Saturday, October 25, 2014

Throwback Menara Condong :)


Before & After T.T

Hello :)

Harini kita nak share pasal assigment Pengajian Malaysia sem lepas. Lecturer suruh buat monumen bersejarah sbb bulan Kemerdekaan. Kita eksited jugak nak buat. Mula mula je lah rasa mcm tu, pastu bila makin lama groupmates buat hal. Kita dah rasa cam piss off gila. 
Kiteorang mmg dah plan nak buat Menara Condong, Perak. Sbb dalam otak kita mcm dah banyak sangat idea nak buat cmtu cmni. 

Ekceli masa mula mula buat, kita guna botol besar. pastu balut dengan surat khabar. Base dia pulak kita guna board biasa. Tap last last serius buruk jadinya. Masa tu kita dah stress tahap apa dah sebab ada groupmate kita cam dah malu bila dia tgok hasil monumen tu. Haha.

Then, kita pun tekad nak buat balik semuanya. Padahal masa tu kan, tinggal lagi seminggu nak kena present dekat depan juri semua. Damn. Kita gerak g kedai beli bahan dgn adik kita.
Oh, kita bru tahu ada gabus bentuk bulat. Haha. Kita beli dalam 8-9 gabus. Atap dia guna benang, batang mancis, choc paper colour dengan cardboard gigi tu. 






Kita punya tangan ada dua je. Kudrat nak buat sensorang benda ni walaupun kecik sangat menduga oii. Kita ingat lagi masa semua org sibuk landing ats katil, kita sibuk belek benda ni. Padahal, assigment lain berlungguk lagi. Yes, maka dengan itu. eyebeg berkilo kilo jgak lah reward dia :) haha. 

Dalam gambar tak nampak condong, tapi kalau dedepan nampak condongnya sebab bawah tu kita letak tanah liat bagi dia senget sikit. Menara condong yg tak sama sangat dengan yg asal. Sbb ni je kita mampu. Sebab dah takda masa sgt, nak decorate pun tak sempat. pastu nak cat pun tak sempat. Okay, banyak yg tak sempat huuu T.T Kita tak tau lah nak kata apa. Bila kita tengok yang asal dengan yg kita buat baru ni. Kita lega. Sebab at least, cukup lah jgk 8 tingkat. Yg lama 7 tingkat je. 

Tapi Alhamdulillah, sebab kiteorang dapat habiskan jugak assigment ni. Bila time present tu,ada lah malu sikit sbb kita punya monumen kecik. Mini monumen. Orang lain punya besar dia ish. 
Ingatkan nak letak gambr monumen orang lain. tapi ada kat dalam laptop pulak. haha . Kita saja nak throwback sem lepas punya story. Kalau nak komen, sila lah. 
 Till then. Jumpa lagi hee


'Beb, aku tahu kau boleh buat lagi bagus dari yang ni kan ?'
- someone said-


with love : cik ika :)

Wednesday, October 22, 2014

Mug Handmade :D



Hai :) 
Kita baru perasan, kalau time nak beli hadiah untuk bday orang je. Kita mesti ada masalah besar. sebab kita ni ada simptom tak reti nak pilih hadiah yg sesuai. Sebab tu, kita suka buat benda benda handmade dari tangan kita sendiri utk bagi hadiah dekat orang. Setakat ni, kad frame dah selalu dah kita bagi. Dan kita paling suka bagi mug. Kita selalu beli mug kosong pastu kita  akan lukis atau decorate something kat mug tu. 


Dulu, sebelum habis belajar kat IPB. kita dengan kengkawan kita ada exchange hadiah. Masing masing kena prepare something utk di exchange. So, kita pun exchange dengan mug. Simple je kita buat masa ni, sebab masa tu rushing dengan banyak benda. Hope,tulisan kat mug tak luntur lah. sebab kita tak pakai specific pen utk lukis kat mug. Metallic pen cap ayam je tau kita guna. 
Hehe. Sebenarnya kan, bila kita bagi something yg kita buat sendiri, tahap kepuasan dia lebih. Serious talk :) Macam dekat gambar ni, kita buat 9  mug. Diff type kita buat corak kat mug tu. 


Kalau sapa yang nak beli pen khas utk lukis atas mug, ada jual kat Seksyen 2 , Shah Alam. Masa kita pergi haritu. punya banyak jenis kedai ada kat S2. Ada jual mcm mcm utk orang yg suka melukis and so on. Ada satu lagi kedai rasanya kat Curve. Kedai seni. tapi tak ingat nama dia apa. tapi situ pun ada jual jugak. 
Kita memandangkan duit takda bajet nak beli pen. So , kita guna sharpie biasa. Baru baru ni, utk bday kawan kita. Kita guna sharpie neon. Alhamdulillah, setakat ni. setiap kali kita pergi rumah dia. tengok mug tu still okay dan tak luntur :) 

Kalau ada duit banyak, boleh lah beli hadiah mahal mahal. tapi kalau takda, rasanya cara camni pun boleh :) Org akan hargai jugak. Till then. Jumpa lagi hee 



with love : cik ika :)

Sunday, October 19, 2014

Wreck This Journal. TaskOne




Hai,

So, memandangkan kita tengah cuti sem ni. Kita cuba nak explore benda baru. Kita bukannya budak seni masa sekolah dulu. Kita cuma budak yang ada minat nak melukis mewarna dan suka benda benda kelerful ni. Itu je. Kalau nak ikutkan, ada ramai lagi yang berbakat tahap apa tah kat luar tu. tp kita ni, picisan je. Buat pun utk suka suka :)

So, kita pun usaha pergi cari satu buku ni 'WRECK THIS JOURNAL by KERI SMITH'. Wondering tak buku apa yang kita nak cerita ni? Ekceli kita terpengaruh dgn satu budak lelaki yang hensem trababas kat Insta,@ Azlan Yunos . Dia bdk TESL kot tapi lukisan lukisan dia semua. Ish. Geram. 
Thanks utk dia lah. sebab dia lah kita terpengaruh. Korang boleh beli buku ni kat Kinnokuniya atau MPH. Harga dia RM40sumthing. Dia ada mcm mcm version. 
Ada yang jenis kecik, nipis. Harga dia RM 30sumthing. Tak berbaloi. 

Wreck This Journal ni apa function dia? 
Dia bg kebebasan utk kita lukis apa yang kita suka kat dalam buku ni tapi dia dh bg specific punya task. Kita ikut je task yang dia bagi :) Best. Mencabar. Buruk belakang kira, janji idea banyak. Kalau tgok orang lain punya buku WTJ kat google. Ada sampai dah lunyai pun ada. Haha.  Yang bwah ni, original buku kita. 





Ika baru decorate sikit buku ni and buat 1st task haritu. Dia lagi seronok kalau ada pencil kaler yang berpuluh puluh batang tu. Ada yang nak belikan utk kita tak ? Hee. Kita nak share lah apa yang kita buat kat engkorang. Even tho simple je kita buat, tapi happy sbb dapat habiskan task yang dia bg. Task dia ada macam macam jenis. yang kita buat haritu. Rasanya yang paling simple.

'WRITE ONE WORD OVER AND OVER'
and kita pilih LOVE. sbb masa kita buat task ni, pepagi buta. Mood jiwang.
 Tambahan pula, tgh dilamun cinta. Ecewah. Haha. Ayat nak kena penumbuk 4hala. 
Sorry kualiti gambar tak okay sangat sebab kita guna hp. 




Ni lah hasil nya. Tngkap gambar yang tak siap punya. Hee. 
Doakan lah kita jadi cm Azlan tu, dia dh buat banyak dah tau. Semua cecantik. 
Hope dapat habiskan satu buku ni. Hope sangat dapat lunyaikan buku ni. HAHA.
Kita update entry ni sebab haritu ada yang teringin sangat nak tahu apa yang kita buat masa cuti sem ni. HIHI. 



with love : cik ika :)

Wednesday, October 15, 2014

Move On :)


' Rupanya, orang yang taknak move on ni. 
Orang yang lebih suka duduk dalam kotak kenangan dia yang basi basi dan basi'

Facts. Salah satu perangai manusia ni, suka pertahankan benda yang takpasti.

suka sekat limit perjalanan hidup.
takut nak mencuba. 

Tapi, percayalah samaada akan ada seseorang yg akan berjaya jgk buat kita move on dgn 
jayanya atau diatas kehendak diri kita sendiri. Ika dulu suka cipta alasan yang kenkadang tak munasabah lansung. 
suka berubah pikiran tak ikut masa. Asal boleh. 
Betul , nak move on take time. Depends dekat seseorang tu. 
tapi, kita nanti akan sedar sendiri. yang smpai bila kita taknak move on.



'Ala, kau cakap suruh move on memanglah senang, 

cuba kalau kau ada kat tempat aku. kau boleh ke nak move on?'

Ekceli, kena ada mindset yang kuat mcm besi. . 
Sebelum berniat  nak move on, kau kena lah pikir. yang kau nak move bukan setakat sehari dua, bukan sesaat dua, bukan utk 2 3 jam. tapi forever.  So, Kena keraskan hati mcm batu.
Memang nak cuba utk tinggalkan benda lama sangat susah. tapi pilihan apa lagi kita ada selain move on. kalau dah itu je cara terbaik yang kita boleh buat utk diri kita.
Better kita kesiankan diri kita dulu. Yang entah pape ni. 

Ika ada beberapa org kawan yang berbeza cara dieorang move on. ni move on hampeh.
Ada yang cuba nak move on dengan cara cuba cari pasangan lain. Dia rasa dia boleh agaknya lupakan dgn cara tu.
Ada yang pura pura dah move on. Yes, ada spesis mcm ni. Bila ditanya, jawapan bajet poyo je cakap dah move on.
Ada yang move on dengan satu midset dikepala, semua benda lepas negatif dan dia akan mula benci orang yang sebenarnya takda salah apa pun dengan dia.





Terpulang mcm mana cara engkorang nak move on. sama ada betul 2 rasa nak move on atau pura pura bajet nak move on. Hak masing masing kan? 
Kita cakap je apa yang kita rasa. Bagi ika, ika adalah salah satu manusia yang pernah tersekat dalam kotak yang berlabelkan NO MOVE ON PLEASE. 
Finally, bila ada sampai satu tahap diri ni nak move on. Alhamdulillah. hidup ni jadi much more better than before :) 
Till then. jumpa lagi :) Kalau rs nak komen nak tetegur. Sila la. 

with love : cik ika :)

Friday, October 10, 2014

Hai.


Bismillahirahmanirahim.
Akhirnya terbukak jugak nak update belog. Last entry bulan Apr haritu. 
I'm doing fine lately, Alhamdulillah. On my way utk habiskan belajar. Lagi 3 sem.
And I'm done with my dip. Banyak benda utk dishare dlm belog ni. tapi bak kata org, tak semua benda kita kena share dgn org kan. So some of it, I'll keep it by myself.
Kenkadang niat kita baik update blog cerita pasal daily life kita, 
tapi sangkaan org ni lain. Boleh jadi kita kena cop riak, berlagak dan mcm mcm. 
And im sick of all dis. cecukup lah dari zaman skola kena bash dlm belog. 
takkan dah besr gajah mcm ni pun. org nak bash jugak. 
Penat penat penat penat penat penat penat dan penat. :)

Oh ya, rasa mcm pelik bila terbaca shoutbox tadi. Ada yg tngu entry baru ? Like seriously. HAHA. tak sangka personal blog ika ada org godek. To LOLO bkn nama sebenar, thank you ^^






So, boleh tak harini ika nak share pasal previous assigment yang ika buat utk course ika. Banyak jugak assigments. Tak terkira. gara gara assigment ni jugak la, bergaduh habis dengan semua org. Tahap tension dia tahap kritikal. Taknak lah maki maki org tu ni kat dlm blog ni. Tak elok. Puas dh sakit hati masa buat assigment. 


Tips nak pilih groupmates: 

1. Jgn ikutkan sangat perasaan kesian. Pilih kaji tengok lihat flashback mcm mana dia. Before dis, semua kerja dia siap tk? boleh bg komitment tak ? senang nak berurusan tak? boleh dipercayai tak ? 


okay bg 1 je tips. haha. sbb ni semua basic je. kita tahu , ikut sense pun org akn beware nk pilih groupmates. 

Dalam banyak banyak assigment, ni je lah yang enjoy buatnya pun. sebab melukis kan. tak tertekan sgt. melukis 5min. warna 25min. Then, settle. Simple.
Ada yang request nak suruh ika buatkan, ada yg suruh bukak business sendiri. 
Tapi, otak stuck. taktau nak pikir apa hee.
Rasa nak menulis buku. tgh pikir pikir ni. Sila support kita ya. 






