Mar 25, 2018

# Books

BOOK REVIEW - CERITA SATU MALAM BY ZA



Assalamualaikum &Hi readers ❤️
Lama rasanya tak buat book review. So, harini ika nak share novel seram karya Zaifuzaman Ahmad: Cerita Satu Malam. Masa ni, novel yang kulit hitam tak ada lagi. Semua novel seram dulu dulu, bercolourful. Hee. Ika suka dengan ayat "Ada macam macam cerita, tapi hanya satu malam" . Salah satu sebab kenapa ika beli. Since dari sekolah baca karya ZA. So, ika punya expectation towards this book tinggi jugak. 


Book Details
Author: Zaifuzaman Ahmad 
Publisher: Buku Prima 
Price: RM 19.90 (SM) / 22.90 (SS)
Year: 2013 
Pages: 544 pages. 




                                                         MY REVIEW                                                            

Honestly, ika suka cover page novel novel seram yang ada setakat ni, termasuk la novel ni. Sebab boleh menimbulkan satu perasaan curious dan menaikkan mood nak membaca. Ika tak tahu org lain macam tu ke tidak. Tapi, ika mcm ni. 

Memandangkan, dalam novel ni ada 3 cerita pendek. So, ika suggest utk korang faham watak watak yang ada dalam ni so that tak la terkeliru. Penulis berjaya wujudkan watak misteri iaitu Kadir. Eventho dah mention yang Kadir ni pak guard dekat bangunan tu. But still, bila baca. Rasa mcm nak tahu lebih pasal Kadir ni & ika suka cerita dekat parking lot tu. Dapat rasa serem dia. Baca sinopsis pun dah tahu ada sedikit spoiler di situ pasal Kadir. Haha. 




Honestly, ika suka cover page novel novel seram yang ada setakat ni, termasuk la novel ni. Sebab boleh menimbulkan satu perasaan curious dan menaikkan mood nak mem
Terleka jugak bila baca cerita yang diceritakan oleh Kadir ni. Seolah olah dia bawak kita sekali masuk dalam cerita tu dan rasa feeling seram tu. Cuma untuk 544 pages, ika rasa kalau ayat yang digunakkan dalam novel ni tak berulang sangat. Lagi okay hee. Klise ke jalan cerita nya? A bit. Tapi it's okay sebab bagi ika as long as cerita nya tak meleret. Then, should be okay for me. 

If Ika dekat tempat si Rizal, ika tak duduk lama dekat situ bila dapat tahu ada org mati. Memang kabut balik. Takda masa nak lepak nk dengar cerita. Haha. Dah la malam. Kalau pagi tu tak apa la jugak. Berani eh kau Rizal haha. 💁

                                                                     RATE🌟🌟🌟
Ni personal review ika. sebab lain org, lain taste nya. Mungkin, bagi ika. Novel ni just nice. Tapi, org lain rasa mengarut merepek tak relevan dan sebgainya. Apa pun, kita sepatutnya salute dan bagi credit dekat semua penulis yang terbitkan buku. Sebab tak mudah nak menulis. So hard. Sebab cuba kita yang biasa ni menulis. Mau nya ke laut. 


10 comments:

  1. Karya penulis ini memang tak pernah mengecewakan.. Sentiasa menarik dan ohsem untuk dibaca.. Akak pun macam ika juga, selalu tertarik dengan cover buku.. Dari mata turun ke hati gitu.. kikiki..

    ReplyDelete
  2. Siqah tak baca novel seram. Hihi. Penakut nanye saya ni :D Siqah suka genre thriller walaupun menakutkan jugak sebab banyak orang psycho :D

    ReplyDelete
  3. kita suka buku Ramlee Awang Murshid :)

    ReplyDelete
  4. xpernah try baca novel seram gini..hihi

    ReplyDelete
  5. Kalau Hana memang tak berani nak selak muka surat haha >_< sebab tengok cover buku pun dah goncang haha
    .
    Btw thanks for the review kak Ika :D

    ReplyDelete
  6. baca dah baca dah!! its was good!!!! seram jgkkkk

    ReplyDelete
  7. Novel seram ni bukan taste Lya hee. Seram!

    ReplyDelete
  8. kalau jumpa novel ni nak try jugak lah :D

    ReplyDelete
  9. sekarang dah tak berani nak baca cerita hantu... takut hehehehe kalau kat rumah lainlah

    https://thethiamirash.blogspot.my

    ReplyDelete