Jun 5, 2018

# Books

BOOK REVIEW - VIDEOTAPE BY ADIB ZAINI



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️

Book review kalini, ika pilih untuk review satu buku dari Fixi which is Videotape by Adib Zaini. Ini kali pertama ika baca karya dari penulis. Ika beli buku ni sebab sinopsis dia. Memang ika salah seorang pembaca yang mudah terpengaruh kuasa lapanratustujuhpuluhribujuta ganda dengan hanya baca sinopsis saja. Ika jarang baca review dari orang lain bila nak beli buku fixi sebab ika nak sendiri rasa sama ada buku yang ika beli berbaloi dibeli atau tidak.

Novel cinta saja yang ika akan buat research sikit dengan baca review. Sebab, normally novel cinta sekarang banyak yang "cliche". Dan, ika macam taknak beli novel yang jalan cerita dia sama macam 10 tahun lepas. Haha.

 Okay, back to videotape's review. 




Picture taken: Hospital Kuala Lumpur. 

   BOOK DETAILS     

AUTHOR: ADIB ZAINI 
YEAR: 2017 
PAGE: 320 PAGES 
PUBLISHER: FIXI 


   REVIEW   

Ika puji cover buku dari Fixi. Sangat lawa dan menarik perhatian mata pembaca. Ika yakin, mesti ada a few yang ada same feeling dengan ika kan?  Curious dengan kaitan di antara videotape dan telinga. Macam eh, kenapa telinga? Kenapa bukan anggota badan yang lain. Kalau dibelek cover tapi tak dibaca buku nya memang sampai ke sudah la curious tu haha. Kena la baca.

Bagi ika, ika rasa jalan cerita dalam buku Videotape ni agak perlahan pada mulanya. Dari mood eksited bertukar ke mengantuk dan hilang fokus dan kemudian eksited balik. Haha ish ish. Main focus dekat main character, si Razak. Kehidupan dia di sekolah, kawan kawan dia, family dia yang disaster, percintaan antara Razak dan Joanne dan lain lain. Suka dengan persahabatan di antara Razak dan kawan kawan dia. Buat ika teringat kenangan masa dekat sekolah. Watak Naga dalam buku ni cute and nakal hokey hee. 

Ika kena baca hampir 82 pages untuk sampai ke tajuk cerita. Cerita mengenai videotape yang ika tunggu tunggu, lambat sangat sampaikan ada jugak drag mood. HAHA. Untuk org yang tidak sabar macam ika, mood akan turun naik dan mula bukak tutup buku. 

Kemain ya Razak cintan cintun dengan Joanne HAHA. Manis tu simpan sikit.

Ika lebih prefer kalau penulis lebih fokuskan kepada cerita mengenai videotape itu sendiri supaya ending dia nanti tidak la tergesa gesa habis macam tu saja. Ika rasa banyak jugak chapter yang menceritakan mengenai kemanisan percintaan Razak dengan Joanne which is for me it's okay tapi mcm kalau tak banyak sgt lagi ok kot hee. 

Penulis menerapkan isu isu realiti yang ada pada masa kini which is family yang disaster. Memang banyak yang terjadi dalam kehidupan sekeliling kita. Sebab tu, ramai anak anak yang bila dah besar jadi seseorang yang memberontak. Tapi nasib baik si Razak ni. Walaupun family dia teruk, dia jadi manusia yang berguna jugak at least. 


Disaster macam mana keluarga Razak?
 Apa sebenarnya Videotape yang depa jumpa tu? Video biasa atau luar biasa?
Berjaya tak depa semua cari orang yang dalam videotape tu?


Ika taknak jadi spoiler. Kalau korang nak baca. Boleh beli. Masih boleh dibaca. Personally, ika rasa. ika half half untuk buku ni. Em. Sekadar pendapat peribadi.  Mungkin ika kena beli dan baca karya lain dari penulis. Siqah suggest untuk ika baca ILUSANITI. Haha. Gonna get one for myself later on. 

ANYONE YANG NAK SUGGEST IKA BUKU FIXI YANG BAIK PUNYA. BOLEH DROP COMMENT:)

RATE⭐⭐.5
See in my next book review. InsyaAllah. 

16 comments:

  1. Replies
    1. Hee tajuk dia memang menarik kak sha :)

      Delete
  2. sha suka cover buku fixi haha walaupun takpernah beli or ada buku fixi pun. asyik pinjam kat epnm reader je :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee cover fixi lawa kan sha :) Hee. Ahaaa epnm reader rupanya sha hee.

      Delete
  3. Dh lama tak baca buku, asyik membaca kat tipon je 😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee membaca di tepon pun ttp membaca tau :) Hee

      Delete
  4. I really am impressed by people who could a write a good review on the books they read. I can't even write a proper decent one. haha x reti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee ala Ray. Ika pun taktahu sgt nak meng-review buku dgn sebaiknya. Ni just personal opinion ika :)

      Delete
  5. Dah lama tak baca novel since bertukar kerja ke Seremban.
    Time travel KL - Seremban dulu memang rajin baca novel kekadang boleh khatam sampai 4 novel expecially novel RAM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat RAM rupanya hee. Takpe sis. Mana tau later on mood nak membaca tu kembali balik hee. Selamat membaca.

      Delete
  6. Cover ia menarik. Mungkin boleh cuba baca kalau ada masa terluang lepas ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya cik tie. Cover memang lawa hee :)

      Delete
  7. cover dia cunnn! and scary at the same time wakakkaa.

    suggestion buku fixi yang menarik? alamakk. saya dah banyak baca fixi tapi tu lah masalahnya. tak review kat blog/ig so tak ingat tajuk buku yg best best tu. tapi ada satu fixi tu bg saya memang best gilos sampai saya ingat tajuk dia till now. tajuknya MURTAD. ada sambungannya pula tajuk TUHAN. dan ada lagi sambungannya tajuk qisas. qisas je den belum baca lagi haha. try lah baca novel tu.

    ReplyDelete
  8. dah beli lama tapi tak baca lagi. Nice review btw :D

    ReplyDelete
  9. Happy eid mubarak!

    https://messarah.blogspot.com/2018/06/raya-2018.html

    ReplyDelete
  10. bace nota ika. best jugakla

    ReplyDelete