April 2018 - Jari Jemari Menari

Apr 24, 2018

Menang GA Lea Azleeya & Review Jali Ohsem The Comic.

8:53 AM 20
Menang GA Lea Azleeya & Review Jali Ohsem The Comic.

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Baru baru ni, ada rezeki ika untuk menang GA dari sis Lea. Boleh refer sini. Which is untuk hadiah Komik Ankel Jonni. Terkejut jugak bila tengok nama ada di hujung hujung video. Alhamdulillah. Thankyou Sis Lea & Ankel Jonni. So, today dapat parcel from Ankel Jonni. Punya eksited sampaikan bila bukak tu, terus baca dekat ruang tamu since memang takda benda nak buat dekat rumah ni. Sejak tanam anggur dekat rumah. Hee. 

Ankel Jonni ni  cam so familiar to me. Maybe pernah terbaca komik dia dekat memana. Rupanya dia ada blog. Maybe dulu ika pernah baca komik dia haha. So gais, kalau nak singgah ke blog dia boleh klik sini


                                                            REVIEW                                                               

PELUKIS/ PENULIS: ANKEL JONNI 
IDEA & KONSEP: ANKEL JONNI 
DESIGN DAN SUSUN ATUR: ANKEL JONNI 
EDITOR: ANKEL JONNI
PENERBIT: KOMIK KE BULAN 
HARGA: RM 7 
PAGE: 91 PAGES 

Macam yang korang boleh nampak dekat cover komik ni. Segala info pasal harga dan penulis ada dekat situ. And ika habiskan dalam masa sehari saja sebab pulun baca. Tabik dekat orang yang reti melukis ni. Sebab tangan sangat berseni. Ika cukup suka tengok cover page yang menarik. And komik ni ada satu cover page yang sangat menarik dan hipstur. Korang tengok mak pak Jali and Jali camna. Haha. Mak dia sangat hipstur. dengan baju kurungnya haha. 

Komik ni sangat bersahaja. Cerita pasal Jali.  Bagi ika, personally. Komik yang senang untuk difahami dan santai. Kelakar and comel je character yang ada. Mak bapak Jali punya perangai ngada gedik okay bila sweet swet haha. Jali pulak macam macam ragam. Dengan kelam kabutnya haha. Haih. 

Ada banyak part yang kelakar. Adik sis kata, sis spesis mudah terhibur.Tapi i dun think so. Memang ada part yang kelakar. Ingat ika gila ke gelak walaupun takda benda kelakar. haha. Kemon la. 

Eventho dia black and white comic. Kualiti sangat bagus. Remind me of Ujang. Haha. Size of gambar pun besar gabak and penggunaan bahasa komik yang okay hehe. Kreatif betul Ankel Jonni ni sebab semua dia buat dari A to Z for this komik. Effort dia kena puji. 


Good job Ankel Jonni. Semoga idea untuk melukis komik sentiasa mencurah curah ke ladang gandum. Selamat berkarya. You ken duit. 💪🏻If ada rezeki lebih, keluarkan la yang berkaler punya. Hee. And create la lagi banyak  banyak banyak watak yang dekat di hati pembaca. Dekat fb boleh baca lagi banyak and berkaler. Nice one. 

RATE: ⭐️⭐️⭐️ point five haha. Can?  Lepastu bundarkan. 
Siapa yang suka baca komik. You gais may try to read this. Support our local kartunis please. Tak salah ada dis komik as one of your comic's collection. 

FACEBOOK & IG 📱: KOMIK KE BULAN 

ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI

2:15 AM 2
 ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

 



Its Time For A Giveaway By OmbakBergigi bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 24 April 2018 sehingga 11.59 malam 8 May 2018. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain (will upload soon).

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak Bergigi, Add To Circle Google+ Ombak Bergigi, dan Follow Instagram @ombakbergigi (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 8 May 2018.

  6. Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 8 May 2018.

    ** support I ya.....





    Apr 21, 2018

    MOVIE REVIEW - THE BELKO EXPERIMENT 2017

    8:23 PM 12
    MOVIE REVIEW - THE BELKO  EXPERIMENT 2017



    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️
    Memandangkan mood lately ni nak tengok movie je memanjang. So, ika pilih untuk tengok movie yang dapat banyak good feedback dari Twitter which is The Belko Experiment (2017). Kalau korang suka jenis movie macam Maze Runner, Saw, atau The Purdge ke. This is one of the same pattern of movie la. Genre Thriller. 


                                                                     SYNOPSIS                                                           

    An ordinary day at the office becomes a horrific quest for survival when 80 employees at the Belko Corp in Bogota. Colombia, learn that they are pawns in a deadly game. Trapped inside their building, a voice over an intercom tells the frightened staffers that two workers must  be killed within 30 minutes. When another ultimatum follows, friends become enemies and new alliances take shape, as only the strongest will remain alive at the end. 

                                                                    REVIEW                                                          

    Honestly, bila tengok trailer. Terus rasa berminat. Walaupun dah boleh duga dan agak dengan jenis movie yang jenis macam ni. Ika tetap tengok. Sebab, dalam masa kita enjoy tengok tu. Kita boleh tengok macam mana seseorang tu terdesak nak buat keputusan untuk hidup dia. Bila kawan terus jadi lawan. Perangai yang bad bad side tu semua keluar. Selfish. 


    Kalau korang baca sinopsis dia. Depa yang dalam company ni kena bunuh orang dalam masa tertentu untuk selamatkan diri dieorang. Dan arahan tu of course datang dari org yang dieorang tak tahu siapa. Flow game dalam cerita ni tak slow. Sebab baru rasa movie tu start. Dah terus ke game. Kiranya dia tak drag kita meleret untuk sampai ke main point. Totally terperangkap. Gerak geri diperhatikan. 

    Tension! Pressure! 

    Terkejut kejut jugak sikit tengok cerita ni sebab haha ada scene yang tak jangka. Lebih banyak kepada perasaan simpati je bila tengok sebab cara dieorang selamatkan diri tu sometimes boleh buat depa mati jugak. Tapi kalau korang nak tahu ending macam mana, siapa yang selamat. Berapa orang yang mati? Korang kena la tengok. Ika tak nak jadi spoiler. 


    RATE: ⭐️⭐️
    Satu benda yang paling emo dalam cerita TBE ni. Company depa boleh pulak la kan duduk dekat tetengah alam. Sunyi. Tapi itulah tu, nak dijadikan ceritakan. Haha. 
    See in my next entry. InsyaAllah. 

    Apr 16, 2018

    Book Haul March - April

    2:59 AM 18
    Book Haul March - April

    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

    Motif utama ika adakan entry book haul every month sebab nak tengok berapa agaknya yang ika dah berhabis hanya untuk buku semata mata. Ika suka bila ika dapat pegang dan tengok benda yang ika dah belanja dengan duit ika. Tak ada la tiba tiba, mcm hilang ingatan tak ingat mcm mana duit tu boleh habis. Haha. Sebab selalu jadi macamtu. 

    So, entry ni ika gabungkan untuk dua bulan sekali. Patutnya nak up entry ni end of this month. Takut la pulak karang dah keluar mana mana. Terbeli lagi buku. Haha. Tapi, tak apa la. Rasanya dah tak beli apa apa kot bulan ni. 

    Buku buku ni pulak memang ada buku lama dan baru. Ika serious tak memilih buku tu sama ada baru ke lama. Asalkan ika tak baca lagi. Ika beli je. Sebab ikut perubahan masa dan mood. Ika dah tak baca novel tebal tebal sangat sekarang. Nanti nanti baru smbung baca novel tetebal. 




