BOOK REVIEW - 50 MISTERI MENGGEMPARKAN DUNIA

10:43 PM



Assalamualaikum &Hi readers ❤️️
Tak pasti ni book review yang ke berapa. Tapi, kalini bukan la sebuah novel. Tapi lebih kepada buku ilmiah. Ilmiah ke eh? Hee. Tapi, ika suka baca buku jenis macam ni sebab biasalah seketul ika yang selalu curious nak tahu itu ini. 
Buku ni buku paling mahal ika beli. Which is masa tu dapat baucar buku. Alhamdulillah. 
So, mcm selamat la duit dari melayang berterbangan. 💸
Dan buku ni hampir lunyai sebab ika selalu baca. Macam ala ala bedtime stories la. 

DETAILS 

AUTHOR: ADRIE NOOR AL FATIA, ABI NAUFAL & ANDRIANSYAH 
PUBLISHER: PTS
PRICE: RM45
YEAR: 2013
PAGE: 385 PAGES





 MY REVIEW 
Ika suka dan rasa berbaloi sangat beli buku ni sebab before this ika pernah beli buku jenis misteri macam ni. Tapi sayang, nipis & black white. And info dalam tu tak la in details. Cuma cerita benda basic sahaja. So bertambah curious la. 
Tapi, buku ni. Walaupun tak la dapat merungkai in details setiap misteri tu. 

Bagi ika, good enough sebab dalam buku ni terbahagi kepada 3 part: 
1. Fenomena Alam yang penuh misteri 
2. Tapak, Artifak & Fosil penuh misteri 
3. Kejadian luarbiasa dalam kitab suci dan bukti ilmiah kebenaran Al Quran


Dan setiap page berkaler. And banyak sangat gambar. I'm so in love hee. 
Banyak misteri yang common and baru dalam buku ni. Penulis berjaya menyusun setiap misteri dengan baik. Senang untuk difahami sebab penggunaan bahasa dia pun bukanlah complicated. Just nice. 

Apa yang bestnya setiap misteri yang ada, akan dikaitkan kembali dengan agama Islam. So, dalam masa kita terfikir tu. Kita akan mcm back into reality back. Apa yang jadi semua kuasa Allah, dan hanya Allah yang Maha Mengetahui. Kajian dan pengetahuan manusia ni kan terhad. Walaupun banyak manusia discover pasal misteri ni, tetap tak ada jawapan yang tepat. 

Sesuai dibaca untuk semua golongan. Tak specific untuk certain kelompok. No. Kanak kanak sampai la org tua sesuai baca. Cuma kena terima la seadanya, buku ni jenis yang mudah lunyai kalau tak dijaga dengan baik. Setakat ni, buku ika just kelepek kat bahagian tepi. Dalam tiptop hee. 

Antara tajuk yang ada is: 
Lima Mumia Semula Jadi Yang Menakjubkan. 
Bahtera Nabi Nuh
Banjir Darah di Antartika
Bola Api Naga Nong Khai. 
dan another 45 misteri lain.

Kalau korang jenis minat buku macam ni. Sangat worth it tau. Serious tak tipu. 
🌟🌟🌟🌟

You Might Also Like

18 comments

  1. buku kulit tebal ke ni ika? cikyan suka simpan buku kulit tebal. best.pastu tak bpe nak lunyai sgt la..hahhaha.

    btw ceritanya dlm tu mcm best je.tgk tajuk pon da rare tu..ilmu tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kulit buku dia mcm bukanlah tebal sgt pun cikyan. Normal punya kulit cuma dia ada tulisan timbul and mcm nampak mahal la hehe. Best cikyan. Sebab lain dari yang lain. Misteri ni baca banyak kali pun tak apa :)

      Delete
  2. wahhh bgus nya..selami misteri sambil berfikir kebesaran ALLAH...baik akan dimasukkan dalam wish list

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sambil menyelam dapat la tgk ada kaitannya dengan agama islam. Hehe selamat mencari awak :)

      Delete
  3. Replies
    1. Hee. Nanti kak sha baca la :) Bagi ika, menarik buku ni hee.

      Delete
  4. Replies
    1. Aah tebal. Kena la dengan harga.Kalau hrga mahal, buku nipis maklumat tak banyak. Mesti sedih hehe.

      Delete
  5. Apsal saya suka buku yang nipis dan tulisan besar je..mesti bukan bookworm macam Ika kot..hurm

    ReplyDelete
  6. Mesti banyak ilmu boleh dapat dari buku ni kan? :3 Hana sometimes ada jugak instinct nak jadi detective hahah! ^^

    ReplyDelete
  7. rm 45 ok lah harganya... hard cover yea? mesti menarik. boleh bagi anak2 baca sekali

    ReplyDelete
  8. macam best je buku ni, aina pun minat jugak benda2 misteri nih. hehhe.

    ReplyDelete
  9. menaarik! ^^ in shaa Allah boleh cari ni..

    ReplyDelete
  10. Wow..macam best je. Semua misteri tajuk tu

    ReplyDelete
  11. Wah.. macam menarik je buku ni

    ReplyDelete
  12. Bagus isi kandungan dia. Bahagian ke 3 tu menarik

    ReplyDelete
  13. wow bestnya sebab semua misteri tu tak pernah baca lagi.

    ReplyDelete
  14. Siqah suka buku yang banyak gambar sebab boleh bayangkan tempat tu camne. Hehe.

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe