BOOK REVIEW- BILA CINTA MILIK DIA BY SHARINA ELISA (PNMeREADER)

3:19 AM



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Source: Google


DETAILS

AUTHOR: SHARINA ELISA
PUBLISHER: KARNADYA
PRICE: RM 23
YEAR: 2017 


MY REVIEW 

Tertarik dengan sinopsis sebenarnya. Misi Nia untuk mencari cinta sejati. Untuk buktikan dekat parents dia yang masih ada orang yang bukan sayang seseorang tu disebabkan rupa paras tapi hati. So, Nia ke Terengganu. Dan menyamar menjadi 'seseorang' yang lain. Haha. Suddenly, teringat pulak dekat cerita Cinta Kolestrol. 

Sanggup Nia tukar diri dia yang cantik menjadi seorang yang gemok(130 KG), gelap, berjerawat. Em, entahlah. Bukan benda pelik lagi bila cakap pasal isu penerimaan seseorang terhadap rupa paras ni. Isu normal. Lelaki secara logiknya memang suka tengok benda atau orang yang cantik. Tak kata lelaki la, Perempuan pun sama. Kan? 

WATAK

RAQIB: Satu perkataan untuk Raqib. "ANNOYING"!. Kita pulak jadi angin bila baca perangai dia ni. Mulut tak ada insurans lansung. Kalah makcik bawang. Suka sangat mengata si Nia. Body shaming tak sepatutnya terjadi okay. Dekat sesiapa pun tak boleh sebab itu dah menyentuh sensitiviti seseorang. Tapi, si Raqib ni boleh selamba je bahan Nia gemok la apa la, anak badak la. Datang ke tempat Nia semata mata nak sakitkan hati. Ah. 

Layak la kau kena tinggal dengan gf kau. Mau penampar je muka kau tu kuat-kuat. Kuat sangat menganjing orang. Sis emo ah bab-bab gemok ni sebab terasa dekat batang hidung sendiri. 

ABANG-ABANG SEPUPU NIA: Tapi penulis create watak-watak yang menyenangkan hati. Abang-abang sepupu Nia yang sangat protective. I like. Sebab cara dieorang semua jaga dan sayang Nia tu. Rasa macam "haaaa, baiknya lahai". Lagi-lagi IQI. Ehe. Siapa yang tak suka watak IQI taktahu la. Diam diam suka Nia. Tapi sorok perasaan tu. Menjaga dalam diam org kata. Semua dekat Nia sampaikan sanggup hold nak kahwin semata-mata nak tunggu Nia kahwin dan dapat org yang sesuai. 

_______________________________________________________________________________________

Korang rasa berjaya tak Nia dapatkan cinta yang dia nak? Yang tak mengenal rupa paras? Yang terima diri dia yang gemuk dan tak cantik?
Siapa lelaki yang terima dia? Raqib si annoying tu ke? Overall, bagi ika. Jalan cerita simple dan santai. 

RATE: ⭐⭐⭐

You Might Also Like

14 comments

  1. mesti la bercinta dengan raqib sebab cara dia kacau nia pun sebab nak perhatian je lagipun ika dah bagi hint cinta kolestrol :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Nak reveal betul ke tidak tekaan farhanna tu pun rasanya tak blh dekat sini. Takut nt jd spoiler hihi 🙊

      Delete
  2. Bab body shaming tu memang boleh hangin dibuatnya.. tapi cerita ni memang sweet part sepupu2 nia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huu kann. siapa pun kalau ckp psl body shaming mmg naik angin huu. T.T. Hehe kan kak kan. Sweet je.

      Delete
  3. Replies
    1. Hee jalan cerita dia mcm ala ala Cinta Kolestrol. tapi of course lain sikit la kan. hee

      Delete
  4. macam menarik je sinopsis dia.. kita nak beli jugak lah nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti, boleh la beli kalau suka baca novel yang jenis mcm ni hee.

      Delete
  5. Tak pernah lagi baca ikut PNM e-reader, feel dia sama x macam baca buku? Akak old style punya orang..kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha of course feel dia tak sama kak. Ika rasa baca ebook lg laju bacanya sbb kita leka baca. Hehe. tp apa pun ika suka physical book jugak. Mana blh simpan ebook dekat bookshelf hehe

      Delete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe