BOOK REVIEW - TARANTULA

11:23 PM


Assalamualaikum & Hi readers ❤️

Ika perasan yang ika banyak meng-review pattern buku yang sama sahaja. Genre seram saja. InsyaAllah, ika akan mixed around with another genre jugak lepas ni. Sebab ika rasa, macam ika punya blog ni dah mcm nampak aura aura momok dah hehe. Sebab asyik review buku seram je. 
Tapi, book review kali ni pun. Ika nak review genre thriller which is Tarantula by Julie Jasmin. Ika beli Tarantula kalau tak silap sebab ini satu satunya buku yang main fokus atau character dia bukan la hantu. Tapi serangga / haiwan. 


BOOK DETAILS 
AUTHOR: JULIE JASMIN 
PUBLISHER: BUKU PRIMA 
PAGE: 438 PAGES 
PRICE: RM 19.90 





                                               MY REVIEW                                         

"Datang tak dijemput, pergi seperti ribut"

Penulis serious berani and kreatif ambik risiko untuk olah cerita yang totally menceritakan pasal serangga ni. Korang sendiri boleh agak kan serangga apa yang dimaksudkan kalau tengok cover page novel ni. Spider. 🕷 Dengan warna gua yang suram suram warna ungu. Mood nak membaca terus berdesup naik. Cover buku dari Buku Prima tak pernah mengecewakan. 


Personally, ika rasa jalan cerita dalam novel ni keseluruhannya menarik. I don't even care if flow cerita tu mcm starting dia a bit perlahan. Tapi lama lama tu, flow cerita mula smooth bila muncul nya serangga warna hijau yang namanya Tarantula. Macam labah labah, cumanya ianya berkepak. Serangga yang buat Kampung Nilam Setia ni huru hara. Sebab ada saja yang jadi mangsa serangga ni. 





Novel ni menerapkan elemen suspen, percintaan, kekeluargaan, kemasyarakatan. Bagi ika, satu elemen yang bagus bila digabungkan utk dijadikan cerita. Penulis buat ika rasa mcm dalam cerita ni jugak. Character Pak Aki, 4 sekawan, Andy, Amani & orang kampung lain diolah dengan baik. Cerita yang senang difahami, tak sarat, dan simple. Cuma, ika rasa if boleh tahu dengan lebih pasal asal usul Tarantula ni lagi best. 

Kesian dekat watak 4 sekawan tu. Agaknya darah muda macam tu la. Sentiasa curious sampai ke tahap nak menyiasat dan ambik risiko. Benda boleh elak, sendiri cari nahas. Haih. Emo jugak bila ketua kampung banyak berahsia. Cerita direct je kan senang. See, emo dah haha. 
🕷

Ter-imagine jugak bila in real life betul betul ada Tarantula ni. Mau berselerak berlari. Huhu. Seram. Sebab dia mcm pemakan daging manusia. Macam kena simbah asid. Dah la bunyi Nyrit nyrit tu mcm nyamuk. Kalau nyamuk takpe, ni labah labah berkepak haha. I kenot. 

Overall, ika rasa novel ni just nice and sesuai dibaca untuk orang yang nak kan kelainan. Kalau nak elak baca sesuatu yang seram, novel Tarantula ni memang untuk korang. 



RATE⭐️⭐️⭐️

You Might Also Like

17 comments

  1. Akak pun rasa sama cam ika.. Kalau penulis nie detail kan lagi pasal tarantula tu mesti lagi ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak kan. Kalai diceritakan sikit pasal tarantula ni mesti best hee :)

      Delete
  2. Thank you for the review sis Ika ^_^ dah lama rasanya tak beli buku baru.T^T selalu borong buku kat library ja >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome Hana :) Hee. Nanti ada duit lebih sikit boleh la beli hee

      Delete
  3. tak dpt imagine how imagination penulis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. imagination dia di luar kotak sis hee :)

      Delete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  5. wahhh tak pernah lagi baca penulis buku Julie Jasmin ni. mungkin boleh try lepas ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee boleh je awak hehe. Nnt cuba la baca hee :)

      Delete
  6. mcm menarikkk :D nk try bce lah nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee sure. Nanti cuba cari dekat kedai buku :) Hee

      Delete
  7. Oo.. mungkin untuk kelainan ciktie boleh cuba baca buku ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya cik tie. Kalau nak kelainan sikit. Boleh baca novel ni :)

      Delete
  8. ni kalau adaptasi jadi movie pun best jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee aah mesti best. Tapi, kalau bbtul nak di adaptasi. Kena ada org yang boleh buat tarantula ni jadi real. Atau nanti, kalau tak nampak real. jadi kelakar pulak huu

      Delete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe