Feb 14, 2018

# Books

BOOK REVIEW - KAU SAYANGKU BY BIKASH NUR IDRIS



Assalamualaikum & Hi readers ❤️️
Sebelum ika berjinak jinak baca novel seram. Ika sebenarnya pengumpul tegar novel cinta. Sebab tu, no wonder novel cinta lebih banyak dari novel yang lain. Tak ramai parents yang suka anak dia baca novel cinta, sebab ada sesetengah yang berpendapat yang novel cinta ni sesuai dibaca bila dah habis sekolah. 

Big reason is parents rasa anak depa akan mula berangan dan hanyut dibuai perasaan manisnya scene scene dlm novel sampai abaikan pelajaran. 
Bagi ika, ika rasa tak salah pun nak baca.Ramai je budak sekolah sekarang yang baca novel cinta tetap sukses dlm pelajaran. Apa pun, semuanya atas individu yang baca tu sendiri mcm mana dia nak handle haha. 

Kau Sayangku by Bikash ni novel cinta pertama ika beli masa darjah 6. And yes. Ika sayang sangat novel ni sebab novel ni best and novel ni ada sentimental value dia tersendiri. Nampak dah lunyai kan? Haha. Sebab selalu repeat baca. 



MY REVIEW 

AUTHOR: BIKASH NUR IDRIS 
PAGE: 418 PAGES
PUBLISHER: ALAF 21
YEAR: 2005 
PRICE: RM 17 

"JIKA RINDU ITU BEBUNGA CINTA, AIR MATA ITU PULA ADALAH EMBUN DI KELOPAKNYA"


Cerita cinta fav ika. Cuma tak lari dari "klise" punya novel cinta which is watak hero mesti anak orang berada dan heroin gadis serba sederhana. Tapi apa pun, kalau dah nama minat tu. Tetap jugak membaca. Sebab during that time masa ika baca, zaman tu memang sangat la trend gila novel cinta sebegini rupa. 

 Ika suka sebab jalan cerita dia lain sikit. Macam mana Arisa Nurailiz ni menipu yang dia ada tunang nama "Akif Zamani". Padahal, dia takda tunang pun. Dia menipu sebab nak elak kena ganggu dengan Eddy Sham. Haha. 
Alih alih, penipuan dia tu jadi real pulak sebab ada lelaki merangkap boss dia nama Akif Zamani. Arisa punya terkejut tu mcm haha tak sangka nama dia main petik je betul betul wujud. Ish. Nak dijadikan cerita, ika suka keletah comel Akif & Arisa. Banyak sangat scene scene manis yang memang boleh buat tersengih mcm kerang busuk.

Sampai pernah la ada angan angan, kalau ada anak nak letak nama Arisa Nurailiz. Sedap nama. I like 😍


Well, Bikash berjaya cipta watak jahat dalam novel ni which is Marina & anaknya. Sangat jahat okay. Geram gila. Sebab fyi, Arisa ni ada kembar nama Ayana. Tapi, sebab dendam mak sedara (Marina). Ayana ni meninggal. And also, Marina & mak Arisa Ayana kembar. Banyak konflik. Marina ni sampai sanggup buat apa sahaja as long as dia dan family dia dapat apa yang sepatutnya. 

Ika recommend novel ni untuk sesiapa yang suka cerita manis manis potong kaki. Boleh menyelam ke dalam percintaan Akif & Arisa. Apa end up depa dua. Tunang ke? Kahwin ke? Hilang ingatan ke? Ha. kena baca.

🌟🌟🌟and a half. 
InsyAllah. Jumpa lagi in next entry okay? :)


LOVE IS LIKE A PIANO. AT FIRST YOU LEARN TO PLAY IT BY THE RULES. THE YOU FORGET THE RULES, AND PLAY IT WITH YOUR HEART, LIKE WHAT I'M DOING RIGHT NOW BECAUSE MY LIFE WOULDN'T RHYME WITHOUT YOU
PS: Semua gambar novel untuk book review adalah novel sendiri dan bukan lah dari sumber google. Edit pun sendiri. Harap maklum. 

16 comments:

  1. kaella tak pernah lagi baca novel ni. alahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. Novel lama ni cik kaella :) Hee tahun 2005.

      Delete
  2. mesti best citer ni..

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Ampunkan Dosaku
    2. Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

    ReplyDelete
  3. wahhh.. first novel aida.. ombak rinduu.. hahaha.. lepastu asyik layan Aisya Sofea dengan Siti Rosmizah punya novel.. best bestt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ombak rindu eh. Mesti ingat kan semua scene ombak rindu hehe sebab 1st novel. Eh, sama la.Ika layan jugak Aisya Sofea dgn Siti Rosmizah 😊

      Delete
  4. my favourite novel zaman sekolah dulu. memang best novel ni baca byk kali pun tak jemu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really? Yeahh ada geng. Sep sikit hehe 🙌 Kan. Tak jemu walaupun baca banyak kali hee.

      Delete
  5. heii serius cikyan suka cerita ni...dulu pun hanyut jugak...hahahhaha...serius suka jalan cerita dia, sbb sweet sgt..hahahhahaha..best ! cikyan pon pernah ada dulu..kemana ntah sbb ramai sgt yg pegang..hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh, ramai jugak yang pernah baca novel ni. Novel ni lama sangat. Tapi best :) Hehe normal sangat bila ada yg minjam. Tak dipulangkan kembali haha

      Delete
  6. btw cikyan da smbung novel cikyan.. jemput baca..

    https://nurazianjaafar.blogspot.my/2018/02/izinkan-aku-bab-3.html

    ReplyDelete
  7. rasanya macam pernah baca novel ni sebab cover dia tu macam selalu nampak hahaha dah lama tak baca buku cinta cliche ni sebab selalu tertidur :P

    ReplyDelete
  8. Tak pernah baca lagi novel ni. Nampak cam best

    ReplyDelete
  9. Macam best je citer ni tapi lebih minat novel seram + thriller

    ReplyDelete