Ulasan Buku - Kru Paranormal Shadow People by Khairul Nizam Khairani - Jari Jemari Menari

Sep 7, 2022

Ulasan Buku - Kru Paranormal Shadow People by Khairul Nizam Khairani

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Tak tifur malam kalau tak sambung baca siri Kru Paranormal yang keempat ni. Saya suka dengan kulit buku Shadow People dan siri yang lain. Sentiasa kagum dengan hasil kerja pereka kulit buku siri ini. Thumbs up.  👍🏻


Jadi, Shadow People secara keseluruhannya mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Ajin yang ada di dalam previous book -- Imaginary Friend. Tapi masih terdapat sangkut paut dengan watak Maimunah iaitu ibu kepada Aril. Adakah saya patut kasihan dengan watak Aril? Sebab jika tidak silap dia juga sudah melakukan jenayah yang besar sebelum kejadian kan? Hukuman dunia buat Aril kah? Tapi lebih malang kerana dia menjadi mangsa orang yang tersayang.
Dalam Shadow People. Kita akan tahu apa sebenarnya yang terjadi kepada beberapa watak dalam siri lepas dan siri SP ini. Lega bila akhirnya persoalan terjawab. Penulis susun cerita dengan baik. Bahasa yang digunakan juga mudah untuk difahami. Plot twist yang bikin pening kepala dan terkelu. Untuk siri ke 4 ini lebih kepada suspen instead of seram. Entah apa lagi agaknya yang penulis akan berikan untuk siri seterusnya : Kilang Lama. Saya tak sabar menantikannya. #ikareviewbuku
Mengenangkan kisah Ajin yang hidupnya tunggang terbalik. Memang menyayat hati. Budak sekecil itu terdera emosi sehingga membuatkan dia bertindak jauh dek fikiran akal. Tambah malang apabila dia ditemukan dengan orang yang salah dan mengambil kesempatan atas kesempitan hidupnya. Sudahlah keluarga porak peranda. Hidup terumbang ambing. Dipergunakan pula.


Ketika diceritakan mengenai kisah Aloy & Ajin yang lari meninggalkan rumah mereka kerana didera ibu dan ayah tiri sangat menyedihkan. Anak kandung dilayan seperti sampah. Ada masanya terasa laju jalan cerita dan ada masa rasa drag pula. Tapi kemuncaknya tidak sia sia saya tunggu. Bila baca ending dia punya twist macam wow. Berubah  360 darjah ya dia punya jalan cerita. Menarik. 

2 comments:

Sha Mohamed said...

Cantik betul cover dia.. dah wasuk dalam wishlist..

Sha Mohamed said...

#masuk