Ulasan Buku - Timeline Akhir Zaman by Dr.Ashraff Amirul - Jari Jemari Menari

Feb 22, 2024

Ulasan Buku - Timeline Akhir Zaman by Dr.Ashraff Amirul

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian ♥ 


"Bahaya fitnah akhir zaman ini kerana ia melibatkan soal keimanan dan kekufuran, dosa dan pahala, bahkan syurga dan neraka"

Ini buku bukan fiksyen pertama kita pada tahun ini. 🙌. Saya perhatikan buku ni dari SIBF 2023 lagi. Tapi barulah bulan ni berkesempatan untuk beli dan baca. Buat kalian yang masih mencari bahan bacaan untuk bulan Ramadan & bacaan ilmiah yang patut ada di rak kalian. 

Saya nak cadangkan satu buku yang bertajuk Timeline Akhir Zaman. Saya yakin kalian tidak akan rugi sama sekali. Saya tak reti nak ulas buku bukan fiksyen. Saya takut saya tersalah cakap tapi yang pasti buku ini saya taknak lepaskan peluang untuk share.Semua perasaan bercampur baur ketika baca buku ni. Dan pasti terselit juga 'unknown feeling' yang tak boleh saya nak ceritakan. Terus rasa nak muhasabah diri & perbaiki diri dengan lebih baik lagi. Yang pasti setiap topik itu diceritakan dengan baik dan yang paling penting ialah tersusun, ayat yang mudah difahami, gambarajah kronologi perjalanan akhir zaman, setiap topik besar mempunyai sub topik (topik kecil) yang khusus & disertakan dengan rujukan yang sahih.

Tidak salah rasanya jika kita beli buku ini walaupun kita sudah tahu mengenai Imam Mahdi, Dajjal, Nabi Isa AS, Yakjuj & Makjuj dan sebagainya. Anggap saja yang kita baca sekali lagi untuk peringatan buat diri kita. Kita semua kan mudah alpa. Kehidupan kita bukan makin kebelakang. Tapi kita sentiasa maju kehadapan tahun demi tahun. Yang dihadapan kita ini lah yang perlu kita utamakan dan dahulukan. Persiapkan diri sebaik-baiknya. InshaAllah.• Worth every penny ✔️
• Nipis tapi compact dengan pengisian ✔️
• Habis in one sitting ✔️
• Sesuai dibaca oleh semua golongan baik kanak-kanak atau dewasa ✔️

Saya harap dapat baca lebih banyak lagi buku dari tuan penulis. Penceritaan penulis yang santai membuatkan saya leka membaca dan tidak sedar yang sebenarnya saya sedang baca topik yang berat dan sarat. Namun begitu, walaupun secara santai. Masih tercuit juga perasaan. Well done penulis 👏🏻 #ikareviewbuku

1 comment:

fanny_dcatqueen said...

Potongan kalimat di foto terakhir memang mencuit hati sangat. Benarlah, manusia itu biasanya tak bisa lepas dari fitnah Dajjal. Jangan sombong mengatakan kita pasti bisa melawan itu. Sesungguhnya hanya dengan pertolongan Allah saja manusia bisa selamat dr fitnah Dajjal.