September 2022 - Jari Jemari Menari

Sep 27, 2022

Wordless Wednesday - Through Thick & Thin

9:59 PM 1
Wordless Wednesday - Through Thick & Thin


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️



 

Sep 22, 2022

Ulasan Buku - Jejak by Rozlan Mohd Noor

4:16 AM 3
Ulasan Buku - Jejak by Rozlan Mohd Noor

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Amaran: (18sx)Ada perkataan dan ayat yang bagi saya tidak sesuai dibaca oleh kanak-kanak ribena.



"Saya mati pada hari saya dilahirkan. Yang belum dilakukan adalah kebumikan saya. Saya kini menunggu waktu untuk dikebumikan" 





Jejak secara ringkas mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Abdul Wahid. Wahid anak yatim dan sejak kecil dia tinggal di rumah anak yatim. Dalam fikiran Wahid, penuh dengan persoalan tentang dirinya sendiri. Siapakah dirinya - sejarah keluarga - kenapa dia dibuang - banyak lagi. Jadi, dia mengambil keputusan untuk keluar dari rumah anak yatim tersebut dan mulakan misinya untuk mencari identiti diri dan menjejak keluarga kandungnya. Bermulalah perjalanan dia mencari kerja, tempat berteduh, kawan serta kehidupan baru di tempat asing. Mujurlah Wahid dipertemukan dengan orang-orang yang baik dan mahu membantunya. Dan dengan izinNYA, segala urusan Wahid dipermudahkan. Kes 20 tahun lalu seperti mustahil untuk diingati. Tetapi, nasib baik masih ada terselit beberapa orang yang masih hidup.


Jika baca di ruangan bio penulis. Kita tahu yang penulis berpengalaman dalam selok belok dunia polis kerana opernah berkhidmat di sana. Ini membuatkan Jejak bertambah menarik. Tak sangka yang saya akan suka dengan gaya penulisan penulis walaupun ini karya pertama yang dibaca. POV 1 yang digunakan tidak nampak kekok dan syok sendiri. Saya suka baca monolog dalaman watak Wahid. Macam-macam hal rupanya yang dia fikirkan. Kadang apa yang dia fikir tak seiring dengan apa yang dia lakukan. Mengutuk orang bukan main tapi kadang saya sendiri terhibur dengan apa yang berlegar dalam kepala Wahid.


Saya simpati dengan watak Wahid terutamanya. Bukan dia minta untuk dilahirkan sebegitu rupa. Itu sudah menjadi bahagian dia dalam dunia ini. Tidak senang juga untuk dia terima hakikat yang dia merupakan anak hasil dari perbuatan terkutuk seseorang. Saya tak sangka begitu juga pengakhiran bagi Wahid. Saya suka Wahid mengambil keputusan untuk buat semua ini demi diri dia dan juga mendapat keadilan buat arwah ibunya.


Puas hati aku bila Wahid belasah cukup-cukup orang tu. Alasan bodoh yang tak masuk akal. Betul la kata orang. Kita pada hari ini lebih banyak kesian dekat si pelaku dari mangsa. Katanya oh si pelaku kan sudah banyak berkorban tenaga membesarkan kau dan sebagainya. Kita kena maafkan la perbuatan dia. Tapi bagi aku siapa yang cakap macamni mungkin tak kena dkt batang hidung sendiri. Bodoh ya. Salah tetap salah. Jangan cuba nak halalkan perkara haram.

Isu anak luar nikah hasil perbuatan sumbang mahram ni dah macam isu biasa. Satu dunia pun hadap masalah macamni.

Sep 21, 2022

Wordless Wednesday - Wednesday Blues~

10:41 PM 1
Wordless Wednesday - Wednesday Blues~

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️





Sep 19, 2022

Peniaga Malaysia yang menyertai Shopee 9.9 Hari Pembelian Hebat

12:59 AM 1
Peniaga Malaysia yang menyertai Shopee 9.9 Hari Pembelian Hebat

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Kesihatan dan Kecantikan serta Kelengkapan Rumah dan Kehidupan terbukti popular, dengan kebanyakan pembeli dari lokasi termasuk Johor Bahru, Kuching dan Kota Bharu

Shopee terus menawarkan lebih nilai dan keseronokan untuk para pembeli dan penjual sepanjang 9.9 Hari Pembelian Hebat. Permulaan musim Jualan Akhir Tahun disempurnakan dengan jayanya, dengan penjual tempatan di Malaysia yang mengambil bahagian dalam 9.9 Hari Pembelian Hebat buat kali pertama mencapai purata peningkatan jualan sebanyak lebih daripada 5 kali ganda pada 9 September, berbanding hari biasa.

