September 2019 - Jari Jemari Menari

Sep 27, 2019

Jom Bercuti di London dengan Emirates.

3:46 AM 14
Jom Bercuti di London dengan Emirates.


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Korang sihat? Harini ika mood baik, so ika nak share sesuatu buat semua. Semoga artikel ni mendapat manfaat buat semua. Bismillah. 


Siapa yang dekat sini ada plan untuk bercuti dalam masa terdekat? Ha, jom kecilkan lagi tempat nak pergi bercuti tu. Anyone yang nak ke London? London adalah sebuah tempat yang boleh dijadikan salah satu destination percutian kita semua. Ye la kan, siapa yang taknak melihat negara orang dan cari pengalaman. Jauh perjalanan, luas pemandangan. Bukan selalu dapat pergi ke Europe. Of course la tentu kos pun tinggi, so ika nak share serba sedikit on camne nak meminimumkan kos korang semua untuk pergi bercuti dekat sana. Mesti ramai yang risau pasal bajet. Banyak benda akan bermain dalam fikiran korang kan. Lagi-lagi yang baru pertama kali nak ke negara orang.

Dalam zaman yang serba canggih teknologi ni, korang kini boleh dapat segala-galanya di hujung jari. Ika nak cerita dekat korang pasal Emirates Airline. And ika akan cerita sikit macam mana nak cari book emirates Malaysia air ticket kat korang semua and sikit info pasal Emirates Airlines supaya korang kenal sikit siapa diorang ni. Okay? Let's proceed.



Tiket murah flight sebenarnya ada cara yang korang boleh buat, pertama sekali korang mestilah kena pergi ke web Traveloka atau appsnya sebab kat sini korang boleh search flight yang ada di website tersebut. Contohnya kalau korang nak ke London, atau nak cari cheapest flights to London, first sekali korang kena tahu and pilih tarikh yang korang plan nak bercuti, and suggestion ika is korang pilih tarikh yang bukan cuti sekolah atau bukan musim perayaan sebab masa tu korang akan dapat harga yang best. Tempat lain tak dapat la harga yang best macam ni.

Then, next step is korang click search flight. Kalau tak dapat maksudnya tak adalah kat tarikh tu so korang kena search tarikh lain pulak. Dia kluar jugak result dari airline lain so korang boleh bandingkan harga senang je kat satu tempat. Mudah kan? Tak pening kepala nak compare sana sini situ sini.
And, siapa sebenarnya Emirates Airlines ni kan? Diorang ni famous sebenarnya sebab diorang dari Emirates group and ada sponsor a few club bola sepak gergasi dunia. Diorang asalnya dari Dubai, UAE and salah satu leading airlines yang ada inflight entertainment yang terbaik. Dia ada 3 jenis class seating iaitu Economy, Business dan First class. Ikut korang la nak yang mana sebab kesemuanya sangat selesa. Not bad. If korang google untuk tengok gambar pun, dah boleh rasa dah selesanya tu. Mewah dan sedap mata memandang. Agaknya, kalau dapat tidur mesti nyenyak kan.



Anyone yang familiar dengan gambar dekat atas? Peminat Harry Potter macam ika? Then, korang jangan lah lepaskan peluang yang satu ni. Salah satu perkara yang tak boleh ditinggalkan sekiranya bercuti kat London adalah menjejaki kawasan yang pernah dijejaki Harry Potter apatah lagi kalau korang peminat tegar filem ini. Salah satu lokasinya adalah Platform 9 ¾ yang terletak kat King’s Cross Station. Kat stesen inilah pelajar-pelajar Hogwarts School of Withcraft & Wizardy menunggu Hogwarts Express. Dalam dunia Harry Potter, Harry dan kawan-kawannya akan menuju ke platform ini dengan melalui dinding batu-bata antara platform 9 dan 10. Harry Potter yang pertama sekali gais if korang nak tengok hehe. Yakin sangat, yang Platform 9 and 10 ni menjadi tempat tarikan buat semua pengunjung. Untuk bergambar kat sini, korang tak perlu mengeluarkan bayaran. Kat sebelah platform ini juga terdapat sebuah kedai Harry Potter untuk korang beli skarf HP sebagai prop bergambar. Baru nampak real! Gambar pun akan come out so nice. Percayalah.

Korang tengok je la aksi mereka yang bergambar di Platform ni. Rasa macam nak terbang ke sana je!
Okay, apa lagi ya yang menarik di London. Jom kita explore lagi.


Buckingham Palace adalah istana yang menjadi tempat tinggal rasmi Ratu Elizabeth. Selain istana ini, Ratu Elizabeth turut tinggal kat Windsor Castle dan Balmoral. Sebelum ke sini, uolls perlu tahu bahawa Buckingham Palace hanyalah  dibuka kepada orang awam ketika musim panas yang kebiasaannya dari bulan Ogos ke September. Antara yang boleh korang lihat sekiranya melawati istana ini adalah 19 buah bilik menyambut tetamu yang dihias dengan indah, the Throne Room (bilik yang sering digunakan dalam fotografi perkahwinan diraja), tangga mewah istana, pameran khas, karya seni dan lawatan sambil mendengar penerangan audio yang menggunakan suara Prince Charles! 

Mempunyai seni bina yang menarik dan ala ala historical. Feeling sangat. Wah, menarik. Siapa yang nak merasai atau lihat Buckingham Palace ni secara dekat. Silalah ke sini. Masukkan dalam list korang.

Ada banyak sebab untuk uolls melawat National Gallery yang terletak kat Trafalgar Square ini. Tak kisahlah korang ni pencinta seni atau tidak, lawatan ke galeri ini pasti akan membuat korang teruja melihat karya-karya yang ditunjukkan. Di galeri ini terdapat lebih daripada 2,300 koleksi lukisan untuk diamati keseniannya dan ini termasuklah karya daripada pelukis legend Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh dan ramai lagi! Melihat saja tak cukup? Korang boleh menyelami kisah atau inspirasi di sebalik lukisan ini dengan mengikuti lawatan sambil belajar yang ditawarkan. Yang bestnya, masuk adalah free! Bagi pencinta seni, korang lagi akan enjoy this moment and appreaciate more kan?. Ini akan menjadi tempat favourite buat mereka yang suka melukis juga. Senang cerita, pencinta seni sila ke sini.

So please jangan lepaskan peluang ni guys sebab kemungkinan kalau korang dapat kurangkan kos atau dapat cari harga tiket murah korang dapat jejak kaki kat London. Jadikan ini pengalaman yang tak akan korang lupakan dalam hidup korang.



So, jangan lepaskan peluang untuk merebut dan menikmati harga yang murah di Traveloka. Korang boleh bercuti dengan bajet yang korang inginkan dengan melakukan survey di Traveloka. Simple as that. Ikuti tips yang diberi. Yang penting, kalau nak ke negara orang. Kita sendiri kena buat survey bukan saja dari segi tiket flight, hotel, tempat menarik dan sebagainya. Malahan, korang jugak perlu ambil tahu mengenai cuaca dan suhu, public transport yang disediakan di sana, makanan halal, currency dan lain- lain.

Sekian dari Ika. Semoga korang dapat serba sedikit idea untuk bercuti! Adios.







Sep 16, 2019

Temporary Mini Library 2019.

6:09 AM 45
Temporary Mini Library 2019.

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Harini, rasa nak share sikit mini library dalam bilik ika. Honestly, ika memang ada impian untuk at least ada mini library sendiri dan yang penting selesa dan sedap mata sendiri memandang. Usually, ika akan kerap tukar kedudukan rak buku dalam bilik sebab ika cepat bosan. Paling lama kedudukan bertahan hanyalah 6 bulan. Parah ada habit macam ni. Paling latest mengemas, ambil masa 1 jam. Nak alih rak, buku. Nak tukar itu sana, ini sini lagi. Phew. 

Rasanya semua book lover pun impikan benda yang sama. Tak kisah la mini library tu kecil atau besar. Asalkan capai tahap kepuasan diri masing-masing. Perkongsian ni bukanlah niat nak show off. Sekadar entry untuk ika jugak in future andai kata mcm ye la, nak tengok apa yang ika upgrade untuk mini library ni. Korang doakan ika murah rezeki so that, ika mampu untuk nak upgrade mini library ika. Ika plan nak beli kerusi untuk baca buku. 

Tema mini library untuk temporary ni ialah black and white

Black section which is sini lah tempat buku-buku random dari pelbagai publisher. Masih banyak lagi dalam wishlist yang tak beli. Kalau untuk section ni, makin berkembang buku-bukunya, tak mustahil untuk ika upgrade section ni dengan rak besar. 

Harap dapat kumpul kesemua buku FIXI. Sebab sebelum ni tak suka baca buku FIXI. Lepas 3 kali percubaan membaca. Baru lah timbul rasa suka & nak jadikan FIXI as one of my collection. Terimakasih dekat Kasihku Amani sebabkan dia la, ika suka dekat buku Fixi semula. Kak Sha kasi ika baca buku Mereka // Ariff Adly. Best. Dan, ika masih dalam proses mengumpul. Setakat ni, ika cuma ada 43 buah. Coming soon lagi 7 buah dan cukuplah 50 buah buku buat masa sekarang. 


Dan setelah lama hold centre section ni, ika decide untuk letakkan random stuff yang ika beli sikit-sikit. Asal nampak cantik je beli. Kadang rasa mcm haha no point ada tema. Sebab sendiri main langgar. Tapi apa pun, disebabkan nak sangat karpet bulu-bulu tu, ika beli dekat Kaison. Fluffy sangat. Sayang nak pijak. Haha. If korang nak beli yang size besar pun ada je dekat Kaison. Ikea pun ada mcm-mcm pilihan. Tinggal nak hulur duit bayar je. 

And untuk bantal. Ika hanya tukar sarung bantal je. Beli dekat Eco Shop. Serious jimat. Tahu kan yang EcoShop kedai RM2.10? So, ika jimat banyak. Dah la corak cantik. Banyak jugak pilihan. Rambang mata. Sarung bantal ni jenis kain yang sedap. Bukan jenis yang kasar. Setakat ni, inilah pembelian ika yang paling berbaloi ika rasa dekat EcoShop. 


Ini half shelf untuk novel pelbagai genre. Messy sikit. Ika cuba nak susun ikut warna tapi nampak warna tak teratur. So, ika biarkan dulu.Nanti ada masa, barulah susun. Banyak cara nak susun buku. Sama ada secara random, by colour, size, publisher, genre, or maybe author. Terpulang dekat masing - masing.  Ini serba sedikit hasil kumpul dari zaman sekolah sampailah sekarang. Ini kategori sikit sebab ika pernah nampak ada lagi book lover yang melimpah ruah buku dieorang sampaikan taktahu nak letak mana. Huhu.

Special thanks to my bestfriend, Najwa sebab belikan rak ni untuk ika as a birthday present tahun ni. Of course, ika happy gila. Dari rak kayu dah diupgrade yang ni. Bersyukur sangat. Korang nak tengok ke overall punya mini library? 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Ini overall look. Ika masih cuba untuk penuhi impian ika untuk ada mini library serba putih dan ada my own yellow chair. Dalam bilik, ika cuma dapat bagi sebanyak ini saja ruang untuk buku. Tak besar, tak kecik. Just nice. Yang lain, untuk kegunaan lain pula. Personally suka kumpul physical book, tapi ika pun baca jugak ebook. Agaknya lately ni baca ebook banyak sgt sampaikan buku pun ada beberapa bulan stop beli. Haha. 

Itu je yang ika nak share untuk entry kalini. Mini library biasa-biasa saja. Harap dapat lah bagi manfaat utk korang. Mungkin dari segi deco ke, kedudukan ke atau apa apa saja yang korang nak ambil. So, kalau ada apa apa nak tanya, drop comment down below tau. Insha'Allah ika reply except untuk soalan total buku semua ada berapa. If ada juga yang tanya, kemungkinan besar, ika akan kira. HahaSee you in my next entry. Tada. 

