Nov 21, 2017

# Books

BOOK REVIEW - RINTIHAN MAZLIZA πŸ“–



Assalamualaikum & Hi readers πŸ™‹
Harini, ika nak buat entry mengenai review buku pulak. Sebab sama jugak macam movie, ika baca a lot of books too. So, ika nak share dalam blog buku buku fav and so so punya buku dgn reader. 
Boleh kita share share buku yang best. Or ika lebih suka baca review org yang dah baca satu satu buku tu, so that ika boleh la macam ada rasa eksited nak ada and baca buku tu jugak. 

Ika pakai gambar ni utk sementara. Ika ambik dari Insta, so tak clear.

Sebenarnya, ika suka dengan novel novel dari Zaifuzaman Ahmad start dari novel Cerita Satu Malam. Masa tu, first time baca novel seram sorang sorang dalam bilik. And, serious meremang bila baca. Macam feel cerita tu sampai. Memang ZA ni mcm salah seorang penulis lama yang suka menulis cerita seram. Macam baya baya RAM kot. HAHA. 
Since that night, ika mula buru novel novel lama and baru dari ZA. 

Rintihan Mazliza ni buku lama, tapi dah tukar jadi cover baru. Rasanya, kawan ika pernah ckp dia pernah baca novel ni masa dekat asrama. So, waktu tu tahun 2010 la. Kira lama jugak novel ni. Tapi still, masih dibaca sampai sekarang. Lagi lagi bila semua novel seram Buku Prima dah diseragamkan jadi warna hitam. So, bila buat collection. Novel ni semua nampak sangat la smart and cantik sedap mata memandang.

                                                  SINOPSIS                                                 

Cover lama. 

Amirul merupakan pengawal keselamatan di sebuah sekolah yang baru dibina. Dia sering bertemu dengan kanak kanak perempuan bermain teng teng dan diganggu suara kanak kanak menangis. Suatu hari dia terjumpa beg sekolah kanak kanak bernama Mazliza. 

AUTHOR: ZAIFUZAMAN AHMAD
PAGES: 368 pages
PUBLISHED: JANUARY 2007. 
GENRE: HORROR. 

                                                           MY REVIEW                                                          

Suka dengan cerita simple yang cuba nak disampaikan oleh ZA. Senang untuk difahami. Bukannya berbelit dan too compilcated. Kalau nak difikirkan, kita cuma kena fokus baca dan kenal watak sahaja sebab watak yang kerap muncul dalam novel ni is Amirul dan Cik Hantu Mazliza itu sendiri. Dia selalu munculkan diri depan Amirul and kasi hint. 
Dari situ, Amirul ni mula cari identiti Mazliza ni. Sebab dia selalu kena ganggu. 
Dia mula bertanya org org kampung. 

Bagi ika personally, ika suka character Amirul yang takut takut berani, tapi dalam masa yang sama geram jugak sebab dia lambat pickup. Haha. Rasa nak je masuk dalam cerita ni and tolong dia investigate. Rasa cam dia lambat sangat HAHA. 'Sis ni pun bukan la penyabar orgnya. 

Ada terselit perasaan simpati dekat Mazliza. Budak kecik yang jadi mangsa keadaan. Kalau nak tahu kenapa Mazliza berlegar legar dekat sekolah tu? Dapat ke si Amirul tu dapat jawapan siapa Mazliza? Apa sebenarnya yang jadi? 
Korang kena baca novel ni. 

Cuma personally,ika hampa sikit dengan ending dia yang mcm ala ala tergantung haha. 
⭐️⭐️⭐️

Kalau rasa nak cuba baca, why not. Lain org, lain opinionnya hee. 
Till then gais. Jumpa in next entry. InsyaAllah. 

7 comments:

  1. Salam kenal Ika..
    Aduhai beriya sis baca untuk tahu siapakah Mazliza, tapi kena baca sendiri huhuhu
    Macam best jugak novel ni ada unsur suspense, I like ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sis :) Hehe, kena baca kalau nak tahu. Ada unsur suspen, bikin meremang hehe

      Delete
  2. dulu masa study ulat buku, sekarang dah rasa malas, hihi

    http://hanysapek.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha normal normal. Sebab ika selalu dengar org ckp mcmtu, masa study je rajin melayan novel hehe. Salam perkenalan.

      Delete
  3. setakat ni takpernah lagi baca novel seram haha

    jemput join ga sha https://shafyqahazahar.blogspot.my/2017/11/giveaway-shfyqhazhr-x-printcious.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee, kalau rasa nak kelainan cuba la baca novel seram. Sebab novel cinta sekarang ni mcm klise sgt. Hee. Salam perkenalan :)

      Delete
  4. Akak dah baca.. seronok juga walaupun watak utama tu cam slow je menyiasat..

    ReplyDelete