Oct 15, 2017

Learn from Mistake - Entry 2011


Assalamualaikum reader :) Hi again. 



Okay, ika sendiri taktahu kenapa nowdays rasa mcm nak selalu update blog. Puas jugak fikir nak update and cerita pasal apa. One of my friend suggest to share my personal life. But me personally prefer to share more about books. Haha. But today, ika mcm would like to share something yang maybe dah basi. Oh no, bukan basi. Memang dah terlampau basi sangat dah. Ika patut lupakan je all this thing actually. 
Korang tahu? Ika start menulis dalam blog since high school. Masa tu, ika just buat a random entry about my personal life. Basically, ika boleh anggap yang majoriti dalam blog adalah pasal hal sekolah and rasa ketidakpuasan hati. 
During that time, ika menulis just for fun. and tak pernah pun rasa yang akan ada org follow and baca. Ika mula simply simply tulis apa saja yang ika rasa. without berfikir sangat masa tu. 




Dulu, ika pernah buat entry pasal Orang Jawa. Ika dah ingat ingat lupa dah. Memang kena kecam teruk dekat shoutbox. Semua anon yang dtg kat dlm blog tulis mcm mcm. Lepastu, ika mental breakdown kejap. Then, ika rasa mcm ika ada buat salah lagi dlm blog ni. Ika share pasal someone. Menyesal bila fikir balik. Haha. Sebab rasa mcm tak patut pun share. Masa tu, bila semua mula tulis yang bukan bukan. Ika rasa mcm dieorang mengaibkan ika dengan fitnah yang dieorg buat. 
Gambar bawah ni sebenarnya tahun 2011. Masa tu, ika baru belasan tahun. Tapi as you can see, memang kita tak boleh nak halang org nak kata apa pasal kita. So, ika pernah la rasa mcm pressure sikit bila fikir pasal blog. Haha. 

Ada banyak je actually yang ika dah screenshot, cuma ika tak ingat ika letak dekat mana semua gambar tu. Bagi ika, ika take it postive je la. Sebabnya kalau dieorang ni semua tak cakap mcm ni, ika maybe sampai sekarang akan tulis benda yang annoying, jelek, and hodoh. Haha. Hangpa mesti meluat dengan aku sampai hangpa muntah. 








Special thanks to anon anon yang datang singgah baca blog ika dulu, Korang mematangkan cara ika menulis and buat ika berfikir banyak sebelum nak up apa apa entry. Haha. Harap lepasni, tak ada la anon yang menjatuhkan. Nak anon yang menaikkan semangat and bagi sokongan :) 

Satu tips penting ika untuk sesiapa ya baru nak blogging. Jaga sensitiviti org lain, and isu isu yang kita nak cakap. Sometimes, bagi kita okay je. Tapi org lain baca, Org tu jadi terasa and tak gemar. Itu la kena bash tu haha. What a sad life la. 

And actually, ini entry yang ika simpan dalam draft. Tapi ika edit balik tahun ni. Maigad entry 2011 weh. Ni dah tahun 2017. So, till then, If you guys ada benda nak share. Boleh drop comment. hee. 







Mall Karangkraf, #mycybersale.


Assalamualaikum readers :) 
So harini, Ika nak share sikit pasal apa yang ika dah beli masa #mycybersale minggu lepas. Ika tahu kalau masa cybersale je mesti akan ada buku murah murah. So, ika hold kejap beli buku bulan ni. Bukan sebab kedekut nak spent duit untuk beli buku bila takda any sale ke apa. Tapi, sebenarnya, ika lebih suka kalau sekali dapat beli tu, banyak. So, bila ada pesta buku atau apa apa sale dekat website, mcm berbaloi untuk ika spent. 
so, ika beli buku dekat Mall Karangkraf
Okay, satu benda yang korang taktahu is ika memang pembeli tegar buku dari Karangkraf. Selalu pergi pesta buku yang dieorang buat :) Syurga buku sangat kalau pergi pesta buku. Rasa taknak balik pun ya. Boleh duduk situ pusing tiga empat kali untuk puaskan hati sendiri. Selalunya kalau nak ke pesta buku, ika angkut cousin dengan adik bongsu untuk mereka angkutkan buku ika haha. 
Bawak dua org budak ni senang. sebab jenis tak merungut nak balik and ngikut je belakang ika setiap kali ika tengok buku. That's why i love both of you guys. 