One of my fav quote: 

"Ordinary people have big TVs, Extraordinary people have big libraries"


Please check it out this girl blog to see her cute lil space of library.

Sep 9, 2019

BOOK REVIEW- TOKSIK BY AFIQ ABRUZZI

2:16 AM 11
BOOK REVIEW- TOKSIK BY AFIQ ABRUZZI

Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Sempena bulan Kemerdekaan, FIXI bermurah hati untuk bagi pembaca 3 ebook untuk dibaca. Of course, ika tak lepaskan peluang memandangkan buku yang dieorang bagi baca tu buku baru baru belaka. Cumanya, ada la tempoh masa untuk pembaca baca iaitu sampai 16 September kalau tak silap. So, kalau korang nak tahu macam mana cara nak dapatkan ebook tu, korang boleh pergi ke blog Kak Kasihku Amani. Kak Sha ada tunjukkan cara nak dapatkannya with picture. 

Antara tiga ebook tu, Toksik by Afiq Abruzzi menjadi pilihan ika sebab ika tertarik dengan sinopsis dan cover bukunya. Ika boleh katakan yang sinopsis dia berjaya menarik perhatian ika sebab ika suka baca buku jenis survival game. And, cover buku FIXI tak pernah la tak relate dgn storyline. Salute org yang buat cover buku FIXI. Ika kasi 300/100. 


Siapa sini suka tengok movie game survival mcm Escape Room?. Okay, walaupun Toksik ala-ala Escape Room, tapi ika puji penulis sebab masih ada originality dan kelainan di dalam karya beliau. Penceritaan yang terperinci. Permulaan cerita yang tak slow dan boring. So, ika laju je bacanya. Hanya disebabkan mereka ni tekan YES untuk email yang mereka dapat. Mereka terjebak la dalam satu permainan. Baca ni je terus turn on mood membaca. 


SINOPSIS

Page: 466 Pages 


Pemilihan sebuah kilang lama sebagai tempat untuk bermain game adalah satu pemilihan yg tepat di mana ika boleh imagine mcm mana kilang tu. Game yang disediakan pun menarik. Bila baca nama game macam ala budak budak sangat namanya. Tapi, disebalik nama tu, bahaya sehingga boleh bawa maut. Kiranya, setiap pemain ada probability untuk berjaya dalam game tersebut at the same time mcm bermain dgn psikologi setiap pemain. Yang baca pun rasa stress haha. 

Watak dalam Toksik pun tak banyak. Tapi yang mengunguli keseluruhan Toksik ini adalah Petra iaitu watak utama. Petra seorang manusia yang sel sel otak dia sentiasa berhubung. Masa game tu berlansung, dia punya itak tu sentiasa fikir pasal game. Padahal takda masa kot nak fikir. Dah la nyawa dihujung tanduk. Kalau saya la. Haha. Bahasa yang digunakan penulis mmg lain dari yang lain. Walaupun skema. Masih boleh diterima otak. Ada terselit term perubatan dan matematik which is probability. 

For me, Toksik bukanlah satu naskah yang teruk atau lansung tak boleh dibaca. Ianya masih ada keistimewaannya. Terpulang kepada setiap pembaca mcm mana nak menilai ending Toksik ni. Sepanjang pembacaan, ika rasa ika enjoy baca. Seolah-olah ika turut sama dalam game tu dgn Petra dan yang lain - lain. Wah gitu. Over sangat. 

RATE
Tahniah penulis untuk buku Toksik. Semoga maju jaya! 

"Nyawa? Kau tengok manusia zaman sekarang ni ada nyawa ke? Melekat dengan telefon pintar 24 jam macam bangkai bernyawa, macam zombi. Jasad yang tak ada jiwa, itulah realiti zaman sekarang" 
TOKSIK//AFIQ ABRUZZI