Kesihatan dan Kecantikan, Kelengkapan Rumah dan Kehidupan serta Barangan Mudah Alih dan Aksesori muncul sebagai kategori paling popular semasa hari kemuncak festival membeli-belah tersebut.

Menariknya, walaupun dengan pengumuman baru-baru ini bahawa pemakaian pelitup muka tidak lagi diwajibkan di dalam bangunan kecuali dalam situasi tertentu, pelitup muka masih merupakan salah satu produk yang paling banyak dibeli pada 9 September. Makanan dan snek untuk kucing serta produk penyimpanan seperti kotak lipat, kotak kek dan beg kertas turut popular dalam kalangan pengguna. Barangan penyimpanan ini mungkin adalah tanda bahawa para penjual tempatan sedang membuat persiapan untuk pesanan yang bakal diterima dalam beberapa bulan akan datang.

 



Mereka yang tinggal di Johor Bahru, Kinta, Seremban, Melaka Tengah, Kuching serta Kota Bharu banyak membuat pembelian pada 9 September. Lokasi-lokasi ini mencatatkan jumlah pesanan tertinggi di negara ini, di luar Lembah Klang.

Sementara itu, penstriman langsung terus memberikan pengalaman membeli-belah yang menyeronokkan dan bersifat interaktif kepada pengguna. Dalam tempoh kempen dari 26 Ogos hingga 9 September, rakyat Malaysia menghabiskan lebih 2 juta jam untuk menonton strim di Shopee Live. Mereka juga berseronok sambil membeli-belah, dengan Shopee Prizes dimainkan sebanyak lebih 24 juta kali dalam tempoh yang sama.

ShopeePay turut merupakan kaedah pembayaran pilihan oleh pengguna apabila membeli barangan di Shopee semasa 9.9 Hari Pembelian Hebat. Dalam tempoh dua jam pertama pada 9 September, peningkatan sebanyak 9 kali ganda direkodkan untuk pesanan yang dibayar menggunakan ShopeePay, berbanding hari biasa pada tahun sebelumnya. Dalam tempoh dua tahun sejak pandemik berlaku, para pengguna berkemungkinan lebih terbiasa membayar menggunakan kaedah pembayaran tanpa tunai seperti ShopeePay untuk menikmati kemudahan penggunaan serta nilai dari segi ganjaran.

ShopeeFood sejak bermula pada bulan November 2021 telah membantu ramai pengguna untuk berhubung dengan peniaga besar mahupun kecil melalui platform bersepadu yang disediakan oleh Shopee. Peniaga mikro terutamanya mendapat manfaat besar daripada ekosistem tersebut. Ini kerana platform tersebut membantu para peniaga mengembangkan perniagaan mereka dalam tempoh pasca pandemik, dengan menghubungkan mereka kepada pangkalan pengguna dalam talian yang luas di aplikasi mudah alih Shopee.

Ini terbukti berdasarkan Hidangan Popular yang dipesan oleh para pengguna semasa 9.9 Hari Pembelian Hebat. Di semua lima lokasi (Kuala Lumpur/Putrajaya, Johor, Pulau Pinang, Sabah dan Ipoh), kebanyakan pengguna memanfaatkan diskaun dan promosi hebat untuk memesan makanan tempatan kegemaran mereka seperti Roti Canai, Sate dan Nasi Ayam Penyet. Selain menyokong peniaga makanan dan minuman tempatan, mereka juga banyak memesan hidangan seperti Strawberry Chocolate Chip Almond Milk Frappe, Sushi, Matcha Boba Tea dan bahan makanan berasaskan Pasta.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Kami amat berbesar hati kerana dapat memainkan peranan dalam membantu penjual tempatan di platform kami mencapai tahap peningkatan jualan yang signifikan semasa 9.9 Hari Pembelian Hebat. Kami dapat menyaksikan bahawa alat pemasaran dan ciri penglibatan penjual (seller engagement features) kami memperkasakan PMKS untuk menerokai peluang pertumbuhan dalam ekonomi digital. Shopee berasa teruja untuk terus meningkatkan jualan mereka semasa tempoh akhir tahun, sambil membolehkan rakyat Malaysia menikmati penjimatan terbaik di platform kami.”

Sep 18, 2022

Ulasan Buku - Ghaib by Uja Hamza

10:50 PM 1
Ulasan Buku - Ghaib by Uja Hamza

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Terimakasih kepada FIXI untuk ebook percuma ini sempena dengan Hari Malaysia pada 16 September 2022. Murah hati sangat ni. Tak pernah menghampakan peminat-peminat FIXI. Sebenarnya, sebelum FIXI umumkan yang mereka ingin berikan ebook ini secara percuma. Ika dah beli awal dulu dengan harga RM 11+. Maka dengan itu kiciwa juga hati ni sebab dah TERbeli tanpa tahu yang dieorang nak bagi free je. Tak apalah. Rezeki FIXI.


Pertama sekali, tahniah atas kelahiran Ghaib & Happy Belated Birthday kepada penulis. Ika ingatkan Uja ni perempuan sampailah baca nama betul penulis. Mengucap panjang sebab dah salah faham. Buat pengetahuan kalian, Ghaib merupakan kisah benar penulis (boleh refer twitter). Ghaib ini membawa genre seram. For those yang tak suka cerita seram yang heavy, boleh baca Ghaib/



"Kalau berjanji dengan manusia, bila diputuskan akan jadi dendam. Kalau berjanji dengan syaitan, bila diputuskan akan jadi petaka" -Makwa 


Penulis telah membuatkan kita sebagai pembaca turut sama lelah dan penat mengikuti perjalannya sepanjang tempoh kena gangguan. Saya simpati dengan apa yang menimpa Uja. Dia sendiri terpinga-pinga dengan apa yang terjadi dan cuba untuk ingat kembali kejadian sebelum dirinya teruk diganggu. Dikatakan, Uja pengsan dan sejak dari itu dia mula nampak benda yang tidak sepatutnya, bisikan & keadaan dirinya juga tidak terurus (meracau, ketakutan, pengsan, muntah & hidung berdarah). Sehinggalah membawa dia dan keluarganya pulang ke kampung untuk berubat dan banyak lagi perkara lain yang terjadi ketika mereka di sana.

Secara jujurnya 100 mukasurat pertama bagi ika terlalu banyak pengulangan. Ika faham penulis cuba untuk ceritakan perkara yang terjadi kepadanya. Tapi bila terlalu banyak sangat pengulangan sampaikan saya rasa macam okay. Stop sekejap baca, nanti sambung semula. Takut momentum membaca merudum jika terlalu desak diri habiskan bacaan. 




Geram dengan Uja sebab dari awal dia taknak share apa yang dia nampak. Mungkin dia sendiri keliru dan tidak mahu takutkan orang lain. Tapi dari dia ketakutan sendiri ada lebih baik dia beritahu. Sekurang-kurangnya orang akan alert dengan keadaan dia dan dapat bantu jika berlaku perkara yang tidak diingini. Mujur, dia ambil keputusan untuk share juga dengan ibu dan ayahnya. Itupun setelah tidak tahan diganggu. Nasib baik juga mak dan ayah Uja bertindak awal untuk pergi berubat. 

Elemen seram itu kurang tapi lebih kepada suspen. (dengan menceritakan secara details bagaimana rupa dan keadaan makhluk tersebut). Dan saya sebenarnya lebih kepada rasa sedih bila baca Ghaib ini. 

Namun begitu, saya suka dengan terma terma perubatan yang penulis letakkan di dalam Ghaib ini kerana sedikit sebanyak saya juga dapat mempelajari sesuatu. Walaupun, bukan bidang kita. Tapi sekurang-kurangnya ada sedikit ilmu yang kita tahu. 

Saya sendiri pernah melihat depan mata bagaimana susahnya orang yang diganggu dengan perkara mistik untuk pulih. Kena banyak korbankan masa, tenaga & wang ringgit untuk pergi berubat.Dan ianya sangat memakan masa. Bukan sekali dua pergi berubat boleh selesai. Kadang ada yang semakin teruk keadaannya, ada juga yang semakin baik dan baik. Saya doakan apa jua keadaan penulis sekarang. Semoga ianya baik-baik saja. Be strong!

Apa pun, satu percubaan yang baik dari penulis. Saya yakin awak berpotensi untuk menulis dengan lebih baik lagi. Teruskan menulis dan jangan hanya disebabkan 1-2 kritikan awak nak berhenti berkarya. Okay?. Sesiapa yang berminat, boleh beli buku fizikal di Shopeee FIXI. 


Sep 13, 2022

Wordless Wednesday - Exchange Gift for Birthday 2022

6:57 PM 3
Wordless Wednesday  - Exchange Gift for Birthday 2022



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


 

Sep 7, 2022

Ulasan Buku - Kru Paranormal Hantu Kilang Lama by Khairul Nizam Khairani

10:19 PM 1
Ulasan Buku - Kru Paranormal Hantu Kilang Lama by Khairul Nizam Khairani


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Pertama sekali, terimakasih yang tidak terhingga kepada pihak Penerbit X atas naskah ini. Saya sangat hargai kepercayaan kalian buat saya dan atas ruang dan peluang yang diberikan juga. Kalian tengah baca buku apa sekarang? . Ika seperti biasa every month mesti terselit baca siri Kru Paranormal ini. Siri ini masih on going ya. Jadi kena sabar menunggu setiap siri untuk dikeluarkan. Selepas Shadow People. Kalini Hantu Kilang Lama pula. Dan seterusnya ialah Hantu Jarang Gigi. Jom ke ulasan ringkas. 


Bismillah. 


Kemunculan semula geng Kru Paranormal menambahkan keterujaan saya sebenarnya. Sudah 2 siri watak mereka direhatkan. Demi mencari content menarik untuk channel youtube mereka. Imtiaz & the geng muncul kembali. Kali ini mereka akan ke Jeram, Selangor untuk menjejaki sebuah kilang lama yang dikatakan mempunyai cerita seram tersendiri. Namun, lokasi kilang tersebut sukar ditemui. Itu cabaran yang mereka tempuhi. -- Namun, malangnya, bila sudah sampai di sana. Mereka terkandas kerana kereta rosak dan satu persatu kejadian misteri berlaku dan tambah mengejutkan bila sorang demi sorang mula hilang. Imtiaz keliru dengan apa yang berlaku. Apa yang terjadi selepas itu?




Apa yang saya boleh katakan ialah siri ke 5 ini lebih kepada untuk memanjangkan cerita dan menjawab persoalan yang ada di siri sebelum ini. Kiranya, persoalan yang tergantung disiri sebelumnya ada yang terjawan di siri ini.Ini yang saya puji sebab saya tak suka ditinggalkan dengan tanda tanya tanpa jawapan. Namun,  setelah diamati. Siri ini masih ada kelompongannya sebab mungkin cerita tergantung. Penulis jugua turut memperkenalkan beberapa watak baru. Tiba-tiba rasa nak buat mind map khas untuk watak siri ini saja. Bukannya apa, semuanya saling berkait. Kalau ada mind map senang sikit. 


Jadi, jangan terkejut jika out of nowhere muncul watak dari siri sebelum ini. Memang ada watak yang dapat direcall dan ada yang kena selak semula buku. Mujur saya berbuddy read dengan @prettyandreads & @lysareading. Dapat juga la membantu meningatkan antara satu sama lain! Saya lebih beremosi untuk siri ini kerana banyak watak yang tidak mendapat pengakhiran yang baik. Ramai yang menjadi mangsa keadaan. Bercerita mengenai watak:- 


1. Watak Imtiaz buatkan saya rasa geram. Dia nampak terlalu tenang. Walaupun pada situasi cemas. Saya sendiri tak faham adakah itu stail lelaki. Sejenis tidak panik. Memang perempuan saja ke yang akan menggelabah bila ada perkaya yang diluar jangkaan. Sebab saya rasa tak boleh nak rasa perasaan takut dan cemas dari watak Imtiaz. Frust juga mengenangkannya. 


2. Zamir juga sangat mencurigakan dari segi tindak tanduknya. 


Saya tak sabar nak tunggu siri seterusnya sebab saya harap siri seterusnya tidak menghampakan saya yang sedang gundah gulana ini. Tolong la reveal siapa dalang disebalik semua kejadian pembunuhan kejam ini. Dan siapa si kepala kambing gurun tu. Saya yakin dia manusia bukannya hantu. Can't wait. Overall, siri Kilang Hantu Lama ini masih boleh dibaca. 




Ulasan Buku - Kru Paranormal Shadow People by Khairul Nizam Khairani

9:55 PM 2
Ulasan Buku - Kru Paranormal Shadow People by Khairul Nizam Khairani

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Tak tifur malam kalau tak sambung baca siri Kru Paranormal yang keempat ni. Saya suka dengan kulit buku Shadow People dan siri yang lain. Sentiasa kagum dengan hasil kerja pereka kulit buku siri ini. Thumbs up.  👍🏻


Jadi, Shadow People secara keseluruhannya mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Ajin yang ada di dalam previous book -- Imaginary Friend. Tapi masih terdapat sangkut paut dengan watak Maimunah iaitu ibu kepada Aril. Adakah saya patut kasihan dengan watak Aril? Sebab jika tidak silap dia juga sudah melakukan jenayah yang besar sebelum kejadian kan? Hukuman dunia buat Aril kah? Tapi lebih malang kerana dia menjadi mangsa orang yang tersayang.




