September 2021 - Jari Jemari Menari

Sep 28, 2021

Jumpa Silent Reader Blog JJM di Instagram.

10:23 PM 7
Jumpa Silent Reader Blog JJM di Instagram.

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️ 

Few weeks ago, masa belek komuniti buku di Instagram. Ika ada terjumpa satu instagram ni. Ika suka tengok dia buat unboxing video. And ika rasa antara sebab utama kenapa ika terus follow this girl sebab ika rasa macam dapat aura positif nak buat video. Sebab kemalasan paling ketara bila nak buat video unboxing. Lepas follow this girl. Dia terus direct message (DM). And lepastu dia mention something dekat IG Story dia. 

And cuba teka apa dia tulis. Kalau tengok dekat gambar memang banyak sangat dia tulis. Halus je tulisan. Haha ika amazed. How come dia rajin tulis kekecik macamtu. Rupanya dia silent reader blog ika. Ika rasa dia tak follow blog ni. And kebetulan dia baca entri buku seram yang ada dalam ni untuk dia nak ambil mood. 

What a small world. 


nrlatqh:

Tenkiu for writing the bookreview of horror genre yang buat kita ralit. Hehe

Ada la dua tiga kali jugak iqa baca book review genre seram seram sebab nak amik mood utk baca trilogi jangan baca novel ni. yang sampai haritu.
& memang banyak kali iqa blogwalking satu site ni sebab dia banyak buat bookreview cerita seram seram tau, i jelajah sampai entri around 2017-2015 sebab ralit tau baca Hahaha.

Bila start singgah sampai entri yang sudah sudah ni,tahu tahu perasaan rindu nak blogging tu datang balik. Join segment, giveaway, and buat ramai kawan among bloggers. bestnya time tu. Hahaha tapi tulah now dah tak rajing blogging macam muda muda dulu. 

Iqa takdalah nak stalk owner blog ni sape at first tau sebab cam suka baca review dia je lately ni. 
And todayy teknologi membuktikan feature filter recommendation technique (like can trace our suggestions --more to 'retargeting technique' itu exist ye kawan kawan sebab owner blog ni follow iqa. 

Mula mula cam 'eh sape ni'. stalk stalk eh blogger ni la. 

_______________________________________________________________________

Salam perkenalan nrlatqh. Terimakasih sebab sudi baca entri book review lama-lama. Memang dulu kerap ulas buku seram. Sekarang campur-campur genre. InshaAllah nanti kita re-read balik buku seram lama and baru and kita letak latest review okay. Thanks again awak. Jangan jemu singgah sini and sapa kita dekat IG. Ini buatkan ika lagi semangat nak baca buku and buat ulasan. Walaupun rasa macam okay tak ada siapa akan baca ulasan kita. Tapi, ika harap dapat memberikan secebis manfaat buat para pembaca :)

Sep 27, 2021

EBOOK REVIEW - LAUTAN CINTA KAHFI BY AII FARIZA

10:45 PM 1
EBOOK REVIEW - LAUTAN CINTA KAHFI BY AII FARIZA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️ 

Bacaan ke 9 pada bulan ini. Jadi slow reader terus bila bekerja. Tapi ika masih akan cuba cari masa untuk baca. Macam ebook Lautan Cinta Kahfi ini. Bila ika tengok yang page tak sampai 200 lebih. Ika terus baca. Selalunya kalau page tak banyak ika akan cepat habiskan. Bulan ni, banyak baca karya penulis yang tidak dikenali sebab ika rasa ika patut explore lebih banyak lagi karya yang telah diterbitkan. Buku lokal juga bukanlah boleh dipandang sepi. 

Mesti ramai tertanya-tanya kenapa agaknya ika masih boleh membaca novel cinta. Walaupun novel cinta dilabelkan sebagai cerita fantasi dan tak masuk akal. Tapi bagi ika, selagi boleh baca semua karya. Apa salahnya berikan peluang. Tak nafikan yang ika kadang ada juga perasaan macam tak suka bila terlalu klise. Tapi, macam ika cakap. Selagi ada pengajaran yang terselit, Ika terima dan baca tak kisah apa jenis bahan bacaan sekalipun. Percayalah, genre romantik masih ada peminat tersendiri dan sebab itu ramai penulis masih tetap bertahan. Ika salah seorang pembaca yang sapu semua. 

Jom teruskan dengan ulasan LCK. Bismillah. 



Kahfi & Farihan bertemu semula di sebuah majlis berbuka puasa. Farihan tidak menyangka yang dia akan berjumpa semula lelaki yang menyimpan rahsianya. Rahsia yang memalukan. Namun bagi Kahfi. Ini peluangnya untuk memikat Farihan. Dari satu pertemuan ke pertemuan yang seterusnya telah menimbulkan perasaan yang aneh di hati mereka. Apa yang terjadi seterusnya? 

Dalam satu perbualan random di antara Farihan dan ibunya. Farihan ada memberitahu yang Kahfi bukan calon suami yang sesuai untuk dirinya. Kerana pekerjaan Kahfi di laut yang tidak menentu dan perlu meninggalkan isteri dalam satu tempoh masa membuatkan dia berfikir. Baginya, dia lebih suka jika suami ada di depan mata dan disisinya. Untuk apa sudah berkahwin jika perlu berjauhan. Begitulah perumpamaannya. Tak hairan jika Farihan mempunyai mindset sebegitu kerana semua orang pun tidak suka akan perhubungan LDR ( Long Distance Relationship) dan perempuan memang akan selalu overthinking. Ini fakta. Jadi, Farihan mempunyai perasaan yang sama dengan semua wanita yang ada dekat muka bumi ini. Kalau ada yang boleh terima. Kita gelarkan mereka ini "geng mental kuat". Hee. 

Kahfi. Baginya pula. Tugasnya di laut, 

“Tangan akan mula berpeluh, darah menderu naik dalam kepala, jantung berdegup kencang, perut rasa sebu dan kaki separuh kebas. Semua itu saya alami setiap kali berlawan dengan ombak ganas. Perasaan itu yang belum saya temui di darat. Saya tak reti nak ungkap kepuasan bila berjaya meredah gelora di lautan. I just love the excitement, the adrenaline rush.”

Personally, ika suka dengan jalan cerita. Simple tetapi masih ada terselit kemanisan, pengajaran dan liku-liku kehidupan orang dewasa. Watak kedua-duanya memang berbeza. Namun saling melengkapi antara satu sama lain. Soft spoken & extrovert kalau bergabung jadi apa? Jadi macam Farihan dengan Kahfi la. Menarik. Persoalan tentang peristiwa memalukan itu pun terjawab dan puas hati. 👍🏻

Ada beberapa perkara yang boleh dihighlight:- 

▪️Jika seseorang itu telah menerima kekurangan diri kita seadanya. Dia tidak akan sesekali menjadikan kekurangan itu sebagai satu isu. Malah dia akan menutup kekurangan pasangan dengan kelebihannya. 

▪️Melakukan sesuatu pekerjaan yang kita suka merupakan satu kepuasan yang tidak terhingga. Melepaskannya juga mungkin perit untuk kita terima namun mesti ada pulangan yang lebih baik akan diperolehi. 

Lepasni rasa nak cuba baca karya penulis yang lain. Bila tengok di GR. Banyak juga karya penulis. Kena mencari la ni. Untuk LCK, Tahniah buat penulis sebab ika rasa ini satu percubaan yang baik. Siapa kata nak menulis cerita pendek tapi padat itu senang. 

E Sentral - Lautan Cinta Kahfi

Sep 22, 2021

EBOOK REVIEW - SEPERTI SAKURA BY SAI AMBROSE

10:03 PM 4
EBOOK REVIEW - SEPERTI SAKURA BY SAI AMBROSE

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Ini merupakan buku ke7 untuk bulan ini. Pertama sekali, ika familiar dengan nama penulis sebab kerap muncul di ruangan Instagram namun tak pernah baca karya dari penulis. Jadi, bila penulis berikan ebook percuma. Ika cepat-cepat redeem. Sebab ika plan sebelum nak beli novel.Ika nak baca dulu at least 1 cerita dari penulis. Nak tahu juga kena atau tidak dengan selera ika. Maksudnya ika suka atau tak dengan cara penulis menulis. Jadinya, Seperti Sakura ini ialah first impression dan akhirnya terjadilah entry review pada hari ini. 

Bayangkan, ika sempat habiskan ebook ini masa ika lunch break. Sebab ebook ni hanya 157 muksurat sahaja. Jadi, cepat la dapat habiskan. Jom proceed ke ulasan. Spoiler alert! 

Bismillah. 

Dan..
dengan hadirnya cinta, jiwa sembuh dari segala luka.

Sinopsis Ringkas

Seperti Sakura mengisahkan tentang gadis bernama Farra yang baru saja putus cinta dengan kekasihnya (Fahmi). Dan, tidak semena-mena kehadiran Fadzhil telah mengubah kehidupan Farra menjadi 360 darjah. Fadzhil mengajaknya berkahwin dan akan masuk meminangnya dalam masa terdekat. Jadi, apa agaknya yang akan terjadi kepada mereka berdua? 

Ika rasa ianya satu percubaan yang baik dari penulis. Watak Farra mengingatkan ika yang sememangnya perempuan ialah manusia yang paling complicated di dalam dunia. Dia sendiri was-was dengan perasaan dia terhadap Fadzhil. Bila Fadzhil masuk meminang. Dia taknak tetpi tidak pula dia direct terus mengatakan tidak. Tetap juga berkira-kira dengan pinangan tersebut. Jadi, apa yang Farra mahukan sebenarnya? Dia sebenarnya khuatir dianggap terlalu cepat beralih arah setelah putus cinta dan mungkin dia juga masih mengharapkan Fahmi. Senang cerita. Rumit. Muktamad. Dah berkahwin sekalipun dengan Fadzhil. Farra tetap meletakkan gap dalam hubungan mereka. Pada pemerhatian ika. Watak Farra ialah watak yang pasif dan teringin sangat nak tengok karakter dia yang lain. 

"Listen my future boo.

I like you. 

I want to take your hand, put in mine and then us against the world" 

- Fadzhil-

Fadzhil ialah seorang lelaki yang tersangatlah penyabar dan sweet talker. Setiap patah perkataan yang keluar dari mulut dia ialah kata-kata pujian kepada isteri. Baby boo, love dan banyak lagi. Dan perkara tersebut boleh diambil kira jika sesiapa nanti dah beristeri. Kerap-kerap la puji isteri sebab semua isteri suka dipuji oleh suami. Cara Fadzhil melayan Farra juga baik dalam SS. Banyak contoh yang baik boleh dipelajari dari perbuatan Fadzhil dalam melayani seorang isteri. 

"Jom, Naruto. Lepas tu Naruto Shippudden. And then I can guarantee you, you will be a fan, just like me.
Oh imagine the time we are gonna spend together to finish all of them, episodes. Man.. that's love"


By the way lepas dari baca ebook ini, ika rasa macam nak tengok Naruto. Sebab, cara Fadzhil hasut Farra untuk bermarathon anime Naruto ni macam best sangat ceritanya dan buktinya Farra terjebak. Soon okey!

"I like you. I like you a lot"

" I think.. I'm starting to like you, too"

Farra & Fadzhil, mereka bercinta lepas kahwin dan mereka juga berusaha untuk memahami perangai masing-masing. Ianya satu fasa yang normal dalam mengenali pasangan dan secara jujurnya ika suka dengan kedua-dua watak. Sangat kontra dari segi keperbadiaan namun tetap menjadi sistem support yang kuat untuk each other. Cuma, ika harap yang 2 karakter ini akan lebih menyerlah dengan meletakkan emosi yang lain. Letakkan juga konflik yang lebih berat in future jika ingin kembangkan lagi cerita. Konflik di dalam Seperti Sakura ini biasa dan memang benar kata penulis. Bacaan santai.

Congrats penulis Sai Ambrose. Masih boleh diperbaiki lagi. Banyak part di dalam SS yang boleh dikembang dengan lebih lagi sebab saya rasa tak puas baca. Sekejap sangat tup tup dah habis. Dan saya tertanya-tanya sebenarnya dari mana bermulanya perkenalan mereka dan macam mana boleh berputiknya perasaan cinta itu. Keep on menulis dan saya akan dapatkan karya encik penulis yang lain. InshaAllah. 



Goodreads Sai Ambrose

Sep 21, 2021

Giveaway by Shida Radzuan

9:56 PM 11
Giveaway by Shida Radzuan

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Selamat Hari Rabu semua. Harini, rasa macam nak join giveaway dari rakan blogger. Korang pun boleh join jugak. Sebab masih ada masa lagi. Jom la kita memeriahkan lagi  giveaway Kak Shida. 


SYARAT-SYARAT GIVEAWAY BY SHIDA RADZUAN

  1. Buat satu post entri bertajuk : Giveaway by Shida Radzuan
  2. Follow Socmed shida : Blog + Facebook + Instagram + Twitter
  3. Letak banner giveaway dan backlink kan ke entri giveaway
  4. Cerita sikit dalam entri : Apa yang korang suka tentang blog shida
  5. Selesai semua, publish dan submit link entri ke ruangan komen entri ini

Ika suka dengan blog Kak Shida sebab banyak sharing benda dalam tu. And suka baca random things. and benda paling utama, segar bugar mata bila masuk blog Kak Shida sebab warna blog akak sekarang warna fav ika :)

Sep 13, 2021

Hadiah dari Alien Oren 🍊

9:52 PM 13
Hadiah dari Alien Oren 🍊


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Entry ringkas ini ika tujukan khas buat saudari Alien Oren. Kalau tidak silap sebulan lepas ika ada join satu segmen yang dianjurkan AO (Segmen Wanna Be My GFF). Jadi, bila AO contact di ws. Rupanya, ika adalah manusia terpilih untuk dapat hadiah special yang diperkatakan oleh AO dalam segmen dia.

Untuk peserta yang berada di sekitar Shah Alam, AO akan bagi hadiah special untuk korang.
-AO-

Masa tu memang ika tengah kerja. Nasib baik dekat rumah ada orang. Itu yang ika minta AO proceed saja kalau nak hantar. Kalau nak tunggu ika balik kerja, alamatnya lambat lagi nak balik. Cuba korang teka apa agaknya barang yang AO hantar dekat ika mengunakan Grab Express?. Tapi kan, memang mudah sangat hantar barang sekarang. Guna saja Grab dan perkhidmatan lain yang menawarkan servis yang sama. Musim COVID sekarang nak berjumpa bersemuka pun ramai yang masih takut. Jadi, ini adalah inisiatif lain yang boleh digunakan.

Buah, Tabung, Keychain & Sepucuk surat <3

Terimakasih banyak-banyak dekat AO sebab berikan ika buah Melon Manis Terengganu dari Golden Fresh Fruits. Tahu-tahu je buah kesukaan ika. Memang kebetulan sangat. Buah Melon ni warna dia menyerlah sangat sampaikan ika tengok warna pun dah terliur. Ini kita terus review ya buah Melon Manis Terenganu. Rasa dia just nice. Tak manis sangat, tak tawar sangat. Kena dengan citrasa ika, Sebab tu ika makan banyak lebih dari orang lain dekat rumah tu. T.T 

AO dia punya baik hati siap selitkan benda lain selain buah. Ika hargai dan sangat suka dengan pemberian AO. Salam perkenalan AO. :) Terimkasih sekali lagi. Semoga AO terus maju jaya. Siapa yang nak berkenalan dengan saudari AO sila ke blog beliau okay. Sana macam-macam cerita boleh baca.