BOOK REVIEW - PROJEK SERAM AIRPORT

4:02 PM


Assalamualaikum &Hi readers ❤️️

Ini novel Projek Seram yang ke 5 rasanya kalau tak silap yang ika beli. Ika habis baca ni last year. But still, eventho ika baca dah lama. Ika still boleh recall cerita dalam novel ni. Ika beli atas sebab tajuk novel which is AIRPORT. Ika rasa dekat airport sekalipun, ada kemungkinan ada kejadian mistik yang terjadi. 
Plus  masa tu beli sebab nak ambik mood kononnya nak gi Bangkok. Acah acah sangat tau. Ika ambik masa dalam 5 jam untuk habiskan novel ni. 

Tengok cover depan dia yang macam something sangat. Gambar kapal terbang and background aneh. Warna dia pun macam menarik. Dia macam warna sendu yang menyerlah. Haha. Macam mana nak cakap eh.Dia macam warna awan mistik dalam cerita kartun haha. 

Page: 516 pages 
Year: 2016


 MY REVIEW 
Selalunya orang kata first impression ni penting kan? Untuk novel ni. Untuk kulit buku sampai ke sinopsis semua dah dapat thumbs up dari ika. Berjaya menarik perhatian dan minat pembaca untuk beli dan baca itu, depa berjaya habis la 

Macam biasa, dalam ni ada 4 cerpen dari 4 penulis. Ika pernah baca karya Helmi Effendy untuk The Lost World. Kalau baca karya dia memang dia ni suka macam out of box sikit. I mean cerita dia tu mcm mixed dengan fantasy, adventure, fiction and semua nya bercampur. But then, dia boleh buat jalan cerita yang menarik. Untuk cerita Zon Hitam ni, apa yang ika boleh cakap is jalan cerita yang menarik dan suspen. 

Next is, Lapangan Terbang Berpuaka. Ni first time baca dari penulis ni, Bagi ika, jalan cerita yang simple at the same time mampu bagi satu perasaan yang mcm sedih, pilu dengan hubung kait dengan penduduk kampung. Pengolahan watak dan jalan cerita yang bagi ika just nice. 

For Bandara Angker. Ika suka konsep cerita yang macam ni. Walaupun, nampak cam so klise. But then, dia ada la keistimewaan dia tersendiri. Maybe sebab ika cam okay je bila baca. Tapi, itu la. Rasa mcm pathway cerita ni sangat panjang. And ending pun mcm em sedihnya. Apa pun, bagi ika cerpen ni just nice jugak. 

Last is, Destinasi Terakhir . Bagi ika cerita ni macam longgar sikit jalan ceritanya and at the same time. Ika kena repeat almost twice untuk fahamkan cerita. Cerita ni macam banyak yang corner sana sini. So, nak sampai separuh buku baru faham cam kaitan antara watak. Mengisahkan pasal ilmu pengasih. Cuma dia kaitkan dgn airport punya environment. Huhu. 

____________________________________________________________


Personally, ika rasa buku ni macam just nice. And ada jugak la cam rasa worth it belinya bila ada cerpen yang okay and just nice untuk dibaca. Yang ika rasa cam kureng tu, mungkin sebab ini kali pertama ika baca karya penulis. So, maybe tak familiar dgn cara dia . Apa pun,keep on menulis. :) 

🌟🌟🌟

Thankyou sudi membaca. 

You Might Also Like

11 comments

  1. scary tak bace tu?ai nak baca tapi takott

    ReplyDelete
  2. Hee. Bagi ika cam so so je seramnya. Sbb lain org, lain rasa kan. Ada tu yang kalau baca, teringat ingat sampai takut nak ke bilik air. Tapi, kalau ika. Ika rasa, novel ni cm so so je awak. Try la baca 1 cerpen je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeake..bru je order buku ni..tgk la camner nnti..heheh ika cntik la watermark ika...hee AD pon nak join buat watermark juga la..hehe

      Delete
    2. Hee dah order ke? Wah. Watermark biasa je awak. Terkial kial je nak ada watermark sendiri hehe. AD buat la. Hehe. Menambahkan seri dlm blog hehe.

      Delete
    3. AAH da order da buku ni..tapi tu la tak smpai lagi..lambat pula..AD create sndri je watermark..hehe ni baru buat utk project Newbery Reading challange..hee so far mmg buat sndri je..

      Delete
  3. ni kira cam indie ke? sy suka lah citer2 camni, masa je tak mengizinkan nak baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ika tak rasa ni mcm buku indie. Kalau buku indie, lebih ringkas rasanya. ini novel mcm selalu tu hee :D Takpe, kalau ada masa. Boleh je baca. Hee

      Delete
  4. Akak pun suka buku ini sebab cover dia.. Cover dia tu macam somtehing sangat.. Memang memberi mood bila nak baca.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Cover dia memang buat org tertarik hihi. Pembaca ni dia mesti kalau apa apa tengok cover depan dulu. Kalau sesuatu tu, memang dia berminat la nak beli and baca hehe.

      Delete
  5. macam best ni nanti nak try cari lah

    ReplyDelete
  6. Alalala.. Asal mcm tetiba cikyan jadi minat pulak ni kat buku ni. Seriusly, betul la tu cover dia menarik. Warna dia tu menusuk kalbu. Hei hei, pas cikyan baca buku helmy yg dpt dr blogger tu, rasa mcm nk beli je smua buku dia. Sbb dia mmg really the best bom kebabom laa.. Tak rugi la kalo baca pon buku dia. Rasa pasni cikyan nak kumpul smua buku dia laa.. Serius jatuh hati. Best.. Mmg dia bfikir out of box. Cerita dia mmg terbaik la, mmg kdg mcm xlogik. Tp dia olah crita tu jd serius la, power. Nak beli! Mintak2 la ada kat popular.

    ReplyDelete

TOP COMMENTATORS ♥

Subscribe