BOOK REVIEW - KACAU BY ARIFF ADLY

8:09 AM


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️  

Entry pertama untuk bulan Februari. Alhamdulillah. Dah masuk bulan 2 dah untuk tahun 2019. Cepat betul masa sekarang berlalu ya. Sedar tak sedar dah masuk bulan baru. Azam tahun ni masih cuba diusahakan sebaik mungkin. Entry kalini, macam biasa. Book review yang bertajuk Kacau by Ariff Adly. Memandangkan, sini lebih puas untuk bercerita lebih mengenai buku Kacau ni. 

So, let's start. 



DETAILS

PAGE: 328 PAGES
YEAR: 2014
PUBLISHER: FIXI 
AUTHOR: ARIFF ADLY 




07: First of all, cover buku Kacau da bomb. Thumbs up! Kau rasa macam ada org tgh ngintai kau malam malam haha. Kalau baca malam la. Nampak sangat misteri. Masa pegang buku ni, tertanya tanya kenapa warna hijau dan ada sebelah mata saja. 

Korang kena baca buku ni kalau nak tau apa kaitan cover buku dengan cerita. Brilliant FIXI. I like it! 

Akhirnya, lengkap baca kesemua buku Ariff Adly. Memang sengaja baca atau simpan buku Kacau untuk yang terakhir sekali. Ramai yang kata Kacau terbaik dari ladang. Yes. Ika setuju dengan statement tu. Eventho, konsep permainan Spirit Of The Coin ni dah biasa kita dengar & tengok dalam movie. Masih ada originality dalam buku Kacau ni. Kalau buku Gelap & Mereka, memang penulis ada mencedok idea dari movie. Tapi, masih tetap diolah dgn baik mengikut cara penulis sendiri. 

Sumber: Google Image
Ni untuk sesiapa yang taktahu macam mana rupa board nak main permainan Spirit Of the Coin. 

Bila baca Kacau ni, tak rasa bosan sebab belum sempat otak kita nak rehat, dah ada orang kena kacau. Kira boleh dikatakan sangat cepat la jalan cerita bergerak which is for me very good. Ada banyak part dalam ni yang ika suka antaranya:- 

- Syida kena rasuk dalam kereta Jimie. Siap menyanyi lagu Ulek Mayang & menari sekali. 
- Amat beli KFC untuk Jimie & Amat. Unfortunely, bukan depa yang makan KFC tu. Erk. 
Banyak lagi part yang best and of course ending. Not bad. 

Conclusion ringkasnya. Ika suka dengan tema persahabatan yang penulis terapkan dalam buku ni. Persahabatan yang erat antara dieorang semua jadi kekuatan storyline. Kita boleh rasa aura tu. 
Paling utama ialah, jangan cari pasal boleh tak benda benda mengarut ni. Nak cari hantu la, nak jumpa hantu la, teringin nak tengok la. Lempang tahu la. Realitinya, memang budak -budak remaja sangat suka explore benda mcmni. 
Taksub sangat. 
Adik-adik, please. Otak letak dekat kepala tau, jangan letak dekat kepala lutut. Sekian haha. Tiber emo. 

RATE: ⭐️⭐️⭐️⭐️

You Might Also Like

21 comments

  1. haiiiii. rajinya awak membaca. saya tengok cover buku pun dah seram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa lapang sikit awak, tu saya baca buku. Hee cover buku dia nampak seram kan ☺️

      Delete
  2. Ehh seramnya cover buku ni. Haha. Btw, buku fixi mmg terbaek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha sebelah mata tgh pandang misteri hee. Kann. Fixi da best ✌🏻

      Delete
  3. Yes.. Buku kacau ini memang terbaik.. Antara buku fixi pertama yang dibaca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Sbb ramai kata best termasuk la kita hehe. Wah buku pertama ya. ika buku pertama fixi em Asrama//Fatrim.

      Delete
  4. fixi memang best. tapi sejak kahwin suami tak bagi baca genre seram. katanya nanti isteri dia terbawa2 hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe faham fhm. Ika pun sbb bujang lg ni boleh la baca genre seram. Nanti dh kahwin mungkin takleh baca dh kot haha. sbb bakal suami tak kasi huhu 🙈

      Delete
  5. buku ni memang best. walaupun kisah pasal spirit the coin macam klise je tapi cara penulis olah cerita dia buat kita rasa seram kalau baca buku ni tengah malam memang salah timing la..haha
    ending sadis sangat tapi itulah siapa gatal tangan nak try main benda tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha betul tu Tiara. Ending dia sadis. tapi kalau tak cari pasal mesti semuanya okay je kan. Tang klise tu kita cm maafkan je la sbb nya penulis olah dgn baik cerita hehe. 🙊

      Delete
  6. Alahhh suspens la pula..camni kena cari tahu juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kalau takmau baca tapi nak tau ending ika pun blh habaq kat sis hehe 🙈 No problemo.

      Delete
  7. hi ika esk sha baca semula sebab skrg dh tgh malam 😂😂😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sha. Baca dh ka? haha. Kelakar la sha ni hehe

      Delete
  8. ohoooo cover dia da unsur2 saspen dah ni =0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe aah kak. Mmg cover buku dia mengancam. Seremm gituww hee

      Delete
  9. saya dah follow sini. salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih awak. Salam perkenalan jua ☺️

      Delete
  10. Buku Ariff Adly yang first ni memang paling best dan memang seram sangat bila Fatina baca. Nak pergi toilet pun minta adik teman hehe

    Fatina Mudz

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe