December 2021 - Jari Jemari Menari

Dec 26, 2021

Book Review - Penceroboh Hati | Dekna Lee (2016)

9:17 PM 0
Book Review - Penceroboh Hati | Dekna Lee (2016)


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Mungkin itu kepakaran dia, menceroboh masuk ke dalam hati seorang lelaki yang berperisa 'mint'.

Ini merupakan karya Dekna Lee yang ke-4 yang ika baca. Dan secara jujurnya, ika suka dengan karya Dekna Lee. Tak sangka yang novel Penceroboh Hati yang dipandang sepi selama ini rupanya best. Kalau tak cuba baca memang taktahu la ceritanya. Selain dari buku ini, ika suka lagi satu buku bertajuk Samurai. Yang itu juga best kalau kalian nak baca. 

Mengisahkan tentang Maya yang telah melihat satu kejadian yang tidak sepatutnya. Dia berada di situ pada waktu dan masa yang salah. Secara tidak sengaja, dia telah menempah maut. Maya diburu oleh sekumpulan lelaki mat saleh berkot hitam dan bersenjata. Maya yang ketakutan terus melarikan ke sebuah tempat yang tidak diketahuinya. Buntu dengan apa yang menimpa, dia hanya fikir untuk menyelamatkan dirinya sahaja. Sangkaannya dia terselamat. Lain pula jadinya bila kepalanya diacu senapang patah oleh seseorang. 


 



Suasana dan keadaan sekeliling yang digambarkan penulis sudah cukup membuatkan saya teruja. Tambahan pula, penulis selitkan juga pasal kuda dan serba sedikit info mengenai kuda. Jangan terkejut. Sebab hal kedua yang membuatkan saya suka buku ni sebab kuda. Sebab ada impian baru untuk memiliki seekor kuda sendiri. Doakan la impian mat jenin saya ini. Mana tahu suatu hari nanti boleh beli dan bawa kuda :) 🐎

Watak hero & heroin sangat kontra. Tapi itulah yang melengkapi kedua-duanya. Nampak macam tak mungkin ada chemistry. Tapi lama kelamaan, seronok baca sebab kedua-duanya memang bikin ribut. Faez seorang lelaki yang tegas, lantang, macam robot dan sangat ego. Dia memang tidak senang dengan kehadiran Maya dalam kehidupannya. Serba serbi tentang Maya dia tidak suka. Sebab Maya. Dia seorang yang loya buruk, berani lawan Faez dan annoying. Tapi, kehadiran Maya yang secara tiba-tiba itu diterima baik oleh keluarga Faez. Sikap Faez yang ego telah membuatkan dia merana malahan Maya juga.

Penulis juga selitkan elemen suspen dalam cerita ini. Dengan meletakkan scene buruan antara kumpulan mat salih dan Maya (target). Ada juga kejadian tembak menembak, culik, dan sebagainya which is okay ianya tidak mencacatkan jalan cerita. Selingan tambahan orang panggil sebab sejujurnya saya lebih tertarik dengan cerita tarik tali antara Maya & Faez.

Sebelum itu, saya tolak tepi ya dengan part klise. Saya anggap saja yang keluarga Faez memang orang kaya dan berharta sebab mampu ada tanah persendirian sendiri yang besar, kuda dan banyak lagi. -- Suka juga dengan aura positif dari keluarga Faez. Sangat harmoni, aman dan damai walaupun duduk serumah dan ramai. Terasa kasih sayangnya. Buatkan kita akan lebih menghargai keluarga yang masih ada.

Saya syorkan buku ini buat peminat Dekna Lee. Dan sesiapa yang baru saja nak berjinak-jinak untuk baca karya DL.

Dec 2, 2021

Book Review - Aku, Kau & Sains #2 : Terokai Bersama

6:27 PM 4
Book Review - Aku, Kau & Sains #2 : Terokai Bersama

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Memetik sedikit info dari komik ini :_ 

📖 Perkataan 'sains' dikatakan berasal daripada perkataan Latin, 'scientia' yang bermaksud ilmu pengetahuan. Komik terbaru bertajuk Aku, Kau & Sains #2: Terokai Bersama keluaran Komik M ini memang sangat sesuai dimiliki dan dibaca oleh setiap lapisan umur. Sebelum itu, ika nak puji kulit buku komik AKS ini. Memang A dan sangat cantk. Sejuk mata memandang. Lama pandang terasa seolah-olah hidup karakter dan suasana yang ada di kulit buku. 

Dah nak masuk 2022. Ika harap orang yang masih ada mindset di mana komik ini sesuai dibaca oleh kanak-kanak, komik bukan bahan bacaan, baca komik tak ada faedah, baca komik untuk orang pemalas. Sila buang jauh-jauh mindset sebegitu. Kerana, semua buku yang ada dalam muka bumi ini termasuk komik ialah bahan bacaan. Oki geng! 


Komik ini mempunyai 8 buah cerita dan sudah semestinya bertemakan sains. Jangan khuatir. Walaupun bertemakan sains. Ika jamin yang kalian akan terhibur dengan setiap cerita di dalam ini. Pasti sedikit sebanyak kita sebagai pembaca akan memperoleh manfaat dan juga pengajaran yang boleh diambil selepas selesai pembacaan. 

Setiap cerita akan memasukkan pengisian maklumat yang menarik mengenai topik sains yang dipilih. Sambil kita membaca sambil kita belajar. 2 dalam satu. Kadang rasa tak sedar dah di penghujung buku sebab ralit membaca. Ada juga topik yang dapat refresh semula minda kita seperti contoh topik magnet, kitaran hidup haiwan, sumber-sumber penting tumbuhan, graviti, hukum gerakan Newton dan banyak lagi. Menarik!


Jika ditanya secara peribadi. Cerita yang manakah menjadi kesukaan saya. Saya akan memilih :_ 

Matahari // Harithroon & Mar 
Kawanku Dudu // Oz Ishak & Mar 

Suka dengan ilustrasi comel dari kedua cerita ini. Ada vibes anime Jepun. Dia akan jadi ekstra teruja bila bewarna rasanya. Tapi jangan salah faham. Yang lain juga best. Dan kalau tidak berwarna sekalipun tetap best!  Siapa yang rindukan watak-watak yang pernah ada dalam siri komik sebelum ini juga, kalian boleh jumpa watak tersebut di dalam ini.

Kan best kalau buku sekolah sains macamni. Ada gambar. Mungkin pantas khatam baca buku sains.🙊
Terimakasih buat pihak PTS & Komik M untuk naskah ini. Oh ya, untuk pengetahuan kalian. Sekarang tengah ada Pesta Buku Selangor di SACC Shah Alam. Siapa yang berminat untuk dapatkan buku-buku menarik dari PTS dan imprint yang lain seperti Bookiut, Puteh Press, Junior PTS, Penerbit X. Boleh singgah ke booth mereka di sana okay :) 

 #gengzcelikmembaca #ikareviewbuku

Dec 1, 2021

Book Review - Renda Cinta #1 (Doa Ibu) & #2 (Pintu Hati)

7:20 PM 2
Book Review - Renda Cinta #1 (Doa Ibu) & #2  (Pintu Hati)

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Harga: RM 10 sebuah 

Penerbit: Komik M 

Pelukis: Ben Wong 

Ini karya solo Ben Wong yang pertama saya baca. Kedua-dua komik karya Ben Wong ini mengisahkan tentang seorang budak lelaki yang bernama Reda. Kelakuan Reda yang makin lama makin teruk gara-gara terpengaruh dengan rakan sebaya yang nakal. Dia selalu ponteng kelas dan melakukan perkara yang tidak pernah dibuatnya. Jika perbuatannya itu diketahui ibunya mesti Reda akan dimarahi. Reda hidup bersama ibunya. Hanya mereka berdua kerana abangnya sudah lama tidak jenguk mereka dan baru-baru ini kehadiran abangnya memburukan keadaan sehingga ibunya sentiasa sedih. Dah berjaya lupa diri. Kacang lupakan kulit!

Dan Nadrah. Seorang gadis merangkap rakan sekolah Reda. Nadrah sentiasa ingin cuba membantu Reda lari dari terjebak dengan budak-budak nakal. Dia risau jika Reda semakin jauh. Reda juga sudah berubah sikap menurutnya. 

Menarik.Cerita yang simple. Sis tak boleh kalau baca komik yang jelas nampak muka mak-mak yang menangis ni. Memang touching. Rasa nak menangis sama. Dan Reda. Ketahuilah. Yang perbuatan kau ikut budak-budak nakal tu confirm membawa keburukan dari kebaikan. Ada sambungan. Jadi lepas baca sambungan tu . Kita komen details sikit la eh. Tapi untuk RM 10. Berwarna. Ilustrasi juga cantik. Sis bagi 5 terus. Sesuai untuk dijadikan bacaan kanak/kanak & remaja. 


#2: Pintu Hati: Reda masih berkawan dengan budak nakal. Tapi kalini mereka mengajak Reda melakukan perkara yang lebih ekstrem. Reda masih budak yang baik cuma dia salah pilih kawan dan dia seronok bila disogok kan dengan kebendaan. Hidup manusia yang sentiasa ada turun naiknya. Bila melibatkan kebendaan ini memang akan putih mata. Lagi-lagi benda tersebut memang menjadi kesukaan dan impian kau. Nadrah juga merupakan watak yang pasif namun tetap memberikan impak yang besar buat karakter Reda. Reda dan Nadrah masing-masing ada nasib yang sama dan mungkin juga feeling yang sama. Nadrah memang mendukung watak Reda di akhir cerita.




I love this so much. ❤️ Sebabnya, Komik Renda Cinta ini penuh pengajaran. Meskipun, pengajaran yang acapkali kita lihat di kaca TV & baca dalam buku. Namun, masih tetap sampai di hati. Especially melibatkan hubungan di antara mak-anak. Hubungan istimewa yang sentiasa istimewa. Faham? . Untuk anak yang tidak kenang budi. Mengertilah yang kehilangan permata itu akan memberikan satu perasaan yang aneh. Masa ada tidak terasa, sudah hilang meraba raba. 

Dan Reda. Akhirnya, dia juga menemukan sesuatu yang bernilai dalam hidupnya. Sebuah pengakhiran yang baik buat karakter Reda. Cuma sis nak tahu apa akan jadi dekat abang Reda dan bapa mereka. Musykil juga sebab kalau tahu lagi syok ni. Congrats Ben Wong. Nak sambungan lagi boleh ke? Haha

⭐⭐⭐⭐⭐
Mohon like & support sis di Instagram: Review Renda Cinta (IG)