Apr 16, 2018

Book Haul March - April

2:59 AM 12 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Motif utama ika adakan entry book haul every month sebab nak tengok berapa agaknya yang ika dah berhabis hanya untuk buku semata mata. Ika suka bila ika dapat pegang dan tengok benda yang ika dah belanja dengan duit ika. Tak ada la tiba tiba, mcm hilang ingatan tak ingat mcm mana duit tu boleh habis. Haha. Sebab selalu jadi macamtu. 

So, entry ni ika gabungkan untuk dua bulan sekali. Patutnya nak up entry ni end of this month. Takut la pulak karang dah keluar mana mana. Terbeli lagi buku. Haha. Tapi, tak apa la. Rasanya dah tak beli apa apa kot bulan ni. 

Buku buku ni pulak memang ada buku lama dan baru. Ika serious tak memilih buku tu sama ada baru ke lama. Asalkan ika tak baca lagi. Ika beli je. Sebab ikut perubahan masa dan mood. Ika dah tak baca novel tebal tebal sangat sekarang. Nanti nanti baru smbung baca novel tetebal. 




6 books + 1 CD. Actually ada lagi satu buku. Cuma ika tak ambik gambar sebab terlupa. Alhamdulillah. Ada sedikit rezeki untuk beli buku. 
Honestly speaking, kalau ika takda la banyak sangat mana nak dibelanjakan. Ika akan cari buku preloved. So, dekat situ je pun dah boleh jimat banyak. Macam 4 buku gambar first, ika beli dekat Carousell.Perbook RM5. Condition pun tiptop. No missing pages. And takda conteng apa. Ika puas hati sangat. 

And kebetulan, ada haritu depa buat jualan buku murah dekat SA. So, buku Best Mate tu ika dapat la harga yang not bad jugak. Kalau ikutkan harga dia mahal. 

1. LELAKI DAN SEBILAH PISAU - LEJEN PRESS 
2. BUDAK HOSTEL OTAKNYA SEWEL / DUBOOK 
3. VIDEOTAPE / FIXI 
4.LANGIT NAN GELAP / LEJEN 
5. KISAH 25 NABI DAN RASUL / OTHMAN RAMLI 
6. BEST MATE / MATT DUMAN 
7. CARA MANDI HADAS BESAR.

And buang tebiat jugak beli CD Rapid Dutch Vol 1. Haha. Don't ask me why. Masa tu memang tergerak hati nak beli. Haha. Tak pasti adakah ianya nafsu atau betul betul berminat. Hee.  

Tengah aim banyak buku dekat PBAKL. Tapi tak sure dapat pergi ke tak. Sape sini pergi and sudi belikan buku utk ika haha? Jadi personal shopper hehe.

See in next entry. InsyaAllah. Oh ya. Ika nak share one of my fav quote. 
"That's the thing about books. They let you travel without moving your feet" Jhumpa Lahiri, The Namesake

LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST

1:49 AM 6 Comments


Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Harini, ika free untuk join Lazada Birthday Festival Blogger Contest. Of course, anjuran Lazada. Cuma kalini berbezanya, ianya mengenai birthday party. As you gais boleh tengok, start from 10 - 27 April 2018. 
Lazada akan mengadakan jual Birthday Festival yang boleh korang check di sini.Terdapat 90% untuk pelbagai barangan. Murah dan boleh berjimat. Hee.  
Lazada sangat la bermurah hati dan rajin adakan contest untuk blogger. So, kalini ika join bagi memeriahkan lagi contest depa. 



a. Which location would you pick for Lazada's birthday party?






Ika pilih Lone Pine Hotel, Batu Ferringhi, Penang as a location for Lazada's Birthday Party. Sebab ika suka dengan konsep yang ada dekat Lone Pine Hotel ni yang berkonsepkan terbuka, freshlook, English style, and serba putih. So boleh la fefeeling overseas sikit. Lagipun, sambut birthday party dengan udara segar dapat bagi satu good vibes. Hee. Dengan adanya swimming pool haih. 

b. Choose a party theme and pick one or several products on Lazada to decorate the venue.

Tema untuk birthday party ni ialah gold white theme. Sebab utamanya, ada la ciri ciri elegent. And for decoration, ika rasa yang boleh menampakkan ianya birthday celebration is ballons. Lagi banyak ballons lagi mcm so meriah. Hee. 



c. Which birthday cake will be served and which porducts on Lazada can help you prepare it?



 Just letakkan HB Toppers ni di atas cake. Dah melengkapkan cake :) 

d. Time to shine, pick your outfit on Lazada!



For outfit. Just simple and nice dress. And ada mengikut theme gold white sedikit. Supaya dapat la rasa "in" nya dengan majlis tersebut. Hee. Banyak dress muslimah dari Lazada yang sesuai untuk kita gayakan. Takda alasan tak dapat cari baju lawa dan mengikut tema hee. 

_____________________________________________________________________________________


So, kalau korang berminat nak join. Boleh Click Sini. Jom blogger join contest dari Lazada. Don't forget to submit your entry gais. See you later in next entry. InsyaAllah. 

Apr 12, 2018

“Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa”

10:21 PM 10 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Harini, ika ternampak entry dekat reading list dari blogger Siqa. Before this, GA dia ika tak sempat nak join. Yang ini, ika berkelapangan nak join sebab tengah free. Hee. 
Hadiah dia semuanya menarik. Hehe. 


Sebab ada banyak lebihan masa. Ika nak kongsikan 
apa yang ika suka pasal blog Siqah?

Masa first time ika jejak ke blog dia last year. Ika tertarik dengan kesemua entry dia pasal book review. Sebab ika memang suka sangat baca review pasal buku. Dan dia punya review pasal buku ada cara dia tersendiri. Tak meleret mcm ika punya review. Dia punya simple, padat, dan ada pengisian. Ika taktahu mcm mana dia boleh come out with good entry untuk book review hehe. 


And of course, suka tengok gambar gambar dia. Serious salute dengan effort dia untuk edit gambar lawa lawa. Hee. Sebab ika tahu. Nak edit gambar ni, kena ada masa dan kena kreatif. Ika belajar cara edit gambar dari blog dia jugak hehe. Thanks tau :D That's all hee. 

Tarikh GA: 13 April - 13 May 


Apr 10, 2018

SPM Result Giveaway

6:58 PM 7 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️



Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 15 Mac 2018 lalu, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Result Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Domain DotCom X 1 pemenang
Hadiah Kedua: Kopi Pak Belalang X 2 pemenang
Hadiah Ketiga: Tudung X 1 pemenang
Hadiah Keempat: Novel Baharu X 3 pemenang
Hadiah Kelima: RM20 X 1 pemenang
Hadiah Keenam: RM10 X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: Topup RM10 X 4 pemenang
Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 2 pemenang untuk peserta terawal dan terakhir!

Kesemuanya 15 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:


2. Follow instagram berikut


3. Like Facebook berikut:


4. Follow Google Plus berikut:


5. Langgan saluran YouTube * Pokucu *

6. Buat entri bertajuk 'SPM Result Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Cuba teka berapa unit/aggregat yang Abam Kie perolehi semasa menduduki SPM tahun 1990 lalu. Sebagai 'clue', Abam Kie dapat Pangkat 1 (6 - 24 unit). Jadi pandai2lah teka, ye? Pemenang akan dipilih berdasarkan tekaan yang tepat. Sekiranya lebih daripada seorang peserta membuat tekaan yang tepat, maka peserta terawal akan memenangi hadiah berkenaan diikuti oleh peserta seterusnya. Pemenang seterusnya akan dipilih berdasarkan tekaan yang hampir tepat


Ika rasa 12? Hee 

9. Terbitkan.

10. Tinggalkan pautan entri giveaway dan tekaan anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Jika nak join GA ini sila klik di SINI atau banner di atas. Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 22 April 2018. SEKIAN. TERIMA KASIH.

My Messy Table

10:31 AM 11 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️
Sementara tengah ada mood nak blogging ni. Dan penyakit M tu tak berleluasa lagi dalam diri. Ika saja je nak share meja dalam bahagian meja dalam bilik ika yang berselerak sikit . Haha. Ika suka decorate. Tapi, nak decorate and mengemas pun kena ada mood. Kalau takda mood, tu yang jadi sepah tu. 

Ika takda idea nak decorate apa dekat bahagian meja. Selalu jugak tgk idea dekat pinterest. Tapi, ika tak la sekreatif tu nak mendecorate bilik. Takda tema dan warna yang specific. Caca marba. Asal boleh. 




1.Buku-buku dekat sebelah tepi tu ika letak sebab takda tempat dah dekat rak. So, saja la penuhkan dekat atas meja. Tak susun elok sangat pun sebab ada lagi buku yang ika still baca hee. 

2. Sebab ika memang suka tengok gambar gambar, ika print out and letak dekat frame yang adik ika belikan untuk ika dari Ikea. 

3. Dalam satu mug ika letakkan, kipas yang dapat masa dekat Chuan Chuen Bangkok, Bunga Ros yang dah kering masa konvo setahun lepas, bunga bungaan. Ah, perempuan sangat Haha. 

4. Taktahu nak letak file semua dekat mana. So, tempat letak pinggan mangkuk dekat ikea tu ika jadikan tempat letak file. Haha. Yang kotak utk carry out semua pinggan masa dekat luar kaunter tu. 

Ika still mencari idea nak decorate meja dalam bilik. Sebab tu meja ni berselerak ya amat. Nanti nanti kalau rajin. Ika boleh buat entry full decorate untuk meja hee. Doakan ika rajin nak mengemas dan update entry. 

Korang suka decorate tak? 

Accident x April 2018. 🤷

6:58 AM 12 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️
Lama abaikan blog. Baru harini ada mood nak buat entry. Jumaat minggu lepas, malang tak berbau. Sebab, ika dgn Encik FA eksiden. Lagi 15 min nak sampai destinasi. Tereksiden. Allah. Sekelip mata je benda jadi. Betul orang kata, benda kalau nak jadi. Jadi juga. 

Sepatutnya, kami nak pi majlis akad nikah orang. Alih alih, bila jadi macam ni. Persinggahan kiteorang dekat balai polis la jawabnya. 


Punca eksiden sebab masa tengah elok drive. Tiba tiba ada kereta Viva hitam menyelit mengejut depan kereta kiteorang. Dengan tak kasi signal. Menyelit betul betul depan kereta. Terkejut. So, nak elak dari hentam Viva yang pandai lagi bijaksana tu. Elak punya elak. Elak devider semua. Kereta terpusing ke tengah jalan. Dan terhentam Exora. 
Nasib tak baik sebab terhentam kereta orang. Gara gara nak elak Viva ni. Yang tak sangkanya, Viva tu nyelit nyelit dan blah mcm tu je. Tak berhenti. Blah camtu yang sakit hati sangat. Agaknya dia takut tengok dua kereta dah eksiden teruk. 

Tak guna ambik no plat Viva tu sebab end up, takleh nak dakwa dia sebab dia takda involve dengan kemalangan. Dia penyebab je. Lagi la sakit hati. 🤷


Alhamdulillah,kami dua just fine Cuma terkejut. Serius kalau tengok kereta, orang ingat kami dua dah cedera teruk dah. Tapi Alhamdulillah sangat sangat. Allah panjangkan lagi umur kami dua.  And sebab orang lain, kami kena. Kereta remuk teruk sikit bahagian depan. Bumper habis tanggal dekat tengah jalan. Lampu pecah kanan kiri, kemek sana sini. 
Itu la, WALAUPUN KITA HATI HATI, TAPI KALAU ORANG LAIN TAK HATI HATI. TETAP KENA TEMPIASNYA. 🤦‍♀️

Take time nak fix my second baby. InsyaAllah. Nanti okay. Cuma ambik masa sikit je nak repair. Bersyukur sangat sebab Allah lindungi kami dua. Dah memadai. Kereta boleh repair. Duit boleh cari. Tapi nyawa? Allah. 

Untuk pemandu Viva tu. Orang macam hang la buat nyusah orang lain. Kalau hang hati hati, mesti tak jadi macam ni. Hang memang selfish. Tak kisah la hang nak pi mana pun. Semua org pun nak cepat. Tapi hang memang tak reti nak kasi signal ka? Bawak pelan pelan. Orang mcm hang ni patut kena gantung ja lesen tu. Cuai. Dan of course biadap. Sekian. 💆

Apr 3, 2018

BOOK REVIEW - TARANTULA

11:23 PM 17 Comments

Assalamualaikum & Hi readers ❤️

Ika perasan yang ika banyak meng-review pattern buku yang sama sahaja. Genre seram saja. InsyaAllah, ika akan mixed around with another genre jugak lepas ni. Sebab ika rasa, macam ika punya blog ni dah mcm nampak aura aura momok dah hehe. Sebab asyik review buku seram je. 
Tapi, book review kali ni pun. Ika nak review genre thriller which is Tarantula by Julie Jasmin. Ika beli Tarantula kalau tak silap sebab ini satu satunya buku yang main fokus atau character dia bukan la hantu. Tapi serangga / haiwan. 


BOOK DETAILS 
AUTHOR: JULIE JASMIN 
PUBLISHER: BUKU PRIMA 
PAGE: 438 PAGES 
PRICE: RM 19.90 





                                               MY REVIEW                                         

"Datang tak dijemput, pergi seperti ribut"

Penulis serious berani and kreatif ambik risiko untuk olah cerita yang totally menceritakan pasal serangga ni. Korang sendiri boleh agak kan serangga apa yang dimaksudkan kalau tengok cover page novel ni. Spider. 🕷 Dengan warna gua yang suram suram warna ungu. Mood nak membaca terus berdesup naik. Cover buku dari Buku Prima tak pernah mengecewakan. 


Personally, ika rasa jalan cerita dalam novel ni keseluruhannya menarik. I don't even care if flow cerita tu mcm starting dia a bit perlahan. Tapi lama lama tu, flow cerita mula smooth bila muncul nya serangga warna hijau yang namanya Tarantula. Macam labah labah, cumanya ianya berkepak. Serangga yang buat Kampung Nilam Setia ni huru hara. Sebab ada saja yang jadi mangsa serangga ni. 





Novel ni menerapkan elemen suspen, percintaan, kekeluargaan, kemasyarakatan. Bagi ika, satu elemen yang bagus bila digabungkan utk dijadikan cerita. Penulis buat ika rasa mcm dalam cerita ni jugak. Character Pak Aki, 4 sekawan, Andy, Amani & orang kampung lain diolah dengan baik. Cerita yang senang difahami, tak sarat, dan simple. Cuma, ika rasa if boleh tahu dengan lebih pasal asal usul Tarantula ni lagi best. 

Kesian dekat watak 4 sekawan tu. Agaknya darah muda macam tu la. Sentiasa curious sampai ke tahap nak menyiasat dan ambik risiko. Benda boleh elak, sendiri cari nahas. Haih. Emo jugak bila ketua kampung banyak berahsia. Cerita direct je kan senang. See, emo dah haha. 
🕷

Ter-imagine jugak bila in real life betul betul ada Tarantula ni. Mau berselerak berlari. Huhu. Seram. Sebab dia mcm pemakan daging manusia. Macam kena simbah asid. Dah la bunyi Nyrit nyrit tu mcm nyamuk. Kalau nyamuk takpe, ni labah labah berkepak haha. I kenot. 

Overall, ika rasa novel ni just nice and sesuai dibaca untuk orang yang nak kan kelainan. Kalau nak elak baca sesuatu yang seram, novel Tarantula ni memang untuk korang. 



RATE⭐️⭐️⭐️

Apr 2, 2018

Blog Tercemar? 💆

9:20 PM 31 Comments


Assalamualaikum &Hi readers ❤️

Lama rasanya tak menulis sesuatu dekat blog ni. Blog diabaikan atas sebab mood malas. Ampun. Hee. Walaupun, ika malas nak update entry baru. Ika tetap belek blog ni setiap hari through phone. And lately ni ika perasan, yang shoutbox ika tercemar dengan beberapa msg tak sepatutnya. 

Ingatkan sekejap je. Rupanya makin lama makin menjadi jadi. Over sekali spam dekat shoutbox tu sampai 2-3 msg. Haih. Dan, ada jugak a few comment dari anon yang ika tak approve sebab ika tak pasti depa sebenarnya nak cakap apa pasal entry yang ika tulis. Semua gara gara Movie Review Bhaagamathie yang ika up beberapa minggu lepas. Haha. 

Please, personal review kot. Takkan la hangpa nak emo emo kat aku sebab aku takdak same view dengan hangpa. Aku syak anon ni semua dari negara yang aku buat review haha. Maaf nah kalau ada terkurang terlebih bila buat review. 



Entah dari mana la datangnya benda ni semua. Siap letak banyak banyak dekat shoutbox suruh pergi visit website tu kot kalau tak silap. Marah emo semua ada sekarang ni. Ika tak suka benda pepelik ada dekat front page ika. Nak disekat pun tak pasti macam mana. Rasa macam tercemar je blog haha. Rasa mcm kena asid toksik euww. Haih. 



Bokep itu apa? Ika google sebab tak tahu. And jawapan nya ialah berasal dari perkataan BF. Short form for blue film atau film biru. Emo betul rasanya. 💆

So, ika ambik keputusan untuk remove shoutbox buat sementara waktu. Sampai la org tah hape hape tu tak dtg jenguk blog ika and tinggalkan msg lagi. If korang nak say something dekat ika, tinggalkan dekat komen ya. InsyaAllah, ika akan balas tak kira dengan apa cara sekalipun.

Oh ya, semua gambar dalam blog ika, milik ika. Memang 100% dari phone ika. Ika sendiri capture. Unless, ika sendiri bagi credit dekat owner. Effort tu mau ada. Biaq pi la buruk ka, lawa ka. Janji gambaq dalam ni semua hak ika. Thankyou. Please have some respect ya. I'm still gonna do a book review as usual. Hee. Stay tuned. InsyaAllah. See in next entry.