January 2022 - Jari Jemari Menari

Jan 18, 2022

Book Review - Elite Bunian Tragedi Sungai Kim Chi by Sabrina Ismail

12:28 AM 6
Book Review - Elite Bunian Tragedi Sungai Kim Chi by Sabrina Ismail


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Ika rasa ika dah jadi peminat setia buku-buku Bookiut. Hampir kesemua buku yang mereka keluarkan, ika tak lepaskan peluang untuk beli dan baca. Kalau ika yang dah besar ni pun boleh tertarik dengan buku-buku Bookiut sebab kulit buku yang cantik dan sinopsis yang best. Apatah lagi kanak-kanak :) Kan?. Ini bukanlah karya pertama under Bookiut yang ika baca dari penulis Sis Sabrina. Buku pertamanya iaitu Boba Girl memang best! Kena dapatkan geng. 


Kalau siapa yang tidak tahu. Elite Bunian Tragedi Sungai Kim Chi ini merupakan sekuel kepada Elite Bunian Api Bukit Tengkorak. Ika cadangkan untuk kalian beli buku yang pertama sebelum proceed untuk buku kedua ini sebab semuanya berkait. Dari segi jalan cerita, watak, dan juga latar tempat. Sekurang-kurangnya kalian akan dapat clear view mengenai keseluruhan cerita selepas baca kedua-dua buku.


Sejujurnya ketika ika baca Elite Bunian Api Bukit Tengkorak (1). Ika tertanya-tanya kenapa agaknya bukan watak Raed yang menjadi karakter yang ada di cover hadapan buku? Kenapa Rhu & Rose? Sedangkan mereka berdua hanya watak sampingan sahaja. Rupanya terjawab semuanya sekarang.  Ika suka dengan idea penulis untuk mengabungkan kedua -dua kulit buku menjadi satu. Menarik! Kalau dari mata kasar mungkin tidak nampak, tetapi jika dilihat secara terperinci kalian akan nampak nombor 2 di tepi perkataan bunian. 





Sabrina Ismail | 119 mukasurat | Bookiut | 2022 | RM 10 



Mengisahkan tentang seorang budak Daniel yang secara tiba-tiba hilang di Bukit Tengkorak. Kehilangan Daniel memberikan banyak spekulasi dan di antaranya ialah Daniel telah diculik/disorok oleh Bunian. Namun khabar angin yang tersebar itu tidak disenangi oleh Raed yang merupakan seorang Kadet Elite Bunian. Raed merasakan yang ada perkara yang lebih besar dari itu yang terjadi. Hal menjadi lebih rumit apabila Raed mendapat gambaran buruk tenatng apa yang akan terjadi kepada orang ramai dan juga Sungai Kim Chi. Bahan toksik akan mencemari sungai dan memudaratkan kesemuanya. 

Apa yang akan terjadi kepada Raed, Daniel, Sungai Kim Chi & orang ramai? Selamatkah mereka?


Ika suka dengan idea penulis yang masih mengekalkan tema alam sekitar. Ini merupakan salah satu perkara yang harus selalu diperingatkan sejak dari dulu lagi. Kerana alam sekitar perlu dihaga dengan baik untuk kita sentiasa menikmatinya. Perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawan akan memusnahkan segalanya. Banyak yang boleh dikupas jika berbincang soal alam. Sepanjang pembacaan, terasa seperti ada di dalam cerita ini sekali. Terasa sesak nafas seolah-olah diri ini ada di Sungai Kim Chi. Bahan toksik yang mencemarkan suungai telah membuatkan orang ramai merana. 




Kalini cerita Elite Bunian lebih banyak aksi. Lebih mengujakan dan menarik! Tak rugi duit kalian. Penulis berjaya membuatkan ika berimaginasi dengan baik. Setiap perkara diceritakan secara terperinci. Dialog juga mudah difahami dan jalan cerita yang tersusun. Kalian pasti tidak akan jangka akan dalang disebalik misi memusnahkan Sungai Kim Chi. Plot twist yang sesuai dengan jalan cerita. 
Ika memang rekomen buat pembaca yang baru berjinak-jinak ingin membaca, remaja dan juga orang dewasa. 

 

Jan 15, 2022

JJM Bloglist Year 2022

6:42 PM 26
JJM Bloglist Year 2022

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Ika cuma nak update bloglist ika untuk tahun 2022 ini. Nak mencari blogslist yang aktif supaya senang untuk ika blogwalking. Hee ini segmen mencari bloglist pertama untuk tahun ni. 


Bloglist kalian akan ada di dalam list sampai Jun 2022


Instructions:

1. Follow blog JJM Jari Jemari Menari &  Instagram (WAJIB) 

2. Buat entry tajuk : "JJM Bloglist Year 2022'

3. Letak banner di atas & link kan ke entry ini. 

4. Minta kalian like gambar di Instagram Ika untuk support ika dalam meng-review buku. 

5. Letak link entry yang sudah di publish ke ruangan komen. 

Ika harap rakan rakan blogger ada yang sudi memeriahkan segmen bloglist ika ni and support ika ya. . Giveaway nanti InshaAllah bakal menyusul ❤️️Sambil sambil tu, korang boleh la blogwalking each other. Ika kan update list peserta segmen ini di next entry. 

Jumpa lagi InshaAllah. 

Jan 14, 2022

Book Review - Miss Genius Matematik by Haryani Kamilan

8:10 PM 1
Book Review - Miss Genius Matematik by Haryani Kamilan

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

"Sebenarnya Matematik itu mudah dan menyeronokkan"

Siapa sini ada masalah dengan subjek Matematik?. Kiranya dia ada hubungan lovehate relationship dengan subjek tersebut. Angkat tangan please 🤚🏻 Kehidupan seharian kita memang memerlukan kita untuk sedikit sebanyak mempunyai pengetahuan pengiraan. Ika teringat masa zaman sekolah dulu. Subjek Matematik bukan subjek kesukaan ika. Ika sentiasa ada mindset yang kira-kira itu susah. 


Miss Genius Matematik ini mengisahkan tentang seorang budak perempuan bernama Lily. Dia baru sahaja pindah ke sekolah baru dan ditempatkan di kelas 4D. Perwatakan sombong Lily bersebab itu telah menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan rakan sekelasnya dan dia dijadikan bahan gosip beberapa orang pelajar. Namun, perkara itu tidak berlarutan. Hubungan baik mula terjalin apabila rakan sekelas Lily tahu yang Lily sangat pandai dalam subjek Matematik dan Lily dengan baik hati ingin membantu mereka untuk subjek itu. 


Namun, Lily juga ada kelemahan. Untuk subjek yang lain, dia tidak mendapat markah sebaik subjek Matematik dan tekanan dari ayahnya membuatkan Lily bertindak jauh sehinggakan dirinya dalam masalah besar. Apa yang terjadi sebenarnya? 



108 mukasurat | Haryani Kamilan | Bookiut | Nov 2021 | RM 10 

Apa agaknya input yang boleh diambil di dalam buku Miss Genius Matematik ini?

-Didikan yang terlalu keras dari parents juga akan memberikan tekanan luar biasa buat anak. Apatah lagi jika sudah meningkat usia. Masih tetap jua diberikan tekanan untuk cemerlang dalam setiap subjek. Manusia juga ada hadnya . Bukan sentiasa dalam posisi yang akan sentiasa melakukan yang terbaik. Ada masanya ada turun naik juga. 

" Jika ika di tempat Lily. Ika juga akan jadi runsing jika tidak boleh mendapat keputusan yang cemerlang dalam semua subjek. Apatah lagi, menjadi harapan keluarga. Tekanan yang diterima itu menyukarkan keadaan. Kita akan jadi tersekat dan sentiasa dalam mood stress. Kurang perhatian dari sudut ini juga akan menimbulkan perasaan kurang senang kepada anak-anak ketika belajar. "



- Yang salah tetap salah. Perbuatan Lily & Syafika memang salah sama sekali. Walaupun mereka berdua ada sebab tersendiri. Namun untuk berjaya, bukan itu jalan pintasnya. Dan Syafika, keterlaluan juga. Demi keuntungan, sanggup dia menjual dengan harga yang tingga. Sedangkan dia tahu perbuatannya itu salah dan memerangkap diri sendiri dan juga Lily. 

- Lily tidak kedekut ilmu. Satu sen pun dia tidak harapkan dari rakan-rakannya. Yang dia harapkan ialah kejayaan mereka bersama. 

Dalam buku ini turut diseleitkan beberapa tip buat pambaca Bookiut. Bagaimana untuk memupuk minat bagi subjek Matematik. Semua tips boleh diguna pakai dan bagus untuk dipratikan. Ika sangat rekomen buku Miss Genius Matematik ini untuk adik-adik tidak kira lelaki atau perempuan. Mana tahu lepas baca kisah Lily, adik-adik akan jatuh cinta dengan subjek Matematik lagi. 

Jan 7, 2022

Book Review: Cabaran Komik Online Malaysia Sukan

5:30 AM 1
Book Review: Cabaran Komik Online Malaysia Sukan

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Ini merupakan bacaan pertama ika pada tahim 2022. Ika mulakan dengan baca komik sebab ika nak start dengan sesuatu yang tidak sarat dan simple. Komik ini Ika beli pada tahun lepas di Bookxcess. Kalian juga boleh dapatkan komik ini di Shopee Komik M dan juga di website Bookcafe. Ada 10 buah cerita dalam Cabaran Komik Online Malaysia: Sukan ini. Sudah tentu, bertemakan sukan. Tengok saja dengan illustrasi yang ada di bahagian depan komik. Tentu kalian boleh teka dengan permainan sukan yang ada dalam komik ini.

Pelukis komik mengolah sukan yang dipilih oleh mereka dengan cara mereka tersendiri. Ada yang okay masih boleh diterima dan ada juga yang menyentuh perasaan. Sesuai untuk membuatkan anak-anak kalian sedikit sebanyak suka akan sukan. Mana tahu dari pembacaan akan mula timbulnya perasaan ingin mencuba. Dan boleh juga berikan pendedahan buat anak tentang sukan yang ada di Malaysia ini.

Tajuk-tajuk Cabaran Komik Online Malaysia (CKOM) Sukan : 

• Bakar 
• Hikayat Topeng Kilat
 • Garis Merah
• Matahari 
• Gunmen 
• The Ugly Truth 
• Alpha 
• Boccia 
 •Panah 
• Revival 



Secara peribadi, yang mendapat tempat di hati saya dalam banyak-banyak cerita ialah Bakar.
Suka dengan jalan cerita Bakar. Menarik dan penuh dengan keseronokan. Rasa macam diri sendiri ada dalam cerita tersebut. Disebalik kecekapan Bakar menangkap ikan. Rupanya terselit cerita yang sangat menyedihkan. Main emosi. Betul agaknya kata orang. Orang yang tidak dapat melihat akan melihat dengan mata hati. Begitulah Bakar. Bakat dan kehandalannya tidak dapat ditandingi dan masih berbisa walaupun sudah berusia. 

Kalau sungguh wujudnya pertandingan menangkap ikan ini di sini. Mesti akan meriah. Lagi-lagi kalau suasana di kampung. Tambahan pula dengan sorakan, semangat, persaingan akan mewujudkan satu perasaan kesukanan yang membara. Idea yang menarik dari pelukis dan lain dari yang lain. Jalan cerita yang simple tapi best! By the way, nak puji la siapa lukis muka Bakar. Rasa macam sayu je tengok muka Bakar. T.T

Ika rekomen buat kalian yang tidak kisah membaca apa jua jenis komik dan juga untuk adik-adik yang ingin explore cerita komik yang menunjukan sisi lain sukan. Mungkin dapat mengubah pandangan adik-adik tentang sukan. Minat boleh dipupuk!

Yang lain juga menarik. Saya suka dengan ilustrasi kesemuanya. Sebab orang tak reti melukis ni hanya mampu kagum dengan bakat orang lain saja. K k bai.
Boleh ikuti perkembangan semasa Komik M. Mereka akan mengeluarkan pelbagai jenis komik buat kalian. 

Instagram: Komik M


Siapa yang berdekatan boleh singgah dan luangkan masa kalian untuk bawa diri sendiri dan juga anak-anak kalian ke Pesta Buku & Komik Seremban. Jangan lepaskan peluang untuk beli bahan bacaan banyak-banyak untuk tahun ini. Banyak aktiviti yang disediakan. Kalian pasti akan enjoy! Especially yang ada anak kecil. 

ShopeePay Now Accepted At All 7-Eleven Outlets Nationwide

4:51 AM 2
ShopeePay Now Accepted At All 7-Eleven Outlets Nationwide

  

Assalamualaikum & Hi everyone  ❤️



KUALA LUMPUR, 7 JANUARY 2022 7-Eleven, the pioneer 24-hour convenience store operator in Malaysia, now welcomes the ShopeePay mobile wallet at all its nationwide outlets. The partnership between 7-Eleven Malaysia and ShopeePay provides an added convenient, contactless and rewarding payment option for patrons who are always on-the-go.

“The essence of 7-Eleven is to offer convenience to all our patrons. Aligned with the increasing use of contactless payment methods such as mobile wallets, our partnership with ShopeePay comes timely as we continuously seek convenient methods for people to use their preferred payment option at our outlets nationwide,” said 7-Eleven Malaysia’s General Manager of Marketing, Chin Hor Wai. 

Alain Yee, Head of ShopeePay said, “The Covid-19 pandemic has contributed to a mindset shift, increasing the adoption of contactless payments among Malaysians. With different payment options available, ShopeePay is dedicated to not only provide a secure, seamless contactless payment method, but at the same time offer exciting rewards for users to enjoy as they shop.”

Yee added that this partnership was also built on the acceptance of cash payments for Shopee purchases at any 7-Eleven outlet, a feature available for unbanked and underserved users across Malaysia.

In celebration of this partnership, from now to 31 January, users can purchase vouchers for as low as 1 sen from the “ShopeePay Near Me” feature, and be rewarded with RM1.50 cashback when they spend a minimum of RM2 and pay with ShopeePay at any 7-Eleven outlets nationwide. Other than the cashback, users are also able to purchase the 7-Eleven Slurpee and 7-Eleven Anda ICM Mineral Water 600 ML at RM0.50 and RM0.60 respectively.

Terms and conditions apply. 

For those interested in buying up ShopeePay Vouchers offering great deals, visit https://shopee.com.my/m/shopeepay-near-me.