BOOK REVIEW - DRAMA GIRL BY MK RIZA - Jari Jemari Menari

Apr 5, 2021

BOOK REVIEW - DRAMA GIRL BY MK RIZA

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Jika dilihat ilustarasi kulit buku ini, baju yang dipakai oleh gad memakai baju Cik Siti Wan Kembang. Memang cantik. Kalau dilihat di pencarian Google. Bajunya memang klasik dan penuh dengan ciri-ciri Kemelayuan. Bersongket dan berwarna merah. 

Penulis: MK Riza 
Penerbit: Bookiut 
Mukasurat: 128 mukasurat
Harga: RM 10 (SM) / RM 12 (SS)

Mengisahkan tentang seorang gadis bernama Mawar. Dia baru saja berpindah dan akan bersekolah di sekolah baharu. Di sekolah baharunya. Kehadirannya diterima oleh pelajar kelas Tingkatan Empat Bougainvillea dan mendapat kawan seperti Idayu, Janet dan Dewi.

Cuma bagi The Trio. Akhyar, Chin & Deevan. Mereka merasakan Mawar ialah pesaing mereka dan tidak menyenangi kehadiran pelajar baharu itu. Kerana Mawar mungkin akan mengugat populariti mereka di sekolah itu. Sejak isu pemilihan ketua kelas sehinggalah ke pertandingan drama. The Trio mula menganggu Mawar dan lain-lain. Hanya disebabkan cadangan Mawar kepada cikgu. Mereka akhirnya diminta untuk membuat 2 drama melayu klasik. Apa akan terjadi selepas itu? Dengar kata ada sampai kena sabotaj dan props & kostum dirosakkan.Secara peribadi, Ika suka dengan watak Mawar yang sangat matang dari usianya. Cara dia mengendali situasi, emosi, menjaga hubungan antara rakan-rakan dan menyelesaikan masalah itu sendiri boleh dipuji.Kerana untuk orang seusianya belum tentu dapat bertindak dengan bijak. Malahan, buku ini mengangkat tema persahabatan. Di mana, banyak yang boleh dipelajari dan di ambil sebagai iktibar.

Benar, di sekolah. Kita mungkin akan berdepan dengan pelbagai ragam rakan. Hal kecil juga boleh jadi pergaduhan dan salah faham. Dalam Drama Girl. Kalian akan dihidangkan dengan cerita pertelingkahan antara The Trio & geng Mawar. Tapi bukan saja itu. Kalian juga akan dibawa bersama untuk melihat persiapan mereka dalam menjayakan Drama Hang Tuah & Cik Siti Wan Kembang. Ada beberapa info Cik Siti Wan Kembang yang diselitkan dalam ini.

Jujurnya. Memang puas dengan ending Drama Girl ini. Ika tutup buku dengan senyuman okay. Maknanya betul-betul puas hati. Rasa macam nak pergi sekolah semula tapi bukan untuk belajar. Tapi untuk main-main. Haha boleh? 🤭 #ikareviewbuku

4 comments:

  1. banyak juga kenangan bitter sweet masa ni sekolah dulu. Ika, nak tanya, buku akak kirim dah dapat ke? :D

    ReplyDelete
  2. sooo if tutup buku dgn senyuman means boleh reread again la kan

    ReplyDelete
  3. Anak dara akak suka la buku macam ni. Nanti nak belikan kat dia la satu..

    ReplyDelete