So, last few days. Ika beli 7 buku dekat website ni. Sebenarnya, ika aim Tombiruo. Tapi, rasa ,mcm bila tengok Tombiruo ada jual dalam set. Ika mcm terus nak aim yang itu. Hope boleh dapat nanti. InsyaAllah. Orang lain dah kemana hala dah dengan Tombiruo, ika baru nak baca. Bukannya tak pernah tengok buku nya. Tapi mcm lately ni, nak sangat buku RAM. haha. 
Ika tengok bajet jugak kalau nak membeli.  If tak boleh nak beli buku yang ika nak, still jugak ika akn hold sampai ika dapat. So, sebab nak beli buku RAM pun tak boleh,Novel seram pun tak boleh. So, ika saja usha bahagian buku RM 1-10. Sebab ika jenis tak kisah baca buku apa sekalipun dan tahun bila pun as long as, ianya buku. Haha. 7 buku yang ika beli is: 

1.Dia Tak Tanya : Aleya Aneesa (RM 5)
2. Terus Cinta Aku: Aleya Aneesa (RM 5)
3. Saya Tetap Nak Awak (RM 1)
4. Cinta Hatiku: Pitteriah Abdullah (RM 1)
5. Aku Bukan Bola (RM 1)
6. Belajar Memasak Langkah Demi Langkah (RM 1)
7. Wanita Yang Dirindui Syurga (RM 1)




Ika memang dah lama aim buku Aleya Aneesa. Sebab kalau pergi bookstore. If belek buku, sometimes mcm ini personal problem ika la. Ika tgk je harga buku tu. Ika akan mcm letak balik. Kalau cm dah sampai overlimit harga yang ika nak beli. Honestly, ika rasa novel sekarang mcm agak mahal sikit berbanding dlu. Tapi, ika faham la kalau nak difikirkan dengan macam mcm punya kos utk hasilkan buku apa semua. One of the reason jugak kenapa ika tunggu sale :') Ika tau Aleya Aneesa punya novel best. Thats why ika tak was was nak beli and lagipun sebab it just RM 5 per book. So cheap. And ika happy gila masa check list book dekat Mall Karangkraf, harga buku dia mcm jatuh murah cmni. Sis boleh jatuh pengsan terus haha. 


Ika beli buku hari Khamis. Jumaat pagi tu, ika email dekat dieorang tanya pasal berapa hari utk ika dpatkan buku ika. Ika tak guna Pos Laju. Ika guna KTMD. So, dieorang kata yang ika akan receive around 7 or 14 days. Ika haha memang tak sabar gila nak dapat semua buku ni. Tapi, guess what? Petang tu, org yang hantar buku ika ni call. Haha. Maigad, cepat gila servis dieorang. Like totally cepat. :) Ika puas hati dengan servis dari Karangkraf and also KTMD. and, if kita nak tanya apa apa dekat Karangkraf pun. dieorang respon cepat sangat. So, good job for you guys. 

Oh,before that. Postage RM10 for KTMD
Nanti, ika akan review buku buku ini dan yan lain untuk next entry. Siapa yang ada minat yang sama dengan ika, may drop your comment to share what is your fav book. Sebab for next entry InsyaAllah ika akn come out with review buku buku yang ika dah baca. 


Till then reader. Jumpa lagi :) 

Sep 24, 2017

Book Tok Aman Bali Resort on Traveloka


Assalamualaikum :) 
Hi Readers. I'm back again. With new entry which is as you can see above is Book Tok Aman Bali Resort on Traveloka. 
Macam ika, ika selalu rasa macam taktahu nak pergi mana if nak bercuti. Kalau rasa macam dah taktahu sangat, ika akan pergi tempat yang sama je.Keep on repeat same place sampai bosan. If nak set tempat untuk vacation pun, rasa macam limited sangat tempat untuk pergi.  Sedangkan, dekat Malaysia ni, ada alot of beautiful place yang dah diexpose and belum. 
Well, Tok Aman Bali Beach Resort ni ada dekat Kelantan. Kita tahu yang Kelantan ni kaya dengan pantai, pulau, danau, dan sungai  yang boleh menenangkan jiwa. Sesuai sangat untuk pencinta alam ni. Ada yang menamakan resort ini sebagai mutiara tersorok di Kelantan.  disebabkan usianya yang masih baru serta menepati citarasa dari segenap lapisan pengunjung. 






If korang yang tengah plan untuk bercuti dengan family, husband wife, friend. And still tercari cari resort terbaik bertaraf 4 bintang. You guys can choose Tok Aman Bali Beach Resort. Well, a little bit about this resort is: 

Dibuka: November 2011
Location: Tok Bali, Bachok/ Pasir Putih, lebih kurang 50km dari Kota Bahru, berhampiran dengan Jambatan Tok Bali. 




Okay, if korang dah sampai lobby dekat resort. Jangan rasa aneh aneh. Dekat lobby merupakan self service. Dah memang ada tulis 'welcome drink". Buat macam rumah sendiri. And resort ni mempunyai reka bentuk yang menarik which is semua blok menghadap kolam renang. Hiasan lobby pula simple but nice. Ada tumbuhan akuatik and also ikan kap jepun dalam kolam kecil. And jangan risau if hujan turun, sebab lobi resort and tempat penginapan ada bumbung yang bersambung. 
 Kalau tengok  bilik pulak dekat resort ni, dilengkapi dengan balkoni yang boleh buat kita meniklmati keindahan pantai dan tasik buatan. Very suitable for family, honeymoon, and also family day. Ada 3 jenis bilik which is, Deluxe King Room, Deluxe Twin Room, and Executive Suite. 



 Antara kemudahan lain yang ada is LCD TV with Astro, Minibar, Pengering Rambut, Wifi yang laju, kolam renang, Gym, bilik permainan kanan-kanak and kawasan permainan disediakan. Sebut pasal kolam renang. Kolam renang dekat Tok Aman Bali ni sangat besar. sebelah kiri untuk kanak-kanak, and sebelah kanan untuk dewasa. Dan juga terdapat minimarket. Selalunya mesti rasa runsing sebab kedai jauh nak beli jajan la , maggi la apa la. Tapi takyah risau. Dalam ni, semua ada. :) 





Pada siapa yang suka aktiviti outdoor, ada pelbagai pilihan aktiviti yang korang boleh pilih which is menaiki bot pedal, mengayuh basikal, ping pong, kereta kawalan jauh, kayak, paintball, dan mcm mcm lagi. Harga very affordable and sangat berbaloi dengan apa yang korang akan dapat and experience. Nice sightseeing, and having a lot of fun too. Aktiviti start from 9 am until 5 or 7 pm. 
So gais, what are you waiting for. Jom rancang percutian untuk upcoming school holiday. So gais,  Jom Book Tok Aman Bali Resort on Traveloka secara online. Memang berbaloi baloi :) 


Lots of love, Cik Ika. Jumpa in next entry readers:) 

Sep 17, 2017

Jalan Jalan Japan, One City.


Assalamualaikum readers :) 
 Sihat? Hope everybody doing well. Me? I'm just fine. Alhamdulillah.
So, harini ika nak share satu kedai preloved dari Japan. Yang ika suka sangat pergi. 
Tapi tak ada la selalu, sebab jauh. So sekali sekala pergi tu boleh la. Hee. 
So nama kedai preloved ni, Jalan Jalan Japan. And mana yang taktahu, kedai ni dekat One City. Ada dua tingkat. And logo dia warna kuning. Lepas tu, dia ada dekat level 3 rasanya. I'm not sure about that. 
Jalan Jalan Japan ni memang 100% jual barang dari Japan. And semuanya preloved item la. 



Ada pakaian (lelaki, perempuan, budak budak) , beg (luggage, handbag, totebag, rare bag), kasutt, home deco, books, dolls, toys, pinggan mangkuk, and oso furniture. Harga yang dieorang bagi pun sangat murah and berbaloi. 
Yang ika perasan, paling murah RM1. Yang mahal setakat ika pernah tgk brg dekat sana is, RM300. Mesti ada yg mahal, ikut jenis barang tu. Dan, korang kena faham. Barang yg ada dekat sana, tak selamanya ada dekat sana. Unless barang tu mmg tak ada sape nak and beli. 
Contoh, korang ada suka this one scarf. Lepastu korang tak beli. Esoknya korang dtg. Posibbility scarf tu still ada dekat kedai tu is 0.01%. 
Haha tipis betul. 

Actually, satu sebab kedai tu selalu ada org dtg. Second, sebab brg tu rare. Maybe ramai akan berminat and taste org tu sama dgn korang. Third is, brg kat sana bukan mcm dekat kedai biasa. Ada banyak banyak. Dia hanya ada satu je. One piece only. 
Barang preloved ni akan sentiasa dibawak masuk baru setiap minggu. Nak jadi org pertama geledah brg brg, pergi la hari Isnin. Hee. 




Cashier ada 3 kalau tak silap. And dieorang provide Troli. 



Okay. This is my third  time maybe pergi JJP. Masa first time masuk. Excited gila. Sbb brg murah and sebab dia ada banyak section. Jadi mcm lagi liar dan gila mata ni. Benda yg ika dah pernah beli dekat sini, raket badminton, beg, baju, sapu tangan,  doll, and oso makeup organizer. Bagi ika, as long as benda tu kita rasa berguna and murah dari tempat lain, why not beli :) 


RM 6 

Green Bag (RM10), Square Bag (RM 5), and RM2 
Tapi kena always remember that, semua barang ni preloved  item. So akan ada sesetengah barang yang comot, and kemek apa semua la. But not all la. Certain thing je la. Sebenarnya pegi sini, kena pandai pilih barang. Memang ada banyak sangat benda pelik yang takda dekat Malaysia ni. Kalau kita tengok dekat section toys. A lot of toys yang kita tak tau pun ni karakter kartun dari mana. HAHA. Patung dia tak payah cakap la, sangat pelik. Bertanduk la apa la. Tapi ada je patung comel comel. Kne reti cari. Hee.

Bawah ni, ika letak afew pictures yang sempat ika ambik. Ada a lot of things. Nak beli dengan tak je. Lagi satu, rasanya sape yang minat anime apa semua tu.Sini ada banyak gila barang barang jenis cmtu. Sebab tu budak budak suka gila datang sini. Depa akan terus menghala bahagian toys. Dan iya. Duduk berjam jam lamanya selagi mak pak depa tak panggil balik. Selagi tu depa ralit tengok. Selalunya, parents tak keberatan nak beli sebab barang mainan sini murah. Packaging depa,ika tak berapa nak faham sgt. Selalu cam tertanya tanya dekat diri sndiri. Haha.  i dun know macam mana depa agihkan barang yang takda kaitan. I mean, cm sometimes. Depa akan masukkan afew barang yang mcm dalam tu ada a lot of thing. E.g is cermin muka, note book, keychain, and so on. Haha. Nampak tak mcm tak releven?












If you guys rasa nak pergi JJJ. Korang boleg google dulu. Just taip Jalan Jalan Japan. Nanti semua details keluar dekat situ dari social media until la direction apa semua. Till then reader. Jumpa lagi. Hee

Assalamualaikum :) 

Aug 20, 2017

Pre Launch Telekung Ana Aisyah


Assalamualaikum. Hi everybody :) 


So, sihat reader? Me, just fine. Semoga harini lebih baik dari hari hari yang sebelum ni. Let's start our day with wide smile :) 
Harini mood rajin nak update blog. 


Alhamdulillah. Finally, semalam habis la event project untuk degree. Ni sebenarnya di antara one of, assignment task. ETR Skill. We organize the event for this Ilham Aisyah Company. Collabration with Puan Zarina. Memandangkan dia nak buat pre launch untuk produk dia, so kami tolong la dia melaksanakan. So, this entry memang khas untuk event semalam and nak memperkenalkan produk Ana Aisyah ni untuk semua. Ana Aisyah ada 4 jenis telekung which is Sprkling White & Gold, Cotton, and also Travel Kit. Later on, ika will provide you guys their email & Insta for you guys check out more in details. 

Lecturer kiteorang datang :) Yayyy. 



By the way, memandangkan this is our last project. Of course, kiteorang jadi sebahagian dari part event ni. Semua ada job masing-masing and for me, I'm floor manager yang kena tahu the flow of the event.Ada MC, F&B, Registration, VIP, and also LOGISTIC. 
Pre Launch ni berkonsepkan santai & free and easy. Space yang Kelab Tasik Putrajaya provide, very open and also dekat dengan tasik. So, the view sangat menarik perhatian. 
Bukan la heavy event yang formal. 

Kami berenam. So, dari pagi datang prepare for the event. Goodies bag, food, lipat kotak, susun telekung, tiup belon, seterika telekung, and for mc part, dia kena prepare. We are so proud with ourself, sebab this event berjalan dengan lancarnya. Puan Zarina, founder of Ilham Aisyah banyak bantu and kasi guideline untuk kami. 



 Meet this awesome models. Cantik and very humble. Kanan sekali is adik manis, akak hipster Tashia kuasa dua, Aleen, and Dr Adilah. Hee. Ika suka gila tengok muka Dr. Sebab sangat cantik and very flawless, sedap mata memandang. 
Eh, memang semua Dr cantik cantik eh kat Malaysia ni? Haha. Beauty with brain. 
Insecure tau. Tu masa sembang dgn dieorang dekat dalam bilik, leka sembang sampaikan masa Puan Zarina panggil nama 3 kali masa nak perkenalkan produk, ika boleh tak dengar. Haha. 
Ampun ampun ampun. 





Apa istimewanya telekung Ana Aisyah ni? 


Sejuk & Selesa
Tahan lama dan mudah dicuci
Memenuhi kehendak syarak
Tidak Jarang 

Mereka telah memilih fabrik yang bermutu tinggi dan dijahit oleh tukang jahit yang mahir bagi memastikan produk mereka benar-benar berkualiti dan memuaskan hati pelanggan. 

Facebook: Facebook


Rasa berminat, sila contact their socmedia. Ika sendiri dah pegang kain kain untuk semua telekung. And bagi ika, kain sangat selesa untuk dipakai. Ika sangat suka dengan produk baru Ana Aisyah which is Travel Kit. Sebab nya, sangat mudah dibawa. Ada beg and telekung dan sepasang stokin untuk solat. Mudah dan praktikal. Beg tu boleh dijadikan sejadah. 

Last but not least, belanja sikit la gambar my team mates, Ulik Mayangs. 
Thankyou Puan Zarina for this opportunity and trust us to organize your event. For membermates, big thanks to you guys for give such a good experience and nice memories for me in this last event for our project. I love you guys so much. Satu benda baru yang dapat kami belajar as a business student is untuk handle satu event, perlukan good plan and also a backup plan. In case. 

Let's prepare ourself for internship :) Wish me luck gais. 

 See you again reader. Please drop comment :) Hee


Aug 10, 2017

Segmen Bloglist 2.0 by Cik Miela






Assalamualaikum and Hi again. So, di sebabkan ada masa and bekelapangan waktu. Ika nak join this segmen bloglist 2.0 by Cik Miela. :) 

Ni antara syarat dari Cik Miela. 
Follow blog - DONE
LIKE PAGE- DONE
ENTRI - DONE 
KOMEN - DONE 

If you guys feel free, do join this segment. And do visit her blog to join Blog Cik Miela. Salam perkenalan from me. 

