Nov 28, 2017

# Books

BOOK REVIEW - LENDU FIXI


Assalamualaikum reader. πŸ™‹
Kalini, novel yang ika nak review is Lendu by Blue. (FIXI). Sebenarnya, ika tertarik nak dapatkan buku ni bila terbaca sinopsis and tengok cover buku ni. Iya la, ika mengaku yang ika akan mudah tertarik dengan dua benda ni kalau berkaitan dengan buku. 
Nampak mcm scary bila cover macam waktu senja, siap ada lembaga hitam tak ada mata, dengan rumah. Nampak misteri sangat. 

Tapi, jujurnya macam a bit cuak nak beli sebab pernah ada experience baca buku Fixi, tapi end up rasa mcm tak mencapai expectation ika. So, kalini bila nak beli buku ni. Tetapi pikir seribu kali jugak. Tpi, disebabkan dah terpukau dengan sinopsis dia. Jadi mcm, tetapi nak jugak! HAHA. 


                                               SINOPSIS                                            
Buku ini merupakan diari seorang yang dipercayai mahasiswa di sebuah kampus tak lama dahulu. Kesahsihan apa yang terdapat di dalamnya tidak dapat kami pastikan. Diari ini kami terbitkan seadanya dengan beberapa lakaran tambahan tanpa mengubah apa apa dari segi ejaan atau tatabahasa. Identiti penulis tidak dapat dikenal, tapi dia dipanggil Blue dalam diari ini. Dan kampusnya di LENDU dipercayai masih wujud. 

PAGE: 195 PAGES
PRICE: RM 17.90 
AUTHOR: BLUE 
PUBLISHER: FIXI
YEAR: 2017




                                       MY REVIEW                                          

Honestly speaking, ika suka dengan konsep buku ni which is dia buat mcm ala ala diari. Dan page semua bergaris mcm kita selalu tulis diari la. Dan ada gambaran sekali. Rajinnya si Blue ni tulis diari. Details pulak tu. 
 Tapi sayang, ika mcm hilang minat nak baca bila start day 20. HAHA. Dia ada banyak day sebab dia cerita dari dia masuk sampai habis sem. Lepas dari tu, cerita macam dah mula kesana sini. But still, eventho ika dah mula hilang fokus untuk membaca. Ika still baca sebab dah beli kan πŸ˜‚ Sem 1 & 2 je yang okay la jugak bagi ika. 
salah ejaan and typo berbagai bagai tu tak mahu la komen. em. 

Kecewa jugak sebab ika taktahu kenapa setiap kali baca buku fixi, Ending dia mesti twist ending. Memang la ika suka mcm plot twist punya cerita. Tapi, entahlah. Mungkin ika nak plot twist yang happy ending gituwww? Boleh camtu? Buku ni memang ada ending yang em. Cuma haha tak apa la. Sebagai pembaca, ika nak sesuatu yang boom sikit. 

Satu benda yang ika suka dalam buku ni is gambar gambar. Lebih leka tengok gambar. Overall, ika rasa if korang nak cuba baca buku ni. Why not kan. Try je la. Tapi, jujur ika cakap. Ika baca buku ni sekali sahaja. Ika salute dengan penulis sebab effort dia menulis tu kena la diberi pujian sebab bukan senang nak menulis. 
Tapi, maybe boleh di improve lagi. Jangan repeat situasi yang sama all the time. Sebab ika tak suka baca benda and situasi yang sama banyak banyak kali. Dalam buku ni, banyak repeat pasal rasuk. Em. 

Maybe pasni, kalau betul betul nak try baca buku fixi kena banyak baca review org kot. Kalau tak mesti frust menonggeng cmni. em. 

Ika kasi ⭐️ HAHA. Can ha. 

2 comments: