Learn from Mistake - Entry 2011

5:00 PM


Assalamualaikum reader :) Hi again. 



Okay, ika sendiri taktahu kenapa nowdays rasa mcm nak selalu update blog. Puas jugak fikir nak update and cerita pasal apa. One of my friend suggest to share my personal life. But me personally prefer to share more about books. Haha. But today, ika mcm would like to share something yang maybe dah basi. Oh no, bukan basi. Memang dah terlampau basi sangat dah. Ika patut lupakan je all this thing actually. 
Korang tahu? Ika start menulis dalam blog since high school. Masa tu, ika just buat a random entry about my personal life. Basically, ika boleh anggap yang majoriti dalam blog adalah pasal hal sekolah and rasa ketidakpuasan hati. 
During that time, ika menulis just for fun. and tak pernah pun rasa yang akan ada org follow and baca. Ika mula simply simply tulis apa saja yang ika rasa. without berfikir sangat masa tu. 




Dulu, ika pernah buat entry pasal Orang Jawa. Ika dah ingat ingat lupa dah. Memang kena kecam teruk dekat shoutbox. Semua anon yang dtg kat dlm blog tulis mcm mcm. Lepastu, ika mental breakdown kejap. Then, ika rasa mcm ika ada buat salah lagi dlm blog ni. Ika share pasal someone. Menyesal bila fikir balik. Haha. Sebab rasa mcm tak patut pun share. Masa tu, bila semua mula tulis yang bukan bukan. Ika rasa mcm dieorang mengaibkan ika dengan fitnah yang dieorg buat. 
Gambar bawah ni sebenarnya tahun 2011. Masa tu, ika baru belasan tahun. Tapi as you can see, memang kita tak boleh nak halang org nak kata apa pasal kita. So, ika pernah la rasa mcm pressure sikit bila fikir pasal blog. Haha. 

Ada banyak je actually yang ika dah screenshot, cuma ika tak ingat ika letak dekat mana semua gambar tu. Bagi ika, ika take it postive je la. Sebabnya kalau dieorang ni semua tak cakap mcm ni, ika maybe sampai sekarang akan tulis benda yang annoying, jelek, and hodoh. Haha. Hangpa mesti meluat dengan aku sampai hangpa muntah. 








Special thanks to anon anon yang datang singgah baca blog ika dulu, Korang mematangkan cara ika menulis and buat ika berfikir banyak sebelum nak up apa apa entry. Haha. Harap lepasni, tak ada la anon yang menjatuhkan. Nak anon yang menaikkan semangat and bagi sokongan :) 

Satu tips penting ika untuk sesiapa ya baru nak blogging. Jaga sensitiviti org lain, and isu isu yang kita nak cakap. Sometimes, bagi kita okay je. Tapi org lain baca, Org tu jadi terasa and tak gemar. Itu la kena bash tu haha. What a sad life la. 

And actually, ini entry yang ika simpan dalam draft. Tapi ika edit balik tahun ni. Maigad entry 2011 weh. Ni dah tahun 2017. So, till then, If you guys ada benda nak share. Boleh drop comment. hee. 







You Might Also Like

22 comments

  1. jahat betul annon tu..Awak pedulikan apa yang diaorang cakap..:)

    ReplyDelete
  2. hohh ! kata kata sungguh pedas !
    Bersabarlahh okayy :)

    ReplyDelete
  3. org dengki mmg la camtu wak.. saba je.. :)

    ReplyDelete
  4. huh ? sabar je.
    diorang dengki tu..
    jgan anggap ini 1 masalah.

    ReplyDelete
  5. Sy x puas hati.sebab nama awk cantik.haha.gurau.jangan marah.^^

    ReplyDelete
  6. biasalah tu orang tak puas hati , maknenye awak hot tau ! hehe =)

    ReplyDelete
  7. amboii. jahat bebeno cik anon tu. hee follow sini k..

    ReplyDelete
  8. Sabar ye, ika. Biasalah manusia, de je yg tak puas hati. :)

    ReplyDelete
  9. biar je kt depa..maksu kdg2 geram jgk tp apa leh bwt..angggap je ni ujian Allah utk hmbanya yg beriman..tpi kalu berkaitn ngn mak pak,mmg nk kena mkn kaki..

    ReplyDelete
  10. Awak sabor lah. anggap je mrke tu org yg xde pelajaran.
    Tapi sempurna sgt ke mrke smpai senang2 nk hina2 org?.
    Geram pulak sy rse. awk sbor k

    ReplyDelete
  11. sis sabar taw.. kureng nya anon tu.. ish3.. ap nak jadi la.. errr

    ReplyDelete
  12. dear Ika :

    sabar taw , tak semua org suka kita , tak semua org tak suka kita.. be your self..biarkan tu semua , i pon pernah jadi mcm ny , so biarkan sehingga mereka puas . . dosa mereka tanggung , kita dapat imbuhan taw. .

    mereka jeles dgn ika sbb mereka tak boleh jadi seperti ika , apa yg ika buat dah terbaik kat mata mereka sbb tu mereka nak ngok kejatuhan ika..

    Sabar ya *maaplah dah mcm nak buat entry pulak ni :)

    ReplyDelete
  13. sabaryer ika,

    apabila kita tengok cermin,
    banyak benda yg kita boleh lihat,
    tetapi yang paling besar kita.
    (ayat ni khas untuk sape yang x puas hty ang awk ika)

    maksudnyer- dalam dunia ni banyak orang tapi yang paling banyak buat salah ialah diri sendiri

    ReplyDelete
  14. Sabar yaaa :) Dia jealous ngan awakk je tuhh ;)

    ReplyDelete
  15. biaselah.. manusia yang tak bole nak lihat kite senang... harap anda tabah oke. pedulikan anon yang PENAKOT itu.. chill~~ =)

    ReplyDelete
  16. abaikan je k sayang..:)

    ramai ag kawan yg baik..:)

    ReplyDelete
  17. hobi anon mmg suka kaco2 org...
    cian anon,kalo org xkaco2 dia,dia sunyi kot
    sbb tu dia kaco org...

    abaikn je diorang tu...
    diorang saiko je tu hihi

    ReplyDelete
  18. daer ika, abaikan kn jak apa drng maw ckp bub tuh mulut drng. yg penting kta bahagia dengan keadaan kita ok :) sya pown sma mcm awk so bwat budu jak. bear annon tuh ^^

    ReplyDelete
  19. anon-anon ni memang la macam ni,suka jaga tepi kain orang.
    sebokk jee,buat tak taw jee..hehee

    ReplyDelete
  20. Takpe kak Ika. Anggap je semua itu dugaan sebagai blogger kak. Akak update la selalu. Nanti free time GV datang bagi komen. hihi. :D

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe