Sunday, May 21, 2017

Bangkok with love Part One ♥





Assalamualaikum readers :)  Sihat? Hope everybody doing well. Me? I'm just fine. Alhamdulillah. Lama tak menulis, and ika decide nak up kan entry Team Building dekat Melaka. Tapi, atas sebab takleh move on dari Bangkok. Ika terus nak buat entry ni. So, my entry today i declared as a special entry. Sebab nak share a few experience baru baru ni pergi Bangkok for International Trip for Global Strategic Management (GSM). Well, feeling lain bila dapat pergi travel dengan kawan, sebab kita tahu memasing punya perangai gila gila. So best. 


Honestly, ni experience Ika yang pertama and agak eksited plus nervous. Orang lain yang selalu travel maybe rasa mcm dah biasa. For me and few of my friend yang tak pernah travel, kiteorang rasa macam it's gonna be great and wonderful experience. Actually, kiteorang decide nak pergi India, but unfortunely ada masalah, so Bangkok is our another plan. Roughly total for this trip, RM1700 fullboard. Yang lain lain tu, tak include macam passport, tshirt and so on. Mood nak pergi sana tu memang datang seminggu awal. So assignment apa semua dah malas nak layan and ke laut. 



This is a roughly list for those people yang 1st timer gak macam ika, apa barang yang nak kena bawak? Apa benda wajib? This is just roughly tau. Anything yang korang rasa nak bawak tu, dipersilakan hee. Sebab kiteorang limit beg 20kg je. So, masa pergi pun ika dah 10kg. I have another 10 kg untuk shopping hehe. 

  1. Passport / Money/ Wallet/ IC
  2. Travel Adapter
  3. Charger Phone + USB
  4. Extension
  5. Basic daily wear (Baju, seluar)
  6. Toiletries 
  7. Sejadah + Telekung 
  8. Spare Bag 
  9. Foods
  10. Medicine

Kiteorang pergi dalam 80+ orang plus 3 lecturers. And ada 2 flights. So, kena berpecah and masa bertolak semua dah jadi lain. So, ika dapat 1st flight :) Tengahhari macam tu dah bertolak. Thanks to those people yang izinkan ika duduk tepi tingkap untuk rasa and tengok sendiri kapal terbang fly hehe. Kiteorang boleh tukar seat suka sama suka tanpa rasa dendam. Haha
Even tho kena bahan dengan dieorg, but ika tahu dieorang sebenarnya nak bagi ika merasa. And i'm so eksited like hell man. Haha. Tak kisah la orang nak cop ika jakun ke, jakun ke, jakun jakun and jakun ke. I don't care. Janji aku happy. Hee



Sampai sana dah nak dekat malam and ika perasan satu benda ni, yang org Thai dekat airport sangat la tak mesra and muka garang sangat. Kita nak senyum pun jadi serba salah and rasa cam buat jenayah pulak bila senyum. Very strict and no eye contact with them please. Haha. 

Cerita pasal simcard. Sampai sana je, masing-masing kena beli simcard. In case, if anything happen. Senang. Dah la dekat tempat orang and bahaya kalau takda any tools of communication. Ada dua harga simcard. 199 and 299 bhat. Ika pilih 199 je sebab ika bukan la 24/7 main phone. And dekat sana pun masa free and malam je la dapat focus kat phone. Tapi sayang sangat, sebab hari kelima tu, data tak abis abis guna. Orang lain dah habis limit dah guna. Yang ika still ada balance. Huuu. 

Next, Hotel kiteorang untuk 4hari is dekat The Heritage Hotels Srinakarin. Guess what, sangat selesa guys.  satu bilik 2 orang. Mana la tak selesa, sebab katil sorang satu lepas tu dengan bersih sejuk. Dah memadai dah untuk ika :D Tapi , masa mula mula masuk tu, meremang jugak sebab sunyi kan. Haha, mula la nak berdrama. Hotel pulak dekat dengan night market, massage spa, 7E, and ada je Tuk Tuk. So, tak ada la masalah transportation nak ke sana sini. Memandangkan dah malam, so aktiviti malam tu just bersantai dalam bilik lepak lepak, kemas apa yang patut. And standby for tomorrow activities.








So, habis dah whole day. Ika will continued this entry in Bangkok with love  ♥ Part Two. 
If you guys ada benda nak tanya ika, korang boleh tanya dekat sini. Sayat.me (click this).
InsyaAllah ika akan jawab. See you soon readers. Hee. 



with love : cik ika :)

1 comment:

Aiman said...

tapi biasa kt imegresen mmg tak mesra sangat pun. mana2 pn kalau tak silap. malaysia je ok, orang melayu penuh dengan budi bahasa kan hehe