MOVIE REVIEW - SEARCHING 2018


Assalamualaikum & Hi readers ❤️️  

Lama rasanya tak buat movie review. Kalini, ika nak share satu movie yang ika tengok baru baru ni, Searching.Kebetulan, taktahu nak tengok cerita apa. Tapi once baca sinopsis dia ika jadi excited untuk tahu lebih. Lagipun rating movie ni not bad. So, ika buat conclusion awal yang movie ni memang boleh diterima oleh semua org. Boleh dikatakan movie ni macam ala ala Internet Movie yang lain mcm Dark Web, Unfriended etc. 

SINOPSIS RINGKAS: Setelah anak perempuannya (Margot) yang berusia 16 tahun menghilangkan diri secara tiba tiba. Seorang ayah (David Kim) yang terdesak mula menyelongkar laptop anak perempuannya untuk mencari petunjuk . 

DIRECTOR: ANEESH CHANGATY
STARS: JOHN CO, DEBRA MESSING, MICHELLA LA , JOSEPH LEE 
GENRE: THRILLER / DRAMA


Boleh dikatakan sebagai satu movie "realiti" yang berlaku disekeliling kita. Dalam movie ni kita akan dapat lihat macam mana kehidupan kita yang sebenarnya sangat attach dengan gadget yang serba moden. Kebetulan, bila anak dia hilang. Dia tahu mana nak cari petunjuk. Dia tak buta IT. Kira dia tahu mcm mana nak bukak email, nak bukak media social anak dia. Dengan tukar password. Check history, livestream archieve dan banyak lagi. Personally, sebagai penonton. Ika salute dengan ayah dia sebab tak penat dan putus asa cari anak dia dengan mengodek segala media social anak dia. 

Bila dilihat struggle nya dia untuk mencari maklumat dari kawan Margot, polis dan stranger di media social anaknnya. Membutkan ika merasakan yang dia tidak rapat sgt dengan anaknya lepas kematian isteri dia. Tapi, dia sentiasa contact anak dia  untuk 



Kita akan dapat lihat mcm mana David dan isteri dia besarkan Margot dari kecil dengan sertakan video, gambar dan grafik kalendar. Which is so good. Tak boring. Kita akan lebih fokus untuk tengok. Dan mcm mana bijaknya David dapat maklumat dan clue lebih dari apa yang detective dapat. Which is weird jugak la kan. Tapi it's okay. It's all about effort. Kan?. Suspen dan berdebar jugak bilamana setiap kali David interaksi depan screen laptop. Bukannya apa, rasa macam cool jugak sebab dah tak payah susah susah nak face to face nak jumpa atau cakap dengan org tu. Video cam je. 

And kenapa korang kena tengok is sebab Searching ni ada plot twist. Ika pun dah tertipu dan tak salah teka mana pergi Margot. Mati ke hidup? Kena kidnap atau kena bunuh? Dalam movie ni kita akan didedahkan dengan posibility dunia teknologi. Ada yang memudaratkan ada juga yang membawa satu kesenangan dlm kehidupan. 


RATE: ⭐️⭐️⭐️ point 5 
Ni short review saja. Maaf kalau terkurang. 


28 Komen

  1. It looks promising. boleh try ni... thank you for the review

    ReplyDelete
  2. anak dia yg buat plan ke??? aishh curious pula..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kalau ckp siapa yg buat plan ke apa kantoi la Tiara hehe. Kena la tgk 🙊

      Delete
  3. macam best je..nak tengok la nnti..k.fiezz suka movie yg jalan citer dia macam ni..

    ReplyDelete
  4. macam best je..nak tengok la nnti..k.fiezz suka movie yg jalan citer dia macam ni..

    ReplyDelete
  5. Already in my movie list ! Dengar cerita banyak review positive :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Banyak good review. Sbb tu ika pun terjebak tgk sekali hehe.

      Delete
  6. tak mustahil kalau dia dapat lebih dari detektif sebab dia ahli keluarga plus detektif banyak protokol and teori kena ikut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes betul. Usaha bapak dia tu mcm so wow. Detektif pulak lembap. haha terannoyed pulak.

      Delete
  7. Based on your review, macam interesting sangat movie ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not bad at all this movie. Tapi utk siapa yang minat jenis mcmni la.

      Delete
  8. WOW.. MACAM BEST... BOLEH TENGOK NIH... THANKS SHARING...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure sure. Nanti tgk la. No problem at all 🌸

      Delete
  9. Macam best je movie ni.. thanks for the recommendation 😄

    ReplyDelete
  10. Nampak menarik, boleh tengok nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not bad kak ceritanya. Hehe. Blh la tengok hee

      Delete
  11. Ikaaa long time no see, i Miss yoouu :)

    ReplyDelete