Dalam Shadow People. Kita akan tahu apa sebenarnya yang terjadi kepada beberapa watak dalam siri lepas dan siri SP ini. Lega bila akhirnya persoalan terjawab. Penulis susun cerita dengan baik. Bahasa yang digunakan juga mudah untuk difahami. Plot twist yang bikin pening kepala dan terkelu. Untuk siri ke 4 ini lebih kepada suspen instead of seram. Entah apa lagi agaknya yang penulis akan berikan untuk siri seterusnya : Kilang Lama. Saya tak sabar menantikannya. #ikareviewbuku




Mengenangkan kisah Ajin yang hidupnya tunggang terbalik. Memang menyayat hati. Budak sekecil itu terdera emosi sehingga membuatkan dia bertindak jauh dek fikiran akal. Tambah malang apabila dia ditemukan dengan orang yang salah dan mengambil kesempatan atas kesempitan hidupnya. Sudahlah keluarga porak peranda. Hidup terumbang ambing. Dipergunakan pula.


Ketika diceritakan mengenai kisah Aloy & Ajin yang lari meninggalkan rumah mereka kerana didera ibu dan ayah tiri sangat menyedihkan. Anak kandung dilayan seperti sampah. Ada masanya terasa laju jalan cerita dan ada masa rasa drag pula. Tapi kemuncaknya tidak sia sia saya tunggu. Bila baca ending dia punya twist macam wow. Berubah  360 darjah ya dia punya jalan cerita. Menarik. 

Sep 5, 2022

Wordless Wednesday -- Book Exchange w preetyandreads

10:41 PM 2
Wordless Wednesday -- Book Exchange w preetyandreads

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Member ni tahu je tau nak spoilkan sis macam mana. Dia bagi buku yang dia suka and at the same time buku yang  paling sis nak beli tapi tak terbeli beli. Thankyou girl. Laff you <3

Ulasan Buku - Miss Adventure by Azwin Nalisa

10:39 PM 1
Ulasan Buku - Miss Adventure by Azwin Nalisa



Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Secara ringkas, Miss Adventure mengisahkan tentang 3 beradik (Rufaidah, Uwais & Nuqman) yang terjerumus masuk ke dimensi lain ketika mereka mengikut ibu mereka ke Bota, Perak. Hanya disebabkan sebuah gerobok usang yang ada di dalam bilik tempat mereka menyewa. Atas kenakalan dan kecuaian adik mereka. Sekelip mata mereka ditarik ke dalam almari dan berada di satu tempat yang sangat asing. Mampukah mereka mencari jalan untuk keluar dari dunia asing itu? 

Saya suka dengan jalan cerita dari awal sehingga akhir. Ada vibes Narnia. Disusun dengan baik. Ada perkembangan dari segi jalan cerita dan watak. Saya sendiri selesa dengan cara penulis menulis. Sebab itu memang laju berdesup baca. Tambahan pula ada elemen misteri, fantasi dan pengembaraan. Jadi, lagi teruja nak mengetahui apa yang akan terjadi kepada 3 beradik itu ketika mereka berada di dimensi lain. Pertemuan mereka dengan seorang gadis bernama Anum menambah rencah dalam cerita ini.





 


Selain dari itu, saya rasa sepertinya akan lebih seronok jika dapat mengetahui dengan lebih lanjut cerita Anum sebelum dia berada di tempat asing itu. Apa yang terjadi kepadanya. 

"Orang yang terdesak akan sanggup buat  apa-apa sahaja"

Saya simpati dengan karakter  Anum terutamanya. Membawa diri jauh dari keluarga. Sehingga dia sudah hilang keinginan untuk kembali di sisi keluarganya. Sudah semestinya emosi Anum terganggu. Namun begitu, walaupun dia melalu satu fasa hidup yang tidak indah. Dia sehabis baik membantu 3 beradik ini kerana baginya mereka ini masih ada keluarga yang menyayangi mereka. Tidak seperti dia.

Anum juga seorang yang tetap pendirian. Dia tahu apa yang dia mahukan dan tetap teguh dengan pendirian walaupun dipujuk oleh Rufaidah untuk kembali ke dunia asal. Begitulah. Ada manusia jika kata A. A la. Tak boleh jadi B atau C. Kita kena hormat dengan pendirian orang lain.

Jangan risau jika kalian rasa buku ini akan mengambil masa kalian. Buku ini nipis dan in one sitting saja sudah boleh habiskan. Sesuai dibaca oleh semua peringkat umur (remaja-dewasa) dan yang penting walaupun ada elemen misteri. Ianya tidak sedikit pun membuatkan adik-adik /anak kalian sehingga takut untuk ke tandas.