BOOK REVIEW - KAU SAYANGKU BY BIKASH NUR IDRIS

12:57 AM



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️
Sebelum ika berjinak jinak baca novel seram. Ika sebenarnya pengumpul tegar novel cinta. Sebab tu, no wonder novel cinta lebih banyak dari novel yang lain. Tak ramai parents yang suka anak dia baca novel cinta, sebab ada sesetengah yang berpendapat yang novel cinta ni sesuai dibaca bila dah habis sekolah. 

Big reason is parents rasa anak depa akan mula berangan dan hanyut dibuai perasaan manisnya scene scene dlm novel sampai abaikan pelajaran. 
Bagi ika, ika rasa tak salah pun nak baca.Ramai je budak sekolah sekarang yang baca novel cinta tetap sukses dlm pelajaran. Apa pun, semuanya atas individu yang baca tu sendiri mcm mana dia nak handle haha. 

Kau Sayangku by Bikash ni novel cinta pertama ika beli masa darjah 6. And yes. Ika sayang sangat novel ni sebab novel ni best and novel ni ada sentimental value dia tersendiri. Nampak dah lunyai kan? Haha. Sebab selalu repeat baca. 



MY REVIEW 

AUTHOR: BIKASH NUR IDRIS 
PAGE: 418 PAGES
PUBLISHER: ALAF 21
YEAR: 2005 
PRICE: RM 17 

"JIKA RINDU ITU BEBUNGA CINTA, AIR MATA ITU PULA ADALAH EMBUN DI KELOPAKNYA"


Cerita cinta fav ika. Cuma tak lari dari "klise" punya novel cinta which is watak hero mesti anak orang berada dan heroin gadis serba sederhana. Tapi apa pun, kalau dah nama minat tu. Tetap jugak membaca. Sebab during that time masa ika baca, zaman tu memang sangat la trend gila novel cinta sebegini rupa. 

 Ika suka sebab jalan cerita dia lain sikit. Macam mana Arisa Nurailiz ni menipu yang dia ada tunang nama "Akif Zamani". Padahal, dia takda tunang pun. Dia menipu sebab nak elak kena ganggu dengan Eddy Sham. Haha. 
Alih alih, penipuan dia tu jadi real pulak sebab ada lelaki merangkap boss dia nama Akif Zamani. Arisa punya terkejut tu mcm haha tak sangka nama dia main petik je betul betul wujud. Ish. Nak dijadikan cerita, ika suka keletah comel Akif & Arisa. Banyak sangat scene scene manis yang memang boleh buat tersengih mcm kerang busuk.

Sampai pernah la ada angan angan, kalau ada anak nak letak nama Arisa Nurailiz. Sedap nama. I like πŸ˜


Well, Bikash berjaya cipta watak jahat dalam novel ni which is Marina & anaknya. Sangat jahat okay. Geram gila. Sebab fyi, Arisa ni ada kembar nama Ayana. Tapi, sebab dendam mak sedara (Marina). Ayana ni meninggal. And also, Marina & mak Arisa Ayana kembar. Banyak konflik. Marina ni sampai sanggup buat apa sahaja as long as dia dan family dia dapat apa yang sepatutnya. 

Ika recommend novel ni untuk sesiapa yang suka cerita manis manis potong kaki. Boleh menyelam ke dalam percintaan Akif & Arisa. Apa end up depa dua. Tunang ke? Kahwin ke? Hilang ingatan ke? Ha. kena baca.

🌟🌟🌟and a half. 
InsyAllah. Jumpa lagi in next entry okay? :)


LOVE IS LIKE A PIANO. AT FIRST YOU LEARN TO PLAY IT BY THE RULES. THE YOU FORGET THE RULES, AND PLAY IT WITH YOUR HEART, LIKE WHAT I'M DOING RIGHT NOW BECAUSE MY LIFE WOULDN'T RHYME WITHOUT YOU
PS: Semua gambar novel untuk book review adalah novel sendiri dan bukan lah dari sumber google. Edit pun sendiri. Harap maklum. 

You Might Also Like

25 comments

  1. kaella tak pernah lagi baca novel ni. alahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. Novel lama ni cik kaella :) Hee tahun 2005.

      Delete
  2. wahhh.. first novel aida.. ombak rinduu.. hahaha.. lepastu asyik layan Aisya Sofea dengan Siti Rosmizah punya novel.. best bestt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ombak rindu eh. Mesti ingat kan semua scene ombak rindu hehe sebab 1st novel. Eh, sama la.Ika layan jugak Aisya Sofea dgn Siti Rosmizah 😊

      Delete
  3. my favourite novel zaman sekolah dulu. memang best novel ni baca byk kali pun tak jemu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really? Yeahh ada geng. Sep sikit hehe πŸ™Œ Kan. Tak jemu walaupun baca banyak kali hee.

      Delete
  4. heii serius cikyan suka cerita ni...dulu pun hanyut jugak...hahahhaha...serius suka jalan cerita dia, sbb sweet sgt..hahahhahaha..best ! cikyan pon pernah ada dulu..kemana ntah sbb ramai sgt yg pegang..hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh, ramai jugak yang pernah baca novel ni. Novel ni lama sangat. Tapi best :) Hehe normal sangat bila ada yg minjam. Tak dipulangkan kembali haha

      Delete
  5. btw cikyan da smbung novel cikyan.. jemput baca..

    https://nurazianjaafar.blogspot.my/2018/02/izinkan-aku-bab-3.html

    ReplyDelete
  6. rasanya macam pernah baca novel ni sebab cover dia tu macam selalu nampak hahaha dah lama tak baca buku cinta cliche ni sebab selalu tertidur :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Novel dulu wak. Yang kalau tertido ni tak dapek nak ditolongnyaaa haha. tapi normal la terlelap masa baca hehe.

      Delete
  7. Tak pernah baca lagi novel ni. Nampak cam best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee best sis. Cuma normal la banyak benda klise dlm novel cinta. hehe

      Delete
  8. Macam best je citer ni tapi lebih minat novel seram + thriller

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe minat novel seram eh. Novel cinta ni dulu "in" sangat. Cuma sekarang je sebab banyak dah lambakan genre novel. so banyak choice. hee

      Delete
  9. MA pun suka baca ALAF 21 dulu..selain dr Ahadiat Akasyah. pas tu...karya seni & kaki novel..best!! now dah jauh ni jer..dah slow sbb susah dpt stok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaki Novel and Karya seni best. Yeke. Susah dapat stok ya. em. Tapi alaf 21 sekarang dah ada mall karangkraf. Shopping online je hee ;D

      Delete
  10. Okay je kalau budak sekolah nak baca novel cinta cuma tolong elakkan diri daripada berangan teruk jumpa prince charming macam dalam novel. Hihi.

    Suka quote dalam novel ni!! ❤️

    Siqah suka baca novel cinta juga. Sekarang just baca novel cinta daripada author kegemaran dan based on recommendation je. Sebab terlalu banyak novel cinta di pasaran.

    ReplyDelete
  11. Zaman sekolah memang novel cinta menjadi kegemaran.. Akak pun minat gila gak.. Tapi masa tu tak ada blog ngn goodreads nie.. hehehe

    ReplyDelete
  12. Darjah 6 lagi ika da suka baca, bagus. Best juga baca novel, sambil tu le berangan-angan. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee aah sis. Dari darjah 6 lagi suka membaca :) Berangan tu memang tak boleh elak hehe.

      Delete
  13. saya pun ada novel ni. Saya jarang beli novel selalu pinjam, tapi novel ni saya beli dan memang tak rugi. Dah lama sangat baca. tgh scroll posting ika terbaca post ni. mengimbau betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. dulu ika beli buku ni pun sebab buku ni masa tu tgh hot. semua budak sekolah pakat dok baca hehe. Mengimbau sgt kan heee

      Delete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe