Apr 24, 2018

Menang GA Lea Azleeya & Review Jali Ohsem The Comic.

8:53 AM 20 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Baru baru ni, ada rezeki ika untuk menang GA dari sis Lea. Boleh refer sini. Which is untuk hadiah Komik Ankel Jonni. Terkejut jugak bila tengok nama ada di hujung hujung video. Alhamdulillah. Thankyou Sis Lea & Ankel Jonni. So, today dapat parcel from Ankel Jonni. Punya eksited sampaikan bila bukak tu, terus baca dekat ruang tamu since memang takda benda nak buat dekat rumah ni. Sejak tanam anggur dekat rumah. Hee. 

Ankel Jonni ni  cam so familiar to me. Maybe pernah terbaca komik dia dekat memana. Rupanya dia ada blog. Maybe dulu ika pernah baca komik dia haha. So gais, kalau nak singgah ke blog dia boleh klik sini


                                                            REVIEW                                                               

PELUKIS/ PENULIS: ANKEL JONNI 
IDEA & KONSEP: ANKEL JONNI 
DESIGN DAN SUSUN ATUR: ANKEL JONNI 
EDITOR: ANKEL JONNI
PENERBIT: KOMIK KE BULAN 
HARGA: RM 7 
PAGE: 91 PAGES 

Macam yang korang boleh nampak dekat cover komik ni. Segala info pasal harga dan penulis ada dekat situ. And ika habiskan dalam masa sehari saja sebab pulun baca. Tabik dekat orang yang reti melukis ni. Sebab tangan sangat berseni. Ika cukup suka tengok cover page yang menarik. And komik ni ada satu cover page yang sangat menarik dan hipstur. Korang tengok mak pak Jali and Jali camna. Haha. Mak dia sangat hipstur. dengan baju kurungnya haha. 

Komik ni sangat bersahaja. Cerita pasal Jali.  Bagi ika, personally. Komik yang senang untuk difahami dan santai. Kelakar and comel je character yang ada. Mak bapak Jali punya perangai ngada gedik okay bila sweet swet haha. Jali pulak macam macam ragam. Dengan kelam kabutnya haha. Haih. 

Ada banyak part yang kelakar. Adik sis kata, sis spesis mudah terhibur.Tapi i dun think so. Memang ada part yang kelakar. Ingat ika gila ke gelak walaupun takda benda kelakar. haha. Kemon la. 

Eventho dia black and white comic. Kualiti sangat bagus. Remind me of Ujang. Haha. Size of gambar pun besar gabak and penggunaan bahasa komik yang okay hehe. Kreatif betul Ankel Jonni ni sebab semua dia buat dari A to Z for this komik. Effort dia kena puji. 


Good job Ankel Jonni. Semoga idea untuk melukis komik sentiasa mencurah curah ke ladang gandum. Selamat berkarya. You ken duit. 💪🏻If ada rezeki lebih, keluarkan la yang berkaler punya. Hee. And create la lagi banyak  banyak banyak watak yang dekat di hati pembaca. Dekat fb boleh baca lagi banyak and berkaler. Nice one. 

RATE: ⭐️⭐️⭐️ point five haha. Can?  Lepastu bundarkan. 
Siapa yang suka baca komik. You gais may try to read this. Support our local kartunis please. Tak salah ada dis komik as one of your comic's collection. 

FACEBOOK & IG 📱: KOMIK KE BULAN 

Apr 21, 2018

MOVIE REVIEW - THE BELKO EXPERIMENT 2017

8:23 PM 12 Comments



Assalamualaikum &Hi readers ❤️️
Memandangkan mood lately ni nak tengok movie je memanjang. So, ika pilih untuk tengok movie yang dapat banyak good feedback dari Twitter which is The Belko Experiment (2017). Kalau korang suka jenis movie macam Maze Runner, Saw, atau The Purdge ke. This is one of the same pattern of movie la. Genre Thriller. 


                                                                 SYNOPSIS                                                           

An ordinary day at the office becomes a horrific quest for survival when 80 employees at the Belko Corp in Bogota. Colombia, learn that they are pawns in a deadly game. Trapped inside their building, a voice over an intercom tells the frightened staffers that two workers must  be killed within 30 minutes. When another ultimatum follows, friends become enemies and new alliances take shape, as only the strongest will remain alive at the end. 

                                                                REVIEW                                                          

Honestly, bila tengok trailer. Terus rasa berminat. Walaupun dah boleh duga dan agak dengan jenis movie yang jenis macam ni. Ika tetap tengok. Sebab, dalam masa kita enjoy tengok tu. Kita boleh tengok macam mana seseorang tu terdesak nak buat keputusan untuk hidup dia. Bila kawan terus jadi lawan. Perangai yang bad bad side tu semua keluar. Selfish. 


Kalau korang baca sinopsis dia. Depa yang dalam company ni kena bunuh orang dalam masa tertentu untuk selamatkan diri dieorang. Dan arahan tu of course datang dari org yang dieorang tak tahu siapa. Flow game dalam cerita ni tak slow. Sebab baru rasa movie tu start. Dah terus ke game. Kiranya dia tak drag kita meleret untuk sampai ke main point. Totally terperangkap. Gerak geri diperhatikan. 

Tension! Pressure! 

Terkejut kejut jugak sikit tengok cerita ni sebab haha ada scene yang tak jangka. Lebih banyak kepada perasaan simpati je bila tengok sebab cara dieorang selamatkan diri tu sometimes boleh buat depa mati jugak. Tapi kalau korang nak tahu ending macam mana, siapa yang selamat. Berapa orang yang mati? Korang kena la tengok. Ika tak nak jadi spoiler. 


RATE: ⭐️⭐️
Satu benda yang paling emo dalam cerita TBE ni. Company depa boleh pulak la kan duduk dekat tetengah alam. Sunyi. Tapi itulah tu, nak dijadikan ceritakan. Haha. 
See in my next entry. InsyaAllah. 

Apr 16, 2018

Book Haul March - April

2:59 AM 18 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Motif utama ika adakan entry book haul every month sebab nak tengok berapa agaknya yang ika dah berhabis hanya untuk buku semata mata. Ika suka bila ika dapat pegang dan tengok benda yang ika dah belanja dengan duit ika. Tak ada la tiba tiba, mcm hilang ingatan tak ingat mcm mana duit tu boleh habis. Haha. Sebab selalu jadi macamtu. 

So, entry ni ika gabungkan untuk dua bulan sekali. Patutnya nak up entry ni end of this month. Takut la pulak karang dah keluar mana mana. Terbeli lagi buku. Haha. Tapi, tak apa la. Rasanya dah tak beli apa apa kot bulan ni. 

Buku buku ni pulak memang ada buku lama dan baru. Ika serious tak memilih buku tu sama ada baru ke lama. Asalkan ika tak baca lagi. Ika beli je. Sebab ikut perubahan masa dan mood. Ika dah tak baca novel tebal tebal sangat sekarang. Nanti nanti baru smbung baca novel tetebal. 




6 books + 1 CD. Actually ada lagi satu buku. Cuma ika tak ambik gambar sebab terlupa. Alhamdulillah. Ada sedikit rezeki untuk beli buku. 
Honestly speaking, kalau ika takda la banyak sangat mana nak dibelanjakan. Ika akan cari buku preloved. So, dekat situ je pun dah boleh jimat banyak. Macam 4 buku gambar first, ika beli dekat Carousell.Perbook RM5. Condition pun tiptop. No missing pages. And takda conteng apa. Ika puas hati sangat. 

And kebetulan, ada haritu depa buat jualan buku murah dekat SA. So, buku Best Mate tu ika dapat la harga yang not bad jugak. Kalau ikutkan harga dia mahal. 

1. LELAKI DAN SEBILAH PISAU - LEJEN PRESS 
2. BUDAK HOSTEL OTAKNYA SEWEL / DUBOOK 
3. VIDEOTAPE / FIXI 
4.LANGIT NAN GELAP / LEJEN 
5. KISAH 25 NABI DAN RASUL / OTHMAN RAMLI 
6. BEST MATE / MATT DUMAN 
7. CARA MANDI HADAS BESAR.

And buang tebiat jugak beli CD Rapid Dutch Vol 1. Haha. Don't ask me why. Masa tu memang tergerak hati nak beli. Haha. Tak pasti adakah ianya nafsu atau betul betul berminat. Hee.  

Tengah aim banyak buku dekat PBAKL. Tapi tak sure dapat pergi ke tak. Sape sini pergi and sudi belikan buku utk ika haha? Jadi personal shopper hehe.

See in next entry. InsyaAllah. Oh ya. Ika nak share one of my fav quote. 
"That's the thing about books. They let you travel without moving your feet" Jhumpa Lahiri, The Namesake

LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST

1:49 AM 7 Comments


Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Harini, ika free untuk join Lazada Birthday Festival Blogger Contest. Of course, anjuran Lazada. Cuma kalini berbezanya, ianya mengenai birthday party. As you gais boleh tengok, start from 10 - 27 April 2018. 
Lazada akan mengadakan jual Birthday Festival yang boleh korang check di sini.Terdapat 90% untuk pelbagai barangan. Murah dan boleh berjimat. Hee.  
Lazada sangat la bermurah hati dan rajin adakan contest untuk blogger. So, kalini ika join bagi memeriahkan lagi contest depa. 



a. Which location would you pick for Lazada's birthday party?






Ika pilih Lone Pine Hotel, Batu Ferringhi, Penang as a location for Lazada's Birthday Party. Sebab ika suka dengan konsep yang ada dekat Lone Pine Hotel ni yang berkonsepkan terbuka, freshlook, English style, and serba putih. So boleh la fefeeling overseas sikit. Lagipun, sambut birthday party dengan udara segar dapat bagi satu good vibes. Hee. Dengan adanya swimming pool haih. 

b. Choose a party theme and pick one or several products on Lazada to decorate the venue.

Tema untuk birthday party ni ialah gold white theme. Sebab utamanya, ada la ciri ciri elegent. And for decoration, ika rasa yang boleh menampakkan ianya birthday celebration is ballons. Lagi banyak ballons lagi mcm so meriah. Hee. 



c. Which birthday cake will be served and which porducts on Lazada can help you prepare it?



 Just letakkan HB Toppers ni di atas cake. Dah melengkapkan cake :) 

d. Time to shine, pick your outfit on Lazada!



For outfit. Just simple and nice dress. And ada mengikut theme gold white sedikit. Supaya dapat la rasa "in" nya dengan majlis tersebut. Hee. Banyak dress muslimah dari Lazada yang sesuai untuk kita gayakan. Takda alasan tak dapat cari baju lawa dan mengikut tema hee. 

_____________________________________________________________________________________


So, kalau korang berminat nak join. Boleh Click Sini. Jom blogger join contest dari Lazada. Don't forget to submit your entry gais. See you later in next entry. InsyaAllah. 

Apr 3, 2018

BOOK REVIEW - TARANTULA

11:23 PM 17 Comments

Assalamualaikum & Hi readers ❤️

Ika perasan yang ika banyak meng-review pattern buku yang sama sahaja. Genre seram saja. InsyaAllah, ika akan mixed around with another genre jugak lepas ni. Sebab ika rasa, macam ika punya blog ni dah mcm nampak aura aura momok dah hehe. Sebab asyik review buku seram je. 
Tapi, book review kali ni pun. Ika nak review genre thriller which is Tarantula by Julie Jasmin. Ika beli Tarantula kalau tak silap sebab ini satu satunya buku yang main fokus atau character dia bukan la hantu. Tapi serangga / haiwan. 


BOOK DETAILS 
AUTHOR: JULIE JASMIN 
PUBLISHER: BUKU PRIMA 
PAGE: 438 PAGES 
PRICE: RM 19.90 





                                               MY REVIEW                                         

"Datang tak dijemput, pergi seperti ribut"

Penulis serious berani and kreatif ambik risiko untuk olah cerita yang totally menceritakan pasal serangga ni. Korang sendiri boleh agak kan serangga apa yang dimaksudkan kalau tengok cover page novel ni. Spider. 🕷 Dengan warna gua yang suram suram warna ungu. Mood nak membaca terus berdesup naik. Cover buku dari Buku Prima tak pernah mengecewakan. 


Personally, ika rasa jalan cerita dalam novel ni keseluruhannya menarik. I don't even care if flow cerita tu mcm starting dia a bit perlahan. Tapi lama lama tu, flow cerita mula smooth bila muncul nya serangga warna hijau yang namanya Tarantula. Macam labah labah, cumanya ianya berkepak. Serangga yang buat Kampung Nilam Setia ni huru hara. Sebab ada saja yang jadi mangsa serangga ni. 





Novel ni menerapkan elemen suspen, percintaan, kekeluargaan, kemasyarakatan. Bagi ika, satu elemen yang bagus bila digabungkan utk dijadikan cerita. Penulis buat ika rasa mcm dalam cerita ni jugak. Character Pak Aki, 4 sekawan, Andy, Amani & orang kampung lain diolah dengan baik. Cerita yang senang difahami, tak sarat, dan simple. Cuma, ika rasa if boleh tahu dengan lebih pasal asal usul Tarantula ni lagi best. 

Kesian dekat watak 4 sekawan tu. Agaknya darah muda macam tu la. Sentiasa curious sampai ke tahap nak menyiasat dan ambik risiko. Benda boleh elak, sendiri cari nahas. Haih. Emo jugak bila ketua kampung banyak berahsia. Cerita direct je kan senang. See, emo dah haha. 
🕷

Ter-imagine jugak bila in real life betul betul ada Tarantula ni. Mau berselerak berlari. Huhu. Seram. Sebab dia mcm pemakan daging manusia. Macam kena simbah asid. Dah la bunyi Nyrit nyrit tu mcm nyamuk. Kalau nyamuk takpe, ni labah labah berkepak haha. I kenot. 

Overall, ika rasa novel ni just nice and sesuai dibaca untuk orang yang nak kan kelainan. Kalau nak elak baca sesuatu yang seram, novel Tarantula ni memang untuk korang. 



RATE⭐️⭐️⭐️

Apr 2, 2018

“Segmen: Making A Blog List by Blog Siqahiqa”

8:34 PM 14 Comments

Assalamualaikum &Hi readers ❤️

Lama tak up new entry. So, harini ika nak join satu segmen dari blogger Siqah. Before that, ika sebenarnya suka sangat tengok gambar gambar yang Siqah tangkap . Cantik. And dia pun ada minat sama dengan ika which is suka membaca. So, bila ada interest sama ni, ika rajin ke blog dia untuk baca book review dia. 

And sekarang, dia tengah mencari bloglist untuk blog dia, memandang itu merupakan one of her goal untuk 2018. And, syarat nya tersangat sangat la senang. Hee. 

Follow her blog, facebook page, copy banner & buat entry 


Tarikh: 3 April - 3 Mei 2018 
Jom gais support segmen dari Siqah ni. Bloglist ni akan ada dalam blog Siqah forever. Hee forever tau. 

See you gais in my next entry. InsyaAllah.