Rakyat Malaysia Beralih ke atas Talian untuk Dapatkan Keperluan Ramadan - Jari Jemari Menari

Apr 12, 2022

Rakyat Malaysia Beralih ke atas Talian untuk Dapatkan Keperluan Ramadan

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️Rakyat Malaysia Beralih ke atas Talian untuk Dapatkan Keperluan Ramadan mereka

 Baju Kurung dicari hampir 3.3 juta kali sepanjang Ramadan 2021KUALA LUMPUR, 12 April 2022 - Kawalan pergerakan telah mengubah cara kami membeli-belah sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Data bulan Ramadan Shopee dari tahun 2019 ke 2021 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia telah menjadi lebih intuitif apabila ia melibatkan pembelian atas talian.


Dengan kemajuan teknologi dan cara membeli-belah Ramadan yang telah menjadi lebih digital, Shopee menyaksikan lonjakan dalam carian untuk produk dari semua segmen di atas platform sepanjang bulan Ramadan bagi tempoh tiga tahun lepas.


Kata carian Baju Kurung telah dicari hampir 3.3 juta kali sepanjang musim Ramadan pada tahun 2021. Ini menampakkan peningkatan sebanyak 433 peratus berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2020. Pada bulan Ramadan 2020, populariti kata carian tersebut meningkat sebanyak 265 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.Bagi segmen kesihatan dan kecantikan, kata carian foundation telah dicari lebih dari 90,000 kali di Shopee, peningkatan yang ketara berbanding tahun 2019 di mana ia dicari kira-kira 28,000 kali. Pada tahun 2021, kata carian tersebut meningkat kepada lebih dari 197,000 kali. Ini menunjukkan ramai yang menyambut Ramadan membeli produk yang membantu meningkatkan penampilan mereka untuk sesi bergambar bersama keluarga semasa musim Raya.   


Sementara itu, kata carian Kuih Raya meningkat kepada 253,603 kali sepanjang bulan Ramadan tahun lepas dari 58,331 kali pada tahun 2020 kerana Kuih Raya merupakan salah satu keperluan dalam rumah tangga rakyat Malaysia yang meraikan perayaan itu dan juga merupakan buah tangan yang diberikan kepada ahli keluarga dan rakan-rakan mereka.


Para pengguna juga mencari barangan automotif seperti topi keledar, minyak enjin, pengelap cermin kereta, penapis minyak dan lilin kereta di atas talian. Sebagai contoh, kata carian wiper telah dicari sebanyak 8,365 kali pada bulan Ramadan 2020 kerana kedai perkakasan dan alat ganti mempunyai waktu operasi yang terhad sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Pada bulan Ramadan tahun lepas, ia telah dicari lebih 27,000 kali.


Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata bahawa kawalan pergerakan telah melatih rakyat Malaysia untuk membiasakan diri dengan e-dagang dan Shopee kini menjadi platform utama untuk dapatkan barangan keperluan Ramadan mereka yang dibeli di luar talian sebelum ini. 


“Sebagai contoh, terdapat peningkatan dalam jualan untuk ketupat palas, krim BB dan concealer semasa bulan Ramadan pada tahun 2021. Produk-produk ini merupakan barangan popular yang dibeli oleh para pengguna di luar talian sebelum ini. Namun begitu, produk-produk tersebut menjadi barangan yang paling banyak dijual di atas talian dalam kategori produk mereka pada tahun lepas.”


Bagi 3 produk terlaris dari setiap kategori untuk tempoh tiga tahun yang lalu, Shopee telah kongsi yang berikut:


Kategori

3 produk paling banyak dijual sepanjang Ramadan 2021

3 produk paling banyak dijual sepanjang Ramadan 2020

3 produk paling banyak dijual sepanjang Ramadan 2019

Barangan Runcit & Produk Haiwan Peliharaan 

Detergen Pakaian

Detergen Pakaian

Sampul Raya 

Sampul Raya

Keropok/Kerepek

Serbuk Keju 

Ketupat Palas

Sampul Raya 

Set Hadiah Kuih Raya

Kelengkapan Rumah & Kediaman

Bekas Makanan

Kotak Simpanan Barang

Kotak Simpanan Barang

Bantal

Bekas Makanan

Straw Minuman Guna Semula 

Kain

Ubat Nyamuk

Peralatan Membakar Kek/Kuih

Peralatan Rumah 

Pemproses Makanan

Pemproses Makanan

Pemerah Jus Mudah Alih

Penggoreng Udara

Pemerah Jus Mudah Alih

Pemproses Makanan

Pemerah Jus Mudah Alih

Periuk Nasi

Periuk Nasi

Kesihatan & Kecantikan

Mask Muka 

Mask Muka 

Mask Muka 

Krim BB dan foundation cair

Syampu 

Syampu

Concealer

Produk untuk Bulu Kening

Produk untuk Bulu Kening

Fesyen Muslim

Baju Kurung

Hijab 

Baju Melayu

Kain Pelikat

Baju Melayu 

Telekung 

Baju Melayu

Blaus Wanita

Hijab 

Aksesori Muslim 

Kerongsang

Sejadah 

Tasbih

Sejadah

Tasbih 

Kerongsang

Tag Hijab 

Kerongsang 

Sejadah 

Automotif

Injap Tayar

Rim Sukan 

Pen Cat Tayar

Pen Cat Tayar

Pen Cat Tayar

Penutup Hab Pusat Roda

Nat Roda

Penutup Roda Rim Sukan

Nat Roda


Dengan musim Ramadan yang kian menjelang, rakyat Malaysia boleh mendapatkan keperluan Ramadan mereka semasa kempen Ramadan Bersama Shopee dari 4 hingga 18 April 2022. Pengguna Shopee boleh menikmati penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM5, Tawaran Ramadan RM10 serta berpeluang memenangi sebuah Vespa Sprint S 150 melalui Hadiah Mingguan Motosikal sepanjang tempoh kempen tersebut.


Sambil bersiap-sedia untuk menyambut bulan Ramadan bersama Shopee, para pengguna juga akan disambut oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza, Ratu Pop Malaysia sebagai duta tempatan platform e-dagang semasa kempen Ramadan Bersama Shopee. Untuk menambahkan kemeriahan pada musim perayaan, jenama kecantikan Dato’ Sri Siti Nurhaliza, SimplySiti akan membawa kejutan kepada para pengguna dengan pelancaran rangkaian kosmetik baharu di kedai rasmi Shopee Mallnya. Dapatkan keperluan untuk menghias diri bersama SimplySiti untuk musim Raya akan datang di https://shopee.com.my/simplysiti


Anda juga boleh dapatkan keperluan Ramadan anda di Shopee Mall daripada jenama-jenama seperti: Akemi, Celovis, Dessini, Dr. Cardin, Enfagrow, Gaabor, Garnier, Grafen, Honor, Infinix, Kiehl's, Kitchenz, Levi's, Logitech, Maserati, McDonald's, Mydin, MY Mentholatum, OPPO, Perfect Diary, PinkFlash, Polo Hill, Skechers, Tefal dan Vinda atau cari apa sahaja yang anda perlukan di https://shopee.com.my/m/ramadan-sale


2 comments:

Fieza Sani said...

Skrg ni shopping online paling popular. Tak payah nak keluar dari umah atau pejabat. Semua di hujung jari je konsepnya..Shopee memang jadi pilihan akak sentiasa..hehe

Sha Mohamed said...

Lagi senang sebenarnya beli online.. boleh survey harga mana murah dan pilihan pun banyak..