Book Review - Hope 1-10 by Zint - Jari Jemari Menari

Feb 15, 2022

Book Review - Hope 1-10 by Zint

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Asalnya, beberapa minggu lepas memang rasa macam mood nak baca komik saja. Bila tengok dekat rak, koleksi komik tak banyak. Jadi, ika pun selongkar apa yang ada untuk dibaca di rumah. Akhirnya terjebak la baca karya Hope by Zint. Ika memang secara jujurnya tidak mengenali siapa Zint. Tapi, ika perasan di rumah ada beberapa komik karya Zint. Baru tahun ini terdetik untuk baca karya Zint. Ketinggalan bukan? Tapi orang kata better late than never kan. 


Hope merupakan komik bersiri. Mempunyai 10 siri kesemuanya. Dalam kepala memang tak ada idea lansung komik ini mengisahkan tentang apa. Tak ada rujuk Goodreads atau baca blurb ringkas di belakang. Malahan, tengok kulit komik pun tidak. Memang random sangat pilihan kalini.Rupanya, ika tidak silap memilih. 
Hope mengisahkan tentang zombie yang menyerang secara tiba-tiba di semua tempat termasuk di tempat tinggal Ten di sebuah flat. Ten yang ketika itu tidak memahami situasi telah melihat keluarganya menjadi korban di depan mata. Malahan, Ten juga telah bertindak di luar jangkaannya pada ketika itu demi menyelamatkan nyawa.. Keadaan yang huru hara telah membuatkan Ten mengambil keputusan untuk memulakan misi untuk mencari kakaknya di Kuala Lumpur. Hanya kakaknya saja yang tinggal. Walaupun dia tidak mendapat gambaran sebenar tentang apa yang terjadi, dia tetap cekalkan hati untuk lakukan misi tersebut. 

Apa yang ika nak highlight dalam siri Hope ini ialah: 

Sketch bangunan yang sangat cantik. Walaupun b&w masih tetap memukau. Ika perhatikan yang pelukis melukis dengan baik untuk struktur bangunan di dalam komik ini. 

Dialog yang tidak banyak. Jadi, untuk sesiapa yang suka tengok gambar. Ika rasa komik ini untuk kalian. Sebab ika sendiri tak sangka dalam satu hari ika dapat habiskan kesemua 10 siri. Tapi ada la dialognya kalau tidak macam mana nak faham cerita kan. 

Zint tidak terburu-buru perkenalkan watak. Dalm setiap siri, kita pasti akan lihat Ten akan jumpa dengan ramai orang. Kebanyakkannya survivor dan juga musuh. Yang setia disisi Ten dari awal sampai akhir hanya watak Lianne. Seorang survivor yang kehidupannya sebelum ini banyak dikongkong dan akhirnya bebas apabila huru-hara terjadi. Dia juga kehilangan keluarga dan sudi membantu Ten dalam misi mencari kakak Ten. 

Paling suka siri Hope 03 sebab disini ika rasa banyak best part. Bila mereka di sebuah mall. Tempat perlindungan survivor yang lain termasuk Ten & Lianne. Namun, kita kena faham stranger tetap stranger dan dalam situasi darurat sebegitu pasti akan ada sifat pentingkan diri dan dalam siri ini kita akan mendapati bagimana terdesaknya seseorang itu sehingga sanggup gadaikan nyawa orang lain. 

Yang pasti, pasti akan ada zombie atau 'manusia' yang kebal. Zombie macamni kalau ada depan mata pun mesti terketar lutut. Tak lut beb tembak pakai apa pun. 

Ending yang menyayat hati. 

Ika sebenarnya tidak mengikuti komik yang ada di pasaran. Jadi, ika tak dapat nak agak adakah ini sama dengan mana-mana komik atau memang 100% asli dari Zint. Tapi, apa pun ika masih tetap sukakannya.Sebab mungkin ika suka cerita pasal zombie. So, apa saja yang dihidangkan, ika akan tetap suka. Komik ini sesuai dibaca oleh pembaca 18 tahun ke atas. Ika juga rasa komik ini tak sesuai untuk budak bawah umur. Tapi, terpulang kepada pilihan masing-masing. 
2 comments:

Sha Mohamed said...

Tak baca lagi.. masih dalam list.. Nak kena gi usha nie..

Farhana Jafri said...

ingatkan dekat cover tu kakak Ten rupanya Lianne. Cantik orangnya.