Memandangkan tgh cuti sem ni, ika banyak spent time tengok drama korea. 

Bru habis tengok cerita Who Are You. Ala ala cerita Master Sun. tapi ni lebih kepada serious romance ghost story lah. Ada 16 eps. 
Rekomen gile kat engkorang. Layan ler cerita ni. Tahu kita ketinggalan zmn, baru nak tengok haha. Best. 16eps, kita layan 2 hari je. haha. 
Till then, nanti kita update lagi. InsyaALLAH.



with love : cik ika :)

Saturday, April 26, 2014

Me sudah graduate already ^^



 Assalamualaikum * lambai tangan*
video kat atas ni #throwback Kadet Polis and PKBM 2010 Marching Sports Day DU. 
Rindu punya pasal , boleh kita cerita pasal zaman sekolah ? Hiks.
Dulu, masa sekolah. sebab nak jimatkan kos bayar tambang bas bagai. 
Sanggup mandi peluh jalan pergi sekolah pepagi buta sensorang sambil berangan angan. Menyesal oi dulu tak belajar betul betul walaupun tahu penat lelah pergi balik sekolah, pergi tuisyen. Jujur, tak pandai mana pun. Tapi daya saing yang membara dalam diri tetap ada. HAHA. 

Masa dulu bebal sangat nak masuk ilmu akaun, eko , add maths, mod maths. Bagi kita, semua yang kekira. kita pandang tak pandang je. Entah lah masa dulu, sebenarnya cita cita nak jadi apa. Teruk kan ? Fokus lebih jadi mak guard sekolah je selalunya kalau g sekolah setiap hari. Hee jadi pengawas sekolah la maknanya. 



Masa nak SPM. orang lain sibuk gila struggle nak kaut ilmu. kita sibuk gila kaut perhatian boyfriend kita. Serius. benda kalau kita flasback balik entry kita lepas lepas. Kita rasa nak hantuk kepala kat dinding. Apa ke jiwang sangat aku dedulu oi -.-

Bila SPM, org lain akan mula buat latihan banyak banyak sampai otak jem. yang kita belajar jugak cuma lebih harapkan soalan spot. So soalan spot ni , biasalah, mcm yang kita semua tahu. Masuk apa la sangat. Ingat lagi masa Exam Sejarah, malam tu dapat soalan spot. Kenkononnya ni lah yang konpem kuar besok. Semangat target yang cm gitu je. 
Alih alih esok masa selak paper Sejarah. Rasa nak korek biji mata org yang hantar soalan spot bagai tu. Semuanya tak keluar ish. 

Result pun cukup cukup makan je. Rasa masa tu nak menangis pun cam tak boleh. 
Menyesal gila tak dengar nasihat parents. Leka. Mabuk. Kepayang. Ceh. 

Tapi, Alhamdulillah. I'm offically graduate from Dip Business Admin last week. 
MAJLIS KONVOKESYEN IPB YANG KE 10 :) 

 




For me, senang je. Kalau kita rasa kita buat banyak sangat salah masa SPM dlu. sentiasa tebus tebus tebus dan tebus. Jangan give up. Kita takdapat 9A masa SPM. takpe. 
Kita bagi dip kat parents kita. Kalau kita rasa tak cukup . kita bg lebih. Apa salahnya kan? :)

Kita tengah belajar lagi sekarang dan akan belajar sampai bebila InsyaAllah. 
Ilmu Allah akan luas. Kita sekarang still lagi tengah dalam proses nak menebus semua kesalahan kita. Hee. Alhamdulillah, pointer kita sekarang je buktinya.

Till then people. Jumpa lagi k :)



with love : cik ika :)

Sunday, February 23, 2014

1st Impression :)


Assalamualaikum, 
Kabare ? Ecewaah. Hmph, ala ika rasa ika dah hilang skill blogging lah . Rasa taktau 
camna nak menulis. Hee. takpelah, akan ku usahakan :) 
Oh, semalam. Ika baru scroll down timeline pesbuk ika tahun 2010-2011. 
Malu oi baca balik. Apa ke jiwang sangat aku dedulu masa zaman sekolah.
Mau kena kencing manis ex aku. Bhahahaha. K perasan. 
Bagus jugak ada kesedaran nak scroll down pesbuk nya timeline. Iye lah, 
biar rasa insaf sikit tgok perangai zaman jahiliah cmna ghupe. 
Ish ish. 


Agaknya kan, apa 1st impression org kat aku kalau org baca ayat memanis aku kat pesbuk tu. Mau kena label jiwang karat, mengedik, tah pape, syok sendiri and so on. 
Dulu, masa aku kena bash dengan anon kat blog ni pasal entry jejiwang aku. 
Aku rasa nak bash balik sampai lebam. tu dulu masa darah muda tgh mengelegak 
baik punya. 
Tapi, kalau sekarang bila aku pikir balik, bila aku baca entry kat blog org lain. 
Aku rasa akward bila baca plus ada rasa cm eh eh eh eh ? eh banyak betul eh an ? AHA
agaknya itulah perasaan org yang duk baca blog aku ni masa dedulu, 
secara positifnya aku asume yang semua yang bash aku ni , sayang aku. sebab tu lah dia org bash supaya aku stop tulis something yang mengugurkan bulu ketiak. 
Ye lah, cite private cmtu patutnya simpan sesendiri je. takyah citer kat tempat public mcm blog ni ha :) Ye dak? 
Thanks a lot lah pada yang bash aku dedulu. lap you :*

1st impression org kenkadang betul kenkadang tak. 
Ni kalau korang baca entry aku ni, kenkadang ika guna aku. kenkadang guna ika
pun, mesti korang punya 1st impression cm " minah ni gila. bahaha" . kan ? kan ?
Kbai :) 



with love : cik ika :)

Saturday, January 25, 2014

#Terthrowback 13


Bismillahirahmanirahim, 
Alhamdulillah sebab still ada rasa nak blogging even sometimes rasa mcm nak delete je blog lama ni and buat blog baru :) Rasa cm nak buang semua memori zaman jahiliah dulukala. HAHA. Ika ada banyak benda nak diceritakan. tapi masa tak mengizikan. Nak aktif blogging mulai sekarang. Doa doakan lah rajin update k.
Last entry tahun 2013 , bulan 10. So dis is my 1 st entry for this year. 

2013, 

Ramai yang tak tahu. Ika continue belajar balik bulan 3 last year dalam course business. 
And sekarang still dalam mood nak final exam.  Wish me luck people :)
Btw , apa yang ika boleh share , yang jadi masa last years is. Takdalah menarik mana . Hanya rutin biasa seorang student. 

  

Dapat jadi salah seorang dari president list kat kolej. tak expect pun for a good result. Thanks dekat semua org yang tak pernah jemu bagi support kat ika. Sesiapa yang rasa dia gagal nak buat parents bangga, boleh sentiasa buktikan dekat ur parents anytime. Tak kisah dengan cara apa sekalipun. 
'Allah sebaik baik perancang. Semua yang jadi dalam life kita, ada hikmahNYA.
1st time rasa kekok ada dalam kalangan student pandai masa nak ambik badge president list ni. Akwardnya perasaan ni, Allah je yang tahu. HAHA. 



 So, bila dah ambik course business ni. Memang tak boleh lari lah dari berniaga. HAHA. such a good experienced i have. Sebab ye lah. kita dengan tak penah niaga nya. Tetibe bila kena niaga. Kena riuh sekampung niaga. Rasa cm satu feeling yang OH. Macam ni rupanya. 
Yes, perasaan nak ada untung tu memang membuak buak gila. Ika takda peluang lagi nak handle bab bab niaga ni sebab dalam group ika. Ika rasa ada yang more better yang boleh handle :) 




And apa yang ika boleh banggakan setakat ni is, kepercayaan yang kawan kawan bagi utk jadi leader utk subjek EGP, Fairytale Drama, Ali Baba. Banyak sangat complicated situation, ragam perangai masalah konflik and so on. Kenkadang rasa cm failed je jadi leader. Tapi, bila lepas drama Ali Baba and 40 thieves tu. Ika rasa lega gila. At least, ada jugak yang percayakan kemampuan kita. ye dak ? HAHA :)  thanks to my groupmates. Even korang ada je yang menyakitkan hati. Tapi takpe lah, kita semua kan mmg tgh belajar. 

Last but not least, utk tahun 2014 ni. Ika pakai header baru n InsyaAllah akan 
tukar semuanya baru. Oh header ika ni, dari Abang MeuzAngelo :)
Bye kenkorang . HEE

with love : cik ika :)