BOOK REVIEW - AISYAH KEANGGUNAN SEJATI BY SULAIMAN AN-NADAWI - Jari Jemari Menari

Mar 22, 2021

BOOK REVIEW - AISYAH KEANGGUNAN SEJATI BY SULAIMAN AN-NADAWI


Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

💌 Sempena Hari Wanita yang jatuh pada bulan ini. Saya memilih untuk membaca buku yang bertemakan kewanitaan & sekaligus mengangkat martabat wanita di suatu tahap yang lebih tinggi lagi.. Tidak salah lagi pemilihan saya kerana sememangnya. Setelah habis baca pada muka surat terakhir. Saya tersenyum lega. 


Bila tengok cover buku ini, rasa sangat tenang. Cantik sangat pemilihan putih ditambah seri bunga. Ini merupakan edisi terkini yang dikeluarkan oleh PTS Publication. Bukunya tebal, hard cover dan setiap muka surat mempunyai kertas yang berkualiti tinggi. Buku ini mempunyai 5 topik besar iaitu:-

• Sejarah Hidup Aisyah

• Karakter & Keistimewaan Aisyah

• Biografi Intelektual Aisyah

• Mendidik, Memberi Fatwa dan Membimbing Orang Islam

• Jasa Aisyah kepada Kaum Perempuan

Dan setiap tajuk besar mempunyai sub topik yang lain. Walaupun tebal, kita akan rasa ralit membaca sehingga kita tidak sedar kita sudah baca separuh darinya. 


Siapa yang tidak tahu mengenai isteri Nabi Muhammad SAW, Aisyah RA. Satu nama besar dalam sejarah Islam. Aisyah RA digelar sebagai As Siddiq yang membawa maksud bercakap benar. Nabi Muhammad gemar memanggilnya dengan gelaran Bintus Siddiq iaitu anak gadis lelaki (Abu Bakar As-Siddiq) yang berkata benar. 


Seorang wanita yang berjaya dari segala sudut, tertib adabnya & cerdas pemikirannya. Dari kecil lagi sudah jelas segalanya. Membuatkan Aisyah RA jauh berbeza dari yang lain seusia dengannya. 


Puas hati baca buku ini kerana cukup lengkap serba serbi tentang cerita sejarah hidup Aisyah RA dan hal-hal yang berkaitan dengan beliau. Secara tidak lansung dapat memberikan kita banyak inspirasi dan memotivasikan diri. Masa dalam pembacaan. Saya asyik keluarkan perkataan Wow. Wow hebatnya. Wow hebatnya. Wah. Wow. Rasanya banyak kali. Haha. Rasa teruja sangat dan amazed. Justeru itu, masih tidak terlambat untuk kalian dapatkan dari @bukupts . Worth every penny.


Buku ini juga sesuai dijadikan hadiah buat yang tersayang, diletakkan di setiap ruangan membaca di rumah atau sekolah, dijadikan hantaran dan sebagainya. Tiada had umur untuk membaca kerana saya rasa buku sebegini selain dari memberi infomasi tentang nama Aisyah RA. Ianya juga dapat membuatkan kita sebagai wanita menjadi lebih baik dari semasa ke semasa. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Ada terselit perkara contoh yang boleh kita terap dan ikuti. 


Sekarang tengah ada KLIBF 2021. Jadi buku Aisyah Keanggunan Sejati ini ada diskaun yang sangat menarik. Harga memang sangat murah. Dapatkan segera kerana anda tidak akan menyesal memilikinya. 

PTS - AISYAH KEANGGUNAN SEJATI1 comment:

Atie Zieya said...

book to appreciate a woman, kena bg guys baca ni