BOOK REVIEW- PUAKA TAMAN TEMA

12:38 AM



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️


Kalau sebelum ni, ika pernah reviu PUAKA BUNDLE BY AYDA ARIANNA. Korang boleh klik link untuk baca reviu buku tu. Sejak dah berjinak-jinak baca yang puaka bundle, ika pun memang dah aim kalau ada duit lebih nak beli yang lain untuk jadikan koleksi. Sebab murah dan nipis. Untuk Puaka Taman Tema ni, cousin ika belikan sebab dia tahu ika lama sangat dah cari yang Taman Tema ni. Thankyou Farah. Seronok bila org belikan apa yang kita suka. Okay, let's proceed. 

Bismillah. 


First of all. Tajuk taman tema tu mmg menarik perhatian. So, bila cakap psl Taman Tema. Terus teringat rumah hantu, cahaya lampu yang extra, budak-budak, badut & permainan permainan yang sedia ada dkt sana. Dalam buku ni, ada 3 cerita. Personally. Hanya 2 cerita saja yg menepati tema Taman Tema. 






1. Takbur // Del Osmera 
Irfan, Rafi & Ucop plan utk habiskan cuti sekolah mereka dgn aktiviti meneroka bandar baru yg baru dibuka beberapa bulan lepas. So, mmg selalunya akan ada sorang kwn yg suka buat research psl tempat yang akan dilawati. So, Rafi pun buat research sendiri-sendiri. Bila dia sampaikan apa yg dia dpt dr pembacaan dia dekat kwn kwn dia. dia kena bahan balik. 

Nak jadikan cerita, masa dieorang otw nak sampai ke hotel. Ternampak la satu taman tema masa dieorang dlm bas and dieorang plan nak pergi. Okay. Ika suka mcm mana penulis gambarkan suasana taman tema ni. Buat ika terimagine dgn sendirinya bila baca. 

Dan flow cerita pun okay bagi ika. Tak drag. Hujung cerita pun not bad. Nice try penulis. Apa sekalipun, saya mesti hujung cerita nak tahu kenapa blh jadi mcmtu mcmni. Penulis penuhi apa yang saya nak tahu huhu. Dia senang cerita mcmni la. Mulut tu jaga bila dekat tempat org. Dan kena percaya yg bukan kita saja yg ada atas bumi ini. Ada jugak 'yang lain'. Jangan kita cuba cakap besar kalau kita tak percaya sekalipun. Nanti makan diri. Itu je la. 

2. Misteri Teratai Park 

Blurb di belakang buku datangnya dari cerita ni. Disebabkan blurb ini la, ika rasa mcm wuu. Best! Kisah mengenai 3 org kawan kolej yang kena buat assignment if I'm not mistaken. Bala, Haikal & Ah Guan excited nak explore Taman Tema baru dekat Jerantut. Katanya menepati la apa yg dieorang nak utk assignment dieorang. I mean utk praktikal dieorang. Then, dekat Taman Tema tu. Mcm mcm benda jadi. And semuanya misteri sgt termasuk la org yg menjaga taman tema tu. Part nak hujung-hujung mmg best! Cik Anita & Part yg si Bala memancing tu mmg kenot brain. Huhu. 

Nak kasi credit dekat penulis sebab dia berjaya buat ika enjoy utk teruskan membaca. Well done. 

3. Along 

Cerita Along ni senang cerita tak relate pun dgn taman tema. Cumanya dia hanya jadikan taman tema as a place utk dia kembangkan lagi cerita. Hanya disebabkan malam tu salah seorang pengawal yg bertugas dikacau oleh sesuatu di pokok dalam taman tema tersebut. Maka, keluarlah segala cerita disebalik cerita pokok & Along itu sendiri. 

Maybe saya jenis bukan penyabar orgnya. So saya rasa yang penulis drag cerita Along ni lama sgt. Haha. Nak hujung baru cerita. Haha tiber emo. Tapi satu percubaan yg baik la. Penulis at least tak lari jauh sgt cerita di antara asal usul pokok & Along ni.


Takleh nak cerita lebih pasal ketiga tiga cerita di atas sebab takut jadi spoiler yg teruk haha. Sebab buku ni nipis saja. ini pun bila dh cerita serba sedikit rasa mcm haha ter nak jadi spoiler dah. Ampun. Sbb lama tak buat review. Rasa mcm blur pulak. Haha kbye.


You Might Also Like

5 comments

  1. aduh macam kurang berani nak baca cerita seram. takut terbayang sambil membaca..lepas tu mimpi..ah sudah!

    ReplyDelete
  2. ALAAA citer hantu taman temaaaa...da la kite suka g taman tema

    ReplyDelete
  3. akak ada buku ini, dalam banyakk-banyak buku kat jualan gudang PTS yang tak berapa seram kulit buku nya hehehe...

    ReplyDelete
  4. seram tengok cver dia.. genre macam ni tak pernah baca lagi

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe