Ulasan Buku - Silat Boy #3 - Tiga Penjuru by Ben Wong - Jari Jemari Menari

Jun 12, 2022

Ulasan Buku - Silat Boy #3 - Tiga Penjuru by Ben Wong

 


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Ada berita sedih geng. Setelah syok membaca komik yang ketiga ini. Rupanya baru ika tahu yang rupanya ada sambungan lagi yang tidak diketahui bila akan keluar. Jadi, ika rasa siapa yang tidak kisah nak kena tunggu. Boleh beli kombo ( 3 komik ) dahulu sebelum kita sama-sama tunggu kehadiran buku yang ke 4. 

Untuk Silat Boy #3 -- Tiga Penjuru ini, apa yang ika boleh ringkaskan ialah lebih banyak aksi. Ika puas hati dengan apa yang ika baca setakat ini. Cuma rasa sedih sebab ada sambungan haha. Sebelum ini, ika ada cakap yang karakter utama kelihatan sedikit pasif bukan? Ika rasa nak tarik balik apa yang ika cakap tu untuk siri ketiga ini. 

Watak Boy sangat menyerlah. Kita akan lihat sisi lain Boy. Sisi yang dijaganya selama dia memegang amanah. Mujur penantian saya menunggu karakter Boy menyerlah berbaloi. Terus berubah perspektif jahat saya terhadap watak Boy. Untuk tunggu Boy gunakan kuasa yang diperolehinya itu sampai siri ketiga la kena tunggu. Tak apa. Worth it! Kawasan kampung dan sekolah huru hara dengan kedatangan makhluk yang tidak diundang iaitu seekor biawak. Nampak seperti buaya juga. Saya sendiri keliru. Adakah kedua-dua haiwan ini digabungkan. Tapi, melihat pada karakter berlagak si biawak ni memang geram. Tak mudah mengalah dalam menerkam mangsa. Sentiasa mencari peluang yang sesuai untuk membaham. Guna taktik kotor. Sangat licik. Yang penting. Nyawa dia liat sangat. 

Boy juga pada ketika itu tidak menyangka dengan hanya kejadian ketika berlawan itu. Dia akan mendapat bala. Dan dia perlu bertindak cepat untuk mencari penawar. Risau jika lambat buruk padahnya. Tak pasti samaada Boy berjaya dan sempat untuk mencari penawar atau tidak. Ada sambungan pula. 
Setakat ini, semuanya okay dan puas hati. Dari ilustrasi, karakter, jalan cerita, dialog, pemilihan warna dan lain-lain. Nice work Ben 


No comments:

Post a Comment