Dec 26, 2012

2012 - 2013 :D


Assalamualaikum :D 
tahun 2012 : honestly , dis year ad yg ika dh highlight moment moment yg boleh buat ika tersenyum sampai ke telinga . ika hampir putus asa psl lesen . tp Alhamdulillah , bln 5 aritu . abg JPJ bg lesen P sempena birthday ika :D bkn tu je , bln 11 aritu . ika offically habis blaja utk course business under LCCI . what else ? ika rs tahun ni jgk lah , ika ad terlampau byk experience psl hati . tp , ika terpaksa buat mcm mcm utk jauhkan smuanya ats sbb ika taknak presure diri sndiri . hikhik . maaf lah sapa sapa yg penah kena marah dgn ika . ika kena buat sbb ika kena buat . erk . 

mmndangkan , tinggal lg brapa ari lg je nak msuk tahun baru . ika cuma harap . ika akn ad kehidupan yg lg baik dr sblum ni , kesihatan yg baik , dpt further study lg , dapat kereta sndiri ;D peh , verangan much . haha . ika dpt merasai kemanisan menjadi seorg pelajar , seorang anak perempuan utk parents ika , kakak utk 3 adik lelaki ika ,shabat kpd kawan2 ika ,  dan owner kpd blog Jari Jemari Menari ni ;D semuanya sentiasa ad dgn ika bila ika susah . 

kadang kadang bila ubat tak berkesan , masa jugak yg dpt menyembuhkan luka . kata penyedap hati cuma dadah yg menghilangkan rs sakit utk sementara . ye , luka akn sembuh.sembuhnya meninggalkan parut . parut itu satu bentuk memori , tentu menyakitkan . yg kita nmpak bhagia .ada seribu parut di bdnnya , kita tak tau . belajar sakit , belajar sembuh , biar luka, biar berparut . itu yg kau harus korbankan utk dapatkan 24 karat kebahagiaan . 

penuh tersirat ayat kawan ika ni , tapi ika tau niat dia satu je . nak bg ika nasihat :D weh , thanks . at least ayat kau ni buat aku rs lega . ye , lega . jgn tnya knp . tp ini lah ayat paling ohsem yg penah kawan aku bg . bg aku , hidup tak semestinya hanya sekadar hidup perlukan mcm mcm utk hidup . matlamat , pencapaian , dan mcm2 lg . besederhana lah dlm hidup . itu yg sebaik baiknya . nasihat kau aku tak pndang sblh mata . thanks again . 


wishlist utk next year . smoga tahun dpn akan lebih baik dr tahun ni . smoga semuanya baik baik sahaja hendaknya .. Amin ;D    
  salam sayang , 
cik ika  : D 

Dec 18, 2012

kahweng :P


 Assalamualaikum , 
hee , demi perasaan cinta ika terhadap belog melebihi sikit lately ni . ye lah kan, nak berkasih sayang dengan manusia , masih tercari cari . maka ika berkasih syg dlm blog ni je lah :D 
kan skng musim cuti sekolah , so people already set dis school holiday as their weeding's date .
baru2 ni , akk blogger maghia : Maria Elena kawen . HEEE ^^ 


jom tgok gambar dieorng yg ohsem2 dkt Mukhriz Latif & Udey Ismail

nowdays , byk org dok berbicara isu kawen dgn ika . kenapa kenapa ? 
HAHAHA . malah mata ika yg tak brapa nak bundar ni slalu sgt dok menengok gambar org kawen dgn rakusnya . Ya , Ika tau . next year ika dh nak msuk alam 20 an . so , nak taknak kena la bajet2 coolioo bile ckp psl isu ni . weh , ak dh nk msuk angka dua . oh dua ..
malah , kawan2 pun rajin duk sakat2 ika . hey , dah tau aku ni masih belum ada cowok . lagi nak tanya . demm demm 





bknnya apa , ika takda specific target utk ke alam baru ni . biar semuanya jadi sendiri :)
ika kne kejar kejar dulu apa yg ika nak , nak duit berkepul2 dulu , nak limpahkan family ika dgn kesenangan . baru kawen . tp sapa lah ika nak menolak apa yg Allah dh tetapkan . 
nmpak snng ble ckp psl kawen , tp sbnrnya tu tanggungjwb bsr . lg bsr dr perasaan masa nak jawab exam . 
malah , ika rs ika cm muda nak berbicara psl ni . yeke ? O.o sila sedar diri ye cik ika . 
ke masih ada sisa sisa ke-fobiaan yg terlampau . hasil hentakan perasaan yg  melampau .
desakan otak yg pelampau lampau . erk 
well , rakan2 yg nak kawen tu . jgn lupa ajak ika okayyy ;D
yg mana nak tunang ke , pun sama gak . jgn lupa ajak . heee

well ,  meh ika end up entry ni dengan ayat dr crush ika yg ika rs , ika dh tak suka dia dh .
HARHAR . sadis kan kau ka . :P



'  encik sepek mata , thanks sbb slalu bg aku kata2 semangat cmni . malah , kau lah org paling ohsem perasaan nya bila dh kena confess heart to heart ngn minah fiona cm aku ni . amacam ? masih terkesima . dh . bye . ibarat cm buang air liur ke dlm botol air je bila ckp dgn kau . huuu T.T '

Aug 4, 2012

# renungan bersama :)


Assalamualaikum =)


Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.

ps : tapi kan , bila sy tgok 2 blogger pemes yg baru2 ni kawen . rs dieorng sweeeeeeeet gile la :) 

                                     
copy from Fatin Liyana blog :) 

Jan 18, 2012

# panggil akak , kak ika ^^

' selamat pagi cikgu ! '
tu , treadmark budak junior MIS , PPP tahun jan ni :) 
btw , ika terpaksa melambatkan entry kali ni . sbb ika tgh sedut 
idea2 yg up up up utk korang baca . 
memandangkan , dah ramai tanya bila nak update , so . this is it.

ika beruntung sgt , sbb tahun ni . ika berpeluang jadi fesi . 
ika mmg nak cari pengalaman baru dlm hidup ika . 
byk bnda yg ika nak taip dlm entry kali ni . tp ika nak lebihkan 
psl group atau anak2 buah ika kali ni . 

GROUP 16 :) 

macam2 ragam masa 1st time ika face to face dgn dieorng . 
ada yg malu2  , 
ada yg takut2 , ade yg sengih memanjang cm org tak siuman , 
ada yg kejanya menulis je , ade yg gaduh sana , gaduh sini . 
tapi , bg ika . ika cuma pikir satu je . 
jiwa dieorng still cm memberontak nak bebas lagi . 
org kata , dahagakan kebebesan :) 

 # sebahagian dari nak2 buah ika :) mereka cute cm fesi dieorng gak . :P

ika mmg anggap semuanya cm adik2 ika sendiri . 
dieorng mmg awesome . 
ika ingat lagi , masa ika mmg tgh mood nak mara plus muka cm 
dah serius gile . 
budak2 ika boleh ckp ape tau ; 
' akak kalau buat muka serius tak jadi la . akk lbh sesuai 
cm akk skng ni . lek je :) '
okayyy , cmne la aku nak mara lpas dh dgr dieorng ckp cenggitu .
automatik la , hati aku sejuk . 
HAHAHAHHAHA ==' 


ye  , nak jadi seorng fesi ni mmg tak mudah . lagi2 , kalau ade segelintir budak2 . mcm nak tak nak je respect kite . 
kalau dapat yg jenis kaki melawan bagai tu . 
mmg akn spoilkan mood fesi lah kan . 
alhamdulillah , spnjang MIS , PPP .  dieorng respect ika 
, sama mcm ika respect dieorng . 
adil + saksama :) 

macam2 aktiviti budak2 ni buat , 

masa ni , ika yg terjerit2 sbb takut belon ni meletup . budak ni , bapak cool gile . steadyy je . 

nmpak cm kacang goreng je kan ? masa ni , angin . perghh . agak kencang skit la . so , nak kekalkan
bola kaler oren ni . tak mudah . sila la percaya . HAHAHA ^^ 

masing2 dh excited  nak main . fesi dieorng pun bole thn gak la . kemain excited gak :P

bday wishes time . suprise utk rakan2 dieorng yg sambut bdy :)

bdy gurl  and bdy boy di suprise kann . damn sweeeet wei . jeles aku okayyy . 

istana kasut yg ada macam2 jenis nama . ombak bau la . macam2 la . dieorng mmg kreatif .
ade gak yg bg nama barbie ==' heh . 

game yg paling mencabar lagi ekstrem . HEEEE . permainan menguji ketangkasan tangan :P

dieorng kreatif  sbb otak tak karat lagi . HEEE . 

Iika tak tau apa nama game ni . tapi bg ika , game ni menguji daya kekuatan ketua kumpulan ,
setia kawan , kerjasama antara satu sama lain . okayyy , game ni susah gile eh  .
bkn senang . ika berpeluh2 tngu dieorng man game ni . HAHAHAH . 

anak2 buah ika yg super duper cool :) din &7 tikah .
ika bole masuk dgn adik2 ika ni . sbb dieorng jenis yg take it easy . 


APA YANG DIEORANG SUMA BUAT NI WEIIIII ? =='
.
.
.
.


# dieorng tgh capture aksi kiteorng berposing bagai dpn kamera :)
hello , kiteorng ni sporting eh . 
nmpak je garang cm singa . dalam hati , ada taman bunga
la weiii . 

with love , 
cik ika <3