Sunday, May 21, 2017

Bangkok with love Part One ♥





Assalamualaikum readers :)  Sihat? Hope everybody doing well. Me? I'm just fine. Alhamdulillah. Lama tak menulis, and ika decide nak up kan entry Team Building dekat Melaka. Tapi, atas sebab takleh move on dari Bangkok. Ika terus nak buat entry ni. So, my entry today i declared as a special entry. Sebab nak share a few experience baru baru ni pergi Bangkok for International Trip for Global Strategic Management (GSM). Well, feeling lain bila dapat pergi travel dengan kawan, sebab kita tahu memasing punya perangai gila gila. So best. 


Honestly, ni experience Ika yang pertama and agak eksited plus nervous. Orang lain yang selalu travel maybe rasa mcm dah biasa. For me and few of my friend yang tak pernah travel, kiteorang rasa macam it's gonna be great and wonderful experience. Actually, kiteorang decide nak pergi India, but unfortunely ada masalah, so Bangkok is our another plan. Roughly total for this trip, RM1700 fullboard. Yang lain lain tu, tak include macam passport, tshirt and so on. Mood nak pergi sana tu memang datang seminggu awal. So assignment apa semua dah malas nak layan and ke laut. 



This is a roughly list for those people yang 1st timer gak macam ika, apa barang yang nak kena bawak? Apa benda wajib? This is just roughly tau. Anything yang korang rasa nak bawak tu, dipersilakan hee. Sebab kiteorang limit beg 20kg je. So, masa pergi pun ika dah 10kg. I have another 10 kg untuk shopping hehe. 

  1. Passport / Money/ Wallet/ IC
  2. Travel Adapter
  3. Charger Phone + USB
  4. Extension
  5. Basic daily wear (Baju, seluar)
  6. Toiletries 
  7. Sejadah + Telekung 
  8. Spare Bag 
  9. Foods
  10. Medicine

Kiteorang pergi dalam 80+ orang plus 3 lecturers. And ada 2 flights. So, kena berpecah and masa bertolak semua dah jadi lain. So, ika dapat 1st flight :) Tengahhari macam tu dah bertolak. Thanks to those people yang izinkan ika duduk tepi tingkap untuk rasa and tengok sendiri kapal terbang fly hehe. Kiteorang boleh tukar seat suka sama suka tanpa rasa dendam. Haha
Even tho kena bahan dengan dieorg, but ika tahu dieorang sebenarnya nak bagi ika merasa. And i'm so eksited like hell man. Haha. Tak kisah la orang nak cop ika jakun ke, jakun ke, jakun jakun and jakun ke. I don't care. Janji aku happy. Hee



Sampai sana dah nak dekat malam and ika perasan satu benda ni, yang org Thai dekat airport sangat la tak mesra and muka garang sangat. Kita nak senyum pun jadi serba salah and rasa cam buat jenayah pulak bila senyum. Very strict and no eye contact with them please. Haha. 

Cerita pasal simcard. Sampai sana je, masing-masing kena beli simcard. In case, if anything happen. Senang. Dah la dekat tempat orang and bahaya kalau takda any tools of communication. Ada dua harga simcard. 199 and 299 bhat. Ika pilih 199 je sebab ika bukan la 24/7 main phone. And dekat sana pun masa free and malam je la dapat focus kat phone. Tapi sayang sangat, sebab hari kelima tu, data tak abis abis guna. Orang lain dah habis limit dah guna. Yang ika still ada balance. Huuu. 

Next, Hotel kiteorang untuk 4hari is dekat The Heritage Hotels Srinakarin. Guess what, sangat selesa guys.  satu bilik 2 orang. Mana la tak selesa, sebab katil sorang satu lepas tu dengan bersih sejuk. Dah memadai dah untuk ika :D Tapi , masa mula mula masuk tu, meremang jugak sebab sunyi kan. Haha, mula la nak berdrama. Hotel pulak dekat dengan night market, massage spa, 7E, and ada je Tuk Tuk. So, tak ada la masalah transportation nak ke sana sini. Memandangkan dah malam, so aktiviti malam tu just bersantai dalam bilik lepak lepak, kemas apa yang patut. And standby for tomorrow activities.








So, habis dah whole day. Ika will continued this entry in Bangkok with love  ♥ Part Two. 
If you guys ada benda nak tanya ika, korang boleh tanya dekat sini. Sayat.me (click this).
InsyaAllah ika akan jawab. See you soon readers. Hee. 



with love : cik ika :)

Sunday, February 26, 2017

Online Intergrated Marketing Workshop by Mahathir Abdu


Assalamualaikum readers:) 

I'm back. Hey hey. So, today ika nak share about one of my experience at Mahathir Abdu's workshop . Actually, ika teman kawan ika si Natasha as her partner la for that day. Memandangkan masa tu last week of cuti sem. So, ika habiskan masa untuk spent time utk this talk. And ika sangat eksited bila dapat tahu yang talk ni basically dia punya skop lebih kepada ecommerce. And macam kena sangat dengan minor ika dekat kolej. 

Well, ika rasa "matang" bila dalam talk ni, dikelilingi dengan orang orang yang dah berjaya and ada business sendiri. Lain feeling bila pergi talk yang penuh dengan student and org dewasa. Aura dia satu macam. Tapi, ika okay je la dengan mana mana golongan sekalipun. Haha.  Ika suka konsep talk ni, sebab secara santai and open. Duduk merata rata and of course dengan cara macam ni, kita lebih in and tak boring untuk spent almost 2 hours untuk dengar talk ni. Ala ala, round table. Yang kita boleh ada two way communication la kiranya. 

Disebabkan sangat eksited, ika gagahkan diri jugak naik KTM untuk meet up dengan si Cha ni dekat KL Sentral eventho serious talk, ika tak pernah naik KTM untuk ke mana mana haha. Poyo betul rasanya bila cakap mcm ni. Kata berdikari? HAHA. 4 hari sebelum pergi, ika kasi pressure abah ika dengan soalan soalan merapu. Abah, nak pi sini nak kena guna apa? Sat lagi macam mana nak tahu dah sampai? Abah, kalau sesat lagu mana? Abah itu ini itu ini itu ini. And abah pun pressure dengan jayanya. 





Memandangkan konsep yang diterapkan lebih kepada santai, siap boleh makan sambil dengar talk. Memang rasa macam dekat rumah sambil makan tengok tv goyang kaki :D. And this talk actually cerita banyak benda untuk business, such as website, landing page, blog, video, and so many thing. 
Nak meniaga thru ecomm pun ada la dia punya strategy. Maybe for us, kita boleh manage macam mana cara kita nak handle our business. Tapi, why not macam ambik ilmu dari org yang berpengalaman. Do and Don't dalam business. How to interact with the customer, how to attract, method and so on. Such a good workshop la for young entrepreneur. Basically, workshop ni cerita lebih kepada tools yang digunakan untuk business. Rasanya semua tahu, yang paling famous org guna sekarang, media social. Tapi selain dari tu, ada lagi. Contohnya macam website, video, blog, dan sebagainya. 

Satu benda nak komen kat sini, roti sardin dia peh. Sedap. Teringat ingat sampai sekarang. Haha. Maigad, food love me so damn much ha? Ok, enough haha. 

Siapa siapa rasa macam nak stalk I AM SIFOO, boleh refer on   dekat 





 So, main higlight yang dah ubah ika punya mindset is, blog is still relevan for business. And ika rasa bukan untuk business je, maybe untuk menulis saja saja macam ika tengah buat sekarang. Sebab before this, ika rasa macam blog dah mati. Ika start ada blog since sekolah menengah. And lama lama, blog macam senyap. Tapi suddenly, MA twist habis mindset ika into 360 degree. Thankyou to him :D 

My personal opinion is, tak rugi pergi this kind of workshop. Sedikit sebanyak mengajar benda yang kita tak tahu. And bagi ika, ilmu marketing ni kita boleh belajar dekat mana mana and dengan sesiapa pun. Dan ilmu marketing ni tak merugikan and boleh guna sampai mati. Kalau mana yang nak ada business sendiri, ilmu macam ni la kita nak kena ada and cari. Bagi ika, yang lagi menarik ialah bila marketing dicombine dengan ecommerce. Satu combination yang paling IN.

Well readers, see you next entry. If anything nak tanya. Just drop your comment okay ? :) 

with love : cik ika :)

Sunday, February 19, 2017

Short Entry: 3 place, 3 different feelings.


Assalamualaikum :)

So, basically ika terpikir. Ini personal blog ika, tapi ika jarang cerita "personal life" ika dekat dalam blog. Most of it, macam more into interest and so on. Actually, ika ada penyakit was was. Haha sebab for me, ika rasa macam bila share sesuatu tu, akan datang bad effect utk diri sendiri atau dalam erti kata lain simptom berhati hati bila nak share something. 

So, today ika nak menulis pasal study life ika. Saja nak share experience, feeling and opinion. Kalau dapat membantu reader bagi aura positif, Alhamdulillah :) but, this is just short entry la. Bukan secara details. Hee. 
Ika actually, dah belajar 3 tempat berbeza. since 2011- until now. See, nampak gigih kan berjihad menuntut ilmu. Ika keep on belajar, sebab ika tak puas. And sebab utamanya, of course belajar untuk ilmu & utk diri sendiri. Ilmu memang boleh dicari dekat mana mana. And ika tak kata, bila tak further study, tak boleh berjaya. No. Big NO. Cuma bila belajar dalam surrounding dekat college, lain feel dia dari belajar dekat sekolah. 

Masuk IPB, dengan result SPM yang ika tak proud of pun. Ika masuk sana dengan zero punya mindset. Taktahu nak apa? Nak aim apa untuk future? Cita cita nak jadi apa? Banyak persoalan dalam otak. Ika masuk sana dengan course accounting. Dah la tak suka account masa zaman sekolah, tapi end up untuk future ambik accounting punya course. Ika suka seni punya course actually. Tapi abah ika macam maybe dia rasa ika sesuai in that course. I think la kan. And ika dengan rela hatinya masuk :D 



Foto Ika Shoid.
Last year, ada isu parents marah sebab anak dieorg kena duduk atas jalan tar.
Kiteorang lagi legend. Siap baring. Tak kira laki perempuan pulak tu :)

Foto Ika Shoid.
Basically, ni syurga kecil kiteorang. Tapi sini la tido, makan, sembang, gaduh, berangan hehe :)

Foto Alyp Lee.

Hidup ika berubah 100%. From asyik memerap harapkan parents, dah boleh belajar untuk uruskan diri sendiri. And during my study. So many thing la yang ika belajar. And secara tak lansung, ika belajar benda baru yang selama ni lansung ika taktahu. Atas dorongan lecturer yang profesional la. 


So, after few years. Ika habis belajar dekat IPB. Of course la, ika proud to be IPB-ians kan. Its hard la for me untuk belajar benda yang kurang minat. And ika tahu masa belajar kat sini, ika just focus dengan apa yang ika suka sahaja. Kalau tak silap, masa ni ika dah tukar aliran ke business. Hee. Yang penting, ika sikit sikit pupuk rasa minat tu. So, dari business. Ika rasa macam. Much more better la compare to account kan. Lepastu, ika dah habis belajar. Ika still rasa mcm idk apa punya perasaan tu, taktau nak describe macam mana. Ika decide nak sambung la belajar kat tempat lain pulak, which is kat PTPL SA, tapi dah tukar jadi MSU College sekarang. 

Still, taknak lari jauh dari apa yang dah belajar before this. Ika ambik course business jugak. And yes, Alhamdulillah. After 3years. Berjaya habiskan belajar dengan jayanya. And merasa DL semua which is impian semua org la kot kan untuk merasa tak sekali, dua kali and more haha. Bila belajar kat 2nd college, ika rasa kepuasan yang ika cari tu macam dah dapat sikit. Actually, ika dah aim nak ada sekurang-kurangnya at least degree. sebab tu lepas habis dip je, terus gopoh sambung degree tanpa rehat. And now, ika student Bachelor in International Business:) 


Nak belajar kena rasa rela hati, 
Nak belajar, kena ada rasa minat.
Nak belajar, kena bersungguh hati. 
Nak belajar, kena ada future target. 
Nak belajar, kena berkorban masa. 

Menuntut ilmu dikira sebagai jihad. 


My fav quote is: “It does not matter where you go and what you study, what matters most is what you share with yourself and the world.” 



Foto Najwa Yunos.
find me if you can :) 


Foto Ika Shoid.

Ika ada share pasal belajar before this dalam entry entry yang lain, you may refer this:-

So, till we meet again reader. And drop your comment if anything :) Salam Isnin for all. Hee

with love : cik ika :)

Thursday, February 16, 2017

2017 + My Mini Library



Assalamualaikum semua:)

Nak start dari mana pun tak pasti. Tapi this is my first entry for 2017. Last year, like totally tak update apa apapun dekat blog atas sebab  busy belajar. Hee. Alhamdulillah.
Nothing much to share. But, tengah on my way to settle down my degree. Another 2 sem plus practical. Doakan sis :) Its not easy pathway for degree life. Tak sangka, macam dah nak hujung hujung dah. Rasa macam baru semalam habis diploma and grad. 


So, today. Again. My 1st entry is my ke-obses-an. 

My previous entry, most of it sis share pasal hobi sis yang suka baca novel. Satu hobi yang tak pernah rasa boring & sentiasa ada masa utk baca even tho busy dengan duniawi. Ecewah. Kalau tanya my opinion, buku apa yang best? Penulis yg mana yang best? Which publisher is the best among the best? My answer is semua best. Nak baca dengan taknak baca je.Ibarat macam try and error. Sometimes, tak semestinya buku yang kita baca dekat sinopsis, jalan cerita dia best. Kita kena beli &  baca la kalau nak tahu. 
And, selalunya  lepas habis baca buku, sis akan update dekat Insta. Kalau nak tengok short review atau recommendation dari sis, follow lah insta sis, Ika Shoid (click this).


Foto Ika Shoid.

Buku buku yang kawan sis bagi sebab dia dah kurang minat membaca haha. Anak anak angkat sis. 


Foto Ika Shoid.
 Satu pe'el sis, kalau baca novel sis macam okay. best. but once novel dah diadaptasi jadi drama bersiri. Sis macam tak layan sangat. Sebab novel yang kita dah baca, kita mesti ada imaginasi kita sendiri. Bila dah jadi drama, dah tak sama dengan apa yang kita imagine. Cuma, tak ada sape lagi kan nak buat novel horror jadi movie ke drama ke. Teringin juga haha. Tapi, nanti mesti sis frust jugak sebabnya tak sama apa yang ada dalam otak. Such a waste jugak kalau macam tu. :') 

Sis rasa sis dah jumpa quotes terbaik untuk diri sis, which is:

I cannot sleep unless I am surrounded by books.

–Jorge Luis Borges


This is one of my fav book. Sebab ni mcm short story. Simple. Before tido, memang selalu baca. For me, I recommend you guys to buy and read this book. Tapi lain org, lain citarasanya. Sis rasa buku ni macam eventho simple, tapi aura seram dia sampai. :) 
Abg Jeff ada wattpad, korang boleh la bukak & explore mycreepyposta (click this)
Boleh follow penulis dekat Twitter also, sebab dia aktif. haha. And yes, peramah. So tak ada la rasa awkward ke apa ke. And sis will list down, 5 buku fav sis yang maybe korang boleh try baca. Kalau follow insta sis, boleh view gambar bila click this hee. 


  • Barongan- Naim Tamdjis
  • Manuscript- Saidee Nor Azam click this
  • Kisah Laki Bini - Hamka Kereta Mayat
  • Projek Seram Wad click this
  • 50 Misteri Mengemparkan Dunia click this

Let say, if korang nak cari karnival buku paling latest utk tahun ni. Sis suggest utk korang pergi dekat Karangkraf, Shah Alam. Sis tak pernah tak pergi setiap kali dieorang buat karnival ni. Sebb harga dekat karnival lagi berbaloi baloi. Sebab tu, sis setiap kali pergi. tak pernah bawak balik satu dua buku. Mesti lebih dari 10 buah buku. Bukan ada buku dari Alaf 21, Buku Prima je. Tapi ada buku Pojok jugak. Sesiapa yang minat buku buku dari Pojok pun boleh visit this Karnival. 




For more details, please like Kumpulan Media Karangkraf Facebook click this

 So, till we meet again in next entry. Semoga ceria ceria selalu readers. And have a nice day :) Anything, please drop your comment. 



with love : cik ika :)