Sunday, February 26, 2017

Online Intergrated Marketing Workshop by Mahathir Abdu


Assalamualaikum readers:) 

I'm back. Hey hey. So, today ika nak share about one of my experience at Mahathir Abdu's workshop . Actually, ika teman kawan ika si Natasha as her partner la for that day. Memandangkan masa tu last week of cuti sem. So, ika habiskan masa untuk spent time utk this talk. And ika sangat eksited bila dapat tahu yang talk ni basically dia punya skop lebih kepada ecommerce. And macam kena sangat dengan minor ika dekat kolej. 

Well, ika rasa "matang" bila dalam talk ni, dikelilingi dengan orang orang yang dah berjaya and ada business sendiri. Lain feeling bila pergi talk yang penuh dengan student and org dewasa. Aura dia satu macam. Tapi, ika okay je la dengan mana mana golongan sekalipun. Haha.  Ika suka konsep talk ni, sebab secara santai and open. Duduk merata rata and of course dengan cara macam ni, kita lebih in and tak boring untuk spent almost 2 hours untuk dengar talk ni. Ala ala, round table. Yang kita boleh ada two way communication la kiranya. 

Disebabkan sangat eksited, ika gagahkan diri jugak naik KTM untuk meet up dengan si Cha ni dekat KL Sentral eventho serious talk, ika tak pernah naik KTM untuk ke mana mana haha. Poyo betul rasanya bila cakap mcm ni. Kata berdikari? HAHA. 4 hari sebelum pergi, ika kasi pressure abah ika dengan soalan soalan merapu. Abah, nak pi sini nak kena guna apa? Sat lagi macam mana nak tahu dah sampai? Abah, kalau sesat lagu mana? Abah itu ini itu ini itu ini. And abah pun pressure dengan jayanya. 





Memandangkan konsep yang diterapkan lebih kepada santai, siap boleh makan sambil dengar talk. Memang rasa macam dekat rumah sambil makan tengok tv goyang kaki :D. And this talk actually cerita banyak benda untuk business, such as website, landing page, blog, video, and so many thing. 
Nak meniaga thru ecomm pun ada la dia punya strategy. Maybe for us, kita boleh manage macam mana cara kita nak handle our business. Tapi, why not macam ambik ilmu dari org yang berpengalaman. Do and Don't dalam business. How to interact with the customer, how to attract, method and so on. Such a good workshop la for young entrepreneur. Basically, workshop ni cerita lebih kepada tools yang digunakan untuk business. Rasanya semua tahu, yang paling famous org guna sekarang, media social. Tapi selain dari tu, ada lagi. Contohnya macam website, video, blog, dan sebagainya. 

Satu benda nak komen kat sini, roti sardin dia peh. Sedap. Teringat ingat sampai sekarang. Haha. Maigad, food love me so damn much ha? Ok, enough haha. 

Siapa siapa rasa macam nak stalk I AM SIFOO, boleh refer on   dekat 





 So, main higlight yang dah ubah ika punya mindset is, blog is still relevan for business. And ika rasa bukan untuk business je, maybe untuk menulis saja saja macam ika tengah buat sekarang. Sebab before this, ika rasa macam blog dah mati. Ika start ada blog since sekolah menengah. And lama lama, blog macam senyap. Tapi suddenly, MA twist habis mindset ika into 360 degree. Thankyou to him :D 

My personal opinion is, tak rugi pergi this kind of workshop. Sedikit sebanyak mengajar benda yang kita tak tahu. And bagi ika, ilmu marketing ni kita boleh belajar dekat mana mana and dengan sesiapa pun. Dan ilmu marketing ni tak merugikan and boleh guna sampai mati. Kalau mana yang nak ada business sendiri, ilmu macam ni la kita nak kena ada and cari. Bagi ika, yang lagi menarik ialah bila marketing dicombine dengan ecommerce. Satu combination yang paling IN.

Well readers, see you next entry. If anything nak tanya. Just drop your comment okay ? :) 

with love : cik ika :)

1 comment:

C i k R e n e x said...

teringin nak pergi talk macam ni tapi tak berpeluang ag.