BOOK REVIEW - BOUGAINVILLEA BY PACKY SIDIQUE

5:41 AM



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️
Kalini untuk book review, ika pilih novel Bougainvillea by Packy Sidique. Honestly, tak pernah rasa terbuka hati untuk baca novel dari Jemari Seni. Don't ask me why. Tapi, entah kenapa lepas baca review positif dari Watie mengenai buku NO 23 karya penulis yang sama dengan Bougainvillea ni. Ika tak teragak-agak untuk cuba baca. Thanks to Watie. 

Tapi, disebabkan ika memang sekarang tgh berjinak baca ebook (PNMeReader), ika beruntung sebab dapat baca Bougainvillea ni dalam version ebook. Let's proceed guys. 
Kan best kalau dapat baca ebook dekat gadget yang lebih besar. Ada jugak terfikir nak beli tab atau Ipad. Mesti lagi laju berdesup baca. 


Bougainvillea
My rating: 4 of 5 stars
Lama tak baca genre mcmni. Ala ala CSI. Mcm biasa, baca cerita mcmni siapa yg tak rasa berdebar. Lagi-lagi bila kita sendiri rs tertanya tanya kemanakah Nina? Sepuluh tahun menghilang bkn la satu tempoh masa yg sekejap. Dan kes dia pun tergantung mcmtu saja. Terus rasa celik mata nak habiskan jugak buku ni! Sbb curious gila kot. Haha.

Personally, saya suka dgn cara penulis susun cerita. Kemas dan senang faham. Tak pening kepala. Watak yg dicreate mmg banyak tapi tetap kita blh ingat satu persatu. Sebab semua saling berkait. Dia buat kita curious dgn kehilangan Nina, dia jadikan Kimi as a main character dan create Deena as a new character yg buatkan kita teruskan bacaan kita sbb Deena ada muka seiras dgn Nina. Nasib baik ada Deena. So, Kimi mula rasa semangat utk teruskan penyiasatan mencari Nina.Tiba-tiba rasa mcm ikut emosi dgn watak Kimi. Kesian dekat dia. Mencari Nina dan dia punya tak putus asa tu smpai join jadi polis. Sayang betul. Haih.

Nak bagi credit dkt penulis sbb effort dia menulis cerita penyiasatan dgn baik. Tambah elemen seram juga. Good combination. Seram dia tu kdg bulu reroma ternaik jua di tangan ini. Huhu.

Ada nilai pengajaran yg blh diambil. Lagi lagi mmg zmn sekarang kita lbh terjerumus hadapi benda mcmni. Jatuh cinta dgn stranger dalam alam maya, lepastu meetup and jadi la mcm mcm. Lepastu, banyak ya manusia yg niat tak baik zmn sekarang ni. Baik laki atau perempuan. Hati hati. Kalau tak blh guna cara baik utk dpt kan seseorang tu, mungkin org tu akan guna cara jahat atau halus. Itu sahaja. Hm emo. Please jangan jadi tolol ya anak anak sekalian.

Saya sebenarnya ada la mcm teka siapa penjahat dalam novel ni. Ingatkan betul, rupanya salah weh. Rasa mcm dah teka betul dah. Ish. Cuma penjahat tu mcm oh wow, konfiusnya daku dgn perwatakan dia. Adakah dia seorang yg sasa kuat sado dan mampu belasah org yg ternyata sado mcm Salman Khan? Haha itu yg penulis gambarkan utk watak Kimi. Apa pun, congrats penulis. Masih relevan dan blh dibaca walaupun sekarang dah 2019. ✌🏻


You Might Also Like

12 comments

  1. Akak pun dha baca.. memang penulis ini ohsem.. nak cuba cari buku dia yang lain pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mencari yg secondhand cm susah pulak kak sha buku ni. Hehe

      Delete
    2. Akak beli terus dengan penulis.. InsyaAllah, Jumaat nie sampai..

      Delete
    3. Wahh. Pantas eh kak sha. Sekali dgn No 23 eh? Nanti kak sha dh baca novel No 23 buat review tau.

      Delete
  2. tak pernah try PNmereader tu...

    lebih suka buku..

    macam menarik je cerita ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ika sejak dua menjak ni je terjebak dgn pnmereader. Buku ika jarang pegang. Hehe. mmg best. cuba la cari and baca

      Delete
  3. Wah macam menarik pula jalan cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi ika best. Sbb lain dr yang lain. Hee

      Delete
  4. nampak menarik juga dari review ika ni

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe