BOOK REVIEW - BULAN CINTA BY MIMIE AFINIE

11:56 PM


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Ini novel yang ke 29 untuk reading challenge di Goodreads. Iya, agak jauh ketinggalan ya compare dengan pembaca yg lain. Kalini, novel cinta bertajuk Bulan Cinta by Mimie Afinie. Reason ika pilih untuk baca buku ni sebab penulisnya. Masa sekolah dulu ika pernah baca nove karya Mimie macam Bisikan Rindu, Maafkan ku Sayang & Masih Ada Rindu. So, sebab tu la ika terasa mcm nak cuba baca yang ini pula. 

Bismillah. Let's go! 

Please ignore my bad picture haha. Maaf. Nanti sis improve hokey! Promise!
Bulan Cinta

My rating: 3 of 5 stars
Publisher: KarnaDya
Year: 2017
Page: 680 Pages


Jujurnya, ika tertarik utk teruskan pembacaan dari muka surat pertama lagi. Rania,26 tahun. Tapi dia struggle betul nak ambil lesen kereta. Dia punya taknak tu smpaikan semua org jenuh pujuk dia. Start dia kenal dgn cikgu memandu (Razlan) dia tu la mcm mcm hal jadi. Razlan pulak jenis ckp direct. Takda selindung. Rania pulak jenis menjawab. Itu yg makin menjadi-jadi kalau dieorg gaduh. 

Ika tak suka lelaki toksik mcm Syafiq. Cemburu buta. Sbb pernah jumpa in real life lelaki mcmni. Mmg boleh buat kau sakit jantung ok. Lepas dh nyahkan lelaki toksik ni. Muncul Rizman. Yg lebih manis gituww dalam hidup Rania. Mula la hati ni mcm lalang. Nak tentukan siapa Rania patut pilih. Padahalkan, Razlan tu sbnrnya okay sgt dah. Tapi Razlan sejenis lelaki yang susah nak confess apa dia rasa. Dia pun sebenarnya susah nak faham perasaan dia dekat Rania. Bila dua dua keliru, maka keadaan pun akan bertambah complicated. Salah buat keputusan dan memilih. Faham?


And em Rizman tu tk rasa ke mcm dia terlalu cpt confess dia syg? Mudahnya dia.

Sepanjang pembacaan, rasa terganggu dgn sikap Rania. Bukannya apa. Dia sendiri pun keliru dgn keputusan dia buat. Perbuatan tu lain, hati lain. Even dia jenis tak malu jugak utk confess dia syg siapa. Tapi haha entah la ya. Dia sbnrnya kalau taknak serabut jgn tamak. Tu je la 😂 Sebab dalam hidup ni, kalau kita tamak kita akan rugi.

Bulan Cinta punya storyline santai dan very light. Tapi ada bbrapa part yg meleret dan tak perlu ada pun tak apa. Mimie Afinie masih boleh menulis novel cinta. Wow! 


You Might Also Like

19 comments

  1. Replies
    1. Hee nanti sis buat la review :) Sharing is caring.

      Delete
  2. Shuya pun pernah baca bisikan rindu & masih ada rindu. Lamanya tk baca novel :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yayy ada jugak yg penah baca. Tak apa la nanti shuya ada kelapangan masa boleh la baca ☺️

      Delete
  3. kalau ada part yang meleret or rasa tak penting, moh le kita skip hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA selalunya kalau ada part meleret. Skip sajo hehe. Kalau sesiapa yg dh fedup sgt. 🙊

      Delete
  4. hi ika gee singgah bls kunjungan.. da lama x baca novel ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankyou gee singgah semula. Hehe. Tak apa. ada masa lapang blh baca balik hee

      Delete
  5. Kena seru jiwa nak baca novel cinta.. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha seru kak sha jgn tak seru. Ika pun sbnrnya terbaca novel cinta tanpa sengaja. Hehe

      Delete
  6. kalau heroin keliru kita pun rasa confius juga nak baca..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha iya. sebab kita pulak jadi stress fikir problem dia. haha padahal mcm tak perlu serabut pun kan haha

      Delete
  7. best minat baca novel ni hehe

    ReplyDelete
  8. dah lama tinggal challenge ni, tak sempat nak baca. hehe

    ReplyDelete
  9. tak berbaloi baca novel cinta hehe
    berkunjung ye sini http://mffakhrezy.blogspot.com
    sy tak nemu guest book

    ReplyDelete
  10. Wahh Mimie Afinie!! Zahi suka sangat novel2 dia tapi tak follow update, tak tahu pulak dia ada novel baru. Nanti nak cari novel ni 😍

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe