Ulasan Buku - Kru Paranormal Hantu Kilang Lama by Khairul Nizam Khairani - Jari Jemari Menari

Sep 7, 2022

Ulasan Buku - Kru Paranormal Hantu Kilang Lama by Khairul Nizam Khairani


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Pertama sekali, terimakasih yang tidak terhingga kepada pihak Penerbit X atas naskah ini. Saya sangat hargai kepercayaan kalian buat saya dan atas ruang dan peluang yang diberikan juga. Kalian tengah baca buku apa sekarang? . Ika seperti biasa every month mesti terselit baca siri Kru Paranormal ini. Siri ini masih on going ya. Jadi kena sabar menunggu setiap siri untuk dikeluarkan. Selepas Shadow People. Kalini Hantu Kilang Lama pula. Dan seterusnya ialah Hantu Jarang Gigi. Jom ke ulasan ringkas. 


Bismillah. 


Kemunculan semula geng Kru Paranormal menambahkan keterujaan saya sebenarnya. Sudah 2 siri watak mereka direhatkan. Demi mencari content menarik untuk channel youtube mereka. Imtiaz & the geng muncul kembali. Kali ini mereka akan ke Jeram, Selangor untuk menjejaki sebuah kilang lama yang dikatakan mempunyai cerita seram tersendiri. Namun, lokasi kilang tersebut sukar ditemui. Itu cabaran yang mereka tempuhi. -- Namun, malangnya, bila sudah sampai di sana. Mereka terkandas kerana kereta rosak dan satu persatu kejadian misteri berlaku dan tambah mengejutkan bila sorang demi sorang mula hilang. Imtiaz keliru dengan apa yang berlaku. Apa yang terjadi selepas itu?
Apa yang saya boleh katakan ialah siri ke 5 ini lebih kepada untuk memanjangkan cerita dan menjawab persoalan yang ada di siri sebelum ini. Kiranya, persoalan yang tergantung disiri sebelumnya ada yang terjawan di siri ini.Ini yang saya puji sebab saya tak suka ditinggalkan dengan tanda tanya tanpa jawapan. Namun,  setelah diamati. Siri ini masih ada kelompongannya sebab mungkin cerita tergantung. Penulis jugua turut memperkenalkan beberapa watak baru. Tiba-tiba rasa nak buat mind map khas untuk watak siri ini saja. Bukannya apa, semuanya saling berkait. Kalau ada mind map senang sikit. 


Jadi, jangan terkejut jika out of nowhere muncul watak dari siri sebelum ini. Memang ada watak yang dapat direcall dan ada yang kena selak semula buku. Mujur saya berbuddy read dengan @prettyandreads & @lysareading. Dapat juga la membantu meningatkan antara satu sama lain! Saya lebih beremosi untuk siri ini kerana banyak watak yang tidak mendapat pengakhiran yang baik. Ramai yang menjadi mangsa keadaan. Bercerita mengenai watak:- 


1. Watak Imtiaz buatkan saya rasa geram. Dia nampak terlalu tenang. Walaupun pada situasi cemas. Saya sendiri tak faham adakah itu stail lelaki. Sejenis tidak panik. Memang perempuan saja ke yang akan menggelabah bila ada perkaya yang diluar jangkaan. Sebab saya rasa tak boleh nak rasa perasaan takut dan cemas dari watak Imtiaz. Frust juga mengenangkannya. 


2. Zamir juga sangat mencurigakan dari segi tindak tanduknya. 


Saya tak sabar nak tunggu siri seterusnya sebab saya harap siri seterusnya tidak menghampakan saya yang sedang gundah gulana ini. Tolong la reveal siapa dalang disebalik semua kejadian pembunuhan kejam ini. Dan siapa si kepala kambing gurun tu. Saya yakin dia manusia bukannya hantu. Can't wait. Overall, siri Kilang Hantu Lama ini masih boleh dibaca. 
1 comment:

Sha Mohamed said...

Yang ini pun belum dapatkan lagi..