Ulasan Buku - Upacara Helang Darah by Khairul Nizam Khairani - Jari Jemari Menari

Dec 1, 2022

Ulasan Buku - Upacara Helang Darah by Khairul Nizam Khairani

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️


"Tulang rusuk dipisahkan daripada tulang belakang mengunakan gergaji elektrik" ❗️

"Kedua-dua belah paru-paru ditarik ke bahagian belakang"❗️

"Tergantung dengan kulit dan tulang rusuk dikembangkan seperti sayap burung"❗️Upacara Helang Darah mengisahkan tentang penemuan satu mayat yang digantung dalam keadaan yang mengerikan dalam sebuah banglo. Dikatakan seksaan yang diterima mayat tersebut ialah kaedah seksaan bangsa Viking yang amat kejam. Tapi apa yang lebih mengejutkan ialah satu kes lama (30 tahun) seorang wanita mati dengan cara yang sama dan pelakunya juga telah lama mati. Jadi, siapakah dalang disebalik pembunuhan yang berlaku pada masa kini?


Makin lama, siri Kru Paranormal ini makin mendebarkan. Macam tak percaya buku senipis 133m/s ini boleh berikan plot twist bukan 1. Tapi lebih dari itu. Tak faham dari mana penulis kutip idea untuk merangka jalan cerita siri KP ini. Bila baca satu siri memang akan automatik terflashback siri-siri yang lain sebab saling berkait rapat.

Ain merupakan seorang gadis yang suka bersendirian. Digelar sebagai budak gothik di kolej. Tiada kawan. Hidupnya hanya ada dia & diri dia. Di rumah, dia mendapat tekanan dari ayahnya. Sampaikan dia sudah lali dengan perangai ayahnya yang satu itu. Namun, sampailah terjadinya satu kejadian pada ayahnya. Rahsia yang selama ini tersimpan rapi terbongkar juga. Dia hilang arah.

Dalam siri ini, kita akan lihat banyak mangsa yang tidak bersalah menjadi korban hawa nafsu manusia yang rakus akan ketamakan. Si pelaku melakukan perkara tersebut hanya semata-mata demi memuaskan sendiri. Sejujurnya, siri kali ini memang mengancam, best dan tidak mengecewkan. Sebab ada bahagian yang tidak masuk akal dan luar kotak.

Kemunculan semula Zamir yang sudah lama menghilangkan diri selepas insiden di Jeram tempoh hari memang tepat pada masanya. Merungkai segala persoalan sepanjang kehilangan dia. Geram sangat dekat Zamir. Mujur rasa cool down sikit bila baca ending. Puas hati! Cuma mestilah penulis tidak akan senang lenang bagi pembaca dia relaks. Di hujung cerita, mesti akan timbul persoalan lain supaya pembaca akan terus menunggu siri seterusnya: KP Draugr. 

Fast pacing! Intense! Mind Blowing! In one sitting dapat habiskan! 

Penceritaan yang sangat details ( cara pembunuhan, info Upacara Helang Darah, keadaan mayat, lokasi & suasana) Tahniah penulis Khairul Nizam Khairani. Berita baik! Dengan harga RM58! Kalian boleh dapatkan 7 buah siri termasuk yang latest. Hanya di SIBF 2020/ MBSA Shah Alam Seksyen 13.

1 comment:

Sha Mohamed said...

Tu dia.. Belum sempat lagi baca yang lenlain, dah keluar yang terbaru.. Baca review Ika, Kak Sha yang berdebar..