Apr 16, 2018

# Books

Book Haul March - April


Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Motif utama ika adakan entry book haul every month sebab nak tengok berapa agaknya yang ika dah berhabis hanya untuk buku semata mata. Ika suka bila ika dapat pegang dan tengok benda yang ika dah belanja dengan duit ika. Tak ada la tiba tiba, mcm hilang ingatan tak ingat mcm mana duit tu boleh habis. Haha. Sebab selalu jadi macamtu. 

So, entry ni ika gabungkan untuk dua bulan sekali. Patutnya nak up entry ni end of this month. Takut la pulak karang dah keluar mana mana. Terbeli lagi buku. Haha. Tapi, tak apa la. Rasanya dah tak beli apa apa kot bulan ni. 

Buku buku ni pulak memang ada buku lama dan baru. Ika serious tak memilih buku tu sama ada baru ke lama. Asalkan ika tak baca lagi. Ika beli je. Sebab ikut perubahan masa dan mood. Ika dah tak baca novel tebal tebal sangat sekarang. Nanti nanti baru smbung baca novel tetebal. 




6 books + 1 CD. Actually ada lagi satu buku. Cuma ika tak ambik gambar sebab terlupa. Alhamdulillah. Ada sedikit rezeki untuk beli buku. 
Honestly speaking, kalau ika takda la banyak sangat mana nak dibelanjakan. Ika akan cari buku preloved. So, dekat situ je pun dah boleh jimat banyak. Macam 4 buku gambar first, ika beli dekat Carousell.Perbook RM5. Condition pun tiptop. No missing pages. And takda conteng apa. Ika puas hati sangat. 

And kebetulan, ada haritu depa buat jualan buku murah dekat SA. So, buku Best Mate tu ika dapat la harga yang not bad jugak. Kalau ikutkan harga dia mahal. 

1. LELAKI DAN SEBILAH PISAU - LEJEN PRESS 
2. BUDAK HOSTEL OTAKNYA SEWEL / DUBOOK 
3. VIDEOTAPE / FIXI 
4.LANGIT NAN GELAP / LEJEN 
5. KISAH 25 NABI DAN RASUL / OTHMAN RAMLI 
6. BEST MATE / MATT DUMAN 
7. CARA MANDI HADAS BESAR.

And buang tebiat jugak beli CD Rapid Dutch Vol 1. Haha. Don't ask me why. Masa tu memang tergerak hati nak beli. Haha. Tak pasti adakah ianya nafsu atau betul betul berminat. Hee.  

Tengah aim banyak buku dekat PBAKL. Tapi tak sure dapat pergi ke tak. Sape sini pergi and sudi belikan buku utk ika haha? Jadi personal shopper hehe.

See in next entry. InsyaAllah. Oh ya. Ika nak share one of my fav quote. 
"That's the thing about books. They let you travel without moving your feet" Jhumpa Lahiri, The Namesake

18 comments:

  1. Replies
    1. Ika cari yang murah je kak sha. sebab 💸 tak cukup hehe.

      Delete
  2. March dan April ni otak Hana kurang sikit mencerna bahan bacaan hehe :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha mungkin May boleh mencerna? hehe. Kalau baca buku best best. update la dekat blog hee.

      Delete
  3. Murahnya buku, kalu akak la memang akan berhabis duit beli buku, tak sedar over bajet.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee cari yang murah je kak shikin. ika pun kdg terover budget. 🙊

      Delete
  4. bijak berbelanja sungguh ika...aik..kite taip panjang2 komen td..tetibe hilang dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe bijak ke hehe. Ada masa boros jugak AD. Hilang? mcm mana boleh hilang huhu.

      Delete
  5. Biasanya Ika target sebulan boleh baca berapa buku ye? Saya nak buat macam Ika ni tak dapat2. Buku ada tapi masa nak baca selalu takde. Mula-mula baca buku, tengok-tengok dah baca cerita kat Fiksyen Shasha pulak >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auni. Selalunya ika tak tetapkan brp buah buku ika akan baca. Ikut mood jugak. Kadang beli habis masa tu jugak. Sebulan ika akan habiskan 3-4 buku. Tapi kalau ika pulun. semua buku yg ika beli habis baca haha. tu yang taknak tu. sebab ika selalu beli utk jadikan stok bahan bacaan. Auni cuba je mcm sebulan baca sebuah. at least ada baca walaupun satu ☺️ Alaaa fiksyen shasha tu kan best mana laaa tak habiskan masa baca kat sana hehe🙊

      Delete
  6. kalau saya tak rajin nak borong buku tiap-tiap bulan, lebih ikut mood sebenarnya bila nak shopping buku ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee tapi sekali beli tu sikit ke banyak? Hehe 🙊

      Delete
  7. 6 buku pun banyak tu ika, bulan ni baru habis 1 buku hahaha. Tak sure lagi pergi ke tak sebab sekarang borong online je tapi pakwe ada jugak ajak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe banyak eh Farhanna. Pbakl nampak sgt la best hehe kena banyak fulus kalau nak ke sana hehe

      Delete
  8. aida da lama tak beli buku utk baca2.
    tapi tiap bulan mesti masuk kedai buku.
    beli buku anak-anak.
    especially Nurin, ada aje buku rujukan dia nak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee takpe kak. Mungkin kalau bukan utk kita buku. Kita spent utk anak kita. Mna tahu akan dtg ika pun akak jadi cm akak jugak hehe. ☺️ Lebihkan keperluan anak anak dulu.

      Delete
  9. sy pun banyak beli buku tp tak baca lagi aduhaiiii~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak. Itu tabiat dan perangai yang normal hehe.

      Delete