COMIC REVIEW - YOUNG AISYAH: HARI KANTIN BY REJA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Buku pertama untuk Bulan September ialah Young Aisyah: Hari Kantin. Ika curi masa baca komik ni sampai habis sebelum pergi kerja. Baca komik untuk naikkan mood membaca balik sebab 2-3 bulan ni mood membaca memang tak berapa nak ada. Oh ya, siapa yang tengah mencari bahan bacaan yang santai untuk anak-anak di rumah. Ika cadangkan untuk kalian singgah ke website PTS untuk melihat buku-buku yang menarik untuk anak-anak. Ada komik yang pelbagai genre. Tinggal sediakan wang sahaja. 

Ika sendiri pun baru sedar akan kewujudan komik Young Aisyah ini. Rupanya masih ada banyak lagi. Nanti ada rezeki boleh kumpul buat koleksi. Walaupun tak ada budak kecil di rumah. Ika sendiri rasa yang ika nak buat koleksi untuk diri sendiri. Dah ada anak nanti boleh turunkan dekat dia. *berangan itu kan free*. 

Mengisahkan tentang seorang budak perempuan bernama Aisyah. Dia dan rakan sekelasnya perlu menjual makanan pada Hari Kantin yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Namun, apa yang merunsingkan mereka ialah mereka perlu memasak untuk menjual pada Hari Kantin. Kerana terdesak, Aisyah tampil untuk menjadi chef bagi mewakili rakan yang lain. Masalah utama yang Aisyah hadapi ialah dia tidak tahu memasak. Akhirnya,atas bantuan keluarga timbul idea untuk membuat dan menjual kek cawan (cupcake) pada Hari Kantin. Konflik terjadi apabila kek cawan Aisyah tidak menjadi sepanjang proses percubaan dan pada hari kejadian, ada beberapa perkara yang tidak mereka jangkakan berlaku.

Apa yang terjadi? Ikuti kisah selanjutnya dengan membeli komik Young Aisyah: Hari Kantin. 

Pertama sekali, komik ini sesuai dibaca oleh semua peringkat umur terutamanya kanak-kanak. Dialog juga mengunakan bahasa yang mudah difahami. Tiada penggunaan bahasa campur. Idea dan jalan cerita yang simple dan logik. Watak yang ada di dalam komik ini ialah watak-watak yang pasif. Hanya ada 1-2 watak yang yang mempunyai karakter kontra. Sebab, kalau banyak sangat watak yang agresif dan negatif. Mungkin tidak sesuai dibaca oleh kanak-kanak yang dalam proses membesar dan ingin mencuba. 

Seronok melihat bagaimana Aisyah dan rakan-rakannya yang masih kecil ini berbincang untuk menyempurnakan Hari Kantin tersebut. Cabaran yang perlu dihadapi di usia yang masih muda meskipun cabaran itu ialah cabaran kecil bagi kita yang sudah dewasa. Kanak-kanak sentiasa mahu melakukan yang terbaik buat diri sendiri dan rakan-rakan.

Terimbau juga sedikir sebanyak kenangan ketika di zaman sekolah. Hari Kantin la merupakan hari yang menyeronokan. Semua pelajar akan struggle perah idea untuk melakukan yang terbaik untuk berniaga. Dari hiasan sehinggalah ke produk. Dan yang paling penting, melayan pelanggan sebaiknya. Uniknya ialah pengunaan kupon. 

🧁Diselitkan juga nasihat-nasihat yang baik dan berguna buat semua pembaca. Selingan yang dapat memberi manfaat buat adik-adik. 

🧁Trivia ringkas di setiap akhir bab.  (Bawang - Croissant - Cupcake ) 

🧁Ilustrasi comel. Kalau diwarnakan mesti lagi menarik. Tambahan pula ada makanan. Mesti kalau dah diwarnakan jadi terliur. Sebab selalunya macam tu la. Mudah terpengaruh T.T

🧁Nampak sedap semua kek cawan yang dibuat oleh Aisyah dan rakannya. Ke sebab lapar eh? Haha.

Overall. Bahan bacaan santai yang okay. 

9 Komen

  1. comel je baca sinopsis ni, dah terbyg jalan citer nya...

    ReplyDelete
  2. Nampak sesuai sebagai bahan bacaan untuk anak-anak.

    ReplyDelete
  3. bolehlah saya belikan untuk anak lepas ni

    ReplyDelete
  4. Santai je.. tgk tajuk pun tahu..keletah anak2 hehee

    ReplyDelete
  5. Memang nak order nih ... Hadiahkan untuk anak Sy...

    ReplyDelete
  6. Komik nie rasanya library akak ada buat pinjaman dengan PNM, nak kena cari nie...

    ReplyDelete
  7. biasanya cerita kanak-kanak, karakter negatif nya cuma digambarkan sedikit nakal dan akan menyesal di akhir cerita.

    ReplyDelete