan tugasan untuk menyamar di alam manusia. Raed diberikan misi khas untuk menyelamatkan satu kebakaran hutan. Turut serta dalam misi khas tersebut ialah Rose & Ryu. Dua kadet perempuan terbaik dari Elite Bunian. Namun, sangkaan Raed meleset apabila dia mendapati yang dalang disebalik kejahatan ialah orang yang dia kenali. Raed harus memilih samaada keluarga atau alam. 


Penulis: Sabrina Ismail 
Penerbit: Bookiut 
Mukasurat: 106 m/s
Tahun: 2019 
Genre: Sains Fiksyen 
Harga: RM 10 (SM) / RM 12 (SS) 

Tahniah sekali lagi buat penulis @sabrinaismail kerana menghasilkan karya yang sesuai dengan jiwa remaja - dewasa. Bergenre sains fiksyen. Yang paling saya kagum bilamana penulis berjaya menceritakan secara terperinci setiap perkara di dalam buku ini. Samaada dari segi pemakaian, latar tempat, kejadian, suasana & aksi lawan. Tak mudah menulis secara terperinci namun harus berikan kredit kepada penulis untuk usahanya. Penulis berjaya membuatkan saya seronok sendiri. Haha. Teruja juga bila part Raed, Ryu & Rose bertukar pakaian. Hm. Macam power rangers versi melayu.

 Mengangkat tema alam sekitar. Buku ini perlu dibaca oleh semua untuk menyedarkan kita yang menjaga alam sekitar adalah tanggungjawab kita semua dan janganlah kita sewenang-wenangnya merosakkan alam sekitar kita. Kesan buruknya akan mempengaruhi kita juga. 

Tapi, untuk Elite Bunian ini. Saya yakin. Ceritanya pasti..ada sambungan. Saya nak baca lagi sambungan dari cerita ini. Nak cc @bukupts & @bookiut.pts . Haha. Boleh? Cerita tergantung ni buat saya rasa tak puas. Nak sambungan Elite Bunian boleh? #ikareviewbuku 

Credit: Google / Carousell 



Jun 5, 2021

EBOOK REVIEW - ENCIK POSMEN BY AYESHAH AMANI

8:59 PM 1
EBOOK REVIEW - ENCIK POSMEN BY AYESHAH AMANI

 

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Selamat hujung minggu semua. Lama rasanya menghilangkan diri. Rasanya sebulan lepas, ika tak baca luangkan masa di media sosial. Ika cuti sementara. Tapi, ika tetap teruskan hobi membaca. Jadi, InshaAllah. Ika akan update entry beberapa buah ulasan buku yang telah dibaca. Ulasan kalini ialah ebook dari Ayeshah Amani. Buat pengetahuan semua, ika kenal penulis dari ebooknya yang bertajuk Duda Buat Safeera. 

Sejak dari itu, ika mula mengikuti penulis untuk melihat perkembangan dan membaca karya penulis. Sejujurnya, Duda Buat Safeera ada mendapat beberapa kritikan dari ika .Tapi, penulis tidak putus asa menulis. Jadi, setelah membaca beberapa ebooknya selepas dari DBS. Ika rasa penulis lebih menyerlah dengan cerita sedih. 

And good news is bulan ini, penulis akan keluarkan buku pertamanya iaitu Lockdown Moment. Tahniah Ayeshah. 

So, let's proceed ulasan Encik Posmen. Bismillah. 


"𝑪𝒂𝒏 𝒚𝒐𝒖 𝒃𝒆 𝒎𝒚 𝒑𝒐𝒔𝒕𝒎𝒂𝒏 𝒇𝒐𝒓𝒆𝒗𝒆𝒓?"

Penulis: Ayeshah Amani 
Publisher: Self Publish 
Format: Ebook
Tahun: Mei 2021

▫️ Terimakasih buat penulis Ayeshah Amani untuk copy review ini. Copy review ini diberikan kepada saya untuk saya ulas secara jujur. 

Mengisahkan tentang seorang gadis yang bernama Auni Salsabila binti Mohd Johan. Auni merupakan seorang graduan dalam bidang pastru and bakery. Sementara menunggu panggilan kerja, Auni ada satu hobi yang sangat merbahaya. Dia suka menghabiskan duit parents & abangnya dengan shopping online. Seronok jadi anak bongsu. Maka, ada saja barang yang akan sampai di rumah setiap hari. Yang menjadi mangsa selalunya abang dia sebab kena pick up barang. Jadi benda itu membuatkan abang dia annoyed. Jadi, abang Auni mengunakan kuasa vetonya. Selepas ini, Auni sendiri akan mengambil barangnya sendiri. 

Tapi bagi Auni, kenapa dia berperangai macamtu. Hanya dia sahaja yang tahu. Dia sedang mengalami stress yang tidak dapat diluahkan. 

Kemudian, berlakulah beberapa kejadian menarik antara Auni & Abang JNT. Masalahnya, memang berjodohan betul mereka berdua. Asyik orang yang sama saja akan tercongok hantar barang dekat Auni. Tambah menarik bila Auni ni, perangai dia asal boleh. Watak Auni ni penulis cipta sebagai perempuan yang sangat manja. Walaupun umur dia macam tak sepatutnya dia ada perangai manja berlebihan macamtu. Gara-gara manja Aunilah, ada orang yang tidak senang dengan perangai dia. Sampaikan orang tu jadikan alasan untuk melakukan perbuatan yang semua perempuan benci. 

"Forgive me for being late to get you. Your heart got hurt being treated by that useless man, Auni.."

Keseluruhannya, Encik Posmen ni masih boleh dibaca ketika waktu santai. Konflik di dalamnya juga bukanlah satu konflik yang sakit jiwa. Masih ada jalan penyelesaian yang boleh diambil untuk selesaikannya. 

Orang curang kita kena ajar macam mana ya? 🧐
Tinggalkan orang tersebut dan terus berjalan maju kehadapan. Jangan toleh kebelakang lagi.

Penulis ada juga beritahu di awal ebook. Dia akan gunakan bahasa santai untuk Encik Posmen ini. Jadi, ika tidak mahu bercakap soal gaya bahasa. Kerana sesungguhnya, ika masih tetap dengan pendapat ika yang penulis lebih menyerlah dalam penulisannya bila menulis cerita yang bermain dengan emosi dan jiwa. So, Ika percaya masih ramai yang sukakan cerita santai sebegini. Lari dari bahan bacaan yang rumit dan sekali sekala baca bacaan ringan begini. Apa salahnya. Kan? 

Sha, All The Best for your next ebook & new book :)