BOOK REVIEW - MALAIKAT BERTALI LEHER BY AMIRUL AZMEER ASMADI - Jari Jemari Menari

Mar 10, 2021

BOOK REVIEW - MALAIKAT BERTALI LEHER BY AMIRUL AZMEER ASMADI


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️️Selamat Hari Rabu buat semuanya. Semoga kalian berada dalam keadaan yang sihat sejahtera hendaknya. Permulaan bulan Mac ini, ika mulakan dengan membaca buku bertajuk Malaikat Bertali Leher dari penulis Amirul Azmeer Asmadi. Ini merupakan buku yang ke 21 pada tahun ini. Struggle is real sebab kekangan waktu dan mood selalu kelaut membuatkan ika sometimes take time untuk habiskan sebuah buku. Ulasan untuk MBL ini berkemungkinan akan jadi panjang sedikit dari kebiasaan, tetapi ika janji ika akan highlightkan benda-benda yang best dan menarik saja.  

Buku keluaran Puteh Press ini, menghimpunkan kisah-kisah benar, anekdot tentang orang-orang biasa yang membuat kebaikan, yang tidak mengharapkan balasan. 

"Tidak perlu tunggu jadi baik untuk membuat kebaikan kerana siapa-siapa sahaja mampu berbuat baik. Usah ditunggu malaikat turun membawa kebaikan, kerana di dalam jiwa kita sudah ada malaikat yang terpendam"

Penerbit: Puteh Press

Tahun: 2020

Muka Surat: 274 muka surat 

Harga: RM 20 (SM) / RM 22 (SM) 

Format: Paperback & Ebook

Pada mulanya, ika tiada expectation untuk buku ini, cuma ika harap buku ini menepati citarasa ika dan ika akan berjaya habiskan buku ini dengan perasaan yang sangat happy. Ternyata, baru sahaja baca mukadimah dari penulis sudah memberikan satu persepsi yang sangat baik terhadap buku ini. 

Dengan harga yang mampu milik, kalian akan dapat himpunan cerita yang dapat memberikan kalian manfaat yang banyak. Ika akui, ika kurang membaca buku non fiksyen. Sebab, ika risau jika tidak menepati citarasa ika, buku itu akan terbengkalai atau lambat dihabiskan. Rasa rugi. Tapi yang ini, ika rasa berbaloi. 

Buku ini mempunyai 81 bab dan 20 bab bonus. Di mana kalian jangan khuatir. Walaupun ianya mencecah 100 bab. Tetapi, ia hanya cerita ringkas yang padat dan penuh dengan pengajaran. Penulis menceritakan peristiwa yang menarik terjadi sepanjang penulis di bumi Mesir. Negara yang selalu dimomokkan sebagai tempat yang penuh dengan perkara buruk dan negatif. Setiap bab di dalam MBL ini bermakna. Seronok bila dapat baca pengalaman seseorang itu mengembara di negara orang. Kita turut rasa seperti kita dibawa sekali menjelajah ke sana. 

Ika tidak rasa rugi atau menyesal sama sekali membaca buku ini kerana ini merupakan salah satu buku yang patut dibaca oleh semua pembaca kerana ia dapat membuka mata, hati, jiwa & minda kita terhadap orang lain dan perkara yang terjadi. Apa agaknya persepsi mereka terhadap kita atau orang lain yang berkelana di negara mereka. Baik atau burukkah persepsinya? Bagaimana pula dengan budaya mereka? Menarik untuk kita tahu semua ini. 

Gaya bahasa penulis yang santai dan straight to the point membuatkan kita tak terasa seperti membaca 100 bab. Malah, terasa seperti ingin baca lebih lagi. Puas yang tidak puas. Bagaimana tu?. Saya sendiri pun tidak pasti dengan istilah ciptaan saya itu. 

Secara keseluruhannya, ika sangat sukakan buku ini. Tiada apa yang tidak okay pada pandangan ika Sesuai 

Gaya bahasa penulis yang santai dan straight to the point membuatkan kita tak terasa seperti membaca 100 bab. Malah, terasa seperti ingin lebih lagi. Puas yang tidak puas. Bagaimana tu? Saya sendiri pun tidak pasti dengan istilah ciptaan saya itu.

Secara keseluruhannya, ika sangat sukakan buku ini. Tiada apa yang tidak okay pada pandangan ika. Sesuai dibaca buat sesiapa yang tidak suka baca cerita yang panjang meleret. Yang terus bercerita tentang apa yang ingin diceritakan. Tahniah buat penulis saudara Amirul Azmeer Asmadi. #ikareviewbuku 

4 comments:

AzianKhalil said...

macam best je...boleh la cari bila bila

Ayu.ju said...

wah saya suka dengan ayat dekat belakang buku tu

Sha Mohamed said...

Tajuk dia je dah wow.. baca review Ika pun wow..

Atie Zieya said...

kalau gaya bahasa santai and buat kita leka baca... mmg best kan