Ulasan Ebook - Subjek #15 by Melati Shafika - Jari Jemari Menari

May 25, 2022

Ulasan Ebook - Subjek #15 by Melati Shafika

 Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


Pertama sekali, apa yang ika akan ulas ini mungkin akan menimbulkan perasaan kurang senang . Tapi apa yang ika tulis ini hanya sekadar pendapat peribadi ika sendiri. Ika harap penulis tidak patah semangat membaca ulasan jujur ini. Ika sendiri tengah berkira-kira samaada ika perlu ulas ebook ini atau tidak memandangkan ika sedia maklum yang penulis ada katakan ini merupakan karya lama beliau yang telah diolah semula untuk bacaan terkini. Tapi, ika rasa ika perlu juga ulas ebook ini. 


Untuk layout ebook. Font besar. Layout simple. 


Ini merupakan karya pertama penulis yang ika baca. Jadi, ika rasa ika mungkin perlu berikan peluang kepada diri ika sendiri untuk membaca karya penulis yang lain memandangkan penulis juga sudah mempunyai lebih dari 3 buah novel. Yang ika lansung tak pernah baca. Mungkin selepas ini, ika boleh dapatkan sebuah dari karya penulis dan baca. Secara jujurnya, ika kurang gemar dengan Subjek #15 ini. 


Subjek No. 1Marissa 

Muda, Bergetah. 

Ligat dan very open-minded. 

Laporan 1 Percubaan pertama, tidak berjaya

Laporan 2 Percubaan kedua, settled

 (contoh laporan yang ditulis oleh Zairul di dalam buku)

"He has been going out with so many ladies. Too numerous to mention and even had record of it"


Mengisahkan tentang seorang gadis bernama Nadiya yang telah dijadikan sebagai subjek eksperimen Zairul. Dia ialah perempuan yang ke 15. Jadi sebelum ini, Zairul telah mendekati sebanyak 14 perempuan yang lain. Dalam masa yang sama juga,  Zairul mempunyai sebuah buku berwarna hitam. Di dalam buku itu mempunyai laporannya ketika mendekati perempuan-perempuan tersebut. Adakah eksperimen Zairul berjaya kali ini atau gagal? Adakah Nadiya akan terjerat dengan permainan Zairul?
Watak heroin dalam Subjek #15 ini ialah Nadiya. Adakah Nadiya tersangat innocent?. Ika sendiri tak pasti kenapa watak Nadiya seolah-olah nampak sangat yang dia lemah. Terutama sekali ketika dia dan Zairul di pawagam. Memang dia ada tarik jari dia pada awalnya bila Zairul pegang. 


Aku cuba meleraikan tapi
genggamannya menjadi semakin erat. Aku mahu
bersuara tapi entah kenapa aku jadi kelu.


Kali kedua, getting worse bila Zairul mula berani.
Apa yang membuatkan dia tetap dengan pendirian dia untuk tetap stay dalam pawagam tu walaupun dia tahu Zairul cuba untuk buat perkara yang tidak menyenangkan?. Dia rasa dia akan dicop tak sporting oleh Zairul? Terhutang budi? Tak baik sebab tinggalkan Zairul terkontang kanting seorang diri?. 

Kalau dah tahu diri rasa terancam. Bangun Nadiya dari kerusi tu dan keluar. Dari dalam pawagam sampai ke dalam kereta itu semuanya dapat dielak kalau kalau kau bertindak dengan lebih awal Nadiya. Bukan bila sudah terjadi baru nak menyesal, terfikir dan jauhkan diri. Saya rasa saya mungkin akan berubah fikiran jika Ndiya bertindak sebaliknya ketika berada di wayang. Saya harap yang Nadiya akan bangkit mempertahankan maruah dia. Kalau dapat belasah si Zairul pun ngam jugak. Baru puas hati sikit. 


“Why? Saya ada buat salah pada Nadiya?

Zairul (hero) pun bukanlah satu watak yang memberikan satu kesan positif ketika membaca. Segala tindak tanduknnya dari awal menunjukkan dia 'sesuatu' sangat. Terutama apabila dia sendiri berubah laku ketika di pawagam. Sanggup mengambil kesempatan ke atas seorang perempuan yang lemah. Kalau sampai tahap boleh cium anak dara orang sesuka hati, itu sudah melebih. Tunjuk tanda suka dekat seseorang dengan cara yang salah. Dari seseorang itu fikir baik pasal kau, jadi sebaliknya. Mungkin juga dengan adanya pertalian persahabatan yang baik jadi renggang hanya kerana benda bodoh yang kau buat. 

Saya minta maaf. Tapi Subjek #15 ini mungkin dapat diperbaiki. Seperti yang saya katakan. Saya tak berapa gemar dengan beberapa adengan dalam ebook ini. Seolah-olah heroin hanya tahu menurut dan hero suka-suka bertindak. Sepatutnya seseorang itu perlu dengan sendirinya pandai mempertahankan diri. Dan mungkin penulis cuba untuk sampaikan mesej lain dalam ebook ini tapi saya minta maaf sekali lagi kerana saya sendiri tak dapat mesej tersebut. Saya hanya highlight isu utama saya dalam ebook ini sahaja. 

Teruskan menulis dan berkarya penulis Melati Shafika. Saya tahu ini mungkin agak terlalu straight forward dan terlalu jujur. Tapi saya rasa saya akan baca karya awak yang lain dan akan berikan ulasan seterusnya untuk buku-buku awak. 

Kalau kalian berminat nak baca, mungkin boleh cuba dapatkan direct dari penulis.

2 comments:

Farhana Jafri said...

mantap lah ika berjaya baca sampai habis walaupun pace dia perlahan. hero dengan heroin pula macam tu.

Sha Mohamed said...

Bila dah baca, tetap rasa nak habiskan walaupun buku tu tak okay kan,,