    6 books + 1 CD. Actually ada lagi satu buku. Cuma ika tak ambik gambar sebab terlupa. Alhamdulillah. Ada sedikit rezeki untuk beli buku. 
    Honestly speaking, kalau ika takda la banyak sangat mana nak dibelanjakan. Ika akan cari buku preloved. So, dekat situ je pun dah boleh jimat banyak. Macam 4 buku gambar first, ika beli dekat Carousell.Perbook RM5. Condition pun tiptop. No missing pages. And takda conteng apa. Ika puas hati sangat. 

    And kebetulan, ada haritu depa buat jualan buku murah dekat SA. So, buku Best Mate tu ika dapat la harga yang not bad jugak. Kalau ikutkan harga dia mahal. 

    1. LELAKI DAN SEBILAH PISAU - LEJEN PRESS 
    2. BUDAK HOSTEL OTAKNYA SEWEL / DUBOOK 
    3. VIDEOTAPE / FIXI 
    4.LANGIT NAN GELAP / LEJEN 
    5. KISAH 25 NABI DAN RASUL / OTHMAN RAMLI 
    6. BEST MATE / MATT DUMAN 
    7. CARA MANDI HADAS BESAR.

    And buang tebiat jugak beli CD Rapid Dutch Vol 1. Haha. Don't ask me why. Masa tu memang tergerak hati nak beli. Haha. Tak pasti adakah ianya nafsu atau betul betul berminat. Hee.  

    Tengah aim banyak buku dekat PBAKL. Tapi tak sure dapat pergi ke tak. Sape sini pergi and sudi belikan buku utk ika haha? Jadi personal shopper hehe.

    See in next entry. InsyaAllah. Oh ya. Ika nak share one of my fav quote. 
    "That's the thing about books. They let you travel without moving your feet" Jhumpa Lahiri, The Namesake

    Segmen Bloglist Mei #CeritaMak

    2:22 AM 6
    Segmen Bloglist Mei #CeritaMak

    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️
    Ika ternampak this segmen dekat entry blogger lain. So, kalini ika nak join segmen dari Maklin. Hee. Dia tengah mencari bloglist untuk bulan Mei. And syarat nak join pun simple sangat. So, bismillah. Ika join ya. 


    Last date: 30 April 2018 / 8 malam. 

    LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST

    1:49 AM 7
    LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST


    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

    Harini, ika free untuk join Lazada Birthday Festival Blogger Contest. Of course, anjuran Lazada. Cuma kalini berbezanya, ianya mengenai birthday party. As you gais boleh tengok, start from 10 - 27 April 2018. 
    Lazada akan mengadakan jual Birthday Festival yang boleh korang check di sini.Terdapat 90% untuk pelbagai barangan. Murah dan boleh berjimat. Hee.  
    Lazada sangat la bermurah hati dan rajin adakan contest untuk blogger. So, kalini ika join bagi memeriahkan lagi contest depa. 



    a. Which location would you pick for Lazada's birthday party?






    Ika pilih Lone Pine Hotel, Batu Ferringhi, Penang as a location for Lazada's Birthday Party. Sebab ika suka dengan konsep yang ada dekat Lone Pine Hotel ni yang berkonsepkan terbuka, freshlook, English style, and serba putih. So boleh la fefeeling overseas sikit. Lagipun, sambut birthday party dengan udara segar dapat bagi satu good vibes. Hee. Dengan adanya swimming pool haih. 

    b. Choose a party theme and pick one or several products on Lazada to decorate the venue.

    Tema untuk birthday party ni ialah gold white theme. Sebab utamanya, ada la ciri ciri elegent. And for decoration, ika rasa yang boleh menampakkan ianya birthday celebration is ballons. Lagi banyak ballons lagi mcm so meriah. Hee. 



    c. Which birthday cake will be served and which porducts on Lazada can help you prepare it?



     Just letakkan HB Toppers ni di atas cake. Dah melengkapkan cake :) 

    d. Time to shine, pick your outfit on Lazada!



    For outfit. Just simple and nice dress. And ada mengikut theme gold white sedikit. Supaya dapat la rasa "in" nya dengan majlis tersebut. Hee. Banyak dress muslimah dari Lazada yang sesuai untuk kita gayakan. Takda alasan tak dapat cari baju lawa dan mengikut tema hee. 

    _____________________________________________________________________________________


    So, kalau korang berminat nak join. Boleh Click Sini. Jom blogger join contest dari Lazada. Don't forget to submit your entry gais. See you later in next entry. InsyaAllah. 

    Apr 12, 2018

    “Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa”

    10:21 PM 19
    “Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa”

    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

    Harini, ika ternampak entry dekat reading list dari blogger Siqa. Before this, GA dia ika tak sempat nak join. Yang ini, ika berkelapangan nak join sebab tengah free. Hee. 
    Hadiah dia semuanya menarik. Hehe. 


    Sebab ada banyak lebihan masa. Ika nak kongsikan 
    apa yang ika suka pasal blog Siqah?

    Masa first time ika jejak ke blog dia last year. Ika tertarik dengan kesemua entry dia pasal book review. Sebab ika memang suka sangat baca review pasal buku. Dan dia punya review pasal buku ada cara dia tersendiri. Tak meleret mcm ika punya review. Dia punya simple, padat, dan ada pengisian. Ika taktahu mcm mana dia boleh come out with good entry untuk book review hehe. 


    And of course, suka tengok gambar gambar dia. Serious salute dengan effort dia untuk edit gambar lawa lawa. Hee. Sebab ika tahu. Nak edit gambar ni, kena ada masa dan kena kreatif. Ika belajar cara edit gambar dari blog dia jugak hehe. Thanks tau :D That's all hee. 

    Tarikh GA: 13 April - 13 May 


    Apr 10, 2018

    SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

    7:03 PM 8
    SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

    Harini ika nak join segmen bloglist dari blogger Thisnieza. Sebagai tanda support kepada dia hee. Dia nak 20 blog untuk diletakkan di bloglist dia. 
    Jom pakat join ramai ramai. Tarikh: 5 April - 25 April.


    SPM Result Giveaway

    6:58 PM 6
    SPM Result Giveaway

    Assalamualaikum &Hi readers ❤️️



    Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 15 Mac 2018 lalu, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Result Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

    Hadiah Pertama: Domain DotCom X 1 pemenang
    Hadiah Kedua: Kopi Pak Belalang X 2 pemenang
    Hadiah Ketiga: Tudung X 1 pemenang
    Hadiah Keempat: Novel Baharu X 3 pemenang
    Hadiah Kelima: RM20 X 1 pemenang
    Hadiah Keenam: RM10 X 1 pemenang
    Hadiah Ketujuh: Topup RM10 X 4 pemenang
    Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 2 pemenang untuk peserta terawal dan terakhir!

    Kesemuanya 15 orang pemenang bakal kami cari!

    Syarat-syarat penyertaan:

    1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:


    2. Follow instagram berikut


    3. Like Facebook berikut:


    4. Follow Google Plus berikut:


    5. Langgan saluran YouTube * Pokucu *

    6. Buat entri bertajuk 'SPM Result Giveaway'.

    7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

    8. Cuba teka berapa unit/aggregat yang Abam Kie perolehi semasa menduduki SPM tahun 1990 lalu. Sebagai 'clue', Abam Kie dapat Pangkat 1 (6 - 24 unit). Jadi pandai2lah teka, ye? Pemenang akan dipilih berdasarkan tekaan yang tepat. Sekiranya lebih daripada seorang peserta membuat tekaan yang tepat, maka peserta terawal akan memenangi hadiah berkenaan diikuti oleh peserta seterusnya. Pemenang seterusnya akan dipilih berdasarkan tekaan yang hampir tepat


    Ika rasa 12? Hee 

    9. Terbitkan.

    10. Tinggalkan pautan entri giveaway dan tekaan anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

    11. Siap!

    Jika nak join GA ini sila klik di SINI atau banner di atas. Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 22 April 2018. SEKIAN. TERIMA KASIH.