Bangkok Part Food ♥



Assalamualaikum readers:) 

I is rindu Bangkok so much :(


I'm back again with new entry. Lama terperap entry ni dalam draft.  Ada yang request untuk Ika sambung Bangkok Part 2. Kalau terlepas part one,  Click This :). As you wish, ika ni sambungan untuk entry Bangkok, tapi khas untuk makanan sahaja. Sebab dalam folder ada banyak gambar makanan. Haha.  This will be a lot of pictures. Mohon ampun maaf dipinta siap siap. Takda niat nak buat terliur ke apa. Terliur ke? Huu

Sampai Srinakarin Hotel, memang before sampai hotel pun. Dah diberitahu that kena tido berpartner. So, pilih la sendiri sendiri. And ika of course satu bilik dengan my annoying sister, Wawa. Masuk bilik je, masing-masing lapar. Nak keluar beli makanan atau cuci mata sangat la malas dan letih. So, kiteorang makan yang kiteorg bawak dari rumah. Makan la maggi macam kau duk kat asrama. HAHA. 

FOOD
Breakfast, memandangkan ika ni suka gila makan, so bila sampai Bangkok. Memang nak merasa makanan dekat Bangkok. And honestly, sepanjang breakfast dekat sana, ika ketagih makan pancake. Haha. Berebut jugak la setiap hari benda ni, sebab laku keras. Padahal, kat Malaysia tu ada je pancake-nya. Acah acah minah salleh. Tanya la kat depa, depa tak pernah tgk ika makan benda lain selain pancake ni. 
For breakfast, mcm ala ala buffet gak. Layan diri. 
Ada nasi, mee, sup, burger, pancake, roti, salad. Air pun macam mcm jenis. Hangpa nak makan dengan tak ja. HAH. 

Tomyam pulak everyday kiteorang akan makan. Tak lunch, dinner. HAHA. Nasib baik tak ter addicted dengan Tomyam. Lunch and dinner kiteorang makan merata jugak. Semua restoran Halal. And makan tu tak pernah la rasa mcm tak nak seret kaki. Mesti rasa kenyang, Alhamdulillah. :) 







                      Sophia Halal Restaurant




Before pi sana, ika ada tengok Hlive kot. Yang ada Aisyah adik Aliff Aziz pi makan pancake dekat Thailand tu. Masa tu dah terliur nak merasa dah. Pancake yang dia makan masa tu Banana Pancake kot. Sampai satu mall ni, kiteorang mencari this famous food of Thai. Terjumpa la dekat luar mall, ada satu stall. Jual Pandan Roti. As you can see that, harga utk sekeping roti ni ada yang 40-75 baht. Depends. 

Sebab dia ada macam macam flavour. Yang paling mahal tu, ada cheese rasanya. Ika beli Nutella Pandan Roti. Sedap. Nipis. and mcm sebab dia roti pandan, terasa mcm kena la pandan and nutella tu. Tak kedekut nutella. Haha. Patut beli dua keping haritu. Haha. Padah manusia yang takut nak belanja kat negara org. Nak beli guna baht tu. Rasa cam was was je. Sebab dia main puluh puluh kan. Dah rasa mahal dah. 

Kedai ni, dekat MBK Mall. Bahagian depan sekali. Memang boleh nampak kedai ni. And yang jual ni rasanya suami isteri kot. Kalau pi Thai, patut try Roti Pandan ni. Buh dalam list wishlist okay? I recommended. 









Ada banyak lagi gambar makanan. Tapi, ika nak highlight pancake je sebenarnya. Oh, ika suka tengok makanan street food dieorang. Tapi, ika was was nak beli sebab banyak sangat jenis hotdog. And also, bak kata lecturer ika, nak beli tu tengok dulu. Rasa yakin dengan cara dieorang masak, and apa bahan yang digunakkan. Takda masalah nak makan. Ini kalau kita nampak daging pun dah rasa mcm waswas sama ada ayam atau hikhok. Better avoid. 

And also, kat sana. Kalau tak salah. KFC tu boleh lagi nak dimakan. Tapi kalau MCD tu. Macam em sikit. Nak selamat, makan roti. Toksah makan ayam atau daging. Haha. Makanan kat sana, tak mahal. Standard price. Masih waras harganya. Hee. 

Before that, ika belanja video yang GSMmate ika buat. 
Till we meet again readers, Anything, please drop your comment. :) 
And kalau nak request apa apa entry, pun boleh.