MOVIE REVIEW - MARAGATHA NAANAYAM (2017)



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Ika sebenarnya pengemar cerita cerita Tamil. Memang dari kecik suka tengok. Sampaikan mak ika sendiri tak pasti kenapa ika minat sangat. Haha. Memandangkan dekat rumah ada On Demand. So ada banyak sgt cerita tamil yang bergenre Horror. Ika rasa ika dah tengok semua dah. Haha. Tapi let me review one by one eh? :) 

Kalini, ika nak review movie Maragatha Naanayam. Maksud tajuk filem ni Emerald Coin if i'm not mistaken. Bergenre Fantasy Comedy//Thriller. Durasi filem is 2 jam 12 minit


SYNOPSIS 


Two small time smugglers try to steal a highly valuable emerald artefact, which is believed to be cursed. To safeguard themselves from the evil spirit to whom the relic belongs, they seek the help of three ghosts!

REVIEW 

Keseluruhan cerita ni bagi ika senang untuk difahami if korang fokus. Haha. Watak pun tak banyak mana pun. Misi Senguttuvan dengan Illango nak curi artifak lama dari Raja Irumporai. Dimana dieorang percaya yang artifak tu telah disumpah oleh Raja tu. Sebab siapa yang cuba curi dan memiliki benda tu confirm akan mati.


Bila ada pembeli dari China nak benda tu dan tawarkan sejumlah duit yang banyak kepada sesiapa yang boleh bawakkan benda tu untuk dia. So, dieorang dua decide untuk ambik job tu. Tapi bila balik, dieorang baru tahu artifak yang nak dicuri tu rupanya artifak yang kena sumpah tu. 

Cerita jadi lagi best di pertengahan sebab dieorang kena cari mayat mayat untuk masukkan roh yang pernah jadi mangsa bunuh Raja Irumporai tu. 4 badan untuk 4 roh. Roh ni akan bantu dieorang untuk curi artifak tu. Menariknya, salah satu mayat tu. Senguttuvan dah lama admire. Huu sedih. 

Badan perempuan, suara lelaki. haha. Berdekah!

And yes. It's not easy untuk dieorang curi artifak tu. Sebab tu storyline dia jadi kuat dekat situ walaupun dalam masa yang sama haha banyak scene yang memang cam hang tau la kalau cerita tamil ni. Dia punya scene semuanya out of the box haha. Campur tangan penjahat pun boleh tahan kelakar and serabut jugak haha. Mengiburkan hati. 



Overall, movie ni just nice and boleh ditonton tak kira usia. Hee. Siapa yang nak tengok mcm ala ala gabungan cerita hantu and fantasi boleh la tengok cerita ni. Kalau nak tau apa jadi ending nya, siapa yang dapat jumpa artifak tu, mati ke tidak dieorang semua. Kena tengok hee. If tak silap, dekat youtube ada. Or boleh je google with english subtitle. 

RATE⭐️⭐️⭐️

See you gais soon in my next movie review. InsyaAllah. 